مجله خوراکی ها طب سنتی دمنوش ها
بیدمشک، پرخاصیت و مفید

بیدمشک، پرخاصیت و مفید

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 22 مرداد 1402 magfood.ir/50
فهرست مطالب

 

گیاه بیدمشک گیاهی از خانواده بیدهاست و سنبل نام گل های این گیاه است. رشد این گیاه تا ارتفاع ۸ تا ۹ متر ادامه دارد و نام علمی آن نیز سالیکس کاپری است. درختچه های بیدمشک در فروردین و اردیبهشت گل می دهند و پیش از آن رنگ این گل ها نقره ای است. برای رشد سنبل ها به صورت نر و ماده از هم تفکیک می شوند. گل های سنبل های ماده پهن تر بوده و شبیه به بیضی رشد می کنند. در ضمن درخت بیدمشک برگ های بزرگ و پهنی داشته و رنگ آن نیز سبز تیره است. درختچه بیدمشک در حاشیه جنگل، رودخانه و زمین های باز رشد می کند. به بیدمشک همچنین بید طبری، بید مصری. گل بیدک، مشک بید و شاه بید می گویند.

گیاه بیدمشک در مناطق غربی و مرکزی آسیا و اروپا می روید. در ایران نیز در مناطق نیمه خشک البزر و زاگرس این گیاه کاشت و برداشت می شود. از رسوم دیرین در ارومیه برداشت گل های سنبل و عرق گیری از آن است. در ارومیه و سایر نقاط ایران به خواص درمانی عرق بیدمشک اعتقاد عمیقی وجود دارد. از عرق بیدمشک به عنوان داروی مخصوص قلب و به عنوان یک آرام بخش استفاده می شود و در درمان کم خونی نیز مؤثر است. در ضمن بیدمشک به برطرف کردن درد های عضلانی روماتیسم و تقویت اعصاب معروف است.

 

املاح و مواد مغذی بیدمشک:

سالیسیلات ماده ای است که در مسکن ضد درد و آسپرین از آن استفاده می شود. درخت بیدمشک دارای مقادیر زیادی از این ماده است. بیدمشک همچنین دارای فلاونوئید هایی مانند روتين، كورستین و فنول گلیکوزید است و در آن املاحی مانند مس، روی، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، آهن، فسفر، سدیم، سلنیوم، اسیدهای آمینه، اسید سیتریک، اسید فولیک و پروتئین وجود دارد. بیدمشک همچنین سرشار از آنتی اکسیدان ها و کربوهیدارت ها است.

 

بیدمشک در طب سنتی:

این گیاه در طب سنتی و مزاج شناسی به عنوان دارویی برای تقویت قلب رفع سردرد های گرم مزاج و بند آوردن خونریزی توصیه می شود.

به علاوه اینکه ملین مزاج است و برای رفع اسهال کاربرد دارد. رفع التهاب درد و آسیب های پوستی جزئی، رفع جوش های صورت، برطرف کردن زخم ها و التیام زگیل های پوستی از دیگر مصارف این گیاه در طب سنتی هستند.

به علاوه اینکه عرق این گیاه خاصیت تب بری دارد و مصرف دمنوش این گیاه در طب سنتی برای تسکین بیماری های عصبی، درمان بی خوابی ، افسردگی، درد عضلانی و روماتیسم کاربرد زیادی دارد.

 

ترکیبات بیدمشک:

ویتامین و مواد معدنی مقدار آن در یک ریشه گیاه بید مشک برحسب میلی گرم: 

- کلسیم ۶۳.۹۶

- آهن ۱.۲۵

- منیزیم ۵۹.۲۸

- فسفر۷۹.۵۶

- پتاسیم ۴۸۰.۴۸

- ویتامین ب شش ۰.۳۷

-فولات  ۳۵.۸۸

- ویتامین کا ۲.۵

 

خواص بیدمشک:

درمان کم خونی:

کم خونی یکی ازمهم ترین بیماری های شایع  در میان خانم ها است. که علت این امر قاعدگی ماهانه می باشد که خانم ها را دچار کم خونی می کند.

کم خونی اگر درمان نشود ابتدا باعث ریزش موی سر، پریدگی رنگ و سپس بیماری های صعب العلاج می شود.

برای درمان کم خونی هر روز صبح ناشتا عرق بیدمشک مصرف کنید. به این صورت که به لیوانی که مقدار دوسوم لیوان محلول آب و نبات و زعفران پرکرده اید، اندازه یک سوم لیوان عرق بیدمشک خالص بریزید.

و هر روز صبح ناشتا یک لیوان میل کنید. و صبحانه را یکساعت پس از میل این شربت میل نمایید.

 

برطرف کننده ی زگیل:

وجود اسید سالیسیلیک در این گیاه باعث برطرف کردن مشکلات پوستی، زخم ها، جوش و زگیل می‌شود. به همین منظور طب سنتی مصرف موضعی و عرق این گیاه برای زگیل را توصیه می کند. معمولاً پوست درخت این گیاه را می سوزانند و خاکستر آن را با سرکه و عرق آویشن ترکیب کرده و روی زگیل و جوش می گذارند تا التیام پیدا کند.

 

خواص عرق بیدمشک:

در طول تاریخ و در بسیاری از تمدن ها بید به دلیل خواص ضد درد و ضد التهابی آن استفاده شده است. گیاه پزشکان به استفاده از تنتور پوست درخت بید برای درمان علائمی از درد مفاصل و عضلانی گرفته تا تب، سردرد و ناراحتی های یائسگی ادامه می دهند. علاوه بر این ممکن است به محافظت بدن در برابر برخی از انواع سرطان و بیماری آلزایمر کمک کند.

خواص عرق بیدمشک نیز فراوان است و از جمله می توان به خواص ضد التهاب ضد عفونی کننده، قابض، معرق، مدر، تب بر خواب آور، آرام بخش،  مقوی اشاره کرد. مصرف محصولات بدست آمده از بخش های مختلف درخت بیدمشک به درمان روماتیسم، آرتریت، نقرس، مراحل التهابی بیماری های خودایمنی، اسهال، اسهال خونی، حساسیت به نور و سردرد نیز کمک می کند. این خواص ناشی از وجود سالیسین است که در بدن انسان به اسید سالیسیلیک که نزدیک به خواص آسپرین است تجزیه می شود.

 

طبع و مزاج عرق بیدمشک:

طبع عرق بیدمشک سرد و خشک است ولی برخی از متخصصان طب سنتی نیز طبع آن را معتدل می دانند. عرق بیدمشک در کنار خوش بو و خوش عطر بودن دارای خواص فراوانی است که از دیرباز مورد توجه پزشکان و دانشمندان زیادی مانند بقراط و بوعلی سینا بوده است. برخی از خواص دارویی و درمانی عرق بیدمشک شامل کاهش قند خون، تقویت قلب، تقویت اعصاب، رفع بی اشتهایی، کاهش دمای بدن، کاهش درد روماتیسم ضد ،آرتروز خواب آور، آرامش بخش، ضد یبوست، محرک قوای جنسی، تقویت دستگاه گوارش و معده، خون سازی، درمان تپش قلب، رفع افسردگی و استرس است. در ادامه خواص بیدمشک و عرق بیدمشک را برای شما خواهیم گفت.

 

خواص عرق بیدمشک برای رحم:

خواص عرق بیدمشک برای رحم به ویژگی آن در متعادل کردن هورمون های زنان و کاهش درد های قاعدگی مربوط است مصرف این عرق در دوران پریودی برای کاهش درد های شدید و کمک به آرام بخشی توصیه می شود. بسیاری از این دردها و گرفتگی ها و حتی تغییرات خلقی ناشی از بهم ریختگی هورمون ها در این ایام است.

 

خواص عرق بیدمشک برای چاقی:

بسیاری از افرادی که دچار کمبود وزن مفرط هستند به دنبال روشی فوری برای چاقی هستند. اما افزایش نیز درست مثل کاهش وزن باید اصولی و طی تغذیه سالم و فعالیت بدنی مستمر بدست بیاید. اولین قدم در این راه بازگرداندن اشتهای از دست رفته است. خواص عرق بیدمشک برای چاقی اینجا به کار می آید، زیرا باعث افزایش اشتها می شود. شما می توانید این نوشیدنی مفید را در ترکیب با گلاب بنوشید تا اشتهای بیشتری به غذا پیدا کنید.

 

عرق بیدمشک تپش قلب را کاهش می دهد:

همان طور که گفتیم عرق بیدمشک به تقویت قلب کمک می کند و فشار خون را کنترل می نماید. این عرق اعصاب را تقویت کرده و آرامش بخش .است عرق بیدمشک همچنین استرس را کم می کند و در نهایت ضربان قلب را کاهش داده و مانع از تپش قلب و حملات پانیک می شود.

 

عرق بیدمشک افسردگی را برطرف می کند:

درمان افسردگی و رفع استرس از جمله خواص عرق بیدمشک هستند که با گل گاو زبان مشترک است. برای بهره مندی از این خواص کافی است بعد از یک روز کاری پرتلاطم و سخت یک لیوان عرق بیدمشک را با عسل شیرین کنید و میل نمایید. یااینکه از شربت بیدمشک استفاده کنید.

 

فواید عرق بید مشک برای دستگاه گوارش:

مصرف جوشانده برگ یا میوه گیاه بیدمشک به برطرف کردن انگل های معده و روده کمک می کند. عرق بیدمشک در برطرف کردن مشکلات سوء هاضمه و يبوست نیز مفید بوده و سبب افزایش اشتها می شود. تانین موجود در بیدمشک نیز برای درمان مسمومیت های غذایی و سوزش معده مفید است.

 

-عرق بیدمشک موثر در رفع التهاب ارتروز:

رفع التهاب و دردهای ناشی از آرتروز در نواحی کمر و زانو با استفاده از اسید سالیسیلیک موجود در گیاه بیدمشک و پوست بیدمشک انجام می شود. در حقیقت پوست بیدمشک با ترکیبات خاص خود دارای خواص ضد التهابی و برطرف

کننده تورم مفاصل است.

 

عرق بیدمشک، عرقی آرامش بخش:

 بیدمشک به تقویت اعصاب کمک کرده و دردهای عصبی را کم می‌کند. در نتیجه نیز سبب آرامش و خوابی با کیفیت می شود.

 

رفع یبوست با عرق بید مشک:

عرق بیدمشک ملین است و با مصرف آن می توانید سوء هاضمه و یبوست را برطرف کنید. کافی است بعد از خوردن غذا نصف استكان عرق بیدمشک بنوشید.

 

تسکین درد با عرق بیدمشک:

عرق بیدمشک دارای استیل سلیسیلیک اسید است. این ماده خواص ضد التهابی و ضد درد دارد. در قرون وسطی تا امروز از عرق بیدمشک برای درمان دردهایی مانند دندان درد، سر درد و دردهای ناشی از التهاب استفاده می شده است.

 

بهبود رماتیسم با عرق بیدمشک:

انواع مختلفی از بیماری روماتیسم وجود دارد که می تواند برای هر کدام از اعضای بدن اختلال هایی را به وجود آورد. روماتیسم استخوان ها را درگیر می کند و در بهبودی این بیماری تأثیرگذار است.

 

تحریک اشتها با عرق بیدمشک:

نوشیدن عرق بیدمشک به تحریک اشتها کمک کرده و بی اشتهایی را درمان می کند. بنابراین اگر با مشکل بی اشتهایی دست و پنجه نرم می کنید می توانید با نوشیدن عرق بیدمشک به افزایش اشتها کمک کنید.

 

عرق بیدمشک، عرقی مناسب برای پایین اوردن تب:

از دیرباز از عرق بیدمشک و یا جوشانده آن برای پایین آوردن دمای بدن و تب استفاده می شده است. برای پایین آوردن تب پوست بیدمشک را به مدت ۸ ساعت خیس می کردند و سپس آن را صاف می کردند و روزی سه بار از آن می نوشیدند. در زمان یونان باستان نیز این خاصیت مورد توجه فيلسوف بقراط قرار گرفته بود در ضمن بیدمشک قادر است عفونت هایی که در اثر سرماخوردگی و گلو درد به وجود آمده اند را برطرف کند.

 

 فواید بید مشک برای پوست:

ماده کراتولیتیک موجود در این گیاه قابلیت از بین بردن سلول های مرده پوست و ترمیم ضایعات پوستی را دارد. طب سنتی برای درمان منافذ باز صورت، نوشیدن عرق این گیاه یا ترکیب آب و عرق بید مشک و مالیدن آن روی پوست را توصیه می کند.

سالیسینی که در عرق بیدمشک هست با کاهش چربی های پوست منافذ باز را کوچک کرده و جوش های سرسیاه و آلودگی های سطح پوست را برطرف می کند. خاصیت تصفیه خون و سم زدایی کبد از دیگر خواص بید مشک برای پوست صورت است که مانع از جوش و آکنه شده و پوستی شفاف و صاف برایتان به ارمغان می آورد.

 

بیدمشک محرک قوای جنسی:

این گیاه محرک و داروی گیاهی برای افزایش میل جنسی است و طب سنتی برای درمان مشکلات جنسی و افزایش میل جنسی، مصرف عرق این گیاه را تجویز می‌کند. استفاده از عرق این گیاه می تواند تا حدی مشکلات جنسی را برطرف کند، به علاوه اینکه محرک جنسی برای آقایان بوده و باعث افزایش میل جنسی می شود. به همین خاطر یکی از گزینه های نخست داروهای گیاهی برای افرادی است که به دنبال افزایش میل جنسی هستند.

 

بیدمشک و بارداری:

یکی از خواص این گیاه در دوران بارداری این است که تغییرات خلق و خوی و افسردگی بارداری را کاهش می دهد. باعث بهبود خواب مادر در دوران بارداری شده و یبوست ناشی از بالا رفتن میزان پروژسترون در این دوره را کاهش می دهد. بارداری دوره حساسی است که مصرف گیاهان دارویی مختلف ممکن است عوارض خطرناکی برای جنین و مادر داشته باشد.

بنابراین توصیه می کنیم که حتماً پیش از مصرف هر دمنوش، جوشانده یا عرقیات سنتی با پزشک متخصص مشورت کنید چرا که در مواردی هم مصرف عرق این گیاه باعث شده که احتمال تولد نوزاد نارس و سقط جنین بیشتر شود. بهتر است عرق بیدمشک را بعد از سه ماهه نخست بارداری و با دستور پزشک مصرف کنید. اگر باردار هستید، بید مشک را بعد از سه ماهه اول بارداری و بعد از مشورت با پزشک تان مصرف کنید. در مواردی مصرف عرق بیدمشک احتمال تولد نوزاد نارس یا سقط جنین را بیشتر می کند.

 

 فواید بید مشک برای  جوان سازی و لایه بردای پوست:

ماده کراتولیتیک موجود در این گیاه قابلیت از بین بردن سلول های مرده پوست و ترمیم ضایعات پوستی را دارد. طب سنتی برای درمان منافذ باز صورت نوشیدن عرق این گیاه یا ترکیب آب و عرق بید مشک و مالیدن آن روی پوست را توصیه می کند.

سالیسینی که در عرق بیدمشک هست با کاهش چربی های پوست منافذ باز را کوچک کرده و جوش های سرسیاه و آلودگی های سطح پوست را برطرف می کند. خاصیت تصفیه خون و سم زدایی کبد از دیگر خواص بیدمشک برای پوست صورت است که مانع از جوش و آکنه شده و پوستی شفاف و صاف برای تان به ارمغان می اورد.

دیگر فوائد عرق بیدشمک:

همچنین عرق بیدمشک برای رفع گرگرفتگی دوران یائسگی و کاهش درد های دوران پریود مناسب است . همچنین برای رفع انواع مشکلات پوستی و هزاران فایده ی دیگر دارد.

 

مضرات مصرف بیدمشک چه هستند

- مصرف عرق این گیاه باعث کاهش قند خون می شود و ممکن است مصرف آن به تنهایی در افرادی که قند خون ندارند باعث افت قند خون شود.

- مصرف بید مشک همراه با داروهای حاوی اسید اسلسیلیک تداخل دارویی دارد.

- از دیگر مضرات بیدمشک ایجاد حساسیت در برخی افراد است بنابراین توصیه می شود که حتماً از مصرف با پزشک مشورت کنید به همین دلیل نیز توصیه ما این است که از مشاوره  و یا مراجعه حضوری به متخصصان طب سنتی  غافل نشوید.

- از دیگر مضرات این گیاه می توان به طبع بسیار سرد آن اشاره کرد که مصرف آن برای خانم های باردار،5 نوزادان و کودکان زیر ۱۶ سال مبتلا به سرماخوردگی ،آنفولانزا آبله مرغان افرادی که از زخم معده و زخم سیستم گوارش رنج می برند ممنوع است.

 

برچسب ها: بیدمشک, داروی گیاهی, درمان
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.