نارنگی میوه ای ویژه ی فصل زمستان و از خانواده ی مرکبات است . ظاهر خوشرنگ و آسانی استفاده کردن آن ، باعث شده است حتی در بین کودکان نیز طرفداران فراوانی دارد . برای اطلاع از خواص ویژه ی این میوه ی ابدار و خوشمزه ابتدا باید بدانیم چه ترکیباتی در نارنگی وجود دارد .
نارنگی دارای کربوهیدرات ، فیبر ، پروتئین ، پتاسیم ، نوع خاصی از پیش ساز ویتامین A که خاصیت انتی اکسیدانی ویژه ای دارد ، و ویتامین های خانواده ی B شامل B1, B2, B6 نیاسین ، تیامین و اسید فولیک است .
نارنگی از نظر خاصیت انتی اکسیدانی بی نظیر است . این میوه ی پرخاصیت هم دارای B6
و هم دارای ویتامین C است که هر دو خاصیت انتی اکسیدانی دارند . علاوه بر این دارای کریپتوگزانتین است که پیش ساز ویتامین A در بدن است و خاصیت انتی اکسیدانی دارد . ترکیبات دیگر دارای خاصیت انتی اکسیدانی نارنگی ترکیبات فلاونوئیدی مانند نارنژین ، هسپریدین ، تانگریتین و نوبلیتین است .
این ترکیبات باعث اثر ویژه ی نارنگی در جوانی ، جلوگیری از سرطان ، بیماری قلبی ، بیماری های تحلیل برنده سیستم عصبی مانند پارکینسون و الزایمر و ... است .
از جمله ترکیبات موثر در کاهش فشار خون ویتامین C و پتاسیم است . نارنگی از هر دوی این ترکیبات غنی است و موثر برای کاهش فشار خون است .
بدنسازان به میزان بالای ویتامین C بعداز تمرین نیاز دارند تا هم خستگی عضلانی زودتر برطرف شود و هم اثرات ناشی از ورزش سنگین بر بدن کاهش یابد . از جانب دیگر ورزشکاران حین تمرین مقداری از ویتامین های خود از جمله ویتامین های گروه B را از دست می دهند . استفاده از نارنگی بعد از ورزش از چند جهت برای ورزشکاران مفید است . علاوه بر این نوبلتین موجود در نارنگی فعالیت یک انزیم موثر در تولید انرژی را فعال می کند . و از تشکیل چربی در سلول جلوگیری می کند .
ویتامین Cموجود در نارنگی عامل مهم در ساخت کلاژن که پروتئین اصلی و مهم پوست است می باشد . در صورتی که پوست پروتئین کافی داشته باشد ، دیرتر پیر می شود ، از چین و چروک آن جلوگیری می شود و جوان تر و شاداب تر می شود .
فیبرهای موجود در نارنگی این میوه را موثر در کاهش چربی و کلسترول خون کرده است . این فیبرها میزان جذب چربی غذایی را کاهش می دهند . علاوه بر این ترکیباتی مانند تانگریتین و نوبلتین باعث کاهش تری گلیسیرید خون می شود . و کاهش این عوامل باعث حفظ سلامت عروق و قلب پی شود .
ویتامین C یکی از عواما کمک کننده به سلامت کبد است . نارنگی چون سرشار از این ویتامین است بنابراین برای کبد مفید است . علاوه بر این کبد دارای کریپتوگزانتین است که باعث رفع مشکلات کبدی بویژه سرطان کبد می شود و احتمال ابتلا به این سرطان را کاهش می دهد .
در اکثر مواقع بیماری های تحلیل برند ه ی سیستم عصبی مانند الزایمز ، پارکینسون و ... در اثر حمله ی یک عامل اکسیدان به سیستم عصبی ایجاد می شود . نارنگیسرشار از انتی اکسیدان ها یک میوه ی موثر در دفع اثرات منفی مواد اکسبدان و دژنراتیو و حفظ سلامت سیستم عصبی و طول عمر است .
فیبر ها عامل موثر رفع یبوست هستند . ترکیبات فیبری نارنگی ان را مفید برای رهایی از یبوست گردانده است .