مجله خوراکی ها تغذیه و رژیم درمانی
سوپ گندم و خواص آن

سوپ گندم و خواص آن

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 04 دی 1401 magfood.ir/20

سوپ بعنوان یک‌ پیش غذای مطلوب در اکثر کشورهای دنیا است. اما استفاده از ان در فصول سرد سال بیشتر اقبال دارد ، زیرا باعث گرم شدن و سلامت بدن در هوای سرد می شود .

علاوه بر این خشکی گلو و حنجره را رفع می کند . ایمنی بدن را بالا می برد و ویتامین ها و انتی اکسیدان های فراوانی را وارد بدن می کند .

یکی از مقبول ترین سوپ ها و البته دارای خواص فراوان سوپ گندم است . بویژه اگر از گندم کامل تهیه شده باشد . در این مقاله به بررسی فوائد این سوپ خوشمزه می پردازیم .

گندم گیاهی تک لپه و گلدار است و دو نوع بهاره و پائیزه دارد . بسته به فصل کشت و نوع ابیاری بافتی متفاوت دارد . این گیاه قوت غالب اکثر نقاط دنیا را تشکیل می دهد . بنابراین دانستن مزاج آن خالی از لطف نیست . طبق نظر متخصصان طب سنتی گندم تازه مزاج گرم و تر دارد ولی گندم خشک شده  طبع گرم و خشک دارد . طبع گندم تقریبا مناسب تمام افراد می باشد .

- بهتر است در تهیه ی سوپ از گندم کامل استفاده شود تا از فوائد سبوس آن بی بهره نمانید . خود گندم دارای ویتامین های گروه B می باشد و سبوس گندم هم اگر به آن اضافه شود خاصیت ان را در رشد مو و جلوگیری از ریزش آن چند برابر می کند .

- مصرف سوپ گندم کامل بعلت دارا بودن مقدار قابل توجهی سبوس ، باعث رفع یبوست افرادی می شود که از این بیماری رنج می برد . مصرف این سوپ بویژه در فصول خشکی مانند پائیز که بعلت خشکی فصل بروز یبوست شدت می گیرد ، مفید است .

- سوپ گندم کامل یکی از درمان های مفید کلسترول و چربی خون است  . چون هم دارای فیبر محلول است که باعث تسهیل دفع چربی ها و کلسترول از بدن می شود و هم  بواسطه ی فیبر نامحلول باعث کاهش اشتها و دریافت کمتر غذا و چربی و کاهش کلسترول بد می شود .

- سوپ گندم کامل یک درمان قطعی برای کم خونی می باشد . افرادی که مبتلا به کم خونی هستند باید سه بار در هفته و در وعده ی شام از سوپ گندم کامل استفاده کنند . البته این افراد باید دقت کنند تا یک ساعت بعد از غذا از چای، نسکافه و قهوه استفاده نکنند ولی از منابع ویتامین C مانند نارنج یا لیمو ترش در کنار این سوپ استفاده کنند .

- سوپ گندم یک‌ منبع غنی از ویتامین E و سایر انتی اکسیدان ها می باشد . بنابراین استفاده از این غذای ارزان، سالم ، مقوی و پرخاصیت باعث جلوگیری از انواع سرطان بویژه سرطان های دستگاه گوارش و بالاخص سرطان کولون می شود . همچنین عوامل انتی اکسیدانی تضمین کننده ی سلامت قلب و عروق و عدم اسیب رساندن عوامل مهاجم به دیواره ی عروق و ایجاد گرفتگی در آنها می شود .

- خیلی اوقات احساس رخوت و سستی و عدم نشاطی که افراد طی روز در اثر مصرف مداوم و چندین وعده پشت سر هم گوشت و پروتئین های حیوانی می باشد . سوپ گندم دارای مقدار مناسبی پروتئین حیوانی می باشد که با فیبر همراه شده است . این همراهی باعث یک استراحت مناسب برای دستگاه گوارش و در کنارش پاکسازی و ریکاوری مناسب برای دستگاه گوارش بعلت فیبرهای خوب گندم کامل می باشد . بنابراین اگر ادعا شود که مصرف سوپ گندم باعث ایجاد نشاط و شادابی ، جوانی ، پر انرژی بودن می شود ، سخن نابجایی نیست .

- مصرف گندم کامل ریسک ابتلا به سرطان های وابسته به جنس مانند سرطان سینه را کاهش می دهد . یکی از علت های ابتلا به این سرطان ها میزان نامتعادل هورمون هایی مانند بستروزن نی باشد و از انجایی که سبوس موجود در گندم کامل باعث حفظ استروژن در سطوح سلامت می شود .

- ترکیبات موجود در گندم کامل باعث رطوبت دهی مناسب به مفاصل می شود . یعنی رطوبت اضافی موجود در مفاصل را می گیرد و درد و التهابی که در اثر این رطوبت های اضافی در مفاصل ایجاد شده است را کاهش می دهد . همچنین در کاهش پوکی استخوان و کاهش درد های رماتیسمی مفید و کارا می باشد .

- گندم کامل یک غذای مناسب جهت افراد دیابتی می باشد . چون هم دارای سبوس می باشد که باعث کاهش کلسترول این افراد و کاهش ابتلای این افراد به بیماری های قلبی می شود . همچنین منیزیم گندم باعث جواب دهی بهتر سلول ها به انسولین ترشحی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو می شود . و نیاز به انسولین و دارو را در این افراد کاهش می دهد.

خواص تغذیه ای گندم

گندم منبعی غنی از مواد مغذی است که شامل موارد زیر می شود:

فیبر:

برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست مفید است.

پروتئین:

به ترمیم و ساخت بافتهای بدن کمک میکند.

ویتامینها و مواد معدنی:

گندم سرشار از ویتامینهای گروه B (مانند B1، B3، و B6) و مواد معدنی مثل منیزیم، فسفر، روی، و آهن است.

 

تقویت دستگاه گوارش

فیبر موجود در گندم به حرکت روده ها کمک کرده و هضم غذا را بهبود میبخشد.

این سوپ به ویژه برای افرادی که دچار سوءهاضمه یا نفخ هستند مفید است.

 

منبع انرژی پایدار

کربوهیدرات های پیچیده موجود در گندم انرژی طولانی مدت فراهم می کنند و از افت قند خون جلوگیری می کنند. این ویژگی باعث می شود سوپ گندم انتخابی مناسب برای وعده غذایی ورزشکاران و افراد پرمشغله باشد.


 

تقویت سیستم ایمنی

گندم حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند.

اگر این سوپ با سبزیجاتی مانند هویج، کرفس و جعفری تهیه شود، ویتامین C و سایر مواد مغذی سیستم ایمنی را تقویت میکنند.

 

کمک به سلامت قلب

فیبر گندم کلسترول بد (LDL) را کاهش داده و خطر بیماری های قلبی را کاهش میدهد.

پتاسیم موجود در این غذا فشار خون را تنظیم میکند.

 

بهبود سلامت پوست و مو

ویتامین های گروه B و مواد معدنی گندم به حفظ سلامت پوست و مو کمک می کنند.

روی و آهن موجود در گندم باعث تقویت فولیکول های مو و جلوگیری از ریزش آن می  شوند.

 

کمک به کاهش وزن

سوپ گندم کالری مناسبی دارد و به دلیل وجود فیبر بالا باعث ایجاد احساس سیری طولانی مدت می شود.

این ویژگی به کنترل اشتها و جلوگیری از پرخوری کمک می کند.

 

مناسب برای بیماران دیابتی

گندم شاخص گلیسمی پایینی دارد، بنابراین مصرف آن باعث افزایش سریع قند خون نمی شود.

این سوپ به ویژه برای دیابتی ها گزینه ای سالم و مفید است.

 

بهبود عملکرد مغز

ویتامین B1 و منیزیم در گندم به افزایش تمرکز، حافظه، و کاهش استرس کمک می کنند.


 

مفید برای کودکان و سالمندان

برای کودکان، سوپ گندم منبع انرژی و مواد مغذی ضروری است که به رشد آنها کمک می کند.

برای سالمندان نیز هضم آسان و مواد مغذی این غذا باعث بهبود وضعیت عمومی بدن می شود.

 

مصلح :

بهترین مصلح گندم سرکه است بخصوص سرکه ی طبیعی و شیرینی هلی طبیعی مانند عسل.

سوپ گندم برای چه افرادی مناسب نمی باشد ؟

افرادی که سابقه ی حساسیت به گلوتن گندم دارند و مبتلا به بیماری سیلیاک می باشند باید بطور جدی از مصرف گندم و مشتقات ان پرهیز کنند .

و یک رژیم غذایی تحت نظر پزشک داشته باشند . اگر بعد از مصرف گندم دچار دل درد ، سردرد ، بی حالی و درد در استخوان ها و مفاصل ، نفخ غیر عادی ، اگزمای پوستی و اسهال شدید حتما به گندم حساسیت دارید و باید تحت نظر باشید .

افراد مبتلا به دیابت در مصرف ارد گندم مراقبت کنند و افراد مستعد چاقی نیز مراقب باشند با مصرف این ماده ی غذایی دچار چاقی نشوند .

دستور سوپ گندم ۱:

مواد لازم شامل :

۲/۳  پیمانه بلغور جو

۱ پیمانه بلغور گندم حاصل از گندم کامل

۱ عدد هویج

سبزی سوپ خرد شده به مقدار لازم

۸ عدد الو بخارا

نمک ، زردچوبه و زنجبیل .

ابتدا هر دو بلغور را خیس می کنیم . بعد با مقداری اب ، نمک و زردچوبه می گذاریم تا بپزد . بعد از مدتی هویج خرد شده ، سبزی و الو بخارا را اضافه می کنیم . اجازع می دهیم این سوپ انقدر بپزد که به اصطلاح جا بیفتد .

مصرف ان در وعده ی شب مفید است .

افرادی که مبتلا به التهاب روده و نفخ بعد از غذا می باشند باید در مصرف این غذا دقت داشته باشند و از مصلح گندم و یا عوامل کاهش دهنده ی نفخ مانند عرق نعناع بعد از این غذا استفاده کنند.

 

روش تهیه سوپ گندم ۲

 

مواد لازم:

گندم پوست کنده یا بلغور گندم: ۱ لیوان

آب مرغ یا گوشت: ۳ لیوان

هویج: ۱ عدد خرد شده

سیبزمینی: ۱ عدد خرد شده

کرفس: ۱ ساقه خرد شده

پیاز: ۱ عدد خردشده

نمک، فلفل، زردچوبه، و آبلیمو: به مقدار لازم

جعفری یا گشنیز تازه: برای تزئین


طرز تهیه:

گندم را از شب قبل خیس کنید تا راحت تر بپزد.
گندم را با آب بپزید تا نرم شود.
سبزیجات خرد شده را به گندم اضافه کنید.
آب مرغ یا گوشت را اضافه کنید و اجازه دهید مواد خوب بپزند.
نمک، فلفل، و زردچوبه را اضافه کنید و در انتها با آبلیمو و جعفری تزئین کنید.

این سوپ را گرم و تازه میل کنید تا از تمامی خواص آن بهره مند شوید.

 

سوپ گندم با سبزیجات و آبغوره

مواد لازم:

گندم پوست کنده: ۱ لیوان

هویج: ۲ عدد خردشده

سیبزمینی: ۱ عدد خرد شده

کرفس: ۲ ساقه خرد شده

گوجه فرنگی رنده شده: ۲ عدد

آبغوره: ۲ قاشق غذاخوری

نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم


طرز تهیه:

گندم را جداگانه بپزید. سبزیجات خردشده را با کمی روغن تفت دهید و گوجه فرنگی را اضافه کنید.


گندم پخته و آب سبزیجات را اضافه کنید و بگذارید سوپ خوب بپزد.


در انتها آبغوره را اضافه کرده و سوپ را گرم سرو کنید.


 

سوپ گندم با مرغ و سبزیجات معطر

مواد لازم:

گندم: ۱ لیوان

مرغ پخته و ریش ریش شده: ۱ لیوان

تره، جعفری، گشنیز و شوید: ۱ لیوان خرد شده

هویج: ۱ عدد خرد شده

آب مرغ: ۴ لیوان

نمک، فلفل و زعفران: به مقدار لازم


طرز تهیه:

گندم را بپزید و کنار بگذارید. مرغ ریش ریش شده و سبزیجات خر د شده را به گندم اضافه کنید.


آب مرغ و ادویه ها را اضافه کنید و بگذارید سوپ کاملاً جا بیفتد.


زعفران دم کرده را در انتها برای عطر بهتر اضافه کنید.

 

سوپ گندم با عدس و لیموعمانی

مواد لازم:

گندم: ۱ لیوان

عدس: نصف لیوان

لیموعمانی: ۲ عدد

پیاز داغ: ۲ قاشق غذاخوری

رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری

زردچوبه، فلفل و دارچین: به مقدار لازم


طرز تهیه:

گندم و عدس را جداگانه بپزید و سپس با هم مخلوط کنید.


 رب گوجه فرنگی را با پیاز داغ تفت دهید و به سوپ اضافه کنید.


لیموعمانی ها را سوراخ کرده و در سوپ بیندازید.


بگذارید سوپ آرام بپزد و جا بیفتد.

 

برچسب ها: سوپ, سوپ گندم, رسپی
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.