شلغممیوه نیست بلکه یک ریشه ی گیاهی است . این ریشه ی خوراکی یکی از مهم ترین محصولات باغی در کل دنیاست که هم انسان از ریشه ی غده ای مانند ان استفاده می کند و هم در برخی نقاط دنیاساقه و برگ های آن بعنوان غذا استفاده می کنند .
اغلب شلغم ها رنگ سبز ، بنفش و یا قرمز در بیرون دارند ولی خود شلغم سفید است . شلغم دارای ویتامین های A , B و C می باشد که بینایی ، سیستم ایمنی را تقویت می کند .همچنین شلغم دارای یک ماده ی ضدعفونی کننده ی قوی می باشد که برای جلوگیری از ابتلا و درمان زکام مفید است .
با وجود خواص فراوانی که شلغم دارد ، طعم ان خوشایند بعضی افرهد نمی باشد . در این مقاله سعی بر معرفی غذاهایی داریم که در انها از شلغم استفاده شده است . امیدواریم بدین ترتیب مصرف شلغم در سبد غذایی خانوار افزایش یاید .
شلغم گریل شده :
مواد لازم جهت تهیه ی شلغم گریل شده :
- شلغم ۵۰۰ گرم
- روغن زیتون یا کره
- سیر
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه ی شلعم گریل شده :
برای تهیه ی شلغم گریل شده ابتدا فر را روشن می کنیم . سپس شلغم ها را شسته و پوست می کنیم و سپس شلغم ها را چهار قاچ می کنیم .
- بعد از خشک شدن شلغم ها ، کف سینی فر را کاملا با روغنچرب می کنیم . سپس شلعم های ۴ قاچ شده را کف سینی فر می چینیم .
- جهت استفاده ی سیر ها باید حتما پوست کنده و له شوند . سیرهای له شده را روی شلغم ها می گذاریم .
- نمک و فلفل را به میزان لازم به شلغم ها اضافه می کنیم . سپس سینی فر را در فر قرار می دهیم .
- مدت زمان لازمجهت گریل شدن شلغم ها حدود ۲۵ - ۲۰ دقیقه می باشد . در حین گریل شدن باید شلغم ها را زیر و کنید تا سمت دیگر ان ها هم گریل و طلایی شود .
آش شلغم :
آش ها جزء غذاهای مقوی و ایمنی دهنده هستند که سیستم ایمنی را تقویت می کنند و ابتلا به سرماخوردگی را کاهش می دهد و به درمان آن کمک می کند .
مواد لازم جهت تهیه ی اش شلغم :
- برنج نیم دانه یک یک پیمانه
- شلغم متوسط دو عدد
- عدس یا ماش نصف پیمانه
- سیر دو حبه
- یک عدد پیاز درشت جهت تهیه ی پیاز داغ
- نعناع داغ
- کشک ، دوغ و ابلیمو ( به میزان لازم )
- نمک ، زردچوبه و فلفل به میزان لازم
- سبزی آش ۱/۵ پیمانه
طرز تهیه ی آش شلغم :
- ابتدا قابلمه ی اش را می گذاریم جوش بیاید و در حین جوش امدن ان پیاز را خلالی خرد می کنیم و با روغن تفت می دهیم تا طلایی شود . زرد چوبه را هم به پیاز داغ اضافه می کنیم و سرخ می کنیم تا خوشرنگ شود .
- بعد از جوش امدن اب قابلمه ، سبزی آش و پیاز داغ تفت داده شده با زردچوبه را به ان اضافه می کنیم . اندکی صبر می کنیم تا بوی خامی سبزی آش رفع شود .
- برنج نیم دانه و ماش یا عدس را هم به اش اضافه می کنیم .و حرارت را کم می کنیم و زمان می دهیم تا برنج لعاب دهد و عدس یا ماش بپزند .
- شلغم ها را هم رنده می کنیم و با نمک و فلفل به قابلمه ی آش اضافه می کنیم .
- تا پختن و جا افتادن آش ، آن را هر چند وقت یکبار هم می زنیم . البته حرارت آش در این مرحله نباید زیاد باشد .
- بعد از کامل شدن پختن آش می توانید با کشک یا ابلیمو ان را میل کنید .
سالاد شلغم :
- هویج بخار پز خلالی ۳ عدد
- شلغم بخار پز خلالی ۳ عدد
- مغز تخمه ی کدو خام ۱ پیمانه
- ابلیمو به میزان لازم
- روغن زیتون ۲ قاشق غذاخوری
- جعفری خرد شده نصف پیمانه
- نمک به میزان لازم
طرز تهیه سالاد شلغم :
- جهت تهیه ی این سالاد ابتدا شلغم و هویج را می پزیم . جهت خوشمزه شدن این سالاد بهتر است این دو سبزی بخار پز شوند ، چون خوشمزه تر خواهند شد و طعم اصلی خود را حفظ می کنند . سپس هر دو را بصورت خلالی خرد می کنیم .
- مواد خرد شده را در یک ظرف گود منتقل می کنیم . مغز تخمه ی کدو را به آن می افزاییم . سپس جعفری ریز خرد شده را اضافه می کنیم .
- برای طعم دادن به این سالاد از سس استفاده نمی شود ، بنابراین یک سالاد رژیمی است و جهت کاهش قند و چربی و کاهش وزن مفید است . فقط افراد دیابتی نباید هویج را پخته مصرف کنند و باید بصورت خام به این سالاد اضافه شود . آبلیمو ، روغن زیتون و نمک را با هم مخلوط می کنیم و سپس به همه ی مواد اضافه می کنیم و خوب مخلوط می کنیم . سپس سالاد را در یخچال قرار می دهیم .
- بعد از یکساعت استراحت سالاد ، اکنون قابل استفاده است .
کوفته ی شلغم و نخود :
این کوفته یک غذای بدون گوشت است . در ضمن سرشار از سبزیجات نیز می باشد . بنابراین افرادی که محدودیت مصرف گوشت و یا پروتئین و چربی حیوانی را دارند این غذا برای شان مفید است .
مواد لازم جهت تهیه ی کوفته ی شلغم و نخود :
- یک عدد پیاز خرد شده ی کوچک
- نخود پخته شده یک پیمانه
-شلغم ۴ پیمانه رنده شده
- گندم نصف پیمانه
- گشنیز ۱ قاشق مرباخوری خرد شده
- زیره یک قاشق مرباخوری
- زردچوبه به میزان لازم
- روغن جهت تفت دادن حدود ۴ قاشق غذاخوری
- جو پرک ۱/۴ پیمانه
- پونه ی کوهی یک قاشق مرباخوری
- سیر دو حبه
- نمک به میزان لازم
طرز تهیه ی کوفته ی شلغم و نخود :
جهت تهیه ی این کوفته باید نخود ها پخته باشند . چون نخود نفخ دارد باید حتما قبل از پختن ۱۲ ساعت خیس شود و در این حین چندین بار آب آن عوض شود . سپس با چند لیوان آب و یک تکه چوب دارچین نخودها را می پزیم و بعد از پختن آنها را ابکشی می کنیم تا آب اضافه ی آنها خارج شود .
- جهت طبخ ابتدا فر را روشن می کنیم چون این کوفته در فر طبخ می شود .
- بلغور گندم را با اندکی اب می پزیم . در مدتی که گندم ها در حال پختن هستند ، پیاز و سیر را ریز خرد می کنیم و با اندکی روغن تفت می دهیم .
- بعد از طلایی شدن پیاز ها ، شلغم رنده شده ، گشنیز و زیره را اضافه می کنیم و تفت می دهیم . جهت نرم شدن شلغم ها یک پیمانه آب اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا آب کاملا جمع شود و شلغم ها نرم شوند .
- در این مرحله سایر مواد شامل بلغور گندم پخته شده ، نخود پخته شده ، زردچوبه ، پونه کوهی را اضافه می کنیم و کمی تفت می دهیم . سپس همه را در غذاساز میکس می کنیم در حدی که بافت نخود فقط اندکی سالم و قابل تشخیص بماند .
- اکنون کف سینی فر را چرب می کنید و از مواد به اندازه ی یک قاشق غذاخوری پر بر می دارید و در دست گلوله های گرد از آن درست می کنید و کف سینی فر می چینید . به مدت نیم ساعت در فر قرار می دهیم .
- بعد از اماده شدن در صورت تمایل می توانید اندکی رب گوجه ی سرخ شده با کمی آب و ابلیمو که بصورت سس در امده اند روی کوفته ها بریزید و میل کنید .
لاتک شلغم ، سیب زمینی شیرین و هویج :
این غذا یک غذای ساده و سرشار از سبزی جات است و بعنوان شام قابل استفاده می باشد .
مواد لازمجهت تهیه ی لاتک :
- سیب زمینی ۱ عدد
- هویج ۱ عدد
- شلغم ۱ عدد
- پیاز ۱ عدد
- ارد دو قاشق غذاخوری
- ۲ عدد تخم مرغ متوسط
- روغن جهت سرخ کردن
- نمک ، زردچوبه و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه ی لاتک :
۴ ماده ی هویج ، سیب زمینی ، شلغم و پیاز را رنده می کنیم . چون این مواد بعد از رنده شدن ابدار می شوند و به بافت شامی آسیب می رسانند با حرارت مختصر حدود ۱۰ دقیقه روی شعله قرار می دهیم تا اب شان جمع شود .
- بعد از خنک شدن محتویات تابه ، انها را در ظرف گودی جهت مخلوط کردن مواد منتقل می کنیم . سپس تخم مرغ ها ، ارد ، نمک زرد چوبه و فلفل را اضافه می کنیم و مواد را کاملا مخلوط می کنیم .
- تابه را با روغن روی حرارت قرار می دهیم و بعد از داغ شدن روغن ، حدود یک قاشق غذاخوری پر از مواد بر میداریم و در روغن سرخ می کنیم .
- بعد از سرخ شدن شامی ها ، آنها را روی یک پارچه قرار می دهیم تا روغن اضافه شان گرفته شود و سپس جهت میل کردن سرو می کنیم .
سالاد شلغم و عدس :
این سالاد از منبع غیر حیوانی پروتئین وعده ی غذایی را تامین می کند . بنابراین در رزیم های کاهش وزن و چربی موثر است . اما افراد دارای نقرس در مصرف ان باید مراقب باشند و چندان توصیه نمی شود .
مواد لازم جهت تهیه ی سالاد شلغم و عدس :
- آب یک و یک سوم پیمانه
- زنجبیل تازه ۱ قاشق غذاخوری
- عدس ۱/۲ پیمانه
- نمک به مقدار لازم
- ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون
- ۳ قاشق غذاخوری سرکه سفید
- پیازچه ی خرد شده ۲ قاشق غذاخوری
- شلغم خرد شده تقریبا ۵ عدد
- هویج خلالی خرد شده ۲ عدد
- کره یک قاشق غذاخوری
- لوبیا سبز خرد شده ۱/۲پیمانه
- کلم بروکسل یک پیمانه خرد شده
طرز تهیه ی سالاد شلغم و عدس :
- برای تهیه ی این سالاد ابتدا عدس را با دو لیوان از اب داخل مواد لازم و مقداری نمک روی حرارت در قابلمه قرار می دهیم تا عدس ها خوب پخته شوند و بعد از پختن آنها را آبکش می کنیم و کناری قرار می دهیم .
- در مدت زمانی که عدس در حال پخت است ، مقداری روغن در تابه می ریزیم و نیمی از پیازرا با حرارت کم حدود ۲۵ ثانیه تفت می دهیم . سپس هویج که خرد و خلالی شده است و شلغم های خرد شده را اضافه می کنیم .
- برای پختن سبزیجات داخل تابه باقی مانده ی اب داخل مواد لازم ، سرکه و نمک را به تابه می افزاییم و اجازه می دهیم تا بجوشند و اب شان تبخیر شود .
- در ظرف دیگری مقدار دیگری روغن می ریزیم و کره ، به این ظرف پیازچه و زنجبیل را اضافه می کنیم . سپس کلم بروکسل خرد شده و لویبا سبز خرد شده را اضافه می کنیم .
- بعد از افزودن نمک و اب حدود ۱۰دقیقه زمان می دهیم تا این سبزی جات نیز بپزند و اماده ی مصرف شوند .
- بعد از خنک شدن مواد داخل تابه ها ، عدس پخته و محتویات هر دو تابه را در یک ظرف مخلوط کرده و از روغن زیتون ، ابلیمو و نمک و فلفل بعنوان طعم دهنده استفاده می کنیم .
- قبل از مصرف حتما یکساعت به سالاد استراحت دهید تا خوش طعم تر شود .
شلغم کباب شده با سرکه ی بالزامیک :
سرکه ی بالزامیک طعم ویژه و خاصی دارد . استفاده از این سرکه جهت تناول مواد خوراکی مانند شلغم که مزه ی خاصی ندارند ، آن را گوارا می کند .
مواد لازم جهت تهیه ی شلغم کباب شده و سرکه ی بالزامیک :
- شلغم خرد شده یک و نیم کیلو
- نمک و فلفل به میزان لازم
- آب مرغ ۲ پیمانه
- کره ۴ قاشق غذاخوری
- سرکه ی بالزامیک ۱/۴ پیمانه
- شکر ۲ قاشق غذاخوری
- ۴ ساقه اویشن تازه
طرز تهیه ی شلغم کبابی و سرکه بالزامیک :
برای طبخ این غذا به فر نیاز است ، بنابراین قبل از اماده سازی مواد خوراکی فر را روشن می کنیم .
- ابتدا شلغم ها را خرد می کنیم و با مقداری کره ، نمک و فلفل بر روی گاز حرارت می دهیم . تفت دادن را تا طلایی شدن شلغم ها ادامه می دهیم .
- در ظرف دیگری شکر را با حرارت بسیار ملایم تفت می دهیم تا قهوه ای شود . سرکه ی بالزامیک را در این مرحله اضافه می کنیم و آب مرغ را هم با مواد مخلوط می کنیم و بعد از یکنواخت شدن سس ، اجازه می دهیم به جوش اید .
- شلغم های طلایی شده را در سینی فر می چینیم و از سس اماده شده روی ان می ریزیم . سینی فر را ابتدا به مدت ۱۵ دقیقه با حرارت زیاد و سپس ۵۰ دقیقه با حرارت کم روی در فر قرار می دهیم . برای کبابی شدن سمت دیگر شلغم ها هم این روش را ادامه می دهیم .
بعد از خارج کردن شلغم ها از فر اویشن ها را برگ برگ کرده و روی شلغم های داغ قرار می دهیم و شلغم ها را سرو می کنیم .
پوره ی سیب زمینی و شلغم :
پوره ها یکب از غذاهای مطلوب سالمندان و کودکان است . در صورتی که کودکان تمایل به مصرف شلغم ندارند ، پوره ی شلغم و سیب زمینی می تواند گزینه ی مناسبی باشد .
مواد لازم جهت تهیه ی این پوره :
- سیب زمینی پخته و خرد شده ۱ کیلو
- شلغم پخته و ریز شده ۲ کیلو
- نمک به میزان لازم
- کره ۲۰۰ گرم
- خامه پرچرب یک پیمانه
- شیر ۲ پیمانه
- فلفل در صورت تمایل
طرز تهیه ی پوره ی شلغم و سیب زمینی
- ابتدا سیب زمینی ها و شلغم ها را بطور جداگانه در قابلمه ای می پزیم .
- بعد از پختن سیب زمینی و شلغم و خنک شدن آنها ، ابتدا انها را پوست می کنیم و بطور خیلی ریز خرد می کنیم و یا با رنده ی درشت رنده می کنیم .
- در یک تابه خامه و سیر را با هم مخلوط می کنیم و سپس روی حرارت قرار می دهیم . مقداری نمک و فلفل هم به ان اضافه می کنیم.
- پوره ی های سیب زمینی و شلغم را با کره مخلوط می کنیم و سس اماده شده را به اضافه می کنیم .
- پوره اماده است . قبل از مصرف یک ساعت در یخچال به ان استراحت دهید .