سیب میوه ای جهانی ، معروف ، قابل دسترس در اکثر نقاط کره ی زمین است. این میوه در تمامی فصول قابل دسترس است. خواص و فوائد این میوه ی بهشتی فراتر از این مقاله است . در چند مقاله ی گذشته مفصلا در مورد خواص رب سیب مواردی بیان شده است. انچه در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد ، خواص رب سیب است.
رب سیب مانند هر رب دیگری زمانی تهیه می شود که آب ان میوه بجوشد و فقط یک سوم یا یک چهارم ان باقی بماند.
برای تهیه ی این رب پر خاصیت دو روش وجود دارد :
روش اول :
مقداری سیب را اب بگیرید و بعد این اب سیب را روی حرارت قراد دهید . چنانچه این حرارت غیر مستقیم باشد مانند روش بن ماری و یا گذاشتن زیر قابلمه ای در زیر ظرف باعث حفظ بیشتر خواص این رب می شود. حرارت دادن به روش بن ماری را تا جایی ادامه می دهیم که حجم اب سیب به یکچهارم یا یک سوم اولیه برسد .
روش دوم :
مقداری سیب را رنده می کنید و بعد این رنده های سیب را که البته از سیب بدون پوست و بدون دانه تهیه شده است در قابلمه می ریزیم و بصورت حرارت غیر مستقیم اجازه می دهیم کاملا بپزد و یکدست شود، البته باید دائما هم زده شود تا ته نگیرد.
سیب: 2کیلوگرم (ترجیحا سیب های شیرین مثل گلاب، زرذ یا قرمز)
آب: نصف لیوان
آب لیمو تازه: 2 قاشق غذا خوری
1. شستن و خرد کردن سیبها:
سیبها را بشویید، پوست بگیرید و هسته ها را جدا کنید. سپس سیبها را به قطعات کوچک خرد کنید.
2. پخت اولیه:
سیبهای خردشده را با نصف لیوان آب در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید سیبها کاملاً نرم شوند (20 تا 30 دقیقه).
3. پوره کردن:
سیبهای نرم شده را با گوشتکوب برقی یا غذاساز پوره کنید. اگر بخواهید رب صاف تری داشته باشید، پوره را از صافی عبور دهید.
4. پخت نهایی:
پوره سیب را به قابلمه برگردانید و آبلیمو را اضافه کنید. روی حرارت ملایم قرار دهید و مرتب هم بزنید تا آب اضافی تبخیر شود و رب غلیظ و قوامدار شود. این مرحله ممکن است 1.5 تا 2 ساعت طول بکشد.
5. نگهداری:
رب آماده شده را بعد از خنک شدن در شیشه های استریل و خشک بریزید و درب آن را محکم ببندید. میتوانید در یخچال نگهداری کنید.
-استفاده از سیبهای شیرین به جای ترش بسیار مهم است، چون شکر به افزایش شیرینی کمک نمیکند.
-اگر رب خیلی ترش یا کم طعم شد، کمی دارچین یا وانیل طبیعی در مرحله پایانی اضافه کنید.
این نوع رب به دلیل نداشتن شکر ماندگاری کمتری دارد، بنابراین حتماً در یخچال نگهداری شود و ظرف چند هفته مصرف شود.
برای ماندگاری بیشتر، میتوانید رب را در شیشه های استریل شده بریزید و در فریزر نگهداری کنید.
رب بدون شکر کاملاً طبیعی است و میتوانید از آن در دسرهای سالم، غذاهای رژیمی یا به عنوان خوراکی سالم برای کودکان استفاده کنید.
- یکی از بهترین خواص رب سیب اثر بر روی سیستم مغزی است . اصطلاحا گفته می شود سیب برای سیستم مغزی مفرح است . بوئیدن رب سیب و استفاده از ان بعلت املاح و ویتامین های سرشار آن باعث فرح و نشاط می شود . خستگی و رخوت را از ذهن می برد . این رب پر خاصیت باعث برای رفع افسردگی و مرور انواع خاطرات مفید است . پس بطور کلی رب سیب باعث تقویت سیستم عصبی می شود .
رفع مشکلات صفراوی :
افرادی که دچار سنگ صفرا و یا صفرای غلیظ شده هستند ، استفاده از رب سیب برای شان مفید است . در واقع رب سیب باعث جریان طبیعی صفرا می شود و از ماندن و غلیظ شدن ان در کیسه ی صفرا جلوگیری می کند.
کبد چرب :
یکی از بزرگترین علل کبد چرب ، عدم فعالیت مناسب و کامل کبد است . در صورتی که استفاده از رب سیب جز عادات تغذیه ای فرد باشد به پاکسازی کبد کمکمی کند و باعث عدم چرب شدن کبد می شود . همچنین افرادی که به کبد چرب مبتلا شده اند با مصرف مداوم رب سیب و رعایت برنامه ی غذایی مناسب به درمان کبد چرب موفق شوند .
رفع مشکلات گوارشی :
بسیاری از مشکلات گوارشی در اثر غلبه ی بلغم بر معده و سیستم گوارشی عارض می شود . سیب و رب سیب جز عوامل کمک کننده در رفع بلغم زائد و بیماری زا از معده و دستگاه گوارش است . بنابراین جهت تقویت معده و رفع حالت ترش کردن ، نفخ ، آروغ زدن و ضعف سیستم هضم مصرف رب سیب بسیار مفید است . زمان مصرف مقداری بعد از غذا است . خود سیب چون نپخته و خام است بلافاصله بعد از غذا برای کمگ به هضم مناسب نمی باشد ولی رب سیب بعلت پخته بودن برای استفاده بلافاصله بعد از غذا هم توصیه می شود .
تقویت سیستم ایمنی بدن :
سیب از جمله عوامل پاکسازی کننده ی بدن است .خیلی مواقع علت بروز بیماری ها تجمع مواد زائد در بدن است . این مواد باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شوند و دفعات ابتلا به بیماری را در انسان افزایش می دهد . از جانب دیگر ویتامین ها و املاح فراوان سیب یک عامل مهم تقویت سیستم ایمنی و عدم ابتلا به بیماری می باشد .
خاصیت انتی اکسیدانی :
سیب یکی از قوی ترین و مفید ترین انتی اکسیدان های طبیعی می باشد . بطوری که سه عضو رئیسه ی بدن یعنی قلب ، مغز و کبد را پاکسازی می کند . علاوه بر این عوامل مهاجم و اسیب رسان که باعث خارج کردن سلول ها از روند طبیعی رشد و تکثیر خود می شوند را خنثی می کنند .
این عوامل اسیب رسان باعث اسیب به دیواره ی عروق و زمینه سازی اضافه شدن کلسترول و سایر عواملی که تجمع شان باعث گرفتگی عروق و سکته و بیماری های قلبی می شوند ، می باشند . بنابراین مصرف سیب از ابتلا و پیشرعت بیماری قلبی جلوگیری می کند .
همچنین متخصصان تغذیه بیان می کنند که اگر بیماران مبتلا به سرطان ، بویژه سرطان های پوست و خون روزانه ۶۰ عدد سیب را بصورت عصاره یا رب سیب میل نمایند ، در اثر مداومت به این مصرف درمان حاصل خواهد شد .
میوه هایی مانند سیب سرشار از ویتامین و املاح و عوامل تقویت کننده سیستم ایمنی بدن هستند . وجود ویتامین ها و املاح رشد مناسب کودکان را تضمین می کند . از انجایی که کودکان شاید بعلت بازیگوشی تمایل به مصرف میوه نداشته باشند ، استفاده از رب سیب و یا عصاره ی سیب می تواند کمک کننده باشد .
همچنین با تقویت سیستم ایمنی کودکان و عدم ابتلا به بیماری های شایع در هرفصل ، احتمال باز ماندن از رشد در اثر ابتلا به بیماری برای کودکان نخواهد بود.
سلامت استخوان :
از عوامل حفاظت کننده ی رشد و سلامت استخوان ، کلسیم می باشد . در بعضی سنین مانند دوران رشد و سالمندی و دوران های بارداری و شیردهی نیاز به کلسیم افزایش می یابد و توجه به سلامت استخوان ضروری می باشد . رب سیب چون غلیظ شده ی تعداد زیادی سیب می باشد می تواند در صورت مصرف روزانه تامین کننده ی کلسیم مورد نیاز این دودان ها و سنین باشد .