همه می دانیم که خرما کاربردها و فواید زیادی
هسته خرما به طور میانگین حدود ۶ تا ۱۲ درصد از وزن کل خرما را شامل می شود و میزان درصد وزنی آن نسبت به خود خرما با توجه به نوع خرما ، محل کشت و نحوه ی نگهداری آن متفاوت می باشد . به زبان ساده از هر ۱۰۰۰ گرم خرما چیزی حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم وزن هسته خرما است .
ترکیبات هسته ی خرما :
هر هسته خرما بطور میانگین دارای
۸۳-۸۱ کربوهیدرات
۱۲/۶۷-۱۰/۱۹ روغن هسته خرما
۵-۶/۳ پروتئین می باشد .
آنالیز مواد معدنی موجود در هسته خرما حاکی از وجود مقادیر قابل توجهی پتاسیم ، فسفر ، کلسیم و سدیم می باشد البته سایر مواد معدنی دیگر مانند آهن ، منگنز ، روی و مس نیز در هسته خرما وجود دارد . وجود مقدار کم فیتیک اسید در هسته خرما نیز مزیت آن نسبت به سبوس غلات می باشد .
کمک به کنترل قند خون :
پودر هسته ی خرما بخصوص دم کرده قهوه ی هسته ی خرما برای کنترل قند خون و دیابت بسیار مفید است . این پودر خارق العاده خاصیت تولید و افزایش انسولین دارد و در کاهش قند خون موثر است برای افراد مبتلا به دیابت و قند خون بالا ، مصرف دم کرده ی قهوه ی هسته ی خرما به صورت روزانه توصیه می شود .
عصاره ی هسته ی خرما خاصیت بازدارندگی جهت رشد بسیاری از باکتری ها و ویروس های عفونت زا را دارا می باشد و خاصیت ضد میکروبی هسته خرما در مقابل رشد بسیاری از سویه های میکروبی از استافیلو کو کوس باسیلوس حمله اشرشیاکلی اورئوس ، پروتئوس ولگاریس و سوبتیلیس مثبت ارزیابی شده است .
در یک تحقیق بررسی عصاره استونی و اتانولی میوه ی خرما هیچ هیچ گونه اثر ضدباکتریایی علیه استافیلوکوکوس نداشت در حالی که هسته ی خرما اثر مهارکنندگی نسبتاً خوبی علیه استافیلوکو کو س از خود نشان داد . بر اساس این تحقیق پیشنهاد شد تا از آن بعنوان جایگزین مناسب آنتی بیوتیک ها در درمان بیماری ها استفاده شود .
هسته های خرما منبع غنی از آنتی اکسیدان هستند که نقش بالقوه ایی در مهار رادیکال های آزاد بدن و پیشگیری از سرطان و جلوگیری آسیب به ساختمان DNA که واحد ژنتیکی هر سلول است دارند .
تحقیقات و مطالعات صورت گرفته در این زمینه حاکی از آن است که دانه ی هسته ی خرمای ایرانی نسبت به سایر دانه های خرما دارای درصد
شگفت انگیزی آنتی اکسیدان است . خاصیت آنتی اکسیدانی یکی از مهمترین خواص هسته ی خرما ایران به شمار می آید .
روغن هسته ی خرما برای سلامت و شادابی پوست و مو بسیار مفید است و از سفیدی زودرس موها جلوگیری می کند پیرامون خواص درمانی روغن هسته ی خرما مطالعات و تحقیقات زیادی صورت گرفته است که اثرات مثبت استفاده از هسته ی خرما که بصورت پودر قهوه تهیه شده است بر رشد و زیبایی مو به اثبات رسیده است .
افزایش نا متعادل بعضی از لیپومروتئین ها باعث افزایش چربی خون می شود . فیبر بالای موجود در هسته خرما سبب کاهش لیپوپروتئین ها ی مضر مانند LDK در خون می شود و در نتیجه کنترل و کاهش فشار خون و چربی خون را به همراه دارد .
وجود املاح معدنی در یک ماده ی غذایی باعث تاثیر بسزای ان در تقویت سیستم ایمنی می شود . دانه های خرما مقادير مناسبی مواد معدنی ( مانند : روی ( Zn) ، کلسیم ( Ca ) ، پتاسیم ( K ) و سدیم ( Na ) می باشند که سبب بهبود عملکرد سیستم ایمنی و عصبی می شود .
انچه باعث عملکرد درست و مناسب سیستم گوارش می شود وجود مقداری فیبر در غذای روزانه است .خرمای کبکاب و هسته ی خرما دارای مقدار قابل توجهی فیبر غذایی هستند که در تسهیل هضم و گوارش غذا مفید هستند . از طرفی قهوه ی هسته ی خرما در درمان اختلالات دستگاه گوارش به ویژه اسهال مزمن موثر است و به عنوان یک ضدعفونی کننده قوی عمل کرده و باکتری های مضر وارد شده به دستگاه گوارش را از بین می برد .
هسته ی خرما حاوی چندین ترکیب است که دارای خواصی مشابه دارو می باشد .یکی از آنها مانند کورتیکو استروئید ها عمل می کند و برای درمان اختلالات کلیه و التهاب مثانه و بیماری های عفونی استفاده می شود . مشتقات این دانه ی شگفت انگیز خاصیت خردکنندگی دارد و به شکستن و خرد شدن سنگ کلیه کمک می کند . بذر خرما مملو از پرو انتوسیانیدین که به فرد در جلوگیری از آسیب کبد و کلیه کمک می کند و از مسمومیت کبدی محافظت می کند . این اثر محافظتی کبدی ممکن است به فعالیت آنتی اکسیدانی و مهار رادیکال های آزاد نسبت داده
شود .ترکیبات پروانتی سیانیدین هسته ی خرما محافط کبد و کلیه است .
خرما سرشار از ویتامین هایی است که به محافظت در برابر از بین رفتن رنگدانه ها ی موکمک می کند . دو مورد آن مس و اسید پانتوتنیک از خانواده ی ویتامین (B) هست که به تحریک تولید رنگدانه های مو کمک می کند . رنگ مو با توجه به مقدار ملانین موجود در رشته ها تعیین میشود . با افزایش سن بدن ما ملانین کمتری تولید میکند و موهای ما خاکستری میشود . درست است که نمی توانیم پیری را معکوس کنیم ، اما می توانیم بدنمان را به تولید ملانین کافی با خوردن غذا و استفاده از محصولاتی که به طور طبیعی سرشار از مس و اسید پانتوتنیک هستند مثل دانه ی خرما تشویق کنیم .
کم پشتی موها مربوط به بخش طبیعی از پیرشدن است و ریزش مو در اثر عوامل زیادی ایجاد میشود . وقتی سلول های ما انرژی کافی تولید نمیکنند ، تمام اعضای بدن از جمله فولیکول های مو پیر می شوند و در نتیجه رشد مو کند میشود و ریزش مو به زودی آغاز می شود . وقتی این اتفاق می افتد برای جلوگیری از بدتر شدن ریزش مو به ویتامین و اسیدهای آمینه نیاز است .
پودر هسته ی خرما حاوی اسید آمینه و ریبوفلاوین ، ویتامین (B۲ ) ی بالایی است که میتواند ریزش مو را به طور موثر کنترل کند . اسید آمینه در تولید کراتین ، پروتئین مسئول تقویت فولیکول ها است و افزایش کشش مو ضروری است . از طرف ، دیگر ریبوفلاوین نقش مهمی در تولید انرژی و بازیابی عملکرد و توسعه سلول دارد .
پودر هسته ی خرما بخاطر ریبوفلاوین و لسید آمینه ی بالا باعث افزلیش ضخامت مو می شود .
پودر هسته ی خرما جدا از جلوگیری از شوره ی سر و پوسته ی سر به دلیل مزایای مرطوب کنندگی هم برای تقویت مو استفاده می شود . اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۹ موجود در پودر هسته ی خرما ، به کنترل ریزش آب کمک می کند . بنابراین رطوبت مو سالم می ماند و فولیکول ها در وضعیت مناسب رشدی حفظ می شوند . برای احیای موهای خشک و شکننده توصیه می شود از محصولات مراقبت از موی ساخته شده با هسته ی خرما استفاده کنید .
دانه ی خرما به عنوان عوامل ضد ویروسی در برابر ویروس های مختلف بیماری زای انسانی عمل می کند و می تواند در درمان و پیشگیری از بسیاری از انواع عفونت های ویروسی مفید باشد . یکی از مهمترین خواص هسته ی خرما ، بهبود زخم هاست . زخم های معمولی یا زخم های چرکی با هسته خرما درمان می شوند . برای این کار هسته ی میوه ی خرما رو می سوزانند و بعد از خنک شدن نزدیک محل زخم خوردش می کنند
که این کار باعث بهبود زخم می شود .
دفع سنگ کلیه یکی دیگه از خواص فوق العاده هسته خرما است . افرادی که از سنگ کلیه یا سنگ مثانه رنج می برند میتوانند از دمنوش هسته ی خرما بهره مند شوند . برای این منظور ، چند تا هسته ی خرما را خرد کنند و با آب بجوشانند و روزی دوبار میل کنند .
دوران بارداری یک دوران حساس است که احتمال ابتلا به یکسری بیماری ها افزایش پیدا می کند . هسته ی خرما نه تنها باعث افزایش شیر مادران شیرده می شود، بلکه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن زنان باردار نیز می شود و یک تقویت کننده ی مناسب لین دوران است . خانم های باردار
بهتراست در هفته چندین بار پودر هسته خرما میل کنند تا از خواص ان در دوران بارداری و سپس دوران شیر دهی بهره مند شوند .
همان طور که گفته شد از هسته خرما می توان به جای قهوه استفاده نمود که نه تنها خواص بیشتری دارد ، بلکه برای کسانی که به کافئین حساسیت دارند و دچار عدم تحمل کافئین هستند یا به رفلاکس معده مبتلا هستند می تواند جایگزین مناسبی برای قهوه باشد .
گفتیم که مصرف آب انار و خرمای بدون هسته در کاهش خطر حمله قلبی بسیار مؤثر است . هسته ی خرما که آسیاب شده و به پودر هسته خرما و به خمیر تبدیل می شود اثر این ترکیب را به مراتب بیشتر میکند . آزمایش روی موش ها نشان داده است که ترکیب سه گانه ی ، انار ، خرما و هسته ی خرما بیشترین تأثیر را در جلوگیری از تصلب شرائین وگرفتگی عروق قلبی دارد و تنش اکسیداتیو در دیواره شریان را پایین آورده و به ۳۳ درصد می رساند . این ترکیب همچنین با کم کردن کلسترول موجود در شریان آن را به ۲۸ درصد می رساند .
شما می توانید هسته خرما را به صورت پودر مصرف کنید یا آن را دم کرده و بنوشید و از این راه به سلامت قلب خود کمک کنید.
خرما دارای آنتی اکسیدان و اسیدهای فنلی زیادی است. این مواد اثرات ضد آتروژنیک داشته و به جلوگیری از انسداد سرخرگ ها کمک می کند . خواص خرما در این مورد زمانی که با آب و یا عصاره انار ترکیب شود افزایش یافته و می تواند حفاظت بیشتری از شریان ها انجام دهند .
روغن هسته خرما دارای کلسترول بسیار کمی است . روغن هسته خرما انواع ویتامین ها و مواد معدنی که برای سلامتی مفید است را دارد و به همین دلیل استفاده از آن برای بیماران قلبی و عروقی توصیه می شود .
سرمه خرما به دوره پروتئود ناستیک یعنی ۳۱۰۰ سال قبل از میلاد بر می گردد . مورخ ها شواهدی در مورد استفاده از سرمه خرما برای زیبایی چشم در روم و یونان باستان پیدا کردند . ظاهرا خانم ها همان موقع هم جهت زیبا تر کردن چشمان خود از سرمه استفاده میکردند . البته ی سرمه های طبیعی ماندد سرمه ی هسته خرما . سرمه ی هسته خرما به رشد مژه کمک می کند . مردم حتی امروزه هم از سرمه هسته خرما برای چشم استفاده میکنند. هسته خرمای سوخته شده باعث تقویت مو و مژه می شود و برندهای زیادی در تلاش هستند این سنت را حفظ کنند و سرمه ی هسته خرما تولید کنند . همچنین عطاری ها و متخصصین طب سنتی هم سرمه ی هسته خرما رو توصیه می کنند پس می توانیم بگوییم در هر دو صورت صنعتی و سنتی می توانیم از هسته ی خرما به عنوان سرمه بهره مند شویم .
دانه های خرما رو بشورید و بذارید کاملا خشک بشوند . بسته به محل زندگی شما ممکنه خشک شدنش ۳روز طول بکشد . بعد از خشک شدن کامل ، دانه های خرما رو خرد کنید و مثل دانه های قهوه استفاده کنید .
جهت تهیه ی این شربت دانه های خرما را بشویید و به مدت ۲۴ ساعت در اب بگذارید تا خیس بخورد ، بعد ان را با کمی آب خرد کنید . و جهت تهیه ی شربت استفاده نمایید .
مضرات هسته خرما
مضرات خرما زمانی به وجود می آید که در مصرف آن افراط کنید و مثلا در روز ۱۰ خرما یا بیشتر میل کنید ، ( البته جهت تهیه ی هسته ی خرما ) افرادی که لوزالمعده حساس دارند و کسانی که دیابت در خانواده آنها وجود دارد باید کمتر هسته خرما استفاده کنند. طبع قهوه ی خرما گرم است و در افرادی که مزاج گرم دارند باعث ایجاد حساسیت و جوش می شود.
همچنین مصرف پودر هسته ی خرما و دمنوش هسته ی خرما در برخی از افراد ایجاد حساسیت می کند و ممکن است موجب خارش و قرمز شدن پوست و ... شود .