مجله خوراکی ها طب سنتی
چند پیش غذایی مناسب افطار

چند پیش غذایی مناسب افطار

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 19 فروردین 1402 magfood.ir/3D
فهرست مطالب

یکی از پیش غذاهای سنتی ایران که غالبا در افطار استفاده می شود ، انواع اش ها است . البته چنانچه این آش ها در کنار نان و پنیر و گردو استفاده شود یک غذای کامل است . در این مقاله به بررسی چند مورد از این پیش غذاهای مفید می پردازیم .

آش گندم :

مواد لازم جهت تهیه ی آش گندم :

- گندم با پوست یا گندم بلغور ۲ پیمانه

- نخود ۱ پیمانه

- ماش ۱/۲ پیمانه

- لوبیا سفید و قرمز ۱/۲پیمانه

- لوبیا چیتی ۱/۲ پیمانه

- لوبیا چشم بلبلی ۱/۲ پیمانه

- سبزی آش ۱ کیلو گرم

- پیاز متوسط ۲ عدد

- گردوی چرخ کرده ۲۰۰ گرم

- کشک ساییده ۱ کیلوگرم 

- روعن زیتون ۱۰ - ۸ قاشق غذاخوری

- پونه ی کوهی ۱ قاشق غذاخوری

- نمک به میزان لازم

- فلفل به میزان لازم

- دارچین به میزان لازم

- زنجبیل به میزان لازم

- زردچوبه به میزان لازم

- اویشن به میزان لازم

- زیره به میزان لازم

- گلپر ساییده شده به میزان لازم

طرز تهیه ی آش گندم :

- برای تهیه ی این اش ابتدا باید حبوبات پخته شوند . جهت کاهش نفخ حبوبات باید انها را از شب قبل خیس کرده و چندین بار اب انها عوض شود و هنگام پختن نیز از چند تکه چوب دارچین استفاده نمود . 

- مرحله ی اول تهیه ی این اش ، سرخ کردن پیازهای شسته و خلالی خرد شده است تا سبک و طلایی شود . سپس در اخر زردچوبه و نمک نیز به ان اضافه می کنیم . 

- ظرف مورد نظر طبخ آش را تا نیمه از اب پر کنید . سبزی ها را شسته و خرد کنید و بعد از بجوش امدن اب قابلمه سبزی ها را به ان بیفرایید . بعد از نیمه پز شدن سبزی ، پیاز داغ و زرد چوبه را نیز اضافه کنید . 

- برنج را در این مرحله اضافه می کنیم و پونه کوهی . مرتب باید محتویات قابلمه هم زده شود تا به لعاب بیفتد . حبوبات پخته بدون اب را هم به اش اضافه می کنیم . 

- نمک آش را به اندازه ی دلخواه اضافه کنید . ادویه های فلفل ، دارچین ، زنجبیل ،‌ اویشن ، زیره و گلپر ساییده را هم به میزان دلخواه به اش بیفزایید .

- بعد از سرو آش در ظرف مورد نظر ، روغن زیتون و کشک را به ان اضافه کنید . با گردوی چرخ کرده و گلپر ساییده شده ان را تزئین کنید .

این اش برای رفع کم خونی و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است .

آش شله قلمکار :

 این اش علاوه بر حبوبات دارای گوشت نیز می باشد و برای تقویت ، رشد و نوجوانانی که بار اول است روزه می گیرند ، توصیه می شود .

مواد لازم جهت تهیه ی آش شله قلمکار :

 

- گوشت ۳۰۰ گرم

- نخود ۱ لیوان 

- ماش ۱/۲ لیوان 

- برنج ۱/۲ لیوان 

- لوبیا سفید ۱/۲ لیوان 

- لوبیا قرمز ۱/۲ لیوان

- لوبیا چیتی ۱/۲ لیوان 

- سبزی آش ۱ کیلو 

- پیاز متوسط ۲ عدد 

- روغن زیتون ۱۰ - ۸ قاشق غذاخوری 

- نمک به میزان لازم

- فلفل به میزان لازم

- دارچین به میزان لازم

- زرد چوبه به میزان لازم 

- زیره به میزان لازم

- گلپر به میزان لازم

طرز تهیه اش شله قلمکار :

- در تهیه ی این اش از ۳۰۰ گرم‌گوشت استفاده شده است که بهتر است ابتدا گوشت ها با استخوان پخته شوند و سپس پاک شوند و به میزان ۳۰۰ گرم از انها میکس شوند .

- مانند سایر اش ها حبوبات برای کاهش نفخ شان از شب قبل خیس شوند و چند بار اب شان خالی شود و سپس با کمی چوب دارچین پخته شوند تا نفخ کمتری داشته باشند 

- برای تهیه ی این آش ، ماش ابتدا باید به اب جوش اضافه شود و بجوشد تا پوست ماش از ان جدا شود و سپس ماش استفاده شود .

- ظرف مخصوص طبخ آش را بر می داریم و تا نیمه پر از اب می کنیم . وقتی اب به جوش امد ، سبزی های شسته و خرد شده را به انها اضافه می کنیم . 

- تا سبزی ها نیم‌پز شوند ، پیاز ها را خلالی خرد کرده و سرخ کنید تا سبک و طلایی شوند و سپس به آن زرد چوبه اضافه کنید .و به سبزی در حال جوش در قابلمه بیفزایید . پونه ی کوهی را هم در این مرحله اضافه می کنیم و کمی از ان را برای تزئین روی اش نگه می داریم .

- برنج را هم به محتویات قابلمه بیفزایید ولی دائم بهم بزتید تا لعاب برنج باعث ته گرفتن آش نشود .

- در مرحله ی اخر گوشت پخته و میکس شده و حبوبات پخته ی بدون آب را به مواد آش اضافه کنید . نمک و سایر ادویه ها شامل فلفل ، دارچین ، زیره را اضافه کنید .

- این آش مانند حلیم هر چه بیشتر روی حرارت بماند و لعاب دهد و جا بیفتد ، خوش مزه تر و با غلظت بهتری می شود . 

- بعد از سرو آش در ظرف مناسب روی آن را با پیاز داغ ، نعنای داغ ، پونه و گلپر تزئین کنید .

- افرادی که غذاهای غلیظ در ماه رمضان اذیت شان می کند از این آش استفاده ننمایند . مانند افرادی که سیستم هضم ضعیفی دارند .

آش ابغوره :

این آش فاقد حبوباتی مانند نخود و لوبیا می باشد .

مواد لازم جهت تهیه ی آش ابغوره :

- جوی پوست کنده ۱ پیمانه 

- برنج نصف پیمانه

- ماش ۱ پیمانه 

- سبزی اش ۱ کیلو 

- پیاز متوسط ۱ عدد

- زرشک ۲ قاشق غذاخوری 

- روغن زیتون ۱ استکان

- پونه ی کوهی ۱ قاشق غذاخوری 

- نمک به میزان لازم

- فلفل به میزان لازم 

- دارچین به میزان لازم 

- زنجببل به میزان لازم 

- زیره به میزان لازم 

- گلپر ساییده به میزان لازم 

- آبغوره به میزان لازم 

طرز تهیه ی آش ابغوره :

- تنها حبوبات این آش جو و ماش می باشد . با این‌حال بهتر است شب قبل حتما خیس شود تا نفخ آن کمتر شود . ماش را جداگانه در ظرف دیگری بجوشانید تا پوست ان کاملا جدا شود .

- ابتدا ظرف آش را تا نیمه از اب پر کنید و بر روی حرارت قرار دهید تا بجوش اید . سپس سبزی را به آن اضافه کنید . تا نیم پز شدن سبزی ها ، پیاز ها را خلالی و ریز خرد کنید و سرخ کنید تا طلایی شوند . 

- بعد از افزودن زردچوبه به پیاز داغ ان را به ظرف آش اضافه کنید . جو و ماش پوست گرفته را هم اضافه می کنیم .

- تا پختن ، لعاب دادن و جا افتادن آش ، باید به آن زمان دهید . اما دائما ان را بهم بزتید تا ته نگیرد .

- در انتها نمک و سایر ادویه ها مانند فلفل ، دارچین ، زنجبیل و زیره را به ان اضافه کنید . بعد از کشیدن و قبل از سرو کردن آش ، ابغوره و گلپر ساییده را به ان اضافه کنید .

- این آش جهت کنترل و جلوگیری از بالا رفتن فشار خون در ماه رمضان و اوقات عادی سالانه مفید است . افرادی که دچار افت فشار در ماه رمضان می باشند ، از این آش استفاده نکنند .

اش زیره : 

مصرف این آش چون حبوبات ندارد برای افرادی که ناراحتی معده و گوارشی دارند و نی خواهند با تدابیری روزه بگیرند مناسب است .

مواد لازم جهت تهیه ی آش زیره :

- گوشت بدون استخوان ۳۰۰ گرم 

- برنج ۱ لیوان

- پیاز متوسط ۱ عدد 

- زیره سیاه ۲ قاشق غذاخوری 

- نمک به میزان لازم 

- فلفل به میزان لازم 

- زعفران به میزان لازم 

- سبزی آش ۱ کیلو 

طرز تهیه ی آش زیره :

- برای تهیه ی این آش گوشت دار ، ابتدا گوشت با استخوان را بپزید و سپس بعد از پختن ، از استخوان جدا کرده و میکس نمایید .

- پیاز را ریز و خلالی کنید و با کمی روغن تفت دهید و در اخر زرد چوبه را به ان بیفزایید .

- ظرف آش که تا نیمه پر از اب است را روی حرارت قرار دهید و بعد از بجوش امدن سبزی شسته و ریز خرد شده را به ان اضافه کنید .

- بعد از نیم پز شدن سبزی ها ، پیاز داغ و برنج را اضافه می کنیم . چون بدنج لعاب دارد باید دائما هم زده شود تا آش ته نگیرد . 

- بعد از نیم پز شدن برنج و کمی لعاب دادن ، نمک ، زیره و سایر ادویه جات را به آن اضافه می کنیم .

- گوشت پخته و نیم کوب شده را نیز همراه سایر مواد آش می کنیم . وتا جا افتادن آش ان را هر ز چند گاهی هم می زنیم . به علت لعاب برنج و گوشت خیلی محتمل است که این اش ته بگیرد .

- بعد از جا افتادن و سرو کردن این اش با نعناع داغ و پیاز داغ ان را تزئین می کنیم .

آش ماش :

 

مصرف این آش برای افرادی که رژیم های کاهش وزن دارند و یا رژیم های کم چرب در ماه رمضان مفید است .

مواد لازم جهت تهیه ی آش ماش :

- ماش پوست گرفته ۱ پیمانه

- برنج ۱ پیمانه

- پیاز متوسط ۱ عدد 

- سبزی آش نیم کیلو 

- زرد چوبه به میزان لازم 

- نمک به میزان لازم 

- روغن به میزان لازم 

- فلفل به میزان لازم 

طرز تهیه ی آش ماش :

- چون در این آش از ماش استفاده شده است ، علاوه بر خیساندن از شب قبل ، حتما باید ماش ها در ابتدا جوشانده شوند و پوست انها گرفته شود . 

- ظرف اش که تا نیمه اب دارد بر روی حرارت قرار می دهیم و تا جوش امدن آب اش ،‌‌ پیاز را خلالی خرد کرده و با روغن تفت می دهیم و در انتها زرد چوبه را به ان اضافه می کنیم .

- در ابتدا سبزی را اضافه می کنیم . بعد از نیم پز شدن سبزی ها ، پباز داغ دارای زرد چوبه را به ان اضافه می کنیم .

- در این مرحله برنج و ماش را اضافه می کنیم و تا لعاب دار شدن و پختن کامل برنج و ماش آن را هم می زنیم .

- در صورتی که حین پختن ، اش سفت شود ولی هنوز کامل نپخته باشد ، مقداری اب جوش به ان اضافه می کنیم .

- نمک ، فلفل و کمی روغن زیتون بنا به سلیقه و ذائقه به ان اضافه می کنیم .

- بعد از کشیدن و سرو کردن آش در ظرف مورد نظر ، با پیاز داغ ان را تزئین می کنیم .

 

برچسب ها: آش, رمضان
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.