اگاهی از مزاج غذاها و هر نوع خوراکی باعث انتخاب مناسب در هر شرایطی می شود . انتخابی که منجر به صحت و سلامت افراد می شود . بعنوان مثال در شرایط هوای الوده غذاهای خشک توصیه نمی شوند . یا شرائطی که نیازمند است یک انتخاب مقطعی بسته به شرائط داشته باشیم ولی بیمار نشویم و بتوانیم انرژی ، سلامت و توان خود را حفظ کنیم . دسته ی مواد غذایی گرم و خشک خانواده ی بزرگی را تشکیل می دهند . تا کنون در دو مقاله به بررسی تعدادی از آنها پرداخته ایم . در این مقاله نیز تعدادی از آنها را تاجایی که مجال ان باشد و با بیان مصلحات هر کدام بررسی می کنیم .
یک سبزی ملین و مدرّ است .برای درمان اب اوردن شکم ، سرفه ، بیماری های ناشی از سوء مزاج سرد ، ورم طحال و درد کمر مفید است . پخته ی ان با عسل برای تنگی نفس ، ورم های داخلی و زخم بواسیر موثر است .بلغم لزج را از ریه دفع می کند .خوردن پخته ی آن با ادویه مناسب جهت تسهیل زایمان مفید است .
مصلح :
سکنجبین ترش ، انیسون ، کاسنی ، برگ اسفناج ، مکیدن انار میخوش ( ملس )، برگ خرفه ، زردک
کمک به هضم می کند ، ضد مسمومیت است و دل پیچه و درد های ناشی از مزاج سرد را تسکین می دهد .موثر در رفع تنگی نفس ، ضعف معده و کبد و طحال و قولنج است . از فساد غذا جلوگیری می کند . و بلغم را در گرم مزاجان رفع می کند . زیاده روی در مصرف آن باعث تهوع می شود و مداومت بیش از حد در مصرف ان باعث ضعف مغز ، چشم ، معده و کلیه می شود .
مصلح :
ابلیمو ، ابغوره ، ترشی های طبیعی ، سکنجبین ساده ، در سرد مزاج ها میخک ، دارچین و عسل
خاصیت غذایی بالایی دارد . در سرد مراجان ملیّن است . جهت فلج و درد مفاصل و سرفه سرد و رفع ضعف توان جنسی سرد مزاجان و درمان کم خونی مفید است .
مصلح :
سرکه ، بادام درختی ، سکنجبین ، ترشی های طبیعی
بهترین نوع ان رنگ سرخ دارد ، شفاف و غلیط است ، خوش بو و خوش مزه و بدون موم است و اگر با انگشت جلوی چشم نگه دارید تار می بینید .
عسل هر چه کهنه تر شود ، طبع ان گرم تر می شود . منضج و دفع کننده ی بلغم لزج است و رطوبات از عمق بدن و سر را دفع می کند . نیرو و قوت ادویه را به بدن منتقل می کند .عسل در درمان و پیشگیری از انسداد عروقی ، سنگ های کلیه و کیسه صفرا ، بیماری های مجاری ادرار و ... مفید است .
مصلح :
اب انار ترش ، آب لیمو ، آب بالنگ ، سرکه و گشنیز
تقویت کننده ی قلب ، معده ، کبد و طحال است . انسداد مغز و بینی ( در ابتلا به سینوزیت ) را باز می کند . رطوبت سینه را دفع می کند .دهان را خوشبو می کند و لثه و دندان را محکم می گرداند . برای درمان سردرد ناشی از سردی و بواسیر مفید است . مقدار مجاز مصرف آن ۶ گرم در روز است .
مصلح :
بنفشه ، سکنجبین
مقوی حافظه و اعصاب است و همراه با مویز جهت دفع رطوبات مغز و معده مفید است . کبد و معده را تقویت می کند . کمک به سیستم هضم است ، اشتها آور ، ضد ترش کردن است . لطیف کننده ی غذاست و خون را بویژه در سرد مزاجان رقیق می کند .
مصلح :
روغن گیاهی سرد مانند بنفشه ، عسل
گرما بخش است ،بلغم را می زداید و خاصیت ضد سمّی دارد . تقویت کننده ی حافظه و اعصاب است . معده و کبد را گرم می کند و اشتها و توان هضم را افزایش می دهد . ضد ترش کردن است .لطیف کننده ی غذاهای غلیظ و رقیق کننده ی خون است . خوردن ان با شیر و شکر باعث تقویت نیروی جنسی می شود اما برای گرممزاجان ایجاد سردرد می کند . در این افراد باعث خشونت صدا ، گرم شدن کبد و کلیه ، خشک شدن منی می گردد . بنابراین در افراد گرم مزاج و در فصل سرما با احتیاط مصرف شود
مصلح :
روغن های سرد و در سرد مزاجان عسل ، صمع عربی و گلاب
نیروی جنسی را زیاد می کند ، مقوی معده و روده است . توان مغز را می افزاید . ضد مسمومیت است . با عسل جهت درمان سرفه ی مزمن مفید است و نیروی جنسی را می افزاید .
بو داده ی ان با اندکی فلفل در رفع اخللط سرد و درمان تپش قلب موثر است .
مصلح :
اب عسل ، شکر سرخ ، شربت به ، سکنجبین
طبع ان باعث خشکی کبد می شود . اگر افرادی که زمینه ی الرژی دارند از ان زیاد استفاده کنند باعث عود و شدت الرژی می گردد . در دوران بلوغ و بروز بثورات پوستی در افراد گرم مزاج مضرّ است . جهت رفع خستگی ناشی از سردی مفید است .
مصلح :
زعفران ، روغن پسته ، گلاب
همه ی کباب ها گرم و هشک هستند ولی درجه ی آنها بر حسب نوع گوشت متفاوت است . همه نوع کباب محرّک اشتها هست ، خون ثالح و مفید برای بدن تولید می کند ، بدن را تقویت می کند و کل بدن بویژه کلیه ها را گرم می کند . برای رفع رطوبت افرادی که معده ی رطوبتی دارند و افرادی که فصد یا حجامت کرده اند مفید است . خوردن اب بعد از کباب بویژه کباب ماهی بسیار مضر است .
مصلح :
سماق ، گشنیز ، فلفل ، سکنجبین و اطریفل
لطیف ترین گوشت است و زود هضم می شود . خون مفید برای بدن تولید می کند و برای بیماران دارای مزاج سرد که مشکلات ریوی ، معده و کبد دارند مفید است . نیروی جنسی را تقویت می کند و چاق کننده است . در افراد گرم مزاج موجب سردرد و خارش می شود .
مصلح :
ترشی های طبیعی ، سکنجبین