نقرس نوعی حاد و پیچیده از ارتروز است که با حملات شدید و نا گهانی ، درد و تورم مفصل و قرمزی آن و حساسیت به لمس مفصل بروز می کند .
درد یکباره و ناگهانی در نیمه شب بروز می کند و اغلب اوقات مفاصل شصت پا را درگیر می کند. درد آنقدر شدید است که بیمار حتی تحمل لایه ی نازک ملحفه بر روی مفصل را ندارد . علائم نقرس ممکن است دوره ای باشند و بعد از یک حمله مجددا دوباره بازگردند .اما چه راهکارهای درمانی وجود دارد ؟ با ما همراه باشید .
درد و ناراحتی و التهاب یکباره ، غالبا شروع آن در شب است و مفصل شصت پا را درگیر می کند ولی قابل دیده شدن در سایر مفاصل مانند زانو ، ارنج ، مچ پا ، مچ و انگشتان دست نیز می باشد .
اوج درد ۴ تا ۱۲ ساعت اول است . بعد از فروکش درد اولیه حملات بعدی چند روز تا چند هفته بعد بروز می کند و می تواند طولانی تر از حمله ی اولیه باشد .
درد حتما با التهاب ، تورم ، قرمزی و گرما همراه است . گاهی در اثر شدت درد ممکن است حرکت مفصل محدود شود .
دفع اورات در بدن بر عهده ی کلیه هاست . گاهی به علل مختلف مانند مصرف داروها یا ابتلا به بیماری خاصی مانند سرطان تولید اوره در بدن بالا می رود و یا کاهش دفع صورت می پذیرد . این اورات اضافه تمایل به مفاصل بدن بخصوص مفصل شصت پا دارد و باعث بروز حمله ی نقرسی و درد ان مفصل می شود . گاهی حتی این بلورهای اورات در ادرار دیده می شود .
اورات نتیجه ی متابولیسم محصولات پورینی در بدن است . پورین در غذاهای گوشتی و حبوبات ( هسته ی هر دانه وحبوباتی ) وجود دارد .
در قدیم به این بیماری بیماری پولدار ها می گفتند زیرا با مصرف گوشت علایم بدتر می شود البته اگر زمینه ی بروز بیماری وجود داشته باشد . نوشیدنی های الکلی و نوشیدنی های حاوی فروکتوز نیز سطح اسید اوریک را بالا می برند .
چاقی :
اضافه وزن عامل بروز نقرس است . چاقی زنینه ی افزایش اسیداوریک در خون را فراهم می کند .
داروهای خاصر :
مصرف بعضی داروها مانند داروهای درمان سرطان ، دیورتیک ها ، داروهای دیابت و ... زمینه ی افزایش اسیداوریک و بروز حمله ی تقرس را فراهم می کنند .
زمینه ی خانوادگی :
در افرادی که سابقه ی بروز نقرس وجود دارد ، با اندک افزایش مصرف گوشت و عوامل دارای پورین سطح اسیداوریک افزایشر می یابد و حمله ی نقرسی بروز می کند .
رژیم غذایی :
افرادی که عادت به مصرف گوشت بویژه گوشت گوساله و سایر فراورده های گوشتی و نوشیدنی های الکلی و نوشیدنی های حاوی فروکتوز دارند ، بیشتر مستعد ابتلا به نقرس می باشند .
سن و جنسیت :
معمولا اقایان میران بالاتری از ابتلا را نشان می دهند . حدودا بین ۳۰ - ۵۰ سالگی سن شیوع در اقایان است . در حالی که در خانم ها بعد از ۵۰ سالگی و سن یائسگی زمینه ی بروز این بیماری فراهم می شود .
هشدار :
نسبت به درمان نقرس باید اقدام کرد . اگر رسوب بلورهای اسید اوریکی بالا رود می توانتد در کلیه و یا در عروق رسوب کنند وباعث ایجاد مشکل شوند .
درمانهای دارویی معمولا شامل سه دسته هستند :
۱ . داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی NSAIDs
۲. داروهای مسدود کننده ی تولید اسیداوریک
۳. داروهای کمک کننده به دفع اسسد اوریک
تشخیص داروی مناسب بر عهده ی متخصص روماتولوژ است . براساس شرائط بیمار ، داروهای مصرفی و حساسیت های دارویی .
- عدم مصرف مواد غذایی غنی از پورین مانند گوشت قرمز بخصوصر گوشت گوساله ، ماهی و مرغ ، حبوبات ، قارچ ، نوشیدنی های الکلی و نوشیدنیدهای حاوی فروکتوزر
- حفظ وزن مناسب و عدم افزایشر وزن . خود کاهش وزن زمینه ی بروز و ابتلای نقرس را کاهش می دهد .
- مصرف مایعات در طی روز . عدم مصرف مایعات و داشتن زمینه ی خانوادگیراحتمال بروز نقرس را افزایش می دهد .
از دیدگاه طب سنتی علت بروز نقرس افزایش سودا در بدن است . پس هر عاملی که باعث افزایش سودا شود زمینه ی بروز این بیماری را فراهم می کند .خواه تغذیه ای باشد مانند جای سیاه و ... و یا فکر و حالتی باشد مانند غم و غصه .
- بنابراین اولین راهکار درمانی حذف مواد سودا زا از رژیم است .
- استفاده از نسهل و منضج سودا
- مصرف غذاهای با طبع گرم و تر
- دستور جوز : صد گرم گردو را رنده نماید و صد گرم زنیان هم جداگانه اسیا شود ، باهم مخلوط نمایند و و هر صبح ناشتا یک قاشق غذاخوری استفاده شود . گردو ها حتما تلزه از پوست خارج شوند .
- دستور تین : یک مشت شنبلیله و یک مشت انجیر را در دو لیوان اب بجوشانید ، و صاف نمایید و یک روز درمیان یک لیوان میل شود .
- به مدت سه ماه هر شب یک لیوان شربت سرکه انگبین میل شود .
- استفاده از عرق برگ گردو
- استفاده از دمنوش هوفاریقون
- افرادی که سابقه ی خانوادگی ابتلای نقرس را دارند جهت جلوگیری از ابتلا به ان همراه غذای گوشتی پیاز مصرف کنند .
- استفاده ازمیوه های مدر مانند : لیموشیرین ، آب پرتقال ، گیلاس ، توت فرنگی ، گریپ فروت ، انگور سیاه و…
- مصرف کرفس در هر وعده کنار غذا
- مصرف این سالاد بین وعده ها : روغن زیتون ، گوجه فرنگی ، جعفری ، آرتیشو ، کرفس ، کاهو ، فلفل سبز ، سیر ، خیار ، آب لیمو ترش تازه ، پیاز و سماق
- استفاده از رژیم گیاهخواری و رژیم انگور ( مراجعه به مقاله ی رژیم انگور در سایت ) .
- دمنوشی حاصل از زرشک ، خارخاسک ، عناب ، ناخنک ، کاکل ذرت و کاسنی
- استفاده ار عرق کاسنی و شاهتره روزی ۳ - ۵ لیوان
- استفاده از سوپی شامل تخم شنبلیله ، ارد ، روغن زیتون که صبح ناشتا میل شود .
آنچه مشهود و قابل تذکر است اینکه پایبندی به اصول تغذیه ی سالم ، عدم پرخوری و اضافه وزن ، عدم مصرف زیاده از حد گوشت و پروتئین حیوانی باعث پیشگیری و جلوگیری از عود مجدد حملات است ، حتی اگر زمینه ی ارثی بروز این بیماری وجود داشته باشد .