اطلاع از طبع و مزاج غذاها یک قدم اساسی جهت انتخاب درست آن ها ، مصرف به موقع شان و جلوگیری از مصرف بی رویه و یا مصرف در زمان ها و شرایط نامناسب است . و بدین ترتیب از ایجاد بیماری ها جلوگیری می شود .
یکی از چهار مزاج موجود در طبیعت مزاج گرم و خشک است . در این مقاله به بررسی دسته ای از مواد خوراکی که در این گروه قرار می گیرند می پردازیم . مصلحات ( مواد غذایی که باعث تعدیل مزاج خوراکی اصلی می شوند ) ، و برخی خواص مواد خوراکی می پردازیم .
گرم ترین گوشت در بین پرندگان است . دیر هضم است وایجاد نفخ می کند . چاق کننده ی بدن ، تقویت کننده ی نیروی جنسی است . خوردن زیاد آن تولید خون غلیظ می کند . تخم اردک علیظ تر و دیر هضم تر از تخم مرغ است . بهترین شکل مصرف ان بشکل شکم پر با پیاز ، روغن و ادویه است .
مصلح :
پختن با سرکه ، کرفس ، پونه ، نخود ، شوید ، تره ، دارچین ، سکنجبین و زنجبیل
بیشتر بعنوان یک دمنوش با خاصیت درمانی استفاده می شود . مفرح ، تقویت کننده ی بدن ، قلب ، مغز ، احشا و حواس است . عروق گرفته را باز می کند و مسهل بلغم و سودا بویژه غلبه ی سودا ی مغز است . در درمان بیماری های سینه ، سرفه ، سردرد و سرگیجه به دنبال ضربه ، بیماری های کبد ، طحال و مجاری ادراری مفید است . مصرف زیاد ان برای گرم مزاجان مضر است .
مصلح :
سکنجبین ، کتیرا ، صمغ عربی و شربت لیمو
بعنوان یک دمنوش گیاهی مورد استفاده دارد . تحلیل برنده ی ورم ها ، لطیف کننده ، باز کننده گرفتگی ها و مفرّح قلب بوده ، جهت بیماری های مغز و اعصاب مانند سردرد ، تشنج ، افسردگی ، کابوس ، وسواس و بیماری های مفاصل مفید است .
مصلح :
زعفران ، کتیرا ، روغن بادام ، صمغ عربی
یک میوه ی مناطق گرم و حارّه است مقوی قوا و ارواح و اعصای رئیسه ( قلب ، معز و کبد ) است . دستگاه تنفس ، مری و معده را نیز تقویت می کند . نیروی جنسی را تقویت می کند . رنگ چهره را زیبا می کند و برطرف کننده ی بوی دهان است . تپش قلب را تسکین می دهد . سرفه را رفع می کند و براب درمان تپش قلب ، سرفه ، قولنج ، ضعف و کسالت مناسب است .
مصلح :
زنجبیل ، نمک ، مویز ، شربت زرشک ، روغن زیتون ، آب دوغ ، آب سرد و سکنجبین
باز کننده ی انسداد است . رطوبت زیادی بدن را رفع می کند. از بین برنده ی نفخ و بلغم است ، غذاهای غلیظ را لطیف می کند . اشتها اور ، مدرّ ، ریه ، معده ، کبد و روده ها را از رطوبت و بلغمپاکسازی می کند . مانع رسیدن بخارات معده به مغز می شود . خوردن ان با اب انجیر جهت سرفه و تنگی نفس مفید است . با پنیر تازه اگر مصرف شود بدن را چاق می کند و جهت درمان و رفع سنگ کلیه باید با اب کرفس میل شود .
مصلح :
سماق ، گشنیز ، مرزه ، پختن با روغن بادام یا کنجد ، سکنجبین ، روغن گردو و زیتون
مقوی معده و رفع کننده ی رطوبت های بدن است و بیماری هایی که از رطوبت ایجاد می شود برطرف می کند . برای رفع قی و اسهال مفید است .
مصلح :
مصطکی ، عسل
بشدت گرم و خشک است . جهت رفع ضعف بعد از نقاهت بیماری مفید است .
مصلح :
مصطکی ، عسل و رب های ترس
مفرح و تقویت کننده ی قلب ، مغز و حواس است . گرفتگی عروق مغزی را برطرف می کند . در برطرف شدن کابوس افراد سوداوی ، غش ، سکسکه موثر است . سودای بیماری زا و بیماری های بلغمی را رفع می کند . برای درمان بیماری های کلیه مفید است .
مصلح :
کُندُر ، صمغ عربی
معده را تقویت می کند ، دردهای مزاج گرم را درمان می کند . عرق و ادرار را خوشبو می کند . باعث گرفتگی مجاری کبد و طحال می شود . مصرف زیاد ان منجر به تولید سودا و تیرگی پوست و درد چشم ناشی از سودا ، ایجاد بواسیر و قولنج می شود .
مصلح :
پختن با گوشت بره ، روغن گاوی تازه ، سرکه ، زیره ، گلپر ، انار
شادی بخش ، مفرّح بدن و مدر است . خاصیت ضد سمی دارد . جهت تقویت ذهن و رفع بیناری عصبی مفید است . روغن ان جهت درد مفاصل موثر است . ممکن است حالت تهوع و سستی معده ایجاد کند .
مصلح :
کتیرا ، سکنجبین
برای معده مضر است و زیاده روی در مصرف آن باعث حالت تهوع ، قولنج و دل پیچه می شود . بهترین نوع ان شیرین و بدون ریشه است .
مصلح :
خردل ، آبغوره ، پختن با عدس ، شربت بالنگ
باعث خروج مواد زاید از بدن ، رفع یبوست و تحلیل بردن ورم ها و زایدات بدن است . اگر با عسل میل شود جهت ورم طحال مفید است . با کمی فلفل و عسل باعث تحریک نیروی است .
مصلح :
گشنیز ، عسل ، سکنجبین
خاصیت غذایی بالایی دارد . چاق کننده ی بدن و ادرار آور است . سنگ را می شکند . برای درد مفاصل مفید است و نیروی جنسی بانوان را تحریک می کند . خوردن تخم ان باعث به حرف آمدن زودتر از هنگام کودکان می شود .
مصلح :
روغن کنجد ، روغن بادام ، اب انار ، روغن زیتون
گوشت ان دیر هضم و مضر برای گرم مزاجان است . برای افراد سرد مزاج گزینه مناسبی است . گوشت و پیه ان برای اسم و تنگی نفس مناسب است .
مصلح :
سرکه و دارچین
مفرح و تقویت کننده ی قلب و معز و معده است مدر است . اگر به ترش باشد باعث تقویت معده ی افراد گرم مزاج می شود . عصاره ی به جهت رفع تنگی نفس ، تقویت معده مفید است و مانع خروج خون می شود .
مصلح :
عسل ، انیسون ، تهیه مربای به با عسل
تقویت کننده ی قلب ، مغز ، معده ، لثه و دندان است . دهان را خوشبو می کند . انسداد کبد را رفع می کند ، باعث چاقی می شود ، سرفه را برطرف می کند. استفراغ را درمان می کند و سردی کلیه را درمان می کند .
مصلح :
زردالو ، انار ترش ، سرکه ، سکنجبین ، آلو
کمک کننده ی هضم است ، از ترش کردن جلوگیری می کند ، نیروی جتسی را تقویت می کند . جهت درمان بواسیر خوردن ده گرم ان مفید است . اگر با عسل مصرف شود جهت درمان بیماری های سرد سینه و ورم های سینه مفید است . جهت درمان تنگی نفس و اسم با ماء الشعیر توصیه می شود مصرف شود . اگر با سرکه مصرف شود منافد کبدی و طحال را باز می کند . قولنج را رفع می کند . اما دیر هصم و نفاخ است . در افراد گرم مزاج مصر است و باعث خواب های بد می شود .
مصلح :
گشنیز ، کاسنی تازه
باز کننده ی منافذ کبد و طحال است . سنگ شکن است ، تولید کننده ی منی و محرک قوای جنسی است . عذا را هضممی کند . در شب مصرف نشود زیرا باعث گرفتگی و تاریکی چشم می شود .
مصلح :
کاسنی ، خرفه ، سرکه ، شیر تازه
تقویت کننده ی معده ، روده ، کبد است و هصم را راحت می کند . انسداد کبد و طحال را رفع می کند . کلیه و مثانه را گرم می کند و بدن را چاق می کند . خوردن و بوئیدن ان جهت سرماخوردگی ، دفع رطوبت و سردی مغز و سرفه خشک مفید است . تخم جعفری از بقیه قسمت های آن خاصیت بیشتری دارد .
مصلح :
بادرنجبویه
در یک مقاله قبلی تعدادی از مواد غذایی با مزاج گرم و خشک را معرفی کردیم. ضرورت این اگاهی جهت انتخاب درست برای افرادی هست که بیماری های حاصل از مزاج گرم و خشک مبتلا هستند و این مواد را از برنامه غذایی خود حذف کنند . همچنین کمک به افرادی که به سوء سرد و تر مبتلا هستند از این مواد بیشتر از استفاده کنند تا به درمان نزدیک تر شوند . در این مقاله تعدادی دیگر از این مواد و مصلحات آنها ( اصلاح کنندگان مزاج آن خوراکی ) را بیان می کنیم .
خشک کننده ی رطوبت های بدن است. معده را تقویت می کند. در مادران باردار شیر را افزایش می دهد. خوردن آن با گلقند، جهت تقویت معده و رفع بلغم مفید است. مالیدن عصاره ی آن جهت نفخ و درد شکم اطفال مفید است.
مصلح :
صندل، سکنجبین
برای رفع سرفه های رطوبتی و مزمن، تنگی نفس، پاک کردن ریه، تسکین درد کبد، دفع یرقان سوداوی و شکاندن سنگ مثانه و کلیه موثر است.
مصلح :
سکنجبین
با آب یا ماء الشعیر طبی مسهل قوی و مسکن درد اعضا و درد مفاصل و سیاتیک است. رفع کننده ی قولنج، شکانندهدی سنگ ها، مدر ووضد مسمومیت است.
مصلح :
مغز گردو، بادام، سرکه، عسل، شیریتی های طبیعی
خوردن عصاره ی آن با شکر جهت رفع درد سینه، تنگی نفس و سرفه مفید است. بوئیدن ان برای سر درد گرم مزاجان و مسافرین مفید ا ست.
مصلح :
نیلوفر
باز کننده ی منافذ کبد، جلا دهنده ی چشم، و رفع کننده ی اب اوردن شکم است. جویدن ان جهت تسکین درد دندان مفید است و پاشیدن ان ان روی زخم موجب خشک شدن زخم و تسکین درد می شود.
مصلح :
آب لیمو ، آب بالنگ
مفرح، تقویت کننده ی ریه، کبد، کلیه، مثانه است. انسداد مغز ، کبد و طحال را باز می کند . ادرار اور و محرّک نیروی جنسی است. عفونت بلغمی را اماده و از بدن دفع می کند و باعث رسیدن دارو ها به قلب و دیگر اعضا می شود. اشامیدن یک مثقال از ان جهت تسریع در زایمان مفید است.
مصلح :
انیسون ، سکنجبین
تحلیل برنده ی نفخ است . درد کبد را تسکین می دهد .انسداد کبد و طحال را رفع می کند . تقویت کننده ی قلب و دهانه ی معده ( جهت رفع رفلاکس ) و مثانه است .در رفع بیماریهای عصبی ( ترس و وحشت ) ، بیماری های مفصلی و بریدگی ها و تحلیل ورم مفید است . برای گرم مزاجان مضر است و زیاده روی در مصرف ان باعث فساد خون و ضعف نیروی جنسی می شود .
مصلح :
عسل ، روغن بادام ، شیر تازه دوشیده
ضد مسمومیت است ، و از بین برنده ی رطوبت است . در درمان فلج و رعشه و رفع رطوبت سینه و درمان درد آن موثر است . گرفتگی ها را باز می کند و ملین است. بافت های سخت کبد و طحال را رفع می کند. احشاء را گرم می کند و ضد انگل است.
مصلح :
گشنیز ، باقلا
بهترین نوع ان سبز رسیده است که در آب نمک پرورده باشند و با غذا میل شود نه قبل و بعد ازان. در این صورت معده را تقویت می کند، اشتها را زیاد می کند، نیروی جنسی را تقویت می کند ولی موجب بی خوابی و لاغری است.
مصلح :
مغز گردو ، مغز بادام ، سرکه ، عسل ، شیرینی های طبیعی
تحلیل برنده و باز کننده ی انسداد ، خشک کننده ، لطیف کننده ، قابض و رفع کننده ی نفخ شدید است. جویدن زیره با نمک و قورت دادن آب ان باعث قطع ابریزش دهان می شود. اگر با سرکه بسایند و بو کنند یا در بینی ریزند، خونریزی بینی را قطع می کند .اگر زیره را در سرکه بخیسانند ، بعد در افتاب خشک کنند و بکوبند ، برای رفع ویار خاک خوردن زنان باردار مفید است.
مصلح :
عسل ، کتیرا
به بدن گرمی می دهد، برطرف کننده ی رطوبت است ، شیر را زیاد می کند، هر سمی که ماهیت سرد دارد سیاهدانه پادزهر آن است .موثر در درمان درد سینه و تنگی نفس ، ضد تهوع ، رفع آب اوردن شکم ، ضد یرقان ، قولنج می باشد . اگر با سرکه مصرف شود انگل را رفع می کند .اگر سائیده شود در سرکه برای برطرف کردن زکام و باز کردن مجاری که در آنها نزله وجود دارد مفید است . افراط در مصرف ان برای کلیه ضرر دارد .
مصلح :
در سرکه خیساندن، کتیرا
خشک کننده ی رطوبات معده و مفاصل است. خون را رقیق می کند . ادرار را می افزاید ، زیاد کننده ی عرق است . خوردن متعادل آن باعث حفظ صحت مزاج می شود و ضد انواع عفونت است بویژه اگر با سرکه خورده شود . جهت تصفیه ی حلق ، بهبود آسم و تنگی نفس ، فراموشی ، فلج ، لرزش ، درد مفاصل ، دیسک و نقرس تاثیر زیادی دارد . گرممزاج ها باید با احتیاط مصرف کنند اما در افراد با مزاج مرطوب ، محرک جنسی و افراینده ی منی می باشد . اگر مداوم خورده شود موهای سفید می ریزند و موهای سیاه می رویند . زیاده روی در ان موجب احراق خون می شود . برای چشم و شش و بواسیر و بانوان باردار و افراد دادای شکم درد مضر است .
مصلح :
پختن در آب و نمک و افزودن روغن بادام یا کره و مصرف با گشنیز ، سکنجبین یا اب انار ترش و شیرین
باز کننده ی گرفتگی کبد و طحال است کبد و معده را تقویت می کند . خلط صفرا و سودای سوخته را دفع نی کند . صاف کننده ی خون و اشتها اور است . خشک ان جهت تقویت لثه و ریشه ی دندان مفید است اما افراط در آن مضر ریه است .
مصلح :
کاسنی ، هلیله زرد
مقوی قوه ی باه و مقوی اعضا است مفید برای درد سیاتیک و سوزش ادرار است . از انجا که گوشتی غلیظ است و هضم آن سخت است . موحب تولید خون سوداوی می شود . پس بهتر است با نمک ، بسیار خوب پخته و با فلفل و زیره ی کرمانی مصرف می شود .
مصلح :
جوشاندن با روغن زیتون ، پختن با نمک ، شوید ، فلفل ، سرکه و زیره
تحلیل برنده و برطرف کننده ی بلغم است . خوردن گوشت ان برای فلج ، لرزش ، درد مفاصل و کمر ، بیماری های سرد رحم مفید است . خوردن روغن پیه آن برای تکلم کودکان و رفع سردی بدن توصیه شده است . دیر هضم بوده و برای گرم مزاجان مضر است .
مصلح :
سرکه ، روغن و پیه آن
ملین گوارش و تمیز کننده ی مجاری تنفسی است . سریع به عمق بدن نفوذ می کند . مقوی نیروی جنسی و تولید کننده ی خون صالح است . موجب استحکام اعصاب و استخوان هاست . باعث جلوگیری از پیری و دفع کننده ی خلط سوداوی است . در تغذیه ی بیماران سریع الاثر است .
مصلح :
کاهو ، به ، بادام ، شیر تازه دوشیده شده ، ترشی های طبیعی
اگاهی از مزاج غذاها و هر نوع خوراکی باعث انتخاب مناسب در هر شرایطی می شود . انتخابی که منجر به صحت و سلامت افراد می شود . بعنوان مثال در شرایط هوای الوده غذاهای خشک توصیه نمی شوند . یا شرائطی که نیازمند است یک انتخاب مقطعی بسته به شرائط داشته باشیم ولی بیمار نشویم و بتوانیم انرژی ، سلامت و توان خود را حفظ کنیم . دسته ی مواد غذایی گرم و خشک خانواده ی بزرگی را تشکیل می دهند . تا کنون در دو مقاله به بررسی تعدادی از آنها پرداخته ایم . در این مقاله نیز تعدادی از آنها را تاجایی که مجال ان باشد و با بیان مصلحات هر کدام بررسی می کنیم .
یک سبزی ملین و مدرّ است .برای درمان اب اوردن شکم ، سرفه ، بیماری های ناشی از سوء مزاج سرد ، ورم طحال و درد کمر مفید است . پخته ی ان با عسل برای تنگی نفس ، ورم های داخلی و زخم بواسیر موثر است .بلغم لزج را از ریه دفع می کند .خوردن پخته ی آن با ادویه مناسب جهت تسهیل زایمان مفید است .
مصلح :
سکنجبین ترش ، انیسون ، کاسنی ، برگ اسفناج ، مکیدن انار میخوش ( ملس )، برگ خرفه ، زردک
کمک به هضم می کند ، ضد مسمومیت است و دل پیچه و درد های ناشی از مزاج سرد را تسکین می دهد .موثر در رفع تنگی نفس ، ضعف معده و کبد و طحال و قولنج است . از فساد غذا جلوگیری می کند . و بلغم را در گرم مزاجان رفع می کند . زیاده روی در مصرف آن باعث تهوع می شود و مداومت بیش از حد در مصرف ان باعث ضعف مغز ، چشم ، معده و کلیه می شود .
مصلح :
ابلیمو ، ابغوره ، ترشی های طبیعی ، سکنجبین ساده ، در سرد مزاج ها میخک ، دارچین و عسل
خاصیت غذایی بالایی دارد . در سرد مراجان ملیّن است . جهت فلج و درد مفاصل و سرفه سرد و رفع ضعف توان جنسی سرد مزاجان و درمان کم خونی مفید است .
مصلح :
سرکه ، بادام درختی ، سکنجبین ، ترشی های طبیعی
بهترین نوع ان رنگ سرخ دارد ، شفاف و غلیط است ، خوش بو و خوش مزه و بدون موم است و اگر با انگشت جلوی چشم نگه دارید تار می بینید .
عسل هر چه کهنه تر شود ، طبع ان گرم تر می شود . منضج و دفع کننده ی بلغم لزج است و رطوبات از عمق بدن و سر را دفع می کند . نیرو و قوت ادویه را به بدن منتقل می کند .عسل در درمان و پیشگیری از انسداد عروقی ، سنگ های کلیه و کیسه صفرا ، بیماری های مجاری ادرار و ... مفید است .
مصلح :
اب انار ترش ، آب لیمو ، آب بالنگ ، سرکه و گشنیز
تقویت کننده ی قلب ، معده ، کبد و طحال است . انسداد مغز و بینی ( در ابتلا به سینوزیت ) را باز می کند . رطوبت سینه را دفع می کند .دهان را خوشبو می کند و لثه و دندان را محکم می گرداند . برای درمان سردرد ناشی از سردی و بواسیر مفید است . مقدار مجاز مصرف آن ۶ گرم در روز است .
مصلح :
بنفشه ، سکنجبین
مقوی حافظه و اعصاب است و همراه با مویز جهت دفع رطوبات مغز و معده مفید است . کبد و معده را تقویت می کند . کمک به سیستم هضم است ، اشتها آور ، ضد ترش کردن است . لطیف کننده ی غذاست و خون را بویژه در سرد مزاجان رقیق می کند .
مصلح :
روغن گیاهی سرد مانند بنفشه ، عسل
گرما بخش است ،بلغم را می زداید و خاصیت ضد سمّی دارد . تقویت کننده ی حافظه و اعصاب است . معده و کبد را گرم می کند و اشتها و توان هضم را افزایش می دهد . ضد ترش کردن است .لطیف کننده ی غذاهای غلیظ و رقیق کننده ی خون است . خوردن ان با شیر و شکر باعث تقویت نیروی جنسی می شود اما برای گرممزاجان ایجاد سردرد می کند . در این افراد باعث خشونت صدا ، گرم شدن کبد و کلیه ، خشک شدن منی می گردد . بنابراین در افراد گرم مزاج و در فصل سرما با احتیاط مصرف شود
مصلح :
روغن های سرد و در سرد مزاجان عسل ، صمع عربی و گلاب
نیروی جنسی را زیاد می کند ، مقوی معده و روده است . توان مغز را می افزاید . ضد مسمومیت است . با عسل جهت درمان سرفه ی مزمن مفید است و نیروی جنسی را می افزاید .
بو داده ی ان با اندکی فلفل در رفع اخللط سرد و درمان تپش قلب موثر است .
مصلح :
اب عسل ، شکر سرخ ، شربت به ، سکنجبین
طبع ان باعث خشکی کبد می شود . اگر افرادی که زمینه ی الرژی دارند از ان زیاد استفاده کنند باعث عود و شدت الرژی می گردد . در دوران بلوغ و بروز بثورات پوستی در افراد گرم مزاج مضرّ است . جهت رفع خستگی ناشی از سردی مفید است .
مصلح :
زعفران ، روغن پسته ، گلاب
همه ی کباب ها گرم و هشک هستند ولی درجه ی آنها بر حسب نوع گوشت متفاوت است . همه نوع کباب محرّک اشتها هست ، خون ثالح و مفید برای بدن تولید می کند ، بدن را تقویت می کند و کل بدن بویژه کلیه ها را گرم می کند . برای رفع رطوبت افرادی که معده ی رطوبتی دارند و افرادی که فصد یا حجامت کرده اند مفید است . خوردن اب بعد از کباب بویژه کباب ماهی بسیار مضر است .
مصلح :
سماق ، گشنیز ، فلفل ، سکنجبین و اطریفل
لطیف ترین گوشت است و زود هضم می شود . خون مفید برای بدن تولید می کند و برای بیماران دارای مزاج سرد که مشکلات ریوی ، معده و کبد دارند مفید است . نیروی جنسی را تقویت می کند و چاق کننده است . در افراد گرم مزاج موجب سردرد و خارش می شود .
مصلح :
ترشی های طبیعی ، سکنجبین
دسته ی وسیعی از مواد غذایی در گروه کرم و خشک یا مزاج صفرا قرار دارند . این گروه غذایی برای افراد صفراوی و گرم مزاج مناسب نمی باشد . در صورت مصرف بهتر است از مصلحات این مواد غذایی استفاده شود تا اثرات سوء مزاجی خاصی نداشته باشند . در اینمقاله به بررسی دسته ی اخر این مواد غذایی می پردازیم .
کرفس :
برای رفع انسداد کبد و طحال مناسب است . تحلیل برنده ی اورام و نفخ می باشد . اشتها اور است . اشامیدن آب ان با آب انار و شکر جهت درمان مسمومیت غذایی مفید است . مصرف زیاد آن برای بانوان باردار مناسب نیست و باعث آسیب به جنین می شود .
مصلح :
انیسون ، کاسنی و کتیرا
کلم قمری :
ملیّن است . اگر با مرغ جوان بپزند غذای کاملی است . خوردن پخته ی آن مسکّن سردرد است و بینایی را تقویت می کند . مصرف قطره ی ان در بینی پاک کننده ی مغز و خواب اور است . دیر هضم است . کالری کمی دارد .
مصلح :
آویشن ، پونه ، انیسون و دارچین
کنگر فرنگی :
محرک و مقوی قوای جنسی است . مدرّ است و کلیه و مثانه را گرم می کند . هضم غذا را سرعت می دهد و نفخ را رفع می کند . اما برای گرم مزاجان مناسب نیست .
مصلح :
سرکه ، ترشی ، روغن زیتون
گردو :
بسیار لطیف است و ورم ها را از بین می برد . ملیّن است و اعضای رئیسه ی بدن ، یعنی کبد ، قلب و مغز را تقویت می کند و افزاینده ی توان جنسی است . خوردن ان با مویز بی دانه برای تقویت حافظه مفید است .
مصلح :
انار ترش ، سکنجبین ، ترشی های طبیعی
گزنه :
لطیف کننده ی اخلاط لزج است . اشامیدن اب پخته ی آن همراه با ماء الشعیر طبی برای بیماری های قفسه سینه مانند تنگی نفس و دفع اخلاط لزج و غلیظ از ریه ها مفید است . ضماد کوبیده ی برگ آن بر بینی باعث قطع خونریزی از بینی می شود .
مصلح :
آب میوه های سرد ، زعفران ، صمغ عربی ، کتیرا و عناب
گلپر :
عامل مقاومت در برابر سموم است . حافظه را زیاد می کند و برای تمرکز فکر مفید است . معده را تقویت می کند و بلغم را دفع می کند . دهان را خوشبو می کند و اشتها را تقویت می کند و غذا را هضممی کند . برای درمان یرقان و رفع اب اوردگی شکم بسیار مفید است .
مصلح :
خیساندن در سرکه ، بوئیدن گلاب ، رازیانه ، تخم خیار
گوشت گنجشک :
گرما بخش بدن و چاق کننده است . نیروی جنسی را تقویت می کند و منی را می افزاید . ملیّن است و برای تغذیه در بیماری های سخت مانند فلج و لقوه ، ضعف کبد و آب اوردن شکم مفید است و برای مزاج های سرد و مرطوب بهترین غذا می باشد .
مصلح :
آب انار ، ابغوره ، سکنجبین ترش ، دارچین و هل
گوشت گوساله :
هضم گوشت گوساله کند و سنگین است و خون حاصل از آن سوداوی و گاهی موجب بیماری سوداوی است . زیاد خوردن آن برای افرادی که درد ستون فقرات ( مثلا دیسک ) یا مفاصل دارند مضر است و شاید در خانم ها موجب قطع سیکل ماهیانه شود . پس برای افراد سرد مزاج مفید نیست .و اگر ناچار به مصرف ان شدند باید ان را کاملا بپزند و با سیر یا سرکه و یا عسل و یا شیرینی های طبیعی مانند خرما تناول کنند . مصرف شاهی و خردل بعد از تناول گوشت گاو خوب است . استفاده از مقداری پوست خربزه در قابلمه برای پختن ان ، این گوشت را لذیذ تر می گرداند .
مصلح :
گشنیز ، سماق
موسیر :
موجب افزایش ادرار و وقوع سیکل بانوان می شود . خاصیت ضد سمی دارد و در همه ی خواص قوی تر از سیر است .
مصلح :
پختن در آب و افزودن روغن بادام یا کره و مصرف با سکنجبین یا اب انار ترش و شیرین
میخک :
خاصیت ضد سمی و نشاط اور دهرد .مقوی اعضای رئیسه ی بدن یعنی مغز ، کبد و قلب است و حافظه را تقویت می کند .ضد سردرد و رطوبت است . در درمان فلج ، سکته موثر است .گرفتگی های مغز و قلب را باز می کند و بیماری هلی عصبی بویژه در سوداوی مزاجان را برطرف می کند . تقویت کننده ی معده ، نیروی هاضمه ، کبد ، طحال و کلیه ها می باشد . نیروی جنسی را می افزاید . بدن را گرم می کند و ضد بیماری های سرد است .
مصلح :
صمغ عربی
نارگیل :
تقویت کننده ی حرارت غریزی است . باعث چاقی می شود و خلط خوب تولید می کند . برای انواع بیماری های عصبی ، جنون ، ضعف کبد ، زخم های داخلی و بواسیر موثر است . مولد منی است و کلیه ها را گرم می کند و همچنین گرما بهش کمر افراد سرد مزام است . دیر هضم و غلیظ است . در سرد مزاجان و سالخوردگان مصلح نیاز ندارد ولی در گرم مزاجان با نیوه ی ترش یا لیمو و یا هندوانه مصرف شود .
مصلح :
عسل ، شکر ، نبات ، میوه های ترش ، لیمو ، هندوانه
نخود :
تقویت کننده ی حرارت غریزی و ریه است . خون صالح تولید می کند ، خاصیت غذایی بالایی دارد . عرق و ادرار ، شیر و منی را زیاد می کند . خوردن نخود با شیر تازه برای گرفتگی صدا که از خشکی ایجاد شده است مفید است . در صورت بروز تب برای رفع آن از آب ان به جای شیر استفاده شود . اگر یک شب نخود را در سرکه بخیسانند و صبح ناشتا میل شود و در آن روز چیز دیگری میل نکنند برای کشتن کرم معده مفید است
مصلح :
زیره ، شوید ، سکنحبین ساده و گل انگبین
نعناع :
در خواص از پونه قوی تر است . بدن را گرم می کند و مفرح است . قلب را تقویت می کند و رقیق کننده ی خون غلیظ و حل کننده ی مواد سوداوی و بلغمی می باشد . اشامیدن عصاره ی نعناع در نضج و دفع رطوبت های ریه و مجاری تنفسی مفید است . جوشانده ی ان با پرسیاوشان بر ای تقویت معده ، از بین بردن نفخ معده ، ترش کردن و دفع انواع کرممعده مفید است .اکر با انار ترش خورده شود ، سکسکه ، تهوع ، استفراغ را رفع نی کند و اشتها اور است .
مصلح :
کرفس
نمک :
قابض است . مسهل بلغم و سودا و صفرا می باشد . رطوبت لزج را دفع می کند ، گرفتگی ها را برطرف می کند ، باعث زیبایی پوست و افزایش اشتها می شود . مصلح غذاهای سرد است . طعم غذا ، سبزی ، حبوبات ، ترشی ، گوشت و امثال انها را مناسب می گراند . ولی مصرف زیاد آن باعث ایجاد انسداد ، مشکلات پوستی ، تولید سودا و لاغری بدن می شود .
مصلح :
روغن بادام ، اویشن ، گوشت حیوانجوان فربه
والک :
اخلاط نامتاسب را خرد و از بدن دفع می گرداند .ادرار اور است .و مصلح سودا است و اسهالخون را طرف می کند .ضماد آن برطرف کننده ببرص، زگیل و زخم اعضاست .
مصلح :
گشنیز ، کاسنی