کنگر سبزی نوبرانه بسیار خوشمزه و پر خاصیتی هست که در فصل بهار رشد می کند و طرفداران زیادی دارد. از کنگر غذاهای مختلفی مثل خورشت کنگر ، خوراک کنگر ، بورانی کنگر و.. آماده می کنند.
خواص کنگر فراوان است از خاصیت انتی اکسیدانی تا پاکسازی کلیه ها و …
افرادی که تیروئید و مشکلات صفراوی دارند مصرف کنگر برای شان مناسب نیست. جهت دریافت اطلاعات کافی از خواص کنگر به مقاله ی خواص کنگر مراجعه نمایید.
در اینمقاله به بررسی انواع خوراک کنگر می پردازیم.
خوراک ها یکی از مرسوم ترین غذاهای ایرانی هستند ، بخصوص در مورد سبزی پر خاصیتی مانند کنگر که فقط در فصل خاص و مدت کوتاهی امکان استفاده از ان وجود دارد.
مواد لازم جهت تهیه ی خوراک کنگر:
- کنگر پاک نشده ۱ کیلو
- قارچ۲۵۰ گرم
- ۱ عددهویج
- سیر۲ حبه
- پیاز ۲ عدد
- لیمو ترش تازه نصف یک عدد
- نمک ، فلفل ، زردچوبه به مقدار لازم
- سرکه ۱-۲ قاشق غذاخوری
- پودر آویشن ا قاشق چای خوری
- روغن مایع به مقدار لازم
بنابه ذائقه تان می توانید سبزیجاتی رو حذف
یا اضافه کنید.
مرحله اول :
برای درست کردن این خوراک خوشمزه ابتدا کنگر ها رو پاک می کنیم و با چاقو تیغه هاشون رو جدا می کنیم و ساقه ی کنگرها رو به اندازه های یک بند انگشت خرد می کنیم.
سپس خوب می شوییم و آبکش می کنیم. بعد از اینکه اب ان خارج شد ، داخل کاسه ای می ریزیم و نصف یک لیمو ترش یا آبلیمو روی ان می ریزیم و هم می زنیم.
" آبلیمو علاوه بر اینکه طعم خوبی به کنگر ها می دهد، باعث حفظ رنگ کنگرها می شود. "
- بعد از چند دقیقه کنگر ها ی طم دار شده را داخل تابه ای می ریزیم . مقدار خیلی کم روغن اضافه می کنیم و با حرارت ملایم تفت می دهیم . قرار نیست زیاد تفت دادا شوند زیراکه سفت می شوند و خاصیت شان از بین می رود فقط در حدی که نرم شوند . بنابراین حرارت باید ملایم باشد و موقع تفت دادن درب تابه را هم می گزاریم .
مرحله دوم:
بعد از تفت دادن کنگرها را از تابه خارج می کنیم و قارچ های حلقه حلقه شده را به تابه اضافه می کنیم و با مقدار خیلی کم روغن و چند قطره لیمو ترش با حرارت متوسط به بالا کنگر ها را تفت
می دهیم. در این مرحله برعکس مرحله ی قبل اگر حرارت کم باشد ، قارچ ها آب می اندازند و شکل ظاهری شان رو از دست می دهند .
قارچ های تفت خورده را از تابه خارج می کنیم و پیاز ها رو نگینی خرد می کنیم و داخل تابه می ریزیم . مقداری خیلی کم روغن اضافه می کنیم و پیازها را تفت می دهیم تا سبک و کاراملی شوند .
مقداری زردچوبه هم اضافه می کنیم .
- در ابین بخش هویج های خلالی خرد شده رو اضافه می کنیم و با حرارت ملایم تفت میدهیم . بعد از اینکه هویج ها نرم شدند کنگرهای تفت خرده و قارچ ها را هم اضافه می کنیم .
سیر را هم برای اضافه شدن ، ریز خرد کرده یا رنده می کنیم و به سایر مواد اضافه می کنیم . - اکنون باید از سایر طعم دهنده ها نیز استفاده کنیم .مقداری نمک ، فلفل سیاه و قرمز اضافه می کنیم . ۱-۲ قاشق سرکه هم می ریزیم و همه ی مواد را هم می زنیم .
مرحله ی اخر :
- این مرحله ، مرحله ی جا افتادن است .درب تابه رو می گذاریم و اجازه می دهیم کمی بخار پز شوند و طعمشان باهم ترکیب بشود .
- ۱۰ دقیقه ی آخر پودر آویشن را هم اضافه می کنیم و دوباره درب تابه رو می گذاریم .
بعد از این مدت خوراک کنگر خوشمزه آماده است در ظرف مورد نظر می کشیم و با نان سرو می کنیم.
کتلت کنگر یک غذای ساده و تهیه شده از کنگر است که در زیر به روش اماده سازی ان می پردازیم .
مواد لازم جهت تهیه کتلت کنگر :
- کنگر ۲ پیمانه
- پیاز متوسط ۲ عدد متوسط
- تخم مرغ ۲ عدد
- آرد سفید ۴ قاشق غذاخوری
- نمک ۱ قاشق چای خوری
- فلفل نصف قاشق چای خوری
- زردچوبه ۱ قاشق چای خوری
- پودر سیر نصف قاشق چای خوری
مراحل تهیه ی کتلت کنگر :
- برای شروع ابتدا کنگر رو خوب پاک کنید و تیغ هاشو به دقت جدا کنید . سپس ساقه هاشو از وسط نصف کنید و داخل یک قابلمه بریزید و دو لیوان آب روی کنگر ها بریزید .
- قابلمه رو روی حرارت بذارید و به مدت یک ساعت زمان بدید تا کنگر روی حرارت متوسط کامل بپزد و نرم بشود . همچنین می توانید کنگر را بخارپز هم کنید .
- مرحله دوم، پوره کردن کنگر است :
وقتی که کنگر کامل پخت و نرم شد و آبش کشیده شد با گوشت کوب معمولی یا برقی کنگر رو به طور کامل له و پوره کنید.
همچنین می توانید کنگر پخته شده رو داخل غذاساز یا مخلوط کن بریزید و میکس کنید.
- مرحله سوم، آماده کردن مایه کتلت کنگر:
برای آماده کردن مایه کتلت ، پیازها را پوست بگیرید و ریز رنده کنید و سپس پیاز را داخل یک پارچه نخی یا توری بریزید و آب پیاز رو به طور کامل بگیرید .
اکنو باید مواد را با هم مخلوط کنیم . یک کاسه بزرگ بردارید و کنگر له شده ، پیاز رنده شده را داخل کاسه بریزید و نمک فلفل و زردچوبه و پودر سیر را هم اضافه کنید و مواد را کمی هم بزنید و مخلوط کنید .
- تخم مرغ ها رو یکی یکی داخل یک کاسه کوچک بشکانید و وقتی که از سالم بودنشان مطمئن شدید به مواد اضافه کنید و مواد رو هم بزنید تا کامل با هم مخلوط بشوند .
در ادامه آرد رو کم کم اضافه کنید و هم بزنید تا مایه کتلت به غلظت مناسب برسد و به آرامی هم بزنید تا مواد با هم منسجم بشوند .
اگه بعد از اضافه کردن آرد مواد به اندازه کافی منسجم نشده بود، دو قاشق غذاخوری دیگه آرد به مواد اضافه کنید و هم بزنید .
- مرحله چهارم سرخ کردن کتلت کنگر :
برای سرخ کردن کتلت ، یک تابه نچسب انتخاب کنید و بگذارید روی حرارت تا داغ بشود. وقتی که داغ شد مقداری روغن سرخ کردن بریزید و زمان بدهید تا روغن خوب داغ بشود.
سپس با یک قاشق غذاخوری مقداری از مایه کوکو رو بردارید و به آرومی داخل تابه بریزید و روی ان را صاف کنید و بذارید سرخ بشه.
بعد از گذشت حدود ده دقیقه کوکو رو برگردونید تا طرف دیگه هم سرخ بشه و سپس داخل دستمال مخصوص بذارید تا روغن اضافی ان گرفته بشود و سپس سرو و نوش جان کنید.
تهیه ی خورش از سبزی های مختلف در ایران پیشینه ای قدیمی دارد . خورش کنگر یکی از این غذاهای سنتی می باشد .
مواد لازم جهت تهیه ی خورش کنگر :
- گوشت خورشتی ۴۰۰ گرم
- کنگره ۶۰۰ گرم
- نعنا ۵۰ گرم
- جعفری ۱۵۰ گرم
- پیاز ۲ عدد
- رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
- لیمو عمانی ۲ عدد
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به میزان لازم
- روغن مایع به میزان لازم
ابتدا پیازها را به صورت نگینی ریز خرد کنید . سپس یک قابلمه مناسب روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن مایع داخل آن بریزید کمی صبر کنید تا روغن داغ شود سپس پیاز خرد شده را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا پیاز نرم و شفاف شود .
پس از اینکه پیاز نرم شد مقداری زردچوبه به آن اضافه کنید و تفت دادن را تا زمانی ادامه دهید که پیاز و زردچوبه یک دست شوند . در همین حین گوشت را پس از شست و شو به صورت خورشتی ( مانند خورشت قورمه سبزی خرد کنید و به قابلمه اضافه کنید . )
مخلوط گوشت و پیاز را به خوبی تفت دهید تا گوشت به طور کامل سرخ شود و تغییر رنگ دهد. در مرحله بعد رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و چند دقیقه دیگر تفت دادن را ادامه دهید تا رب گوجه فرنگی هم سرخ شود .
پس از اینکه رب گوجه فرنگی را به خوبی تفت دادید ، چند لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید گوشت با حرارت ملایم بپزد . در مرحله بعدی کنگر را پس از تمیز کردن بشویید و آبکشی کنید سپس به اندازه دلخواه خرد کنید .
در ادامه نعنا و جعفری را به صورت ساطوری ریز خرد کنید سپس یک تابه مناسب روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن داخل آن بریزید پس از اینکه روغن داغ شد کنگر را به همراه نعنا و جعفری داخل تابه بریزید و تفت دهید . البته بهتر است ابتدا کمی سبزی ها تفت داده شوند و سپس کنگر اضافه شود .
پس از اینکه سبزیجات را کمی سرخ کردید آنها از روی حرارت کنار بگذارید . در مرحله بعد پس از اینکه گوشت نیم پز شد مخلوط کنگر ، نعنا و جعفری سرخ شده را به قابلمه خورشت اضافه کنید .
در مرحله بعدی لیمو عمانی ها را با یک چنگال سوراخ کنید و به مدت ۳۰ دقیقه درون یک لیوان آب قرار دهید تا تلخی لیمو عمانی گرفته شود . یک ساعت مانده به پایان پخت خورش ، لیمو عمانی ها را به همراه مقداری نمک و فلفل سیاه به خورش اضافه کنید و اجازه دهید خورش با حرارت بسیار ملایم جا بیفتد .
در پایان پخت خورش طعم آنرا بچشید و در صورتی که طعم ترش آن کم بود می توانید مقداری آبغوره یا آبلیمو به آن اضافه کنید بعد از اینکه خورشت به طور کامل آماده شد و یا به اصطلاح جا افتاد ، آن را به همراه برنج سرو کنید .
استفاده از مرغ برای بعضی افراد مهم و ضروری است . بعلت بیماری های قلبی و یا چربی خون بالا و ... در این قسمت دستور یک خوراک با مرغ را مرور می کنیم .
مواد لازم جهت تهیه ی خوراک کنگر و مرغ :
- کنگر ۱ کیلو
- ران یا سینه مرغ ۴ تکه
- قارچ ۲۰۰ گرم
- آب مرغ ۱/۲ پیمانه
- سیر خرد شده ۱ حبه
- هويج ۲ عدد
- آرد ۲ قاشق غذا خوری
- خامه ترش ۱/۴ پیمانه
- روغن زیتون ۱ قاشق غذاخوری
- سرکه ۱/۴ فنجان
- لیمو ترش تازه ا عدد
- برگ بو ۱ عدد
- پودر آویشن ۲ قاشق چای خوری
- نمک به میزان لازم
طرز تهیه ی خوراک مرغ و کنگر :
- یک کاسه را با آب پر کرده ، آب یک لیمو را داخل آن بریزید برگ های بیرونی کنگر را بگیرید و فقط برگ های سبز روشن آن باقی بماند و از بالا به قسمت های یک سانتیمتری خرد کنید .
- انتهای ساقه های آن را بچینید و دور بیندازید و آن ها را از طول به دو نیم تقسیم کنید و با نصف لیمو روی هر یک از کنگرها بمالید و آنها را به آب و لیموی داخل کاسه انتقال دهید .
- در این مرحله ،آب ،آرد نمک و برگ بو را داخل ماهی تابه عمیقی به جوش آورید و بعد کنگرها را اضافه کنید و به مدت ۵ دقیقه بپزید تا نرم شوند و سپس آبکش کنید .
- کره را داخل یک قابلمه گرم کنید تا آب شود، روی مرغ نمک و فلفل بپاشید تا مرغ مزه دار شود و مدت کوتاهی زمان دهید تا این مواد وارد گوشت مرغ شود ( البتع مرغ را قبلا با کمی اب و میاز پخته ایم البته نه بطور کامل به ان اندازه که در صورت سرخ شدن ، قابل خوردن باشد ، اب مرغ را هم برای مراحل بعدی کنار می گذاریم .) و بعد مرغ را داخل آرد بچرخانید تا کاملا آغشته به آرد شود . در این مرحله مرغ را به مدت ۴ دقیقه داخل کره سرخ کنید تا طلایی و برشته شود .
- قارچ و هویج را بعد از ششتن و خرد کردن داخل قابلمه قرار دهید و روی آنها نمک و فلفل بپاشید و به مدت ۴ دقیقه با کمی روغن تفت می دهیم . حالا آویشن و سیر را اضافه کنید و به مدت یک دقیقه تفت دهیدو سرکه، آب مرغ و کنگر را اضافه کنید و اجازه دهید محتویات داخل قابلمه با اب مرغ بپزد و کنگر ها نرم شوند .
- مرغ را به قابلمه برگردانید درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید به مدت ۳۰ دقیقه آرام بجوشد تا کاملا جا بیفتد . مرغ و سبزیجات را به یک دیس انتقال دهید .
- اکنون زمان اماده کردن سس خوراک است .خامه را با سس داخل قابلمه مخلوط کنید و به جوش آورید و روی آن نمک و فلفل ،بپاشید، سس را روی مرغ داخل دیس بریزید و روی آن پودر آویشن بریزید .
- خوراک مرغ و کنگر اماده ی سرو کردن است .
سالاد ها جزو پیش غذاها و در صورت داشتن پروتئین، جزو غذاها هستند. در این قسمت دستور یک سالاد پروتئین دار کنگر را مرور می کنیم .
- مواد لازم جهت تهیه ی سالاد کنگر :
- کنگر سرخ شده ۵۰۰ گرم
- مرغ پخته و ریش ریش شده ۵۰۰ گرم
- قارچ تفت داده شده ۲۵۰ گرم
- پیاز داغ به اندازه ی سه پیاز
- سير ۳ حبه
- سس مایونز ۳ قاشق غذاخوری
- ماست ۶ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل سیاه، به مقدار لازم
طرز تهیه ی سالاد کنگر :
مرحله اول :
برای درست کردن این سالاد خوشمزه ابتدا کنگر هارو پاک می کنیم و به قطعات کوچک تر خرد می کنیم . در ادامه کنگر ها را می شوئیم و آبکش می کنیم و داخل قابلمه می ریزیم و با مقدار خیلی کم آب بخار پز می کنیم تا پخته و نرم شوند . کنگرها رو بعد از اینکه بخار پز شدند داخل تابه ریخته و با مقداری روغن تفت می دهیم .
مرحله دوم :
تکه های مرغ رو با کمی آب ، نمک وفلفل سیاه و زردچوبه ، یک عدد پیاز و کمی زعفران می پزیم و
بعد از پخت ریش ریش می کنیم.
مرحله سوم :
- در این مرحله قارچ های شسته را اماده می کنیم .قارچ ها رو پوست می گیریم و حلقه حلقه برش می زنیم داخل تابه می ریزیم و با مقداری روغن با حرارت بالا تفت می دهیم تا آب ان کاملا کشیده بشود . کمی هم آبلیمو اضافه می کنیم تا قارچ ها تیره رنگ نشوند .
مرحله چهارم :
پیازها رو پوست می گیریم و به شکل خلالی خرد کرده و با مقداری روغن سرخ می کنیم . زمان سرخ کردن کمی هم زردچوبه اضافه می کنیم تا خوش رنگ تر بشوند . سیر را هم رنده می کنیم و در انتها جهت سرخ شدن اضافه می کنیم .
-مرحله پنجم :
داخل ظرفی کنگر سرخ شده ، مرغ پخته و ریش ریش شده ، قارچ سرخ شده ، پیاز داغ و سیر رنده شده را می ریزیم و همه را باهم ترکیب می کنیم .مواد باید کاملا خنک شده باشند تا سس را اضافه کنین .
جهت سس زدن ماست ، سس مایونز و ادویه ها را اضافه می کنیم . همگی مواد را خوب با هم مخلوط می کنیم .
روی ظرف سالادسلفون می کشیم و به مدت چند ساعت داخل یخچال می گذاریم تا مزه ها به خورد هم بروند و بعد می توانید به تنهایی سرو کنید و یا داخل نان باگت بگذارید و میل کنید.
بورانی ها یکی از پیش غذاهای خوشمزه و سرشار از ویتامین و املاح است . بورانی ها انواع مختلفی دارند و از سبزیجات مختلف با ماست تهیه می شوند .
مواد لازم جهت تهیه ی بورانی کنگر :
- کنگر ۵۰۰ گرم
- ماست چکیده ۲ لیوان
- سير ۲ حبه
- فلفل سیاه به میران لازم
- نمک به میزان لازم
- نعنا خشک ۲ قاشق غذا خوری
- پودر آویشن ۱ قاشق چای خوری
- گردو ( اختیاری )
- پودر پیاز ۴ قاشق غذاخوری
- دستور تهیه بورانی کنگر :
مرحله اول :
- ابتدا با دقت تیغ های کنگر را جدا می کنیم ، سپس کنگرها را خرد می کنیم و پس از شستشو داخل یک قابلمه مناسب می ریزیم و روی حرارت قرار می دهیم . ۲ لیوان آب اضافه می کنیم و اجازه می دهیم کنگرها به خوبی بپزند .
مرحله دوم :
پس از اینکه آب درون قابلمه به طور کامل تبخیر شد و کنگرها پختند ، قابلمه را از روی حرارت بر می داریم و کنار می گذاریم تا کنگرها خنک شوند . پس از اینکه کنگرها خنک شدند آنها را به همراه ماست داخل یک کاسه ی مناسب می ریزیم .
مرحله سوم
اضافه کردن گرد و اختیاری است ولی اگر گردو دارید حتما اضافه کنید چون طعم کنگر ماست را عالی می کند .پس از اضافه کردن گردوی خرد شده، سیر را اضافه می کنیم . البته ابتدا سیر را
رنده می کنیم و به کاسه اضافه می کنیم ( اگر سیر تازه ندارید از پودر سیر استفاده کنید)
مرحله چهارم :
در آخر نعناع خشک را به همراه نمک ، فلفل سیاه ،
آویشن و پودر پیاز را اضافه می کنیم و مواد را به خوبی ترکیب می کنیم تا یکدست شوند . حالا بورانی کنگر را به مدت ۲۴ ساعت در یخچال قرار می دهیم تا کاملا جا بیفتد و طعم بگیرد .