انتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که ضامن سلامت بشر امروزی است که بشدت تحت تاثیر عوامل اسیب رسان و ایجاد کننده ی تغییرات در بافت طبیعی بدن است . تغییراتی که دامنه ی وسیعی دارند و بیماری های قلبی ، سکته ها ، اسیب های مفصلی ، سرطان ها و ... را ایجاد می کنند .
پایبندی به استفاده از مواد غذایی که سرشار از انتی اکسیدان هستند ، یک رویه ی مناسب حفظ بدن در برابر این عوامل مضر و خطرناک است . یکی از بهترین مواد تامین کننده ی انتی اکسیدان ها سبزی جات برگ سبز هستند . یکنمونه ی بسیار مفید این سبزی ها در فصل زمستان ، اسفناج است . در این مقاله چندین غذای مختلف قابل تهیه با اسفناج اموزش داده می شود به امید مشتاق شدن افراد برای استفاده ی هر چه بیشتر ان در برنامه ی غذایی و سبد مواد غذایی روزانه ی خانوار .
کوکوی اسفناج و سیب زمینی :
این کوکو یک غذای بدون گوشت است و علاوه بر تامین مقادیر فراوان انتی اکسیدان ، برای افرادی که باید از مقادیر کمتر گوشت استفاده کنند نیز مفید است .
- مواد لازم جهت تهیه ی کوکوی اسفناج و سیب زمینی
- سیب زمینی ۲ عدد
- اسفناج خرد شده نصف پیمانه
- تخم مرغ ۳ عدد
- ۲ حبه سیر
- نمک ، فلفل و زرد چوبه به میزان لازم
طرز تهیه ی کوکوی اسفناج و سیب زمینی
- سیب زمینی ها جهت تهیه ی این کوکو باید اب پز شوند و بصورت پوره در ایند . بنابراین ابتدا سیب زمینی ها را پخته ، بعد از سرد شدن سیب زمینی ها ، انها را پوست کنده و برای پوره شدن له می کنیم و یا ریز رنده می کنیم .
- اسفناج ها را شسته و خرد می کنیم و در صورت تمایل می توانید از تره ، جعفری و گشنیز خرد شده نیز استفاده کنید .
- چون اسفناج دارای رطوبت بالایی هست و مزاج تر دارد ، سیب زمینی هم دارای تری است ، استفاده از سیر در این غذا منجر به اصلاح مزاجی این غذا می شود . در اینصورت مصرف این غذا برای افراد بلغمی مشکلی ایجاد نمی کند و منجر به سوء مزاج رطوبتی نمی شود .
- اسفناج ، سیب زمینی پوره شده ، ادویه ها و سیر خرد شده را با هم مخلوط می کنیم و سپس تخم مرغ ها را اضافه می کنیم .
- از مواد به اندازه ی فلافل بر می داریم و در تابه سرخ می کنیم . بعد از روغن گیری اضافه ی آن قابل سرو کردن و میل کردن است .
گراتن اسفناج و سیب زمینی :
گراتن اسفناج و سیب زمینی یک غذای جذاب است که برای کودکان و نوجوانان جهت استفاده از اسفناج و بهره گیری از فوائد انتی اکسیدانی ان توصیه می شود .
مواد لازم جهت تهیه گراتن اسفناج و سیب زمینی :
- ۳ عدد سیب زمینی
- ۱ عدد پیاز
- یک کیلو اسفناج
- یک پیمانه پنیر پیتزا
- نصف پیمانه خامه
- ۳ حبه سیر
- نصف پیمانه شیر
- نصف قاشق غذاخوری ارد
- ۵۰ گرم کره
- نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه گراتن اسفناج و سیب زمینی :
- جهت تهیه ی این گراتن ابتدا باید اسفناج ها را شسته و خرد نمود . چون اسفناج دارای اب فراوان است ان را تفت می دهیم تا اب ان جمع شود .
- سیب زمینی ها در حکم ماده ی پایه ی این گراتن است ، بنابراین ابتدا انها را پوست کنده و به حلقه هایی با قطر متوسط خرد می کنیم و فقط به مدت ۱۰ دقیقه در اب نیم پز می کنیم . بعد از نیم پز شدن در سبد می ریزیم تا اب اضافی ان خارج شود
- پیاز و سیر را خرد کرده و در کره تفت می دهیم . سپس مقداری از ادویه ها به ان اضافه می کنیم . ارد را هم به مواد تابه می افزاییم و بعد از رفع بوی خامی ان ، خامه و اسفناج را اضافه می کنیم .
- ته ظرف گراتن را چرب می کنیم و بصورت لایه ای سیب زمینی ها و مواد داخل تابه را می چینیم و در انتها مقداری پنیر پیتزا اضافه می کنیم .
لایه ی اخر گراتن را با پنیر پیتزا می پوشانیم و سپس در حرارت ۱۸۰ درجه ی سانتیگراد تا طلایی شدن لایه ی رویی پنیر پیتزا در فر قرار می دهیم .
اسفناج پلو :
این غذا ، یک غذای شمالی است و جهت افرادی که دوست دارند حتما برنج در برنامه ی غذایی شان باشد ، مناسب است .
مواد لازم جهت تهیه ی اسفناج پلو :
- نیم کلو اسفناج خرد شده
- یک کیلو مرغ
- یک عدد پیاز
- دو عدد نارنج
- ۴ پیمانه برنج
- نمک ، فلفل و زعفران به میزان لازم
طرز تهیه اسفناج پلو :
- برای تهیه ی اسفناج پلو ، ابتدا باید مرغ را به همراه پیاز و کمی نمک می گذاریم بپزد . سپس مرغ ها را ریز و خرد می کنیم
- اسفناج را شسته و خرد می کنیم و در یک تابه تفت می دهیم تا اضافی ان جمع شود .
- پیاز را نگینی خرد می کنیم و با روغن تفت می دهیم . سپس مرغ خرد شده و اسفناج خرد شده و تفت داده شده را به ان اضافه می کنیم . در انتها زعفران دم کرده و نمک و فلفل به ان اضافه می کنیم .
- ۴ پیمانه برنج را ابکش می کنیم . بعد در ظرف مخصوص دم کردن مقداری روغن ریخته و ته دیگ نان یا سیب زمینی قرار می دهیم . سپس از برنج ابکش شده و مواد داخل تابه لایه لایه می ریزیم و برنج را دم می کنیم . در صورت تمایل از زعفران دم کرده بر روی برنج نیز اضافه کنید .
املت قارچ و اسفناج :
املت قارچ و اسفناج یک غذای سریع و مناسب برای افرادی است که نیاز به دریافت سبزیجات و انتی اکسیدان دارند .
مواد لازم جهت تهیه املت قارچ و اسفناج :
- ۲ پیمانه اسفناج
- ۵ عدد قارچ
- یک قاشق غذاخوری کره
- ۴ عدد تخم مرغ
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه ی املت قارچ و اسفناج :
- برای تهیه ی این املت باید ابتدا اسفناج را شسته و خرد کنید . سپس اسفناج ها را تفت می دهیم تا اب ان جمع شود .
- قارچ ها هم جهت اضافه شدن به این املت باید ابتدا خرد شوند و در تابه ای تفت داده شوند تا اب اضافی انها گرفته شود .
- در یک ظرف تخم مرغ ها را می شکنیم و خوب با چنگال هم می زنیم . سپس نمک و ادویه را اضافه می کنیم .
- اسفناج و قارچ خرد شده و تفت داده شده را هم به تخم مرغ ها می افزائیم و به تابه ی داغ حاوی روغن اضافه می کنیم .
- ده دقیقه در ظرف را می گذاریم و اجازه می دهیم تا املت اماده شود . در صورت تمایل کمی پنیر پیتزا برای طعم بهتر به ان بیفزایید .
ساندویچ اسفناج و قارچ :
ساندویچ یک غذای مورد علاقه ی کودکان و افرادی است که زمان کمی برای اشپزی دارند .
مواد لازم جهت تهیه ی ساندویچ اسفناج و قارچ :
- ۵۰۰ گرم اسفناج
- ۱۰۰ گرم پنیر فتا
- ۴ عدد نان تست
- ۱ عدد پیاز
- نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه ی ساندویچ اسفناج و قارچ :
- ابتدا اسفناج ها را شسته و خرد می کنیم و با کمی نمک می پزیم و سپس تفت می دهیم تا اب اضافه ی ان گرفته شود .
- قارچ ها را شسته و ورقه ای خرد می کنیم و در تابه ای جداگانه تفت می دهیم .
- پیاز را نگینی خرد کرده و با کره تفت می دهیم . قارچ و اسفناج تفت داده شده را به ان اضافه می کنیم و ادویه ها را هم اضافه می کنیم .
- در بین نان های تست مقداری از محتویات اماده شده را قرار می دهیم و سپس روی ان مقداری پنیر فتا می گذاریم . جهت گریل شدن در ساندویچ ساز یا تابه قرار می دهیم و سپس اماده ی مصرف می شود .
ساندویچ مرغ و اسفناج :
این ساندویچ نیز نوع خاصی از مصرف اسفناج به شکل جذاب و با صرف وقت اندک است .
مواد لازم جهت تهیه ساندویچ مرغ و اسفناج :
- سیر ۴ حبه
- سینه ی مرغ یک عدد
- یک عدد پیاز
- ۲۰۰ گرم پنیر پارمزان
- نمک و فلفل
- نان لواش جهت تهیه ی لقمه های ساندویچ
طرز تهیه ی ساندویچ اسفناج و مرغ
- جهت تهیه ی این ساندویچ ابتدا مرغ باید با پیاز پخته شود و بعد به تکه های کوچک قطعه قطعه شوند .
- اسفناج را شسته و ریز خرد کنید و با مقداری اب و نمک بپزید و سپس سرخ کنید .
- پیاز را نگینی خرد کنید وبا مقداری کره یا روغن تفت دهید . سپس مرغ و اسفناج را به ان اضافه کنید . پنیر پارمزان و ادویه ها را در انتها به مرغ و اسفناج اضافه کنید .
- نان های لواش را برش زده و از مواد داخل تابه در ان قرار می دهبم و بصورت رولت می بندیم .
- ساندویچ اماده و قابل تناول است .
سوپ یکی از پر طرفدارترین غذاه در کل کشور ها می باشد . سوپ اسفناج مناسب فصل زمستان و سرشار از انتی اکسیدان است .
مواد لازم جهت تهیه ی سوپ اسفناج :
- یک کیلو اسفناج
- دو عدد پیاز
- ۶ لیوان آب مرغ
- ۳ قاشق غذاخوری ارد
- یک بست خامه
- یک پیمانه ماست
- ورمیشل در صورت تمایل
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه ی سوپ اسفناج :
- برای تهیه ی این سوپ ابتدا پیاز را نگینی خرد کرده و با روغن تفت می دهیم . بعد از سبک شدن پیاز ارد را به قابلمه اضافه کرده و تفت می دهیم تا بوی خامی ارد از بین رود .
- شعله را خاموش می کنیم و صبر می کنیم تا محتویات قابلمه خنک شوند . اب مرغ را ارام ارام به اضافه می کنیم و دقت می کنیم تا محتویات داخل قابلمه بدون گلوله شدن ارد در اب مرغ حل شود .
- قابلمه را مجددا روی شعله قرار می دهیم و اسفناج های شسته و خرد شده را به آن اضافه می کنیم . نمک و در صورت تمایل فلفل را تیز اضافه می کنیم .
- افزودن ورمیشل سلیقه ای می باشد . بعد از پختن اسفناج ها ماست و خامه را نیز اضافه می کنیم .
- بعد از مناسب شدن غلظت سوپ اماده ی سرو کردن و تناول می باشد .
در مقاله ی (سوپ گندم)، به دستور پخت و بررسی خواص این سوپ خوشمزه پرداخته ایم.
اسفناج خامه ای :
این مدل اماده سازی اسفناج شبیه یک کنار غذایی خوشمزه است .
مواد لازم جهت تهیه اسفناج خامه ای :
- یک کیلو اسفناج
- نصف فنجان خامه
- یک چهارم فنجان پنیر پارمزان
- ۵۰ گرم کره
- نمک و فلف سیاه به میزان لازم
طرز تهیه اسفناج خامه ای :
- اسفناج ها را شسته و ریز خرد کنید . در قابلمه با کمی آب و نمک اجازه دهید تا بپزند .
- با کره کمی اسفناج را تفت دهید و سپس پنیر و خامه را به ان اضافه کنید . نمک و فلفل هم به میزان لازم اضافه کنید .
- بعد از یکدست شدن خامه پنیر با اسفناج ، اسفناج خامه ای اماده ی سرو کردن است .
پیراشکی اسفناج و پنیر :
مواد لازم جهت تهیه ی پیراشکی اسفناج و پنیر :
- نصف پیمانه ماست
- ۱ عدد تخم مرغ
- ارد دو پیمانه
- دو قاشق چایخوری پکینگ پودر
- ۵۰۰ گرم اسفناج
- ۲۰ گرم کره
- ۵۰ گرم پنیر
طرز تهیه ی پیراشکی اسفناج و پنیر :
- اولین مرحله اماده سازی خمیر پیراشکی می باشد . برای تهیه ی این خمیر ابتدا ارد و پکینگ پودر را با هم مخلوط کرده و چند بار الک می کنیم .
- تخم مر غ ها را می شکنیم ولی یک عدد زرده را جدا می کنیم برای روی پیراشکی
- تخم مرغ ها را خوب با چنگال بهم می زنیم و سپس ماست را ارام ارام اضافه می کنیم . بعد از یکدست شدن مخلوط کمی نمک و فلفل می افزاییم .
- مرحله ی افزودن ارد باید با صبر و حوصله باشد تا ارد یکنواخت به مخلوط اضافه شود و گلوله گلوله نشود .بعد از یکنواخت شدن خمیر روی ان را می پوشانیم و مدتی به ان استراحت می دهیم .
- در این فاصله اسفناج ها را شسته و خرد می کنیم و با کمی اب و نمک می پزیم . در انتها با کره کمی تفت می دهیم و پنیر را به ان اضافه می کنیم و تفت می دهیم تا مخلوط یکنواختی بدست اید .
- از خمیرها گلوله های یک اندازه ای بر می داریم و با وردنه باز می کنیم . مقداری از مواد پیراشکی را وسط خمیر قرار می دهیم وبعد بصورت نیم دایره ان را می بندیم .
- قبل از قرار دادن در فر ، کف سینی فر را کمی چرب می کنیم و از زرده ی تخم مرغی که کنار گذاشتیم مقداری روی پیراشکی ها می زنیم .
- جهت پخت نهایی به مدت ۳۰ دقیقه در حرارت ۲۰۰ درجه ی سانتیگراد در فر قرار می دهیم .