تخم مرغ یک ماده ی غذایی در گروه گوشت ها و پروتئین ها می باشد که با وجود غنی بودن از پروتئین قیمت بالایی ندارد . این ماده ی خوراکی سرشار از انواع پروتئین ها و مواد معدنی است .
تخم مرغ حاوی ویتامین های B12 , B6 ، A , D و E می باشد . همچنین حاوی اسیدفولیک ، ریبوفلاوین و کولین ( ماده ی اساسی و مهم در سیستم عصبی می باشد ) .
املاح و مواد معدنی تخم مرغ نیز فراوان است و شامل : روی ، سلنیوم ، اهن ، کلسیم و فسفر است .
انچه مهم است اینکه با وجود پروتئین سرشار تخم مرغ که ضریب ۹۳/۷ دارد که نشان از زیست فراهمی بالای ان را دارد ، املاح و ویتامین های سرشار آن ، اما بعضی افراد تمایل به مصرف آن ندارند . در این مقاله قصد داریم چندین دستور غذایی جذاب با تخم مرغ را ارائه دهیم تا تخم مرغ وارد سبد غذایی افرادی شود که کمتر از آن استفاده می کنند .
املت سبزیجات :
املت سریع ترین غذای قابل طبخ است . البته جهت مطلوب شدن طعم ان ما قصد داریم دستور طبخ املت سبزیجات را اموزش دهیم .
مواد لازم جهت تهیه ی املت سبزیجات :
- تخم مرغ ۲ عدد
- اسفناج خرد شده ۱ فنجان
- قارچ خرد شده ۱ فنجان
- گوجه فرنگی ۲ عدد
طرز تهیه املت سبزیجات :
- برای تهیه ی این املت ابتدا اسفناج خرد شده را در روغن تفت می دهیم .سپس قارچ را هم در یک تابه ی جداگانه تفت می دهیم تا اب آن جمع شود البته بهتر است با شعله ی زیاد تفت داده شود تا قارچ خیلی اب نیندازد و کوچک نشود .
- گوجه فرنگی را هم ریز خرد کرده و با مقداری روغن تفت می دهیم تا اب گوجه جمع شود . اکنون اسفناج و قارچ تفت داده شده و مقداری نمک نیز به محتویات تابه اضافه می کنیم .
- مرحله ی آخر افزودن تخم مرغ ها است . انها را در یک ظرف می شکنیم و کاملا با چنگال هم بزنید تا مخلوط و یکنواخت شود . سپس بر روی سبزیجات داخل تابه اضافه می کنیم و در تابه را می گذاریم تا مانند یک کلوچه ی گرد و زیبا شود .
املت تخم مرغ و شیر :
با تهیه ی این مدل غذا ، تخم مرغ و شیر در یک وعده مورد استفاده قرار می گیرد .
مواد لازم جهت تهیه ی املت تخم مرغ و شیر :
- تخم مرغ ۲ عدد
- بروکلی یک فنجان
- گکجه فرنگی ۲ عدد
- شیر یک فنجان
- روغن زیتون ۲ قاشق غذاخوری
- شیر یک فنجان
- روغن
- فلفل دلمه ۱/۲ عدد
- نمک
طرز تهیه ی املت تخم مرغ و شیر
این املت بسیار نرم و لطیف است بعلت استفاده از شیر .
- ابتدا بروکلی را با کمی نمک و اب اندک نیم مز یا بخار پز کنید و سپس ابکش کنید تا اب اضافی آن خارج شود . سپس ریز خرد کنید .
- گوجه فرنگی و تخم مرغ را نگینی خرد کنید و سپس با کمی روغن تفت دهید .
- شیر و تخم مرغ و روغن زیتون را در یک کاسه مخلوط و یکنواخت کنید .
- تابه ی مورد نظر را بردارید بعد از روغن ریختن و داغ شدن ، سبزیجات خرد شده را اضافه کنید ، اندکی نمک یا ادویه ی مورد نظر را اضافه کنید و سپس مخلوط شیر ، تخم مرغ و روغن زیتون داخل کاسه را به آن اضافه کنید .
- در تابه را بگذارید و بعد از ۷ - ۵ دقیقه املت شیر و تخم مرغ اماده ی مصرف است .
غذای مکزیکی با تخم مرغ :
غذاهای مکزیکی یکی از خوشمزه ترین غذا ها در دنیا هستند . اکنون یک روش تهیه ی غذای ساده با تخم مرغ به روش مکزیکی را بررسی می کنیم .
مواد لازم جهت تهیه غذای مکزیکی با تخم مرغ :
- روغن زیتون به میزان لازم
- تخم مرغ ۴ عدد
- اووکادو یک عدد رسیده
- یک عدد فلفل قرمز
- نصف لیمو ترش
- دو قاشق غذاخوری گشنیز خرد شده
طرز تهیه ی املت مکزیکی :
- طبخ این غذا احتیاج به فر دارد . بنابراین ابتدا فر را روشن می کنیم . کف ظرف فر را با روغن چرب می کنیم . تخم مرغ ها را بدون مخلوط شدن طوری که هر کدام کانل وسط ظرف قرار بگیرند می شکنیم .
- فلفل قرمز را ریز و نگینی خرد می کنیم و دور تخممرغ را با فلفل قرمز پر می کنیم .
- اووکادو را هم خرد می کنیم البته پوست گرفته . با کمی نمک و فلفل مزه دار می کنیم و دور تا دور تخم مرغ می ریزیم .
- لیمو ترش را قاچ کرده و اب ان ره روی کل مواد می ریزیم .
- ظرف فر را به مدت ۱۰ - ۷ دقیقه در فر قرار می دهیم تا سفیده ها کاملا سفت شوند ولی زرده های تخم مرغ بصورت عسلی باشند .
- بعد از خارج کردن از فر گشنیز خرد شده را روی تخم مرغ می ریزیم و سرو می کنیم .
فریتاتا ، نوعی غذای ایتالیایی با تخم مرغ :
از انجایی که تخم مرغ در تمام فرهنگ ها استفاده می شود ، در هر فرهنگی می توان استفاده از ان را یافت . فریتاتا نوعی غذای ایتالیایی بر پایه ی تخممرغ است که شما می توانید بر اساس میل و ذائقه ی خود ، مواد ان را کم و زیاد کنید .
مواد لازم جهت تهیه ی فریتاتای ایتالیایی :
- تخم مرغ ۴ عدد
- سیب زمینی ۲ عدد
- پیاز یک عدد
- گوجه فرنگی ۲ عدد
- ذرت پخته نصف پیمانه
- نخود فرنگی پخته نصف پیمانه
- سینه ی مرغ ۲۰۰ گرم
- فلفل دلمه ی زرد و قرمز دو عدد
- روغنمایع به میزان لازم
- پنیر پیتزا به میزان لازم
طرز تهیه ی فریتاتای ایتالیایی :
- برای تهیه ی فریتاتای ایتالیایی ابتدا نخود فرنگی و ذرت را بصورت جداگانه اب پز کنید و سپس ابکش کنید تا اب اضافی ان خارج شود .
- مرغ را به همراه کمی پیاز و اب اجازه دهید بپزد . در اخر نمک بزنید . بعد از کامل شدن پخت آن ، مرغ ها را ریش ریش کنید و در کناری قرار دهید .
- برای این غذا سیب زمینی باید نگینی خرد شود و سپس سرخ شود . بعد از سرخ شدن و طلایی شدن ان را در کناری قرار دهید .
- جهت تهیه ی این غذا بلید پیاز ها بصورت رشته ای و بلند خرد شوند و سپس تفت داده شوند تا پیاز ها سبک شوند .
- در این قسمت فلفل دلمه ای نگینی خرد شده را نیز به پیاز ها اضافه می کنیم . سپس گوجه فرنگی را نیز نگینی خرد می کنیم و به فلفل دلمه و پیاز تفت داده شده می افزاییم .
- ذرت و نخود فرنگی پخته و بدون آب را هم با بقیه ی مواد در تابه تفت می دهیم .
- لازم است مرغ پخته و ریش ریش شده و سیب زمینی نگینی خرد شده و سرخ شده را هم به سایر مواد اضافه کنیم . قدری نمک و فلفل نیز به همه ی مواد اضافه می کنیم .
- تخم مرغ ها را در کاسه ای شکسته و هم می زنیم تا یکنواخت و کرم رنگ شوند . همه ی مواد را با تخم مرغ ها می پوشانیم و در تابه را می گذاریم تا تخم مرغ ها ببندند .
- در صورت تمایل به استفاده از پنیر پیتزا ، روی مواد را با پنیر بپوشانید و چند دقیقه در فر قرار دهید تا پنیر ها طلایی شوند .
اکنون فرتاتا ، اماده ی سرو کردن است .
سالاد تخم مرغ :
سالاد ها نوع مطلوب و پر طرفداری از غذا ها می باشند ، زیرا سس یک طعم دهندگی دلپذیری ایجاد می کند .
مواد لازم جهت تهیه ی سالاد تخم مرغ :
- دو عدد تخم مرغ
- یک چهارم پیمانه نخود فرنگی
- دو قاشق غذاخوری شوید خرد شده
- دو عدد هویج
- سه عدد خیار شور
- دو قاشق غذاخوری جعفری خرد شده
- سس به میزان لازم
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه ی سالاد تخم مرغ :
- جهت تهیه ی این سالاد ابتدا هویج و تخم مرغ و نخود فرنگی را بطور جداگانه می پزیم .
- بعد از پختن نخود فرنگی را در سبد می ریزیم تا اب اضافی آن خارج شود .
- هویج و تخم مرغ پخته شده را بعد از خنک شدن ، پوست کنده و نگینی خرد می کنیم و یا رنده می کنیم . بستگی به نظر شما دارد .
- خیار شور را نگینی خرد کنید وجهت خروج اب اضافی ان در سبد بریزید .
- شوید را شسته و ریز خرد کنید .
- در یک ظرف مواد پخته و خرد شده شامل تخم مرغ ، هویج ، نخود فرنگی ، خیارشور را مخلوط کرده و سس به همراه نمک و فلفل و ادویه ی طعم دهنده را اضافه می کنیم .
- در انتها شوید خرد شده را نیز به آن اضافه می کنیم .
- قبل از سرو کردن ۴ - ۳ ساعت ان را در یخچال استراحت دهید و سپس جهت میل کردن سرو نمایید .
بوریتوی تخم مرغ :
بوریتو یک غذای مکزیکی است و انواع مختلفی دارد . بوریتوی گوشت ، بوریتوی سبزیجات و ... بوریتو دارای محبوبیت خاصی است و امروزه توجه خاصی برای مصرف ان ایجاد شده است . یک نوع خاص ان بوریتوی تخم مرغ است .
مواد لازم جهت تهیه ی بوریتوی تخم مرغ :
- ۴ عدد تخم مرغ
- ۴ ورقه کالباس گوشت
- دو ورقه نان تورتیلا ( بهترین ندع ان تورتیلای گندم است ) .
- یک عدد سیب زمینی
- یک قاشق غذاخوری روغن زیتون
- یک چهارن لیوان فلفل چیلی سبز
- یک قاشق چایخوری کره
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه ی بوریتوی تخم مرغ :
برای تهیه ی بوریتو ابتدا کالباس ها را بصورت رشته های نواری و بلند برش می زنیم . سپس این رشته ها را سرخ می کنیم .
- سیب زمینی را بعد از شستن و پوست گیری بصورت خام رنده کنید و اب اضافی ان را با فشردن در دست خارج کنید . سپس با نمک و فلفل مزه دار کنید . بر ای ادامه ی کار یک تابه ی نچسب انتخاب کنید و روغن در ان بریزید بعد از داغ شدن روغن تمام سیب زمینی را بصورت یک لایه کف تابه پهن کنید . بعد از سرخ شدن ، سیب زمینی را روی دستمال قرار دهید تا روغن اضافه ی ان گرفته شود . در این مدحله سیب زمینی ها را به قطعات کوچک برش بزنید ، البته نه خیلی کوچک .
- فلفل های چیلی را هم بصورت نگینی خرد کنید و به کناری بگذارید .
- برای اماده سازی تخم مرغ ها درون یک تابه کده بریزید و بعد از داغ شدن کره ، تخم مرغ ها را که درون ظرفی ریخته اید و کانلا هم زده اید ، به کره ی داغ داخل تابه اضافه کنید . در حین سرخ شدن دایم ان را بهم بزنید .
- مرحله ی اخر اضافه کردن مواد بوریتو داخل نان تورتیلا و رول کردن آن است . کالباس رشته ای ، سیب زمینی ها ، مقداری تخم مرغ را له همراه فلفل چیلی داخل بوریتو قرار می دهیم و بعد رول می کنیم . اکنون بوریتو اماده ی سرو کردن و تناول است .
املت تخم مرغ و پنیر سفید :
این املت بعلت داشتن پنیر سفید طعم ویژه ای دارد .
مواد لازم جهت تهیه ی املت تخم مرغ و پنیر سفید :
- تخم مرغ ۴ عدد
- نصف پیمانه پیازچه ی خرد شده
- دو قاشق غذاخوری پنیر سفید خرد شده
- یک قاشق غذاخوری کره
- نمک و فلفل به میزان لازم
- سبزیجات معطر و یا هر سبزی به دلخواه
طرز تهیه ی املت پنیر سفید .
- برای تهیه ی این املت ابتدا تخم مرغ ها را در ظرفی بشکنید و کاملا هم بزنید تا یکنواخت شوند .
- پیازچه و یا هر سبزی دیگری که تمایل به مصرف آن دارید باید خرد شده و اکر نباز دارد مانند بروکلی بصورت بخار پز ویا نیم پز در امده باشد .
- کره را به تابه اضافه می کنیم و پخش می کنیم . هنوز سفت نشده ، پیازچه و پنیر را به ان اضافه می کنیم . البته بصورت نیمدایره . بعد تخم مرغ را تا هنوز انعطاف پذیر است از وسط روی نیمه ی دیگر قرار می دهیم .
- سپس هر دو سمت املت را سرخ کرده و با نمک و فلفل طعم دار می کنیم .
- جهت سرو کردن از جعفری خرد شده بر روی املت نیز می توانید استفاده کنید .
خاگینه :
خاگینه یک غذای اسان و بسیار مقوی است . خصوصا اگر با ارد سبوسدار تهیه شود . این غذای اسان جهت ماه رمضان و یا بعد از بیماری در دوران بهبودی و باز توانی توصیه می شودد.
مواد لازم جهت تهیه ی خاگینه :
- تخممرغ ۲ عدد
- ارد گندم ( بهتر است ارد گندم سبوس دار باشد )
- روغن به میزان لازم
- کنجد ۱ قاشق مربا خوری
- نمک به میزان لازم
طرز تهیه خاگینه :
جهت تهیه ی خاگینه ابتدا روغن را در یک تابه می ریزیم تا داغ شودد. البته باید دقت شود مقدار روغن کم نباشد تا مواد خاگینه کاملا و براحتی سرخ شوند . البته لازم نیست روغن آنقدر زیاد باشد که روی مواد را بگیرد .
- تخم مرغ ها را در یک ظرف شکسته و کاملا بهم بزنید . ارد سبوس دار را ارام ارام به ان اضافه کنید . بعد از یکدست شدن مواد کمی نمک به آن اضافه کنید، ان را کاملا در تابه پخش کنید . در تابه را بگذارید .
- یک دقیقه بعد از طبخ خاگینه در تابه را بردارید و روی سطح ان کنجد بپاشید . مجددا در تابه را بگذارید تا طبخ خاگینه کامل شود .
- بعد از اتمام طبخ خاگینه روی ان شیره ی انگور بریزید . در صورتی که از شیره ی انگور و طعم شیرین خاگینه لذت نمی برید ، می توانید از سبزی جاتی مانند پیاز یا بروکلی برای طبخ خاگینه استفاده کنید .