مجله خوراکی ها تغذیه و رژیم درمانی تناسب اندام
چه مقدار غذا مصرف کنیم ؟

چه مقدار غذا مصرف کنیم ؟

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 20 اردیبهشت 1402 magfood.ir/3Z
فهرست مطالب

اشنایی با گروه های غذایی جهت داشتن وزن متناسب و سلامتی کافی نیست . باید بدانیم چه وزنی برای هر فرد در شرایط مختلف مانند کودکی ، نوجوانی ، میانسالی ، ورزش و ... نیاز است و اینکه چه مقدار مصرف روزانه از هر گروه برای دست یابی به این وزن مناسب است. در این مقاله به بررسی مواردی در این زمینه می پردازیم.

وزن متناسب :

روش های زیادی برای تعیین وزن متناسب وجود دارد . هیچ کدام از این روش ها دقیق نیستند و اشکالاتی دارند . منظور ما پیدا کردن دقيق وزن متناسب با قد نیست ،  بلکه می خواهیم بدانیم که به طور تقریبی وزن ما متناست است یا خیر؟ بنابراین یک روش گفته می شود و نکاتی هم در مورد آن گفته می شود .

وزن خود را بر مجذور قد خود تقسیم کنید وزن خود را به کیلو گرم و قد خود را بر حسب متر بنویسید .

این عدد را BMI  می نامند .

            وزن تقسیم بر مجذور قد به متر=BMI

به طور مثال شخصی با وزن ۷۰ کیلو گرم و قد ۱۶۸ سانتی متر به شکل زیر عمل می کنیم .

 

ابتدا قد را به متر تبدیل می کنیم که برابر ۱/۶۸ می شود . سپس  BMI از تقسیم ۷۰ بر ۱/۶۸ × ۱/۶۸ محاسبه می شود .

با این روش عدد BMI = ۲۴/۹ می شود .

رنج متعادل BMI :

- اگر BMI عددی بین ۲۰ تا ۲۵ شود وزن شخص متناسب است .

- اگر BMI از ۲۵ بیشتر شود شخص دارای اضافه وزن است .

- اگر BMI از ۲۰ کمتر شود وزن شخص کمتر از حد معمول می باشد .

توجه به نکاتی در استفاده از BMI :

۱ ) این فرمول را برای کودکان به کار نبرید . رشد کودکان باید طبق منحنی رشد بررسی شود .

۲ ) افراد ورزشکار که عضلات زیادی دارند ، BMI بیشتری دارند ولی این اضافه وزن به معنی چاقی نیست .

نقش وزن متناسب در سلامتی : 

افزایش وزن باعث مشکلات فراوانی مانند فشار خون بیماری های قلبی ، فشار روی ستون فقرات بیماری قند و ... می شود . کمبود وزن اگر کم باشد مشکلی ایجاد نمی کند . حتی در بعضی از تحقیقات نشان داده شده است که اگر وزن ،  مقداری کمتر از مقادیر توصیه شده باشد باعث سلامتی و طول عمر بیشتر می شود .

وقتی کمبود وزن بیشتر از مقداری شود باعث مواردی مانند ضعف ، سستی ، حساسیت در برابر ضربه کم خونی و ... می شود .

رسیدن به وزن متناسب و ثابت نگه داشتن آن در طول زندگی نقش مهمی در حفظ سلامتی ، شادابی طول عمر و بهبود سریع بیماری ها دارد . بنابراین اگر وزن شما متناسب است سعی در حفظ این وزن کنید و در صورتی که اضافه وزن یا کاهش وزن دارید ،  ابتدا خود را به وزن متناسب برسانید و سپس این وزن را برای همیشه حفظ کنید .

میزان مصرف از هر گروه غذایی برای افراد با وزن متناسب :

میزان نیاز به غذا در افراد ، با توجه به وزن ، قد ،  سن، جنس و میزان فعالیت ، تغییر می کند . افرادی که وزن متناسبی دارند باید به غذا بخورند که وزن خود را ثابت نگه دارند همچنین ترکیب صحیح غذایی و تنوع را رعایت کنند.

حداقل و حداكثر مقدار مصرف هر یک از گروه های غذایی در زیر بیان می شود .

میزان مصرف نان و غلات :

روزانه ۶ تا ۱۱ واحد از این گروه مصرف کنید . اگر وزن ، قد و میزان فعالیت شما زیاد است ، حداکثر واحد گفته شده را مصرف کنید در غیر این صورت حد اول یا عددی بنیادین دو را انتخاب نمایید . هر واحد از این گروه برابر یکی از موارد زیر می باشد .

۱ ) ۳۰ گرم نان که به اندازه یک کف دست نان بربری یا سنگک یا به اندازه ی چهار کف دست نان لواش می شود .

اندازۀ چهار کف دست نان لواش می.شود

۲ )  نصف لیوان برنج یا ماکارونی پخته شده

۳ ) ۳۰ گرم  غلات آمادۀ خوردن که تقریبا ۳/۴  لیوان می شود .

۴ ) ۱/۴ ليوان غلات خام

میزان مصرف گروه سبزی ها :

روزانه ۳ تا ۵ واحد از این گروه مصرف کنید هر واحد از این گروه برابر با یکی از موارد زیر می شود .

۱ )  یک عدد از سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی ، خیار ، هویج ، سیب زمینی و ...

۲ ) نصف لیوان سبزیجات خورد شده مانند : سالاد ، نخود سبز ، لوبيا سبز ، کلم ، ذرت ،  گل کلم ،  جوانه گندم ، قارچ پخته شده ، سبزی پخته شده و سبزی خام خرد شده .

۳ ) یک لیوان سبزیجات خام برگ دار مانند ، کاهو ، اسفناج  و ...

میزان مصرف گروه میوه ها :

روزانه ۳ تا ۶ واحد از این گروه مصرف کنید هر واحد از این گروه برابر یکی از موارد زیر می شود .

(۱) یک عدد از میوه های متوسط مانند ،سیب ، پرتقال ،  هلو ، لیمو شیرین ، موز ، کیوی

۲ ) نصف عدد از میوه های بزرگ مانند گریپ فروت ، گلابی

۳ ) نصف لیوان میوه های ریز مانند توت ، انگور ، انار ، گیلاس و زرد آلو

۴ ) نصف لیوان کمپوت میوه یا آب میوه

۵ ) یک برش هندوانه با خربزه با ربع طالبی

 

۶ ) دو عدد از میوه هایی مثل انجیر ، خرمالو ، توت فرنگی

۷ ) ۱/۴لیوان خشکبار مانند برگه ی هلو ، برگه ی زرد آلو ،کشمش ، توت خشک و انجیر خشک

خشک انجیر خشک

میزان مصرف گروه شیر و لبنیات :

 ۲ تا ۳ واحد از این گروه مصرف کنید . هر واحد از این گروه برابر یکی از مواد زیر مـی باشد .

۱ ) یک لیوان شیر یا دوغ

۲ )‌ لیوان ماست

۳ ) ۴۵ گرم پنیر

میزان مصرف گروه گوشت :

روزانه ۲ تا ۳ واحد از این گروه مصرف کنید هر واحد از این گروه برابر یکی از مواد زیر می باشد .

۱ ) ۶۰ گرم گوشت قرمز ، گوشت مرغ ، گوشت ماهی پخته شده

۲ ) یک عدد تخم مرغ کامل

۳ ) نصف لیوان حبوبات پخته شده

۴ ) ۲ قاشق غذاخوری کره بادام زمینی

گروه قند ها و چربی ها :

این گروه شامل قند و شکر ، چربی ها و روغن هایی می باشد که بطور مصنوعی در طبخ غذا استفاده می شود . 

همه ی افراد ، حتی افرادی که وزن نرمال دارند ، بهتر است حداقل مصرف از این گروه را داشته باشند .

 

برچسب ها: BMI, رژیم
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.