ادویه ها در فرهنگ غذا و خوراک ایران ریشه ای دیرینه دارد . اما امروزه از دیدگاه و جهات دیگری به ادویه ها در دنیا پرداخته می شود . سرطان یک بیماری جدی و رو به افزایش در بسیاری از جوامع است . تحقیقات فراوانی بر روی تعدادی از ادویه ها انجام شده است و اثرات مثبت انها در درمان و پیشگیری از تعدادی از بیماری ها مورد بررسی قرار گرفته است . در این مقاله به بررسی خواص ادویه ی معروف دارچین در این زمینه می پردازیم .
با توجه به اطلاعات ذکر شده در این مقاله تاثیر دارچین در کمک به درمان و جلوگیری از ابتلا و گسترش سلول های سرطانی اثبات شده است . اما دارو های دریافتی ، زمینه ی ژنتیکی افراد و ... در اینکه یک ترکیب گیاهی قوی مانند دارچین برای یک فرد مبتلا به سرطان مفید است یا خیر موثر است . بنابراین بهترین راه مشاوره و دریافت اطلاعات از پزشک متخصص برای هر فرد است .
دارچین یکی از ادویه های شناخته شده است که قرن ها توسط کشور های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است . این ماده از پوست داخلی چندین نوع درخت از گونه ای به نام " cinnumomum " هستند بدست می اید .
دو نوع معروف دارچین وجود دارد :
۱ . دارچین سیلان cinnaamumom zeylanicum
2 .دارچین کاسیا Cinnamumom aromaticum
دارچین در طول تاریخ دارای حواص دارویی بوده است و قدمت ان به مصر باستان بر می گردد و در ان زمان نیز ماده ی با ارزشی بوده است . عطر و طعن دارچین به علت ترکیبات سینامالدئید است که در بخش چربی آن فراوان یافت می شود .
همچنین دارچین دارای ترکیبات انتی اکسیدان است که بدن را در برابر اسیب رادیکال های ازاد محافظت می کند . دارچین سرشار از ترکیبات پلی فنلی می باشد . در بین ۲۶ ادویه ، دارچین دارای بالاترین خواص انتی اکسیدانی بوده است . حتی در مقایسه با سیر و پونه نیز دارای خواص انتی اکسیدانی بیشتری بوده است . بطور کلی شواهد و مدارک ازمایشگاهی انجام شده بر روی حیوانات نشان داده است می تواند در حیوانات درپیشگیری از سرطان موثر باشد.
دارچین به کاهش روند رشد سلول های تومور و کاهش تولید رگ در سلول های سرطانی کمک می کند . همچنین مانند یک سم عمل می کند و سلول های سرطانی را از بین می برد. یک مطالعه در موش های مبتلا به سرطان روده ی بزرگ نشان داد که دارچین بعنوان فعال کننده ی انزیم های سم زدایی در روده ی بزرگ عمل می کند و از رشد بیشتر سلول های سرطانی جلوگیری می کند . یافته های بدست انده توسط دانشمندان نشان می دهد که دارچین ماسخ های انتی اکسیدانی محافظتی در سلول های کولون روده ی بزرگ را فعال می کند . البته برای بهره گیری از فوائد دارچین ، باید بافت شیمیایی ان دست نخورده باقی بماند . دارچین دارای خواص ضد التهابی ، کاهش قند خون ، افزایش ایمنی بدن در برابر سرطان ، جلوگیری از حمله ی قلبی و میکرب زدایی نقش به سزایی دارد . براساس امار اما برای استفاده در بیماران مبتلا به سرطان ، توجه به نکات زیر ضروری می باشد .انجمن درمان کالیفرنیا ( OTAC ) دارچین در بین مواد دارای انتی اکسیدان رتبه ی هفتم را بدست اورده است .
این امر نشان دهنده ی انتی اکسیدان بالای دارچین است . در بین ادویه ها هم دارچین دارای بالاترین خواص انتی اکسیدانی است که حتی از سیر ، پونه و رزماری نیز ترکیبات انتی اکسیدان بالاتری دارد . این خواص انتی اکسیدانی دارچین بعلت وجود ترکیباتی چون پلی فنول ، فنولیک اسید و فلاونویید ها در دارچین است . همچنین خواص انتی باکتریال و ضد میکربی دارچین که از پوست در برابر سوزش ، حساسیت، جوش و عفونت مراقبت می کند، ان را برای درمان های جانبی جهت رفع عوارض دارو های شیمی درمانی بر روی بیماران سرطانی مورد توجه قرار داده است. همچنین دارچین باعث تقویت سیستم ایمنی می شود و مصرف آن منجر به افزایش مصونیت در برابر ابتلا به بیماری های بویژه بیماری های واگیر دار می شود.
مکمل ها و عصاره های مواد گیاهی مانند دارچین دارای فوائدی هستند و توسط بیماران سرطانی و افرادی که در معرض خطر ژنتیکی سرطان هستند، مورد استفاده قرار می گیرند. اطلاعات بالینی محدود و جمع اوری در شرایط سخت درمانی برای استفاده از مکمل های غذایی و غذاها در بیماران سرطانی وجود دارد. بدلیل تفاوت ژنتیکی و درمان های متفاوتی که برای سرطان انجام می شود، حتی بررسی یک کار ازمایی بالینی بر روی بیماران تحت درمان سرطان نتایج قابل استناد و معتبری نمی دهد . از این رو به رویکردهای جدید و متفاوتی نیاز است تا مشخص شود در چه سرطان هایی نباید از مکمل دارچین استفاده کرد و چرا نباید استفاده کرد.
یک باور قدیمی وجود دارد که مصرف مواد گیاهی و طبیعی نمی تواند منجر به آسیب به فرد شود. در بعضی جوامع این باور ریشه در یک افسانه دارد. اما در واقع دیده می شود که مصرف بعضی مواد طبیعی در صورت مصرف برخی دارو ها مضر است. بعنوان مثال گریپ فروت همزمان با مصرف برخی داروها ممنوعیت مصرف دارد. همزمان با مصرف دارو های رقیق کننده ی خون، استفاده از اسفناج اسیب رسان است. همچنین در درمان سرطان ، تغذیه و مصرف برخی گیاهان که اثر درمانی بر بدن دارند ، در نتیجه ی درمان سرطان موثر است .
اما همواره این سوال رایج برای افراد مبتلا به سرطان وجود دارد که استفاده از چه ترکیب گیاهی و یا مکمل طبیعی برای انها مفید است ؟ چه افرادی و در چه شرایطی نباید از ترکیبات خاصی مانند دارچین استفاده کنند؟
برای یافتن جواب این سوال ها ی مربوط به عصاره ها و مکمل های غذایی ، اگاهی از مواد فعال در هر ادویه ، درک بیولوژی سرطان زمینه ای ، در مان های شیمی درمانی ، جهش ژنتیکی نشانه ی سرطان و نحوه ی اثر مواد فعال لازم است .
در صورتی که سلول های کوچک سرطانی در مثانه تشخیص داده شوند و فرد تحت درمان با دوکسوروبیسین باشد ، استفاده از مکمل دارچین در مقایسه با مکمل های غذایی Buckthorn مفید است .
اما مکمل های دارچین یا عصاره ی دارچین در مقایسه باسیر ، در درمان پرتو درمانی برلی فیبرو سارکوم اپیتلوئیدی اولیه ی اسکلروران ، فوائد کمتری دارد .
به طور مشابه مصرف مکمل های غذایی دارچین ممکن است برای افراد سالمی که در معرض خطر ژنتیکی سرطان به دلیل جهش ژن JAK 2 بر روی کاوا هستند ، مفید باشد . اما در صورت خطر ژنتیکی سرطان بدلیل جهش ژن VHL این بیماران باید از مصرف مکمل های غذایی دارچین اجتناب کنند .
ماده ی اولیه ی - سرطان ژنومیک ، درمان ها و سایر عوامل فردی در تصمیم گیری در پاسخ به سوالاتی مانند : آیا عصاره ها و مکمل هلی غذایی دارچین مفید هستند و چرا نباید مصرف شوند ؟
چرا بعضی افراد نباید دارجین مصرف کنند؟ عوارض مصرف دارچین همزمان با پرتو درمانی چیست ؟ فوائد دارچین برای سرطان چیست ؟ ایا دارچین در پیشگیری و درمان سرطان موثر است یا خیر؟ دخیل هستند .
هر زمان که تغییراتی در درمان های شیمی درمانی و یا ژنتیک بافت سرطان ایجاد شود ، تغذیه و تصمیم گیری در مورد مکمل های غذایی ممکن است تغییر کند . فاکتور هایی مانند نشانه ی سرطان ، درماک های مداوم شیمی درمانی و مکمل های غذایی، سن ،جنسیت، وزن، قد، سبک زندگی و ژنتیک برای تصمیم گیری های شخصی در درمان های تغذیه ای موثر است.
در یک تحقیق جدید اثر ضد الکلی عصاره ی هیدرو الکلی دارچین cinnamonum zeylanicum با داروی سیکلوفسفامید بر روی سلول های سرطانی A459 مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق عصاره ی دارچین تخلیص شد با روش های ویژه و سپس سلول های A459 کشت داده شدند و با غلظت های ۱۰ ، ۰/۱ و ۰/۰۱ میلی گرم عصاره ی دارچین و سیکلو فسمامید مورد بررسی قرار گرفتند . در روز های بعد بقا و مورفولوژی سلول مورد بررسی قرار گرفت . همچنین بیان ژن های درگیر در اپوپتوز ( مرگ برنامه ریزی شده ی سلول ) مورد بررسی قرار گرفت . نتیجه ی این تحقیق نشان داد که عصاره ی هیدروالکلی دارچین قادر است اپوپتوز را در سلول های A459 القا کند که این امر مانع از گسترش و بقای سلول های سرطانی می شود .
در یک تحقیق دیگر با بررسی سودوکو ، اثر عصاره ی زنجبیل و دارچین در کاهش تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی مورد بررسی قرار گرفت . ۷۲ نفر در گروه شاهد دارو نما دریافت کردند و ۶۵ نفر در گروه درمان عصاره ی زنجبیل و دارچین استفاده کردند . در ابتدا گروه شاهد و گروه درمان تفاوت معنی داری نداشتند ، اما در روز های ۲ و ۳ تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی در گروهی که عصاره ی دارچین و زنجبیل دریافت کردند در مقایسه با گروهی که فقط دارو نما در یافت کردند ، بطور بارزی کمتر بود .
بر اساس امار NH S سرطان پروستات شایع ترین سرطان شایع در بین مردان است. پروستات یک غذه ی کوچک در لگن مردان است که وظیفه ی تولید یک مایع سفید را برای ترکیب با اسپرم بر عهده دارد. سرطان پروستات به اهستگی رشد می کند به همین علت شاید افراد متوجه ان نشوند. اما امروزه متوقف کردن رشد سرطان پروستات با اضافه کردن دارچین به سبد غذایی مشاهده شده است.
در کشور انگلستان بطور متوسط سالانه ۵۰ هزار نفر علائم سرطان پروستات را نشان می دهند . دانشمندان در این کشور ادعا کرده اند که استفاده از دارچین در سبد غذایی خانوار جلوی رشد سلول های سرطان پروستات را می گیرد .
دانشمندان هندی نیز بیان می کنند که دارچین یا موادی که دارای دارچبن هستند مانند ادویه ی کاری، سایر چاشنی ها و ترشی های دارای دارچین می توانند رشد سلول های سرطان پروستات را متوقف کنند . دکتر اسماعیل از موسسه ملی تغذیه در حیدر اباد بیان داشته است که دارچین و مواد فعال ان باعث کاهش تولید سلول های سرطانی پروستات در انسان می شود .
براساس یک تحقیق جدید ترکیب قوی ای در دارچین پیدا شده است که مهار کننده ی قوی سرطان روده ی بزرگ است. ئورگ واندارک به به همراه همکارش پروفسور دونا ژانگ ( از دانشگاه اریزونا ) به تازگی تحقیقی را کامل کرده اند . در این تحقیق ترکیبی به نام سینامالدهید که به دارچین عطر و طعم می دهد را به رژیم غذایی موش ها اضافه کردند . این ترکیب موش ها را در برابر سرطان روده ی بزرگ محافظت کرد .
با دریافت سینامالدهید سلول های روده ی بزرگ این جانوارن توانایی محافظت از خود را پیدا کردند و از طریق سم زدایی و ترمیم در برابر ماده ی سرطانی مقاومت کردند . ژانگ این یافته را مهم تلقی کرده و تاکید دارد سرطان روده بیماری مهاجمی بوده و قابلیت پیش بینی آن ضعیف است و این یک نیاز فوری است که استراتژی های درمان در برابر این بیماری را گسترش دهیم .
امروزه کمتر آشپزخانه ای را می شناسید که دارچین در آن نباشد و یا آشپز ماهری که تمایل به مصرف دارچین نداشته باشد.
این ادویه ی معطر علاوه بر طعم و عطر ویژه ای که دارد ، خواص درمانی فراوانی نیز دارد . تاریخچه ی مصرف ان به ۲۰۰۰ سال قبل برمی گردد و حتی برای مومیایی کردن نیز به کار می رود.
درخت دارچین درختی همیشه سبز است و بهترین نوع آن درسیلان یافت می شود . البته نوع هندی و چینی آن هم موجود است ولی نوع سیلان مرغوب تر و پر خاصیت تر است. بطور کلی بومی مناطق استوایی است.
پوست دارچین دارای ۲/۵ _ ۵/. درصد اسانس و بیش از ۵۰ ترکیب مختلف است . که ۶۵ _ ۸۰ درصد آن را سینام آلدهید تشکیل می دهد . سایر ترکیبات آن عبارتند از : سینامیک اسید ، ترویبات فنلی مانند : سافرول و ترکیبات ترپنی مانند : لیمونین ، تانن ، رزین و کومارین و ترکیبات فتیل پروپانی مانند : هیدروکسی سینام آلدهید است . طعم شیرین دارچین بعلت مانیتول است .
در هر ۱۰۰ گرم دارچین :
۴ گرم پروتئین
۱۰ گرم آب
۲/۲ گرم کربوهیدرات
۱ گرم کلسیم
و۲۴۷ کیلو کالری انرژی موجود است .
همچنین دارچین دارای اکسالات کلسیم ، قند ، مانیت ، تانن ، ماده رنگی ، اسانس ، موسیلاژ و رزین است .
مزاج دارچین گرم و خشک است .
- بعضی از ترکیبات دارچین مانند : کومارین ، اوژنل ، سینام آلدهید و سینامیک اسید خاصیت ضد التهابی دارند . وجود سینامیک اسید به همراه ترکیب دیگری در دارچین ان را به گیاهی جهت التیام و حفاظت مغز از بروز آلزایمر تبدیل کرده است . در یک تحقیق عصاره ی دارچین خاصیت جلوگیری از بیماری آلزایمر داشت .
هر ترکیبی که حاوی آنتی اکسیدان باشد باعث خنثی کردن رادیکال های آزاد می شود و خاصیت ضد سرطانی دارد .دارچین بعلت غنی بودن از آنتی اکسیدان ها خاصیت ضد سرطانی دارد .
- دارچین می تواند حساسیت به انسولین را در بدن افزایش دهد ، لذا باعث کاهش قند خون می شود . برای افراد دیابتی مفید است .
دارچین دارای ترکیب روغنی شکل فراری است که خاصیت قوی ضد درد برای معده دارد . بنابراین یک ترکیب سودمند در طبخ غذای افرادی است که ناراحتی معده دارند . از جانب دیگر ، دارچین تقویت کننده ی سیستم هضم و دستگاه گوارش است و خاصیت ضد نفخ قابل توجهی دارد . و هضم غذاهای سنگین را آسان می کند و یا بهتر است گفته شود غذا را لطیف می کند .بنابراین جهت داشتن هضم آسان و مناسب و تقویت سیستم هاضمه و رفع درد این سیستم سودمند است.
یک خاصیت دارچین سبب استفاده ی ان در نوشابه های اروپائیان شده است و آن خاصیت اشتها اوری ان است .برای این منظور از خیسانده ی چوب دارچین استفاده می شود .
دارچین یک مقوی اعصای رئیسه ی بدن یعنی مغز ، قلب و کبد است . این ادویه قلب را پاکسازی می کند و ریسک ابتلا به ان را کاهش می دهد . در سیستم عصبی باعث نشاط و شادابی می شود و یک درمان مناسب افسردگی است . حتی افرادی که به جنون مبتلا می شوند این موهبت الهی برای شان مفید است . و چون هضم را آسان می کند ، جهت تسهیل کار کبد می شود.
از آنجایی که دارچین خاصیت ضد التهابی خاصی دارد بعلت وجود ترکیباتی به نام کونارین و اوژنل و ... و خاصیت ضد دردی بدای وجود ترکیباتی مانند : سینام آلدهید و لیمونن باعث آسانی تنفس و رفع گرفتگی ان می شود .
- افرادی که دچار تپش قلب هستند ، فقط نقادیر اندک دارچین برای شان سودمند است .
- ترکیب کومارین موجود در دارچین اگر بیشتر از ۱/. میلی گرم به ازای هر کیلو ورن بدن مصرف شود به کبد آسیب می رساند .
- افرادی که به سایر ادویه ها مانند فلفل حساسیت دارند باید در مصرف دارچین محتاط باشند .
- بعضی افراد که طبع گرمی دارند با مصرف دارچین دچار آلرژی پوسای یا زخم دهان می شوند ، بنابراین باید در مصرف دارچین جانب احتیاط را رعایت کنند .
- در دوران بارداری مصرف مقدار جزئی دارچین بی ضرر است اما اگر بعنوان دارو و در دوز بالا مثرف شود باعث درد زود هنگام زایمان می شود . توصیه می شود گاهی و فقط جهت بهره از خاصیت ضد نفخی ان استفاده شود .
- دارچین خلصیت ضد انعقادی دارد ، بنابراین قبل از مصرف دوز قابل توجه آن با پزشک نصرف شود .
- دارچین اثر داروی آنتی بیوتیک را دو برابر می کند . بنابراین زمان مصرف آنتی بیوتیک از استفاده ی آن خودداری کنید .