سنجد گیاهی با برگهای پهن است که میوه ای پر خاصیت است . ایرانیان بیشتر بعنوان عضوی از هفت سین به ان عنایت دارند . شایان ذکر است که این میوه دارای خواص فراوانی است که اگاهی از ان باعث عنایت بیشتر به آن نه فقط بعنوان عضوی از هفت سین باستانی ایران و آن فقط هم سالی یکبار می شود .
سنجد با نام Elaegnus Angustifolia شناخته می شود . در کشورهای مختلف دارای ۳ گونه است . اما خواص هر سه نوع آن یکی است .
سنجد دارای ترکیبات زیر است :
- آب
- پروتئین
- چربی
- کربوهیدرات
- کلسیم
- آهن
- منیزیم
- فسفر
- پتاسیم
- سدیم
- روی
- مس
- منگنز
- ویتامین های C , B1 , B 2 , نیاسین ، B 6 , A می باشد .
از نظر طب سنتی سنجد دارای مزاج سرد و خشک است و خاصیت قابض دارد .
- از خواص مهم سنجد درمان اسهال است و این بعلت خاصیت قابض بودن ان است .
سنجد دارای ویتامین K فراوانی است و همین باعث می شود برای درمان خونریزی یک گیاه مفید و قابل توجه باشد .
سنجد یک مقوی معده و سیستم هاضمه است . همینطور برای رفع نفخ برای افرادی که کولیت یا مشکلاتی مشابه دارند مفید است .
سنجد باعث تقویت مغز و قلب است و این دو عضو ار اعضای رئیسه ی بدن هستند که نقش حیاتی برای بدن دارند . هر عاملی که این دو عضو را تقویت کند باعث تقویت کل بدن می شود .
گل های سنجد بشدت باعث افزایش نیروی باه بانوان می شود تا جایی که توصیه می شود قبل از ازدواج از بوییدن آن خودداری شود .
سنجد با داشتن کلسیم قابل توجه ، ویتامین های C وK سرشار یک میوه ی مفید برای استخوان است . جهت پیشگیری از پوکی استخوان ، بهبود دردهای استخوانی و آرتروز ، رفع مشکلات پوکی استخوان و تقویت رشد استخوانی کودکان و نوجوانان در سنین رشد ، مصرف سنجد توصیه می شود . البته نه فقط میوه ی سنجد بلکه بهترین حالت مصرف گوشت ، پوست و هسته ی سنجد با هم است . جهت جلوگیری از یبوست احتمالی بهتر است تمام قسمتهای سنجد با ابمیوه یا شیر استفاده شود .
ویتامین C سرشار و وجود سایر ویتامین های سنجد ان را به یک ترکیب آنتی اکسیدانی و حانی پوست و مو تبدیل کرده است .
سنجد چون سرشار از ویتامین C است فواید فراوانی را دارا می باشد . از جمله تقویت سیستم ایمنی ، که باعث افزایش مقاومت بدن در شرایط
شیوع بیماری هایی مانند انفلونزا و یا بهبودی سریع تر در اثر ابتلا می شود . از جانب دیگر چون ویتامین C خواص آنتی اکسیدانی دارد باعث کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان می شود . همینطور این ویتامین باعث اصلاح فشار و کاهش فشار خون در افرادی می شود که افزایش فشار دارند .
جهت رفع سرفه های خلط دار بویژه در کودکان و رفع خلط پشت حلق مفید است .
- در دوران بارداری و شیردهی استفاده از این میوه ی پر خاصیت بطور دارو درمانی سفارش نمی شود .
- افرادی که به سایر گیاهان این خانواده مانند داوودی یا بابونه حساسیت دارند باید در مصرف سنجد احتیاط کنند . آلرژی به سنجد بدای این افراد محتمل است .
- افرادی که نوسان فشار دارند و یا از داروهای اختصاصی کاهش فشار استفاده می کنند برای استفاده از سنجد حتما با پزشک مشورت کنند .
- افراد مبتلا به سرفه های خشک با مصرف سنجد مشکلات بیشتری پیدا می کنند .
- افرادی که یبوست دارند .
- افرادی که دارای قند هستند و یا بخاطر دیابت دارو مصرف می کنند بعلت قند موجود در سنجد احتیاط در مصرف داشته باشند .