پیاز یک طعم دهنده و جز اصلی بیشتر غذاها نه تنها در ایران بلکه در کل دنیاست . در برن پایتخت سوئیس هرسال یک هفته برای پیاز جشن می گیرند . در واقع یک جشن و خوشحالی ملی برای یک سبزی ارزشمند .
پیاز در طب قدیم ریشه دارد تا جایی که " دیوسکورید " طبیب اول یونان و " پلین" گیاه شناس معروف روم در سالیان کهن ، پیاز را ترکیبی بی نظیری در سلامت و طول عمر می دانستند .
مردم بلغارستان زیاد پیاز مصرف می کنند و یکی از غذاهای اصلی و مهم آنها نان و پیاز و فلفل و نمک است . مردم بلغارستان امار پائینی در شیوع سرطان دارند .
یک بانوی مکزیکی که در سن ۱۲۰ سالگی از دنیا رفت راز طول عمر خود را در خوردن پیاز می دانست . او بیان می کرده که از ۱۵ سالگی هر روز ۱۲ پیاز خام مصرف می کرده یعنی با هر وعده ی غذایی خود ۴ پیاز می خورده است .
پیاز سرشار از ویتامین های A , B , C و دارای آهن ، فسفر ، پتاسیم ، سدیم ، گوگرد ، ید ، سلیس و قند است.
- قند پیاز بسرعت جذب می شود ولی با این حال برای افراد دیابتی مضر نیست . عده ای علت ابن تمر را وجود گلوکوکینین در پیاز دانسته اند که باعث تحریک پانکراس و کنترل قند خون می شود .
پیاز انواع مختلفی دارد :
- پیاز سفید
- پیاز زرد
- پیاز قرمز
قوی ترین نوع پیاز ، پیاز قرمز است . مخصوصا اگر حالت کشیدگی در دو سر داشته باشد و گرد نباشد . مزاج پیاز خام گرم و خشک است و چنانچه خام مصرف شود این خصوصیت آن بیشتر است . بنابراین افرادی که مزاج خشک دارند پباز را بصورت خام مصرف نکنند چون باعث تشدی علائم خشکی شان می شود .
برای افرادی که مزاج بلغم دارند و یا مشکلات معدی پخته ی پیاز توصیه می شود .
- فسفر موجود در پیاز برای انجام کارهای فکری ، ضعف و فرسودگی جسمی و عصبی مفید است .
- پیاز دارای خاصیت نیرو بخش فوری و آنی است . باعث ایجاد حالت شادابی و نشاط می شود .
پیاز به خاطر عنصر گوگرد در خون خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد . بعد از ورود به خون و ورود به ریه ها با عفونت مجاری تنفسی مانند : آسم ، ورم گلو ، برونشیت ، گریپ و ... مبارزه می کند .
عناصر موجود در پیاز آن را به یک تقویت کننده ی سیستم عصبی تبدیل کرده است .
پیاز سموم را دفع می کند و باعث پاکسازی و سلامت پوست می شود .
پیاز بخاطر عنصر یدی که دارد امراض مربوط به غدد لنفاوی را درمان و از وقوع آن پیشگیری می کند . بنابراین در درمان ورم غده ها ، ابسه های شدید ، جوش های زیر پوستی و ... موثر است .
پیاز سرشار از سیلیس است و این ماده در بدن برای تشکیل و نگهداری استخوان ها و شرائین ضروری است . لذا افرادی که نرنی استخوان دارند مصرف پیاز برای شان سودمند است .
از انجایی که سیلیس در پیاز در کنار ترکیبات اهکی قرار کرفته است دارای خاصیت ویژه رفع گرفتگی و سفت شدگی عروق و حفظ سلامت قلب است .
پیاز یک ادرار اور قوی است و در بیماری هایی که احتیاج به دفع زیاد ادرار دارند مانند : احتباس ادرار ، سنگ کلیه و مثانه ، ورم ساق پاها ، ورم مثانه ، پروستات ، رماتیسم مفصلی ، مشکلات کبدی و استسقا یک درمان عالی می باشد . برای این منظور بهتر است پیش غذا سوپ شیر با پیاز باشد .و در هر سه وعده ی صبح ، ظهر و شب این سوپ میل شود . در صورت پیروی از این دستور بعد از یک هفته بهبودی دیده می شود و روز پانزدهم ادرار زیاد می شود و در روز سی ام درمان حاصل می شود .
اگر تازه مبتلا به زکام شده اید دو ورقه نازک پیاز را به اندازه ی ۲× ۰/۵ سانتیمتر ببرید و در لای گاز بپیچید ودر یوراخ های بینی قرار دهید به مدت ۵ دقیقه و یا پباز پیچیده در برگ کلم را در فر قرار دهید و بعد آن را له کنبد و در جوشانده ی شیرین بیان له نموده و میل نمایید .
افراد نبتلا به کمر درد ، سوختگی دست و پا و با درد کلیه ها و کبد و همچنین افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند با مصرف این سوپ بهتر می شوند .
یک پیاز درشت را ریزریزکنند وو چهار قاشق سوپخوری روغن زیتون به آن اضافه کنند و صد و پنجاه گرم اب به ان بیفزایند و به مدت ده دقیقه بجوشانند و بعد از افزودن کمی شکر ان را گرم گرم میل کنند .
مصرف پیاز سرخ شده با کمی روغن زیتون باعث افزایش میل و توان جنسی می شود .
هرچند معروف است که پیاز دیر هضم می شود ولی بر روی مخاط و غده های شکم عمل مناسب و مفیدی دارد که به دستگاه هاضمه کمک می کند . افرادی که غذا را به سختی هضم می کنند و یا نفخ و درد شکم دارند ، اگر چند روز از رژیم زیر پیروی کنند بزودی بهبودی حاصل می شود .
۱ . صبحانه سوپ پیاز با چند تکه نان
۲ . ناهار املت پیاز ، پوره پیاز ، نان کره مالیده با پیاز خام رنده شده
۳ . شام طاس کباب پیاز با روغن زیتون و شیر و گوشت
۴ . موقع خواب چند برش نان که روی ان کره مالیده شده با پیاز رنده شده .
جهت رفع مشکلات کلیه ها ، معده ، مثانه و روده ها از پیاز پخته استفاده شود . مانند دستور ذکر شده در بالا .
- افرادی که بخاطر مزاج گرم دچار سردرد می شوند بخصوص پیاز تند و بصورت خام و در گرمای هوا
- افرادی که قرص های کاهش قند خون مصرف می کنند ، نباید زیاد پیاز مصرف کنند چون باعث افت قند خون می شود .
- افرادی که مشکلات هضم دارند و دچار نفخ و سنگینی می شوند بعد از صرف غذا . بویژه در خوردن پیاز خام .
- عدم افراط در خوردن پیاز پخته در افراری که گرفتگی عروق دارند .
- افرادی که آلرژی دارند و با مصرف پیاز دچار خارش و سوزش پوست می شوند .