در چند مقاله قبلی به بررسی تعدادی از مواد غذایی که دارای نزاج سرد و خشک هستند پرداختیم . اکنون در این مقالا نیز تعداد دیگری از این مواد را معرفی می کنیم تا در انتخاب درست تر مواد غذایی به افراد کمک کند .
سنجد :
نشاط بخش است . سردرد را رفع می کند ، نعده و قوه ی هضم و جذب آن را تقویت می کند . بر ضد صفرا است و اسهال را بند می اورد بخصوص نوع خام ان . ارد ینجد برلی بهبود زخم های صفراوی سود مند است . ادرار را بند می اورد و افرادی که تکرر ادرار دارند برای شان سنجد مفید است .عطر شکوفه ی سنجد بشدت نیروی جنسی بانوان را تحریک می کند .
مصلح :
عسل ، شکر سرخ
سیرابی :
دیر هضم می شود . بنابراین بهتر است در شب مصرف نشود . خون غلیظ تولید می کند . برای افرادی که مبتلا به صرع و ضعف چشم هستند مضر است و نباید استفاده کنند .
مصلح :
سرکه ، ادویه گرم خوش بو
شاه بلوط :
چاق کننده است و در دور کلیه تولید چربی مخصوص ان قسمت می کند . اگر سرخ شود نیروی جنسی را افزایش می دهد . بدن را تقویت می کند و ضد مسمومیت است .
مصلح :
سکنجبین ، عسل
شاه توت :
میوه ای است که اخلاط را در بدن لطیف می کند . انسداد و گرفتگی بدن را برطرف می کند . گرمی و حدّت خون را درمان می کند . صفرا را در بدن نرمال می کند ، یعنی ازدیاد ان را اصلاح می کند . اگر در اثر گرمی در حلق ورم ایجاد شود ان ورم را برطرف می کند . مانع ازدیاد خلط گرم نابجا در حلق و زبان و سایر افضا می شود . نیروی قابض کننده ی قوی دارد .
مصلح :
عسل ، آب انار
شاه دانه :
طبع بسیار گرمی دارد و ورم ها و بادهای بدن را تحلیل می برد و یا پراکنده می کند . خلصیت قابضی بر روی شکم دارد . منی را خشک می کند و بعلت طبع گرمی که دارد اشتها را کم می کند .
مصلح :
کتیرا ، زرشک ، بریان نمودن ، سکنجبین شکری و شربت لیمو
عدس :
خاصیت قبض و جمع کنندگی دارد . تولید نفخ می کند و خون را غلیظ می کند . حرکت خون در مویرگ ها را کم می کند . خون سوداوی تولید می کند و به همین علت باعث دیدن خواب های مشوش می شود . بینایی را ضعیف می کند . اکر با سرکه پخته شود ، معده را تقویت می کند و نفخ را از بین می برد .
مصلح :
مرزه ، روغن بادام ، سرکه ، گلپر ، پختن با گوشت حیوان جوان ، روغن کنجد تازه ، پونه ، زعفران ، روغن گاو
غوره :
حرارت خون را اصلاح می کند و تسکین می دهر . مزاجش بر ضد صفراست و لذا از افزایش صفرل در خون جلوگیری می کند . بلغم معده را قطعه قطعه و اماده ی دفع می کند . خاصیت قبض کنندگی شکم دارد و برای درمان اسهال مناسب است . تشنگی را برطرف می کند .و سستی اعضا را درمان می کند . ولی معده و سیستم هضم و جذب را ضعیف می کند . نیرو و توان جنسی را کاهش می دهد .
مصلح :
گلنگبین ؛ انجیر ، انیسون
قراقروط :
تسکین دهنده ی گرمای صفراست . تشنگی ، حرارت بالای کبد و معده را اصلاح می کند . برای برخی از انواع اسهال و تب های صفراوی حاد مفید است . غرغره و مزه مزه کردن ان جهت افت های گرم دهان ، لثه و حلق توصیه می شود . جهت رفع ورم های حاصل از سوء مزاج گرم مفید است .
مصلح :
انواع فلفل ، زیره ، سیاه دانه ، ادویه با مزاج گرم
قلوه :
دیر هضم می شود ، بنابراین برای وعده ی شام مناسب نمی باشد . اما جهت تقویت کلیه و کمر مفید است . چربی آن ورم های سخت و مزمن را نرم و اماده ی درمان می کند . از کم کیفیت ترین انواع گوشت است .
مصلح :
کباب با روغن زیتون یا روغن کنجد ، نمک ، فلفل ، دارچین ، مصطکی ، شاه زیره ، سرکه ، زیره
قهوه :
در مورد طبع ان اختلاف نظر وجود دارد ولی آنچه که قابل قبول همگان است این است که هر چه کهنه تر شود ، سرد و خشک تر می شود . ملیّن است . ادرار اور است و رطوبات بدن را خشک می کند . اگر افراد گرم مزاج ان را میل کنند انسدادهای بدن شان باز می شود . انواع درد های ناشی از سوء مزاج گرم مانند سردرد و ... را برطرف می کند . مانع از سوختن صفرا ، سودا می شود که خود بیماری زا است . خون را رقیق می کند . در تب های دموی و صفراوی و سوداوی مفید است . در درمان سرفه ی بلغمی و تقویت معده موثر است . مصرف زیاد ان باعث بی خوابی و لاغری می شود . زردی پوست ، کاهش میل جنسی ، نفخ ، کولیت روده و بواسیر نیز در اثر مصرف زیاد ان ایجاد می شوند . اگر ناشتا و به همراه شیر مصرف شود بسیار مضر است . اگر با زعفران مصرف شود هم عطر و طعم ان اصلاح می شود و هم مضراتش کاهش می یابد .
مصلح :
زعفران ، گلاب ، روغن پسته ، زنجبیل
کشک :
مزاجش باعث سردی بدن می شود . بشدت قابض است و صفرا را کاهش می دهد .اگر ایهال مزمن و غیر قابل درمان شده باشد ، مصرف کشک مفید است . دیر هضم می شود و بواسطه ی دیر هضم شدنش باعث نفخ و تولید بلغم غلیظ که بیماری زا است می شود .
مصلح :
گلنگبین ، سیر ، نعناع خشک ، پونه کوهی
گریپ فروت :
مقاومت بدن را در برابر سرماخوردگی و گسترش زخم های عفونی زیاد می کند . کلسترول خون را تا حدی کاهش می دهد . بعلت دارا بودن ویتامین C بالا و عوامل انتی اکسیدان ضد سرطان است .
مصلح :
عسل ، گلنگبین
گشنیز :
اشتها اور ، خواب اور است و صفرای بیماری زا را در بدن کاهش می دهد . تشنگی ناشی از افزایش صفرا را رفع می کند . در رفع التهاب معده و استفراغ مفید است . مصرف زیاد ان باعث فراموشی و اختلال ذهن ، ضعف نیروی جنسی و کاهش خونریزی در دوران قاعدگی بانوان می شود .
مصلح :
سکنجبین ، به ، زرده تخم مرغ با فلفل و نمک ، آب مرغ ، دارچین
لیمو :
در آثار و خواص جایگزین سرکه و نارنج است . در رفع بیماری های صفراوی مفید است .
مصلح :
شکر و عسل
لیمو عمانی :
رطوبات بدن را خشک می کند . اشتها اور است و خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد . معده را تقویت می کند و برای رفع خلط های ناشی از صفرا مفید است .
مصلح :
عسل ، گلنگبین
ماش :
از عدس لطیف تر است ولی نفخ ان از باقلا کمتر است . از بهترین حبوبات است . خاصیت غذایی زیادی دارد و باعث تولید خون مفید در بدن می شود . ماش دیر هضم است بویژه اگر پوست ان را گرفته باشند.
مصلح :
زیره ، شوید ، سکنجیین ، گلنگبین
نارنج :
اشامیدن اب نارنج با شکر ، مسهل و مدر صفرا ست . عطش و حرارت را کاهش می دهد . ضرر اب نارنج برای اعصاب کمتر از سایر ترشی هاست ولی طیاد خوردن ان کبد را ضعیف می کند ، بویژه اگر ناشتا میل شود .
مصلح :
عسل ، گلنگبین
نشاسته :
قابض شکم است . رطوبت زخم ها را خشک می کند و حساسیت های پوستی را درمان می کند .مصرف پخته ی ان با نبات خشونت گلو و سینه را برطرف می کند . مانع خونریزی در اثر بواسیر می شود . اما خاصیت غذایی کمی دارد ، منی را کاهش می دهد ، دیر هضم است و سودا تولید می کند .
مصلح :
کرفس ، میخک ، شیرینی های طبیعی