تخم مرع یک منبع بزرگ از پروتئین ، ویتامین A , ویتامین D , مواد معدنی ، کولین و سلنیوم و سایر ترکیباتی است که برای رشد کودک مفید و ضروری می باشد . اولین باری که هر کودک بعد از ۸ ماهگی اجازه مصرف تخممرغ را دارد دو نگرانی وجود دارد :
۱. ایا کودک تخم مرغ را بعنوان یک غذای جدید می پذیرد .
۲ . آیا به آن آلرژی یا حساسیتی دارد یا خیر .
بهتر است تخم مرغ هم مانند هر ماده ی خوراکی جدیدی ابتدا در نقدار کم به کودک داده شود تا واکنش الرژیک او مورد بررسی قرار گیرد . در صورتی که قرمزی و خشکی روی پوست کودک مشاهده نشود و یا هر نوع واکنش الرژیک دیگری مشاهده نشود ، اکنون باید به فکر نحوه ی ارائه ی قابل پذیرش تخم مرغ به کودک باشیم .
در این مقاله سعی در معرفی راه هایی جهت تهیه ی مواد غذایی قابل پذیرش که با تخم مرغ تهیه می شود برای کودک هستیم .
برای افزودن تخم مرغ در پایان ماه ۸ به غذای کودک ، گاهی این ایده وجود دارد که تا یکسالگی فقط از زرده استفاده شود و سفیده تخم مرغ بعد از یکسالگی اضافه شود . در هر صورت اکثر کودکان تمایل چندانی به مصرف زرده ی تخم مرغ ندارند مگر آنکه بصورت قابل پذیرشی ارایه شود .
- یک راه افزودن زرده ی تخم مرغ آب پز کردن و بعد رنده کردن آن در سوپ کودک است . البته باید توجه داشت از ابتدا نباید یک زرده ی کامل را به سوپ کودک افزود . بهتر است از یک نخود شروع شود و بعد به مرور به یک زرده ی کانل ختم شود .
- گاهی کودکان طعم شیرین را دوست دارند ، در چنین شرایطی مصرف رنده شده ی تخم مرغ با اب مربا و کمی کره می تواند مناسب باشد . چون زرده ی تخم مرغ اب پز شده بافت سفت و خشکی دارد ، استفاده از کره و چرب شدن ان باعث پذیرش بهتر زرده ی تخم مرغ می شود .
- همچنین بسته به ذائقه ی کودک ممکن است بعد از رنده کردن زرده ی تخم مرغ اب پز شده از کره ، روغن زیتون ، نمک و چند قطره ابلیموترش تازه استفاده شود . مهم ترین مساله پذیرش کودک است و بدون تفصب بهتر است بدنبال راهی برای پذیرش بهتر تخم مرغ باشیم .
- گاهی بهتر است تخممرغ در بین وعده ها مثلا در عصرانه بصورت یک اسنک به کودک داده شود . بعضی از کودکان طعم تخم مرغ در غذاها را دوست ندارند . بهتر است برای عصرانه یک زره ی تخم نرغ اب پز شده را با کمی سبزیجات اب مز مانند هویج پخته شده و یا کدو حلوایی یصورت پوره در اورده و از یک طعم دهنده ی مناسب ذائقه ی کودک برای طعم دادن به آن استفاده شود . بدین ترتیب یک میان وعده ی سالم و مقوی برای کودک اماده می شود و کودک ارام ارام طعم زرده ی تخم مرغ را می پذیرد .
کوکوی هویج :
تهیه ی کوکو یکی از راه های مناسب برای افزودن تخم مرغ به غذای کودک است . مزیت استفاده از کوکو ، طعم مناسب و قابل پذیرش تخم مرغ در کوکو می باشد .
ابتدا به بررسی کوکوی هویج می پردازیم .
مواد لازم جهت تهیه ی کوکوی هویج :
- هویج پخته و رنده شده ۲ - ۱ عدد
- زرده ی تخم مرغ ۱ عدد
- کمی نمک و زرد چوبه
- ۱ ق چایخوری سویق
- روغنجهت سرخ کردن
طرز تهیه :
ابتدا هویج رنده شده و زرده ی تخم مرغ را با هم مخلوط می کنیم . سپس کمی نمک و زرد چوبه اضافه می کنیم . در صورت تمایل از سویق کودک استفاده می کنیم . جهت قوام بهتر مایه ی کوکو و همچنین خواص فراوانی که سویق کودک برای رشد و مقاومت استخوان ها دارد . سپس با ق مقدار کمی از مایه ی کوکو را در روغن سرخ می کنیم . پس از سرد شدن برای کودک قابل استفاده می باشد .
کوکوی سبزی :
کوکوی سبزی راهی برای دریافت تخم مرغ و سبزی همزمان است و به شرط ان که از سبزی تازه در تهیه ی آن استفاده شود ، ویتامین های فراوانی را به کودک می رساند .
مواد لازم جهت تهیه ی کوکو سبزی :
- سبزی کوکو ۴ - ۳ ق
- ۱ عدد زرده ی تخم مرغ
- کمی نمک
- روغن جهت سرخ کردن
- کمی کنجد
- ابتدا سبزی کوکو را با زرده تخم مرغ و نمک مخلوط می کنیم . روغن را در تابه داغ می کنیم و سپس مایه ی کوکو را به آن اضافه می کنیم . کمی کنجد بر روی کوکو می پاشیم . بعد از سرخ شدن برای کودک قابل استفاده است .
کتلت مرغ یا گوشت :
یکی دیگر از دغدغه های والدین در سنینی که کودک از غذای کمکی استفاده می کند ، مصرف گوشت توسط کودک است جهت تامین پروتئین کافی برای رشد کودک . تهیه ی کوکوی گوشت باعث تامین گوشت و تخم مرغ در یک وعده برای کودک می شود .
مواد لازم جهت تهیه ی کوکوی گوشت :
- گوشت قرمز یا گوشت مرغ چرخ شده ۲ قاشق غذاخوری
- هویج پخته رنده شده ۱/۲ عدد
- پیاز رنده شده و اب گرفته ۱/۲ پیاز کوچک
- زرده ی تخم مرغ ۱ عدد
- نمک و زرد چوبه به میزان لازم
- روغن جهت سرخ کردن
طرز تهیه :
ابتدا گوشت و هویج رنده شده را با هم مخلوط می کنیم و سپس پیاز و زرده ی تخم مرغ را اصافه می کنیم . بعد از مخلوط کردن و یکدست شدن مواد زردچوبه و نمک به آن اضافه می کنیم . در روغن کتلت ها را سرخ می کنیم . بعد از خنک شدن برای کودک قابل استفاده است .
خاگینه
خاگینه یک غذای مقوی و انرژی بخش است . در ضم باعث مصرف تخم مرغ توسط کودک نیز می شود . برای کودکان زیر یکسال توصیه به مصرف سویق کودک در تهیه ی خاگینه می شود .
مواد لازم جهت تهیه ی خاگینه :
- پیاز رنده شده ۱/۲ یک پیاز کوچک
- سویق کودک ۳ - ۲ قاشق غذاخوری
- زرده ی تخم مرغ
- اندکی نمک
- کنجد به میزان لازم
- شیره ی انگور
- روغن حیوانی
طرز تهیه ی خاگینه :
- ابتدا سویق کودک را بخوبی با زرده ی تخم مرغ مخلوط می کنیم و در مرحله ی بعد پیاز رنده شده و اندکی نمک را اضافه می کنیم .
در این قسمت روغن حیوانی را در تابه داغ می کنیم و سپس مواد خاگینه را به آن اضافه می کنیم . روی آن کمی کنجد می پاشیم . بعد از سرخ شدن خاگینه و خنک شدن آن با شیره ی انگور قابل استفاده می باشد .
کوفته ی گوشت ( گوشت قلقلی ) :
مواد لازم جهت تهیه ی کوفته ی گوشت :
- گوشت چرخ کرده ۲ قاشق
- سبزی پلو ۱/۲ قاشق
- ۱ قاشق برنج پخته شده
- ۱قاشق بلغور گندم خیس شده
- ۲ عدد زرده ی تخم مرغ
- نمک و زرد چوبه
- ۱/۲ عدد پیاز رنده شده ی آب گرفته
- رب گوجه فرنگی ۱/۲ قاشق غذاخوری
- پیاز داغ ۱/۲قاشق غذاخوری
طرز تهیه ی کوفته ی گوشت :
- جهت تهیه ی کوفته ی گوشت ، گوشت قرمز یا مرغ یا بوقلمون چرخ کرده را با پیاز و سبزی کانلا ورز می دهیم .
- برای اضافه کردن برنج پخته شده ابتدا با گوشت کوب کاملا ان را له می کنیم و سپس بلغور گندم را اضافه می کنیم . بعد از اضافه شدن این مواد کاملا حدود ۵ دقیقه ورز می دهین یا در غذاساز می ریزیم .
- ابتدا در قابلمه پیاز داغ و رب را با کمی روغن اضافه می کنیم . رب را سرخ می کنیم تا خوش رنگ شود سپس مقداری زردچوبه اضافه می کنیم و اندکی نمک . در آخر ۲ لیوان آب اضافه می کنیم و صبر می کنیم آب بجوش اید . از مخلوط کوفته به اندازه ی گردو ، گلوله های کوچک در نی اوریم و اجازه می دهیم تا نیمساعت بپزد و با مقداری نان ریز شده در آب گوشت قلقلی ها یا خالی به کودک می دهیم .
کوکوی عدس :
عدس یکی از حبوبات محبوب و پر خاصیت است اما امکان دارد کودکان به تنهایی عدس را میل نکند . تهیه ی کوکوی عدس یک دیتور مناسب مصرف عدس ووتخم مرغ هم زمان است .
مواد لازم تهیه ی کوکوی عدس :
- عدس پخته ۴ - ۳ قاشق
- ۱ عدد زرده ی تخم مرغ
- سویق کودک ۱/۲ قاشق غذاخوری
- روغن جهت سرخ کردن
- نمک و زرد چوبه
طرز تهیه :
ابتدا عدس را با کمی آب و نمک در قابلمه می ریزیم و روی شعله قرار می دهیم . بعد از تمام شدن آب عدس ها ، ان ها را با گوشت کوب یا میکسر کاملا نرم می کنیم . سویق و زرده ی تخم مرغ را هم اضافه می کنیم . سپس به میزان دلخواه نمک و زرد چوبه می افزاییم . برای سرخ کردن کوکو بعد از داغ شدن روغن مایه ی کوکو را در روغن سرخ می کنیم . بعد از سرد شدن برای کودک قابل مصرف است .
املت گوجه و سبزیجات :
راحت ترین غذای دارای تخممرغ برای کودک این املت است .
مواد لازم جهت تهیه ی املت سبزیجات :
- ۱عدد زرده ی تخم مرغ
- ۱عدد گوجه ی رنده شده
- ۱/۲ عدد هویج پخته
- ۱/۲ عدد پیاز کوچک ریز شده
- روغن برای سرخ کردن
طرز تهیه املت سبزیجات :
برای تهبه ی این املت خوشمزه ، ابتدا پیاز را بسیار ریز خرد می کنیم در حدی که بافت و سایز ان برای کودک مناسب خوردن باشد .سپس پیاز رابا کمی روغن تفت می دهیم تا سبک شود . سپس هویج پخته شده را نگینی خرد می کنیم و به پیاز اضافه می کنیم . کمی نمک و زرد چوبه نیز اضافه می کنیم و در آخر گوجه ی رنده شده را می افزاییم . صبر می کنیم تا اب گوجه کاملا تمام شود . در اخر زرده ی تخم مرغ را اضافه می کنیم . بعد از سفت شدن املت با نان یا بدون نان برای کودک قابل استفاده است .