خرید مواد غذایی جزء ضروریات هر خانه ای می باشد و نیازمند صرف هزینه است . اطلاع از گروه های غذایی و نیازمندی های یک فرد سالم در جهت سلامت و صحت بدن با مصرف غذاهای مورد نیاز یک امر مهم است . در این مقاله سعی داریم اطلاعاتی در مورد مقدار و کیفیت مورد نظر خرید از هر گروه غذایی برای هر فرد بررسی شود .
چه غذاهایی خریداری کنیم ؟
برای خرید خود فهرستی تهیه کنید . فهرست را برای غذاهای ، ماهانه هفتگی و روزانه تهیه نمائید . هنگام تهیه ی فهرست به هرم گروه های غذایی و مقدار هر گروه توجه نمائید . اگر طبق برنامه صحیح ، مواد غذایی را خریداری کنید ، خود به خود برنامه غذایی شما هم صحیح می شود .
از فهرست خرید خ خود غذاهای زیر را حذف کنید :
- کیک ، کلوچه ، بیسکویت ، نوشابه ، شیرینی معمولی ، شیرینی خامه ای ، انواع پفک نمکی ، چیپس ، سوسیس ، کالباس ، ساندویچ آماده ، انواع غذاهای آماده مانند : همبرگر کنسرو تن های مختلف کمپوت و...
- در شرایطی که مجبور به خریدن و استفاده از این مواد می شوید آنها را در برگه ای به نام خرید های غیر مجاز بنویسید . مواظب باشد که هر ماه بیش از پنج خرید یک وعده ای در این برگه نوشته نشود . خریدهای غیر مجاز که برای دو وعده به کار می روند را دوبار در برگه بنویسید . بهتر است تا حد امکان غذاها را به صورت روزانه خریداری کنید و همیشه از غذاهای تازه استفاده نمائید . با این حال بعضی غذاها مثل خشکبار را می توان به صورت ماهانه خریداری کرد . در زیر
فهرست خرید ماهانه ، فهرست خرید هفتگی و فهرست خرید روزانه ، برای یک نفر آمده است . شما باید تعداد افراد خانواده خود را در این مقدار ها ضرب کنید و فهرست های خرید خانواده خود را بدست آورید . البته این فهرست ها برای راهنمایی آمده است و شما می توانید با سلیقه خود این را تغییر دهید . توجه کنید که تغییرات به شکلی نباشد که در صد گروه های غذایی را تغییر دهد .
فهرست خرید ماهانه برای یک نفر :
نوع غذا
- برنج ۸۰۰ گرم
- ماکارونی ۵۰۰ گرم
- ارد گندم ۱۰۰ گدم
- پنیر ۷۰۰ گرم
- حبوبات نخود، لوبیا عدس ،ماش لپه ۲۲۵۰ گرم
- روغن و کره ۷۵۰ گرم
فهرست خرید هفتگی برای یک نفر :
- میوه های معمولی ۲/۵ کیلو گرم
- هندوانه و خربزه ۵ کیلو گرم
- هویج نیم کیلو گرم
- سیب زمینی یا لوبیا سبز یا نخود سبز نیم کیلو گرم
- بادمجان یا کدو یا بامیه نیم کیلو گرم
- گوجه فرنگی نیم کیلو گرم
- ماست ۲/۵ کیلو گرم
- گوشت قرمز یا سفید نیم کیلو
- تخم مرغ ۵ عدد
البته فهرست خرید ماهیانه و هفتگی را می توانید در چند نوبت انجام دهید. به طور مثال به جای اینکه هر هفته ۲/۵ کیلو گرم ماست بخرید ، میتوانید سه بار در هفته یک بار نیم کیلو گرم و دوبار ، یک کیلو گرم خریداری کنید .
- نان ۱۳۰ گرم
- سبزی خوردن و کاهو ۱۰۰ گرم
- شیر یک لیوان
مقدارهای نوشته شده در این فهرست ها مربوط به شخص با قد وزن و فعالیت متوسط می باشد .
نکاتی در مورد خرید مواد غذایی :
- تا حد امکان مواد غذایی را به صورت تازه خریداری کنید .
- درصورتی که از مواد غذایی بسته بندی استفاده می کنید به علامت استاندارد شماره ثبت و تاریخ مصرف آن توجه کنید .
- شناسایی سبزی ها ، میوه ها و شیر آلوده به راحتی امکان پذیر است . ولی گوشت و تخم مرغ گاهی آلوده هستند و این آلودگی مشخص نیست . بنابراین برای خرید این مواد نکاتی گفته می شود تاهنگام خرید به آنها توجه کنید .
نکاتی در مورد خرید تخم مرغ :
۱ ) تا حد امکان مرغ گرم خریداری کنید و مرغ های یخ زده را نخرید .
۲ ) به جگر مرغ توجه کنید تا سالم باشد .
۳ ) کبودی رنگ پوست ، کبودی بیش از حد تیرگی و پرخونی آن نشانه ی بیماری مرغ است .
۴ ) لاغری شدید و عضلات بسیار کوچک نشانه آلودگی مرغ به انگل می باشد .
۵ ) خون مردگی در تاج ، شش و دیده شدن رنگ قرمز در قسمت های مختلف بدن مرغ نشان دهنده ی ذبح نشدن و مرده بودن آن است .
نکاتی در مورد خرید ماهی :
۱ ) ماهی تازه دارای چشم هایی برآمده و شفاف است و قرنیه ی آنها کاملاً مشخص می باشد . ولی چشمان ماهی مانده ، چروکیده و کدر می باشند و حالت گردی خود را از دست داده اند .
۲ ) رنگ زرد یا قهوه ای ماهی و داشتن سطح لزج نشانه فاسد بودن ماهی می باشد .
۳ ) انگشت خود را روی بدن ماهی فشار دهید ، اگر پس از برداشتن انگشت جای انگشت روی بدن ماهی به شکل فرو رفته باقی ماند ماهی فاسد شده است . ولی اگر بدن ماهی به شکل اول بازگشت ، ماهی تازه می باشد .
۴ ) فلس های ماهی مانده رنگ خود را از دست داده اند و به راحتی ازبدن ماهی جدا می شوند .
۵ ) وقتی ماهی مانده باشد ، بین برونش و بدن ماهی فاصله می افتد . آنها به رنگ زرد یا قهوه ای شده و وقتی آنها را از بدن ماهی بلند می کنید سرجای اول خود باز نمی گردند .
نکاتی در مورد خرید تخم مرغ :
۱ ) تخم مرغ را از جاهای خریداری کنید که زود به زود تخم می آورند . مغازه هایی که هفته ها طول می کشد تا تخم مرغ های خود را بفروشند و سپس تخم مرغ تازه بیاورند ، جای خوبی برای خرید تخم مرغ نیستند .
۲ ) تخم مرغ را در مقابل نور نگاه کنید و حجم کیسه هوایی آن را ببینید هر چه قدر حجم کیسه زیادتر باشد نشانه ی مانده تر بودن تخم مرغ است .
۳ ) اگر تخم مرغ ها را توی ظرف آب بیندازیم ، تخم مرغ های تازه زیر اب می روند ولی تخم مرغ های مانده و فاسد روی آب می ایستند .
۴ )تغییر رنگ سفیده تخم مرغ به رنگ های سبز ، صورتی ، سیاه ، قرمز ، یا آبکی شدن سفیده نشان دهنده ی فساد تخم مرغ می باشد .