به میوه ای با نام علمی cydonia oblongs , میوه ای بین سیب و گلابی است . و مزه ی گسی دارد اما سرشار از ویتامین ها و املاحی به شرح زیر است :
- ویتامین B6
- ویتامین C
- تیامین ( ویتامین B1 )
- مس
- آهن
- پتاسیم
- منیزیم
همچنین دارای پکتین و ترکیبات فلاونوئیدی و انتوسیانین خاص است .
انتی اکسیدانی و ضد سرطانی :
به سرشار از ویتامین هایی است که خاصیت انتی اکسیدانی و خنثی سازی رادیکال های آزاد را دارد . جهت بهره گیری از این خاصیت به می توان از خشک شده ی آن در تمام فصول استفاده کرد .
تقویت قلب و عروق :
به سرسار از فلاونوییدها و انتی سیانین ها است . این ترکیبات طبیعی وقتی وارد بدن شوند ، باعث تقویت سیستم قلب و عروق می شوند . بوی به نیز بسیار مفرح است و حالت شادی و نشاط ایجاد می کند و قلب را از غم و ناراحتی رهایی می دهد. ترکیبات فلاونوئیدی به مانند کوئرستین و کامرفرول ضد التهاب است و خطر ابتلا به بیماری های مزمن قلبی را کاهش می دهد .
خونسازی :
ویتامین B6 موجود در به عامل مهمی در بلوغ گلبول های قرمز است و کمبود ان انمی خطرناکی بوجود می آورد . بنابراین میوه ی به یک داروی برطرف کننده ی کم خونی است .
رفع تهوع بارداری :
جهت برطرف کردن تهوع دوران بارداری می توان در حالت ناشتا میوه ی به را پخت و از ان استفاده کرد . در این صورت به به دو علت کمک کننده است . به علت وجود تر کیبات پکتینی باعث رفع حالت تهوع معده می شود و ویتامین های سرشار ان نیز باعث دست ندادن دوباره ی حالت تهوع می شود . این خاصیت به در مقایسه با ویتامین B6 قوی تر بوده است و در عده ای از زنان باردار تهوع را بهتر از این ویتامین کتهش داد .
پوست و زیبایی :
غنی بودن به از ویتامین ها و املاح ان را بعنوان ماده ای مناسب برای جوانی و زیبایی پوست گردانده است . از میوه ی به ماسک های ویژه ای برای زیبایی و جوان سازی پوست استفاده می شود . برای زیبایی جنین سفارش شده است که مادر در دوران بارداری از به غافل نباشد .
رفع بیماری های گوارشی مربوط به روده :
بسیاری از بیماری های التهابی روده ( IBD ) , بیماری های التهابی روده ی بزرگ و کولیت اولسراتیو اگر فرد به مدت ۴۰ روز صبح ناشتا یک عدد به پخته شده مصرف کند ، بر طرف خواهد شد .
درمان رفلاکس معده :
این مشکل غالبا در اثر گشادی عضله ی سر معده و یا زیادی اسید معده ایجاد می شود . از انجایی که به میوه ای قابض است ، باعث برگشت فعالیت عضله ی سر معده به حالت طبیعی و برطرف شدن رفلاکس می شود در مطالعه ای جهت رفع رفلاکس کودکانی که از ان رنج می بردند از شربت به استفاده شد و نتایج رضایت بخشی مشاهده شد .
خاصیت ضد الرژیک بودن :
در به ترکیباتی وجود دارد باعث سرکوب سلول های واکنش دهنده به عوامل الرژیک می شود . از جانب دیگر به سرشار از ویتامین C است و سیستم ایمنی را تقویت می کند . بنابراین واکنش های الرژیک کمرنگ تری مشاهده خواهد شد .
جلوگیری از انفلونزا :
به ترکیبات فنولی ویژه ای دارد که باعث عدم ابتلا به انفلونزا می شود .
کاهش کلسترول :
ترکیبات پکتینی به یک درمان اساسی کاهش کلسترول است .
کاهش وزن :
به دارای مقدار قابل توجهی فیبر است و کالری کمی دارد .بنابراین در کاهش وزن از نظر متخصصان تغذیه مورد توجه است .
مزاج به :
به رسیده مزاج گرم و تر و رو به اعتدالی دارد . اگر نارس و ترش باشد به سمت سردی می رود .
ممنوعیت مصرف :
به بصورت خام برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند اسیب زننده است .
پرز روی به نیز هضم سختی دارد و توصیه می شود قبل از مصرف کامل از به جدا شود .
به رسیده را می توان بصورت خام مصرف نمود . بطور کلی به بصورت خام ، پخته ، مربا و دمنوش قابل مصرف است .