حلوا و فرنی از انواع غذا های سنتی و خوشمزه ی ایرانی هستند که طرفداران فراوانی دارند . یکی از بهترین زمان های مصرف حلوا در ماه رمضان است . به علت طبع گرم ان و مقوی بودن یک جز سفره های افطار است در این مقاله به بررسی طبخ چند نوع حلوای متفاوت می پردازیم .
حلوای زعفرانی :
- مواد لازمجهت طبخ حلوای زعفرانی :
- ارد ۱ کیلوگرم
- شکر ۴/۵ لیوان
- کره ۱۵۰ گرم
- روغن مایع ۲ لیوان
- زعفران نیم مثقال
- گلاب ۱/۳ لیوان
- زعفران نیم مثقال
- اب ۴/۵ لیوان
- هل ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه ی حلوای زعفرانی :
- جهت تهیه ی این حلوا حتنا از ارد سنگک استفاده شود . بهتر است قبل از تفت دادن یکبار ارد را الک کنیم . سپس ارد را در تابه ریخته و تا طلایی شدن ان را تفت می دهیم .
- یک جز مهم دیگر حلوا شربت ان است . ابتدا شکر را با مقداری اب روی شعله قرار می دهیم و حرادت می دهیم تا قوام شربت پیدا کند . زعفران را نیز به شربت اضافه می کنیم . بعد از رنگ دادن زعفران شربت را خاموش می کنیم و اجازه می دهیم تا خنک .
- ارد طلایی شده که کمی خنک شده است را مجددا از الک رد می کنیم تا ارد زمانی که اب به ان اضافه می شود ، گلوله گلوله نشود .
- ارد را بع تابه برگردانده و کره و روغن مایع را به آن اضافه می کنیم و مجددا تفت می دهیم . در مراحل اخر تفت ارد ، هل را به ان اضافه می کنیم و تفت می دهیم تا بوی هل خارج شود .
- تابه ی ارد را از روی شعله بر می داریم و شربت خنک شده را ارام ارام به ان اضافه می کنیم و هم می زنیم تا ارد گلوله نشود . باید دقت شود که چون ارد داغ است حتنا شربت خنک باشد تا ارد گلوله نشود .
- بعد از اضافه کردن شربت و مخلوط کردن کامل محتویات تابه ، مجددا ان را روی شعله قرار می دهیم تا اب اضافی آن تبخیر شود .
- مرحله ی اخر قنداق کردن حلوا است . یعنی حلوا را در تابه به چپ و راست بچرخانید تا حلوا یا غلظت مناسب در وسط تابه قرار گیرد .
- حلوا اماده ی سرو کردن است . ان را در ظرف مورد نظر بریزید و بعد از تزئین سرو نمایید .
نکات طبخ حلوای زعفرانی مجلسی :
- بهترین ارد برای این حلواد، ارد سنگک است . چنانچه از ارد برنج استفاده شود ، رنگ حلوا روشن تر است .
- میزان جذب روغن در حلواهای مختلف متفاوت است . چنانچه احساس خشک بودن حلوا داشتید ، مجددا کمی روغن به ان اضافه کنید .
- گلاب را زودتر از زمان گفته شده اضافه نکنید ، عطر ان کم می شود .
- بهتر است موقع تفت دادن ارد از شعله پخشزکن استفاده شود تا حرارت بطور یکنواخت به تمام قسمت های ارد برسد و اصطلاحا سوخته نزند .
طرز تهیه ی حلوای دو کفگیر :
حلوای دو کفگیر یکی از حلواهای سنتی تبریز است و طرفداران فراوانی دارد .
مواد لازم جهت طبخ حلوای دو کفگیر :
- ارد حلوا ۴ کیلو گرم
- ارد برنج ۱ کیلو گرم
- روغن مایع ۱/۵ کیلو گرم
- زعفران و هل به مقدار لازم
- پودر قند دو کیلو گرم
طرز تهیه حلوای دو کفگیر :
- برای تهیه ی این حلوا ابتدا ارد سنگک را الک کرده و بعد روی شعله حرارت می دهیم . حدود ده دقیقه ی آخر ارد برنج را الک کرده و تفت می دهیم . ۵۰ - ۴۵ دقیقه طول می کشد تا تفت ارد ها کامل شود .
- ارد را از روی حرارت بر می داریم و روغن مایع را به ارد ها اضافه می کنیم و خوب مخلوط می کنیم و بعد از مخلوط کردن ورز می دهیم .
- کره را هم روی ظرف جداگانه بر روی شعله قرار می دهیم تا فقط کره نرم شود ولی به هیچ عنوان نجوشد .
- کره را هم به ارد ها اضافه می کنیم و ورز می دهیم . بعد از خنک شدن ارد ها ، پدور قند را اضافه می کنیم و انقدر ورز می دهیم تا مواد کاملا به هم چسبندگی داشته باشند .
- در صورتی که چسبندگی مواد کم بود مقداری روغن جامد اضافه می کنیم و ورز می دهیم تا چسبندگی ایجاد شود .
- در این مرحله محتویات تابه را دو قسمت می کنیم . به نیمی هل و به دیگری زعفران اضافه می کنیم . ان نیمی که زعفران دارد شاید خشک شود بخاطر اب زعفران . بنابراین مقداری روغن مجددا به ان اضافه می کنیم . هر دو حلوا ره ورز می دهیم تا براق شوند .
- حلوا ها را از کنار تابه بر می داریم و در ظرف مورد نظر سرو می کنیم .
- حتما برای هم زدن مواد از کفگیر چوبی استفاده شود .
- میزان ارد برنج حتما ۱/۳ ارد سفید باشد .
طرز تهیه ی حلوای ترکیه ای سارای :
این حلوا یک دسر و حلوای خوشمزه ی شهر سارای ترکیه است . تهیه ی این حلوا و لذت بردن از طعم ان برای همگان پیشنهاد می شود .
مواد لازم جهت تهیه ی حلوای سارای :
- ارد دو لیوان
- ۲۰۰ گرم کره
- ۲۵۰ گرم پودر قند
- وانیل شکری ۵ گرم
طرز تهیه ی حلوای سارای :
مراحل طبخ این حلوا نیمی روی حرارت و نیم دیگر در فریزر انجام می شود .
- جهت طبخ این حلوا ابتدا ارد را در تابه تفت می دهیم تا بوی خامی ان گرفته شود .
- ارد را از روی حرارت بر می داریم و کمی بعد از خنک شدن ان الک می کنیم و در ظرفی می ریزیم .
- پودر قند را هم الک کرده و به ارد اضافه می کنیم و مخلوط می کنیم .
- قبل از افزودن کره ان را کمی حرارت داده و به سایر مواد اضافه می کنیم و انقدر ورز می دهیم تا مواد کاملا یکنواخت شوند .
- مرحله ی بعد قالب زدن حلوای سارای است . می توانید از قالب های سیلیکونی استفاده کنید و یا در ظرف پیرکس بریزید .
- اخرین مرحله ی اماده شدن حلوا ، قرار دادن ظرف حلوا در فریزر است . در این مدت کره ی داخل حلوا منجمد می شود و حلوا سفت می شود .
- مدت زمان قرار دادن رر فریزر ۲۰ - ۱۵ دقیقه است .
کیک حلوای ایرمیک :
این حلوا در قالب یک دسر تهیه می شود و قابل سرو کردن است .
مواد لازم جهت تهیه ی کیک حلوای ایرمیک :
- شکر جهت شربت ۳ لیوان
- اب جهت شربت ۳ لیوان
- شیر جهت شربت ۳ لیوان
- شیر برای محلبی ۱ لیتر
- ارد برای محلبی ۱ لیوان
- شکر برای محلبی ۱ لیوان
- وانیل برای محلبی ۵ گرم
- پودر نارگیل برای محلبی ۱ استکان
- کره برای حلوا ۱۰۰ گرم
- روغن مایع برای حلوا ۱ استکان
- ایرمیک ( ارد سمولینا ( برای حلوا ۳ لیوان
- پودر گردو یا پسته ی خرد شده برای تزئین
طرز تهیه ی کیک حلوای ایرمیک :
تهیه ی این کیک دارای چندین مرحله می باشد .
- اولین مرحله تهیه ی شربت است . اب ، شکر و شیر را با همزن دستی کاملا مخلوط کنید و سپس شربت را داخل قابلمه ریخته و روی گاز قرار دهید تا کمی به قوام برسد . حدود ۳ دقیقه جوشیدن کافی می باشد .
- مرحله ی بعد تهیه ی لایه ی محلبی وسط کیک می باشد . برای این منظور شیر ، شکر و ارد مربوط به تهیه ی محلبی را داخل یک قابلمه ریخته و کاملا با هم زن دستی هم می زنیم تا مخلوط و یکنواخت شود . ان را به هم می زنیم تا بواسطه ی حرارت ملایم به قوامی در حد فرنی برسد .
- وانیل را هم در این مرحله اضافه می کنیم . یک ماده ی دیگر پودر نارگیل است که باید به محتوای محلبی اضافه شود . بعد از افزودن تمام مواد ، ان را از روی حرارت بر می داریم ولی دلئم هممی زنیم تا بر روی محلبی لایه نبندد .
- این مرحله ، تهیه ی کیک خوشمزه ی حل ای ایرمیک است که لایه ردیی و زیرین این کیک را تشکیل می دهد .
- کره و روعن مایع را درون تابه ریخته و روی حرارت قرار و اجازه دهید تا کره اب شود .
- ارد ایرمیک را ارام ارام به کره و روغن اضافه کرده و به ارانی تفت دهید تا به رنگ دلخواه مورد نظر شما در بیاید .
- شربتی که اماده شده است را ارام ارام به ایرمیک اضافه می کنیم ولی این کار باید به تدریج و با حوصله انجام شود تا شربت کاملا به خورد ایرمیک رود ولی در عین حال ، ارد گلوله نشود .
- اضافه کردن تدریجی شربت را تا تمام شدن ان بطور کامل انجام می دهیم . بعد از اتمام شربت روی حلوا را صاف کرده و اجازه دهید مقداری خنک شود .
- یک قالب کیک انتخاب کنید که کف بزرگی داشته باشد قالب ۴۵ مناسب است . نینی از ایرپیک را داخل ان بریزید و صاف کنید و مدلی زمان دهید تا خنک شود . سپس محلبی را روی ایرمیک بریزید و صبر کتید تا خنک شود . هر مرحله خنک شدن حدود ۵ دقیقه طول می کشد .
- لایه اخر کیک ، نیم دیگر ایرمیک باقی مانده است . کاملا ان را صاف می کنیم و برای چندین ساعت در یخچال قرار می دهیم . چنانچه به مدت یک شب تا صبح در یخچال باشد ، بهتر خود را پی گیرد و قابل سرو کردن است .
- قبل بز یرو کردن از قالب خارج کنید و در ظرفرمورد نظر قرار دهید و با گردو یا پسته ی خرد شده و یا ترافل روی ان را تزئین کنید .
طرز تهیه ی حلوای هویج :
حلولی هویج بسیار مقوی و گرم می باشد .مواد لازم جهت تهیه ی این حلوای هویج :
- هویج خرد شده ۵۰۰ گرم
- ارد سفید ۱۲۵ گرم
- شکر ۲۰۰ گرم
- گلاب ۲/۳ پیمانه
- روعن مایع ۱۰۰ گرم
- نان میکادو ۳ -۲ عدد
- پودر خل سبز ساییده ۱ قاشق مرباخوری
طرز تهیه ی حلولی هویج :
- جهت تهیه ی این حلوا ابتدا هویج ها را با کمی اب نیم پز می کنیم . سپس مقداری شیر برای تکمیل مرحله ی پخت هویج اضافه می کنیم . البته باید شیر روی هویج ها را بگیرد . پختن هویج با تا جایی ادامه یابد که تمام شیر به خورد هویج ها رود . سپس هویج ها را کاملا له و پوره می کنیم .
- ارد را در تابه ریخته و روی حرارت قرار می دهیم . با شعله ی ملایم انقدر تفت می دهیم تا فقط بوی خامی ان گرفته شود ولی تغییر رنگ ندهد .
- وقتی ارد به این مرحله رسید هویج پوره شده که در شیر پخته بود را ارام ارام به ارد اضافه می کنیم . کاملا به هممی زنیم تا مخلوط و یکنواخت شوند .
- همچنان که تابه بر روی حرارت ملایم است روغن را به ان اضافه می کنیم و کاملا مخلوط می کنیم . در مرحله ی بعد شکر را هم می افزاییم و مخلوط داخل تابه را انقدر هممی زنیم تا روغن روی مواد قرار گیرد .
- در مرحله ی اخر هل و گلاب را اضافه می کنیم . اگر زودتر هل و گلاب اضافه شود ، بعلت تفت دادن عطر انها از بین می رود .
- نان میکادو را در سینی قرار می دهیم . قبل از سرد شدن حلوا ، ان را با فاصله ای از لبه ها روی نان پخش می کنیم . نباید اجازه دهید حلوا خنک شود و بعد روی نان بگذارید چون حرارت حلوا باعث نرم شدن و انعطاف پذیری نان های میکادو می شود .
- نان ها را با حلوا رول کرده و در یخچال قرار می دهیم تا خنک شود . پس از خنک شدن از یخچال خارج می کنیم و همانطور که سرد است بصورت رولت برش زده و در ظرفی سرو می کنیم . اگر رول ها دمای محیط را بگیرند و دیگر سرد نباشند ، برش زدن انها سخت می شود و موقه برش زدن از حالت گرد بودن خود خارج می شوند و دفرمه می شوند . مصرف این حلوا برای افرادی که دچار ضعف شده اند و یا نقاهت بیماری را می گذرانند ، کودکان و نوجوانان که در حال رشد هستند ، بانوان باردار و شیرده و جهت تقویت در ماه رمضان توصیه می شود .