مجله خوراکی ها گروه های غذایی حبوبات
انواع غذا با ماش

انواع غذا با ماش

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 12 بهمن 1401 magfood.ir/2Z
فهرست مطالب

ماش یکی از حبوبات غنی از پروتئین و مقوی است . املاح و ویتامین های سرشاری دارد .‌ گرچه مصرف آن سابقه ی دیرینه ای در ایران دارد ، اما چند سالی است که مصرف آن بسیار کمرنگ شده است . در مقاله ی قبلی خواص فراوان ماش را برشمردیم ، در این مقاله قصد داریم دستور تهیه ی انواع غذا با ماش را بررسی کنیم ، تا انگیره ای برای مصرف بیشتر ماش در برنامه ی غذایی باشد .

ایرانیان قدیم ماش را مچ می گفتند و زمانی که به زبان عربی وارد شد ، ماش نام گرفت . این دانه ی غنی از مواد مغذی فراوانی است و در عین حال کالری کمی دارد . استفاده ی هفته ای یکبار از ماش حین رژیم کاهش وزن بسیار توصیه می شود . ماش در ایران و نواحی خاور میانه رواج مصرف دارد . یکی از غذاهایی که با ماش تهیه می شود ، آش ماش است .

آش ماش :

مواد لازم تهیه ی آش ماش برای  ۵ - ۴ نفر :

- گوشت چرخ کرده ۲۵۰ گرم

- پیاز سرخ شده نصف‌پیمانه

- ماش ۲۵۰ گرم

- عدس ۱۰۰ گرم

- پیاز رنده شده نصف فنجان

- برنج نصف فنجان

- گشنیز و جعفری خرد شده ۲۵۰ گرم

- نمک ، فلفل و زردچوبه به میزان لازم

طرز تهیه :

- عدس و ماش جهت تهیه ی آش لازم است چند ساعتی خیس شوند تا نفخ کمتری داشته باشد . حین خیس کردن بهتر است چند بار آب حبوبات عوض شود تا نفخ کمتری داشته باشد . سپس با چند تکه چوب دارچین عدس و ماش را با آب می گذاریم بپزد .

 

- در مدتی که حبوبات در حال پختن هستند ، گوشت چرخ کرده ، پیاز رنده شده و نمک و فلفل و زردچوبه را با هم مخلوط می کنیم و کاملا مخلوط می کنیم تا کمی چسب دار شود . سپس برای استراحت در یخچال قرار می دهیم .

- پیاز داغ را به عدس و ماش پخته شده اضافه می کنیم . مرحله بعد اضافه کردن برنج و سبزی است . اما زمانی که برنج اضافه می شود ، هر چند وقت یکبار باید آش را هم بزنیم تا ته نگیرد .

- پختن آش را تا زمانی که سبزی کاملا بپزد .و بوی خامی ندهد . 

- در صورتی که تمایل دارید در اش زردچوبه استفاده کنید ، مقداری زردچوبه را در روغن سرخ کنید و بعد به آش اضافه کنید .

- در این مرحله گوشت را که در یخچال استراحت دادیم خارج می کنیم و بصورت گوشت قلقلی ریز یک اندازه در می اوریم و در آش اضافه می کنیم .تا زمانی که گوشت ها نیم پز نشدند ، آش را هم نمی زنیم تا گوشت ها در آش پخش نشود .

- شعله ی آش را کم می کنیم و اجازه می دهیم ارام ارام بپزد تا جا بیفتد . آش را در کاسه سرو می کنیم و با پیاز داغ تزئین می کنیم .

ماش پلو :

مواد لازم برای تهیه ی ماش پلو برای دو نفر :

- ماش نصف پیمانه

- برنج یک پیمانه

- گوشت چرخ کرده ۲۵۰ - ۲۰۰ گرم

- زعفران دم کرده ۲ قاشق غذاخوری

- پیاز داغ طلایی ۲ قاشق غذاخوری

- روغن زیتون ۲ قاشق غذاخوری

- نمک به میران لازم

- پیاز ۱ عدد

- آب به میزان لازم

طرز تهیه :

- ابتدا باید ماش پخته شود . ماش را با مقداری آب و نمک و زردچوبه می گذاریم تا بپزد . باید کاملا آب ماش تبخیر و تمام شود .

- برنج ماش پلو بیشتر به صورت کته آماده می شود . ابتدا برنج را با کمی آب ، روغن و نمک می گذاریم بپزد و آب آن تبخیر شود . برای یک پیمانه برنج حدود ۱/۵ پیمانه آب و ۱/۲قاشق چایخوری نمک کفایت می کند .بعد از جمع شدن آب برنج آن را دم می کنیم .

- می توان از همان ابتدا برنج را در پلو پز اماده کرد . البته اگر مقدار برنج بیشتر باشد بهتر است . مقدار کم برنج بیشتر ته دیگ می شود .

- برای اماده سازی گوشت ابتدا پیاز را ریز خرد می کنیم و در تابه با کمی روغن تفت می دهیم . وقتی روغن پیاز سبک شد ، گوشت را به آن اضافه می کنیم  . در صورت تمایل پودر سیر، فلفل و نمک و زردچوبه هم به ان بیفرایید . در آخر مقداری اب به گوشت اضافه می کنیم و اجازه می دعیم تا آب آن بخار شود .

- بعد از دم کشیدن برنج ، مقداری از برنج را با زعفران دم کشیده اماده می کنیم . سپس برای سرو کردن ماش پلو ، ابتدا مقداری برنج ساده و سپس ماش و مجددا برنج و سپس ماش را لابلا می ریزیم و در آخر با برنج زعفرانی تزئین می کنیم .

کوکوی جوانه ی ماش :

- جوانه ی ماش ۲۵۰ گرم

- هویج رنده شده ۴۰۰ گرم

- ماست چکیده ۱۲۰ گرم

- جعفری خرد شده ۳ قاشق غذاخوری

- بلغور گندم ۵ قاشق غذاخوری

- تخم مرغ ۳ عدد

- روغن مایع سرخ کردنی به میزان لازم

- نمک و فلفل

طرز تهیه :

در تهیه ی کوکوی جوانه ی ماش نیازی به پختن جوانه ها نمی باشد ، چون طی فرایند جوانه زدن ترم و قابل خوردن شده اند . فقط در صورت نیاز خرد و ریز شوند و در سبدی باشند تا آب اضافه ی آن خارج شود .

بلغور گندم با یک استکان آب به مدت ۲۰ دقیقه زمان برای پختن نیاز دارد . بعد از پختن بلغور گندم آن را در سبد می ریزیم تا آب اضافه ی آن خارج شود .

- هویج نیز بصورت رنده شده است . در صورت تمایل می شود قبل از رنده کردن کمی آب پز شود . 

- در یک ظرف هویج ، جوانه ی ماش خرد شده و هویج ریز شده را با هم مخلوط می کنیم . ماست چکیده را هم به ان می افزاییم و مخلوط می کنیم .

- در این مرحله تخم مرغ ها و نمک و فلفل را اضافه می کنیم . اخرین مورد جعفری را به مواد مخلوط شده ی کوکو اضافه می کنیم .

- روغن را در تابه خوب داغ می کنیم .‌مواد کوکو را به تابه اضافه می کنیم . بعد از سرخ شدن یک سمت آن ، سمت دیگر را نیز سرخ می کنیم .

آش بلگ :

 یک آش ویژه ی بختیاری است که در تهیه ی ان از حبوبات استفاده نشده است . این آش چنان اقبال دارد که نه تنها در زمستان بلکه در تابستان نیز طرفداران فراوان دارد . بطور سنتی این آش با انواع سبزی محلی و کوهی تهیه می شود . اما دستور تهیه با سبزی معمول نیز دارد .

مواد لازم :

- آرد برای رشته ۳/۴ لیوان دسته دار فرانسوی

- پیاز داغ به میران لازم

- نعناع داغ به میزان لازم 

- کشک غلیظ در صورت امکان محلی ۱/۲لیوان

- سبز ی آش خرد شده و پخته ۱ قاشق غذاخوری.

- آب ۵ - ۴لیوان

- روغن مایع سرخ کردنی به میزان لازم

- ماش ۱/۲ لیوان دسته دار

- نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه :

- ابتدا ماش را شسته و اجازه می دهیم چند ساعت در آب خیس شوند . ماش را با آب در قابلمه ریخته و اجازه می دهیم تا بنزد . اگر از ماش محلی استفاده شود دیر تر می پزد .

- در تهیه ی آش بلگ از رشته استفاده می شود . البته رشته بصورت خانگی تهیه می شود . برلی تهیه ی رشته ی آش بلگ ، ابتدا نمک و آرد را باهم‌مخلوط می کنیم . سپس ارام ارام آب را لضافه می کنیم در حدی که خمیر به دستمان نچسبد . بعد خوب خمیر را ورز می دهیم .

خمیر را به ضخامت ۲ میلیمتر پهن می کنیم . سپس خمیر را از وسط دونیم می کنیم . بر روی هر دو قسمت ارد می پاشیم . سپی دو لایه را روی هم قرار می دهیم و به انداره ی رشته برشدمی زنیم . اکنون روی رشته ها ارد می ریزیم و یک نایلن روی آن می اندازیم و ده دقیقه به خمیرها استراحت می دهیم .

- بعد از پختن ماش ها ، مقداری اب به قابلمه اضافه می کنیم . سپس کشک و سبزی را به قابلمه می افزاییم . و اجازه می دهیم سبزی اش بپزد و بوی خامی ندهد .

- افزودن پیاز داغ به آش بلگ کاملا سلیقه ای می باشد . در صورت تمایل پیاز داغ با کمی زرد چوبه را به آش اضافه می کنیم .

نمک ، فلفل و سایر ادویه ها نیز دلخواه هستند .

- ده دقیقه ی آخر طبخ آش رشته های اماده شده را به آش اضافه می کنیم .

- بعد از کامل شدن پخت اش ان را در ظرفی سرو می کنیم و با پیاز داغ تزئین می کنیم .

نکات طبخ آش بلگ :

- آش بلگ یک آش کم سبزی و پر کشک است . در صورت تمایل می توانید سبزی بیشتری در طبخ آن استفاده کنید .

- طعم اش بلگ با کشک‌چرب و ترش محلی خوشمزه تر می شود .

- سیر داغ یا سیر خام اش بلگ را خوشمزه تر می کند . البته استفاده از ان هم کاملا سلیقه ای می باشد .

- آش بلگ بدون سبزی نیز قابل استفاده است . در صورت تمایل می توانید ، سبزی آن را حذف کنید .

- پیاز داغ رر دستور اصلی آش بلگ نیست ، اما اضافه کردن ان بر اساس ذائقه ی افراد ممکن است .

- در صورت تمایل استفاده از رشته ی اماده به جای تهیه ی رشته در خانه نیز مقدور است .

- به جای سبزی اش در آش بلگ  می توانید از جعفری ، تره ، نعناع و گشنیز خرد شده می توان استفاده کرد .

بولانی ماش :

بولانی ماش یک غذایرافغانی است که از ارد ، پیاز ، ماش و ... تهیه شده است . این غذا در مدت زمان کوتاهی تهیه می شود .

مواد لازم جهت تهیه بولانی ماش افغانی :

 - ارد سه صفر یک کیلو گرم

- پیاز دو عدد

 - نمک 

- روغن

- ماش دو پیمانه

- آب

طرز تهیه :

- آرد را به همراه نمک  و دو قاشق روغن مایع خمیر می کنیم . البته خمیر بولانی نباید سخت  باشد . یعنی به راحتی پهن و نرم گردد . خمیر را در یک نایلون مدتی استراحت می دهیم .

- ماش را شسته مدتی خیس می کنیم . سپس با مقداری آب اجازه می دهیم ماش ها بپزند .

- تا پخت ماش کامل شود ، پیاز ها را ریز خرد کرده و در روغن تفت می دهیم . بعد از پختن ماش ها آب آن را به تابه اضافه می کنیم . خود ناش ها و کمی نمک نیز می افزاییم و اجازه می دهیم ماش با پیاز و اب ماش کاملا پخته و بی اب شود .

سپس تابه را از روی حرارت برمی داریم و اجازه می دهیم محتویات تابه خنک شود .

- از خمیر به اندازه ی گلوله های کوچک برمی داریم و بصورت نیم دایره پهن می کنیم . مقداری از مواد را داخل ان‌می گذاریم و بصورت نیم دایره می بندیم .

- سپس هر دو روی بولانی ها را در روغن سرخ می کنیم .

 

برچسب ها: ماش, غذا
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.