مجله خوراکی ها تغذیه و رژیم درمانی درمان
آفت دهان و درمان غذایی

آفت دهان و درمان غذایی

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 16 آبان 1401 magfood.ir/18
فهرست مطالب

 افت دهان که به لاتین canker  sores یا Aphthous stomatities نامیده می شود  نوعی زخم دردناک داخل دهان است که هر چند وقت یکبار عود می کند . در واقع نوعی زخم های کم عمق و مدور هیتند که در بافت داخل دهان مانند لب ها ، کام ، لثه و زبان می زند . یکی از علل ایجاد آفت تضعیف سیستم ایمنی می باشد . مدت دوره ی آفت ۱۴ _ ۱۰ روز است و گاهی ۴_۵ بار در سال عود می کند . این زخم ها گاهی دردناک هستند و بیمادان تمایل به مصرف داروهایی جهت رفع آفت و یا کاهش درد آنها هستند .

علل بروز آفت :

- مصرف  زیاد از حد میوه های مرکب مانند انجیر ، انگور ، پرتقال ، آناناس ، گوجه فرنگی و …

- عوارض مصرف داروهایی چون دیکلوفناک و بروفن 

- اضطراب و استرس و شرایط روحی نامناسب 

- استفاده از پلاک های دندانی خاص یا ارتودنسی جهت دندان ها

- حساسیت های غذایی به بعضی میوه ها و سبزی ها 

گاهی آفت حالت پیشرفته و پیچیده دارد و همزمان در چند نقطه ی دهان زحم های قرمز و دردناک تشکیل می شود .

علت ایجاد افت هرچه باشد رعایت بهداشت دهان اولین قدم در درمان است .

جهت حفظ بهداشت دهان استفاده از دهان شویه و اب نمک کمک کننده است .

در مدت ابتلا و درمان آفت از مصرف سیگار و قلیان پرهیز شود .

در مان های تغذیه ای آفت : 

- در زمان ابتلا به آفت از مصرف غذاهای تند و ادویه جان آزار دهنده بپرهیزید .

- نوشابه های گازدار یکی دیگر از خوراکی های آزار دهنده ی آفت هستند .

- میوه های ترش و اسیدی سوزش ، درد و تورم آفت را افزایش می دهند .

 - از مصرف آدامس و غذاهایی که احتیاج به جویدن زیاد دارند بپرهیزید ، زیرا درد و تورم آفت را افزایشرمی دهند .

- میزان آهن و B 12 بدن بررسی شود . گاهی در اثر کاهش این دو فاکتور ابتلا به آفت افزایش می یابد .

- مصرف انار مورد توجه قرار گیرد . تانن موجود در انار یک تغذیه ی کمکی در جهت رفع آفت است .

- از ماست هر روز استفاده شود .

- گلوتن موجود در این ترکیبات آفت را تشدید نی کند : گندم ، فلفل دلمه ، پرتقال ، گوجه فرنگی ، توت فرنگی ، شکلات و گردو

آفت از دیدگاه طب سنتی :

از نظر متخصصان طب سنتی علت بروز آفت کبد است . در واقع هر زمان کبد دچار مشکل شود یک راهکار تخلیه و نشان دادن این مساله از طریق آفت است .

آفت در طب سنتی دو نوع است . 

۱ . آفت گرم

۲ . آفت سرد 

در هر دو نوع باید مصرف غذاهای چرب ، سرخ شده و ادویه دار محدود شود ، مواد کارخانه ای استفاده نشود ، شیرینی جات قنادی و مواد نشاسته ای حذف شود ، محصولاتی که حاوی روغن پالم هستند مانند انواع محصولات هموژنیزه و پاستوریزه و روغن های جامد و مایع مصرف نشوند .

- آفت گرم زمانی بروز می  کند که غلیان صفرا در فرد رخ می دهد . در چنین شرایطی یا فرد از ادویه جات تند بسیار استفاده کرده است و یا غذاهای مولد صفرا را زیاد مصرف کرده است .

اولین راهکار درمانی در این شرایط حذف غذاهای مولد صفرا است . مانند انجیر ، گردو ، خرما ، ادویه جات تند ، گوشت شتر ، غذاهای شور ، نمک ، زیتون ، کباب و …

راهکار بعدی استفاده از رب انار بصورت خوراکی و در غذاها و همینطور بصورت دهان شویه است . البته نباید ترش باشد .

دهانشویه ی عرق کاسنی نیز کمک کننده است .

- سرد زمانی بروز می کند که فرد دچار اضطراب و استرس می شود که حذف انواع خوراکی های با مزاج سرد مانند لبنیات ، سالاد ، برنج ، مرغ ، ترشی ها و ... مفید است .

در این شرایط دهان شویه ی عسل و مصرف عسل چندین بار در روز کمک کننده است .

آفت نوزادی :

گاهی نوزادان تازه متولد شده دچار آفت می شوند . در این شرائط  علت اصلی سردی شیر مادر است . 

اولین توصیه ی درمانی عدم مصرف سردی ها توسط مادر است .

دومین راهکار مصرف مقداری اسفند شسته شده ( حداقل ۴ بار ) صبح ناشتا و به مدت یک هفته می باشد .

گیاهان مناسب درمان آفت :

- شیرین بیان خاصیت ضد التهابی دارد . استفاده از عصاره ی پودر شیرین بیان بر روی لثه ها باعث رفع افت می شود .

- آب زرشک در درمان آفت ناشی از گرمی مفید است .

- استفاده از خاکشیر و بارهنگ با اب گرم جهت رفع آفت گرم موثر است .

- دهان شویه ی اویشن در رفع آفت سرد موثر است .

 

 

 

برچسب ها: درمان, تغذیه, آفت
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.