مجله خوراکی ها تغذیه و رژیم درمانی درمان
سنگ کیسه صفرا و درمان تغذیه ای

سنگ کیسه صفرا و درمان تغذیه ای

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 21 آبان 1401 magfood.ir/1G
فهرست مطالب

کیسه ی صفرا و وظایفش :

کیسه ی صفرا یک عضو کوچک و گلابی شکل می باشد که در زیر کبد قرار دارد . در واقع صفرا که محتوی داخل کیسه ی صفرا است توسط کبد ساخته می شود و در کیسه ی صفرا اندوخته می‌شود . در زمان هضم با ورود ترکیبات چربی به دوازدهه ( قسمت ابتدایی روده ) پیام هایی به صفرا فرستاده می شود .جهت فشرده  شدن  و تخلیه ی صفرا توسط مجرای خود به دوازدهه تا هضم چربی ها بهتر و کامل انجام شود . بعد از اعمال هضمی مقدار زیادی از صفرا از روده جذب می شود و مقداری نیز در مدفوع دفع می شود .

ترکیبات اصلی صفرا کلسترول ، بیلی روبین و نمک های صفراوی می باشند که در واقع نمک های صفراوی جز اصلی کمک کننده برای هضم چربی هاست .

سنگ کیسه صفرا :

یکب از بیماری های مربوط به کیسه ی صفرا ، سنگ کیسه ی صفرا است . گاهی فقط یک سنگ شروع می شود و گاهی چندین سنگ ایجاد می شود .اغلب سنگها بعلت غلیظ شدن و تجمع محتویات صفرا بوجود می ایند و دو نوع هستند :

- سنگ های کلسترولی زرد رنگ

- سنگهایی که قهوه ای رنگ هستند و بعلت انباشت رنگدانه ی بیلی روبین است .

علائم سنگ صفرا :

گاهی اوقات یک سنگ مجرای خروج صفرا را می بندد و باعث بروز علائمی می شود که بیشتر این علائم پس از مصرف غذای چرب بروز می کنند .

این علائم شامل :

- درد ناگهانی و افرایشی در قسمت فوقانی شکم 

- درد پشت بین دو کتف

- تهوع و استفراغ

- درد در ناحیه ی کتف راست 

- درد شدید و ناگهانی و افزایش یابنده در زیر جناغ سینه

- مدفوع خاکستری رنگ

علل ایجاد سنگ صفرا:

- این بیماری در بانوان شایع تر است .

- با افزایش سن به بیش از ۴۰ سال احتمال بروز سنگ صفرا بیشتر است .

- رژیم با مصرف کلسترول بالا

- رژیم پرچرب 

- رژیم کم فیبر

- بارداری

- اضافه وزن و چاقی

- رژیم های کاهش وزن یکباره و غیر اصولی

- گرسنگی های طولانی مدت

- بیماری کبدی

- سابقه خانوادگی سنگ صفرا

- دیابت

- مصرف دارو های هورمونی ویژه مانند داروهای ضد بارداری

- راهکارهای تغذیه ای پیشگیرانه :

- عدم حذف وعده های غذایی : وقتی طولانی مدت از غذا استفاده نمی شود در نتیجه کیسه صفرا منقبض نمی شود و در کیسه ی صفرا غلیظ می شود و احتمال تشکیل سنگ افزایش می یابد .

- استفاده از فیبر کافی در رژیم 

- از رژیم های کاهش وزن کوتاه مدت و سنگین بپرهیزید . باعث افزایش تشکیل سنگ صفرا می شوند .

- از روغن های گیاهی و روغن زیتون برای طبخ غذا استفاده شود تا کمترین فشار به کبد و سییتم هضم چربی ها وارد شود .

- لبنیات کم‌چرب استفاده نمایید .

- حفظ وزن استاندارد و جلوگیری از چاقی :

داشتن وزن نرمال و حفظ آن و جلوگیری از افزایش وزن باعث کاهش ابتلا به سنگ کیسه صفرا می شود .

- از گرسنه ماندن طولانی مدت بپرهیزید .

- تا جای ممکن از مصرف کیک و شیرینی بپرهیزید و غلات کامل و سبوسدار وارد سبد غذایی خود کنید .

- سرخ کردنی ها را در رژیم کاهش دهید .

دیدگاه طب سنتی در مورد سنگ صفرا :

بلید بدانیم سنگ صفرا به راحتی ایجاد نمی شود . تغذیه ناسالم در طول بیش از یک دهه از عمر ، سبب تخریب تمام اجزاء و غدد بدن می شود و سپس سبب ایجاد سنگ‌صفرا می شود . این خود می تواند زمینه ی بروز مشکلات بزرگتری باشد .

اصلاح عوامل اصلی ایجاد سنگ :

- سنگ صفرا از افزایش خشکی یعنی سودا و صفرا باهم است .

- سنگ صفرا از نجویدن کامل غذا بوجود می اید .

- سرخ کردن با هر روغنی غیر از شحم ، کنجد و تفت مختصر با روغن زیتون باعث تشکیل سنگ صفرا می شود .

- پرهیز از غذاهای گرم و خشک مانند : کباب ، گوشت ، فلفل ، غذای سرخ شده ، غذای مانده ، فست فود ، خرما ، موز ، ادویه ی زیاد ، آب یخ و …

- مصرف دم کرده ی سنا یک شب درمیان 

- خوردن روزانه یک یا دو لیوان سکنجبین عسلی 

- خوردن خربزه و هندوانه بطور کانل یعنی تمام اجزای میوه از گوشت ، پوست و تخم مخلوط شود و بصورت فالوده استفاده شود .

- به مدت شش ماه مراقبت شود که به شگم ضربه نخورد .

- غذا ارام و با طمانینه خورده شود و کامل جویده شود . ( هر لقمه حدود ۴۰ بار ) .

- از میوه ها فراوان استفاده شود .

- لبنیات کامل حذف شود .

 

 

 

 

 

 

 

برچسب ها: درمان, سنگ, صفرا, سنگ صفرا, غذا
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.