مجله خوراکی ها گروه های غذایی سبزیجات
خواص و ترکیبات بروکلی و استفاده از آن در انواع غذا

خواص و ترکیبات بروکلی و استفاده از آن در انواع غذا

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 04 شهریور 1402 magfood.ir/5M

بروکلی با نام علمی Brassica oleracea از انواع سبزی و از خانواده کلم است. کلم بروکلی به رنگ سبز تیره است که ساقه محکمی دارد و در رأس ساقه های سبز روشن آنها، دسته های چترمانند گل های کوچک به رنگ سبز تیره می رویند. بروکلی سرشار از املاح و ویتامین A و C است.

رایج ترین نوع کلم بروکلی در ایالات متحده آمریکا بروکلی سبز ایتالیایی است. به این نوع بروکلی کالابریایی (Calabrese) هم می گویند که نام شهرستانی در ایتالیا به نام کالابریا است که نخستین بار این سبزی در آن جا کشت شد.

كلم، منبع غنی ویتامین C, گلوتامین و اسیدهای آمینه است.

سبزیجات تیره کلمیان مانند گل کلم و بروکلی پروتئین را در نواحی پرخطر رگ ها فعال می کند. یک ماده شیمیایی به نام سولفوروفان در این سبزیجات وجود دارد که امکان محافظت در برابر بیماری های قلبی از طریق خوردن سبزیجات را 

فراهم می کند.

هر چه بیشتر کلم بروكلى و حتى كلم فندقی خورده شود خطر سرطان روده بزرگ و راست روده انتهای روده بزرگ در مردان کمتر می شود. کلم بروکلی با کاهش شیوع سرطان های حلق ،دهان، معده، پروستات و مثانه مرتبط است. بروکلی سرشار از فیبر و مواد مغذی است به دلیل کم کالری بودن این ماده غذایی برای لاغری مفید است و احساس سیری طولانی مدت می دهد.

بروکلی دارای ماده ای بنام سولفورافان است که تعداد اندازه و تکثیر تومورهای سرطانی را به نحو چشمگیری کاهش می دهد. دارای مقادیر زیادی فیبر، کاروتنوئید، ویتامین c و بتاکاروتن پیش ساز ویتامین  است و یک آنتی اکسیدان قوی به شمار می آید. کلسیم موجود در بروکلی به همان میزان کلسیم موجود در شیر است. در نتیجه مصرف آن برای افرادی که دچار پوکی استخوان یا کمبود کلسیم هستند، بسیار مفید است.

آنتی اکسیدان های موجود در ویتامین C در جلوگیری از آسیب های پوستی ناشی از تابش نور خورشید و چین و چروک بسیار حائز اهمیت است. زمانی که صحبت از ویتامین C می شود اغلب مردم مرکبات را منبعی سرشار از ویتامین C می شناسند. در صورتی که یک فنجان کلم بروكلى حاوى ۸۱ میلی گرم ویتامینC می باشد این مقدار بیشتر از مقداری است که شما در یک روز کامل نیاز دارید ویتامین C نقش مهمی در تشکیل کلاژن دارد.

ويتامين A و ويتامين E نیز داشتن پوستی سالم مورد نیاز هستند که بروکلی هردوی این ویتامین ها را نیز فراهم می کند. این خواص بیشمار باعث شده که به آن لقب سلطان سبزيجات را بدهند از کلم بروکلی زرد شده باید اجتناب کرد.

ترکیبات بروکلی:

یکی از بزرگترین مزایای کلم بروکلی محتوای مغذی آن است. این سبزی سرشار از مجموعه وسیعی از ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و سایر ترکیبات فعال زیستی است. یک فنجان (۹۱ گرم) بسته کلم بروکلی خام شامل مواد مدنی و ویتامین های زیر است:

- انرژی یک فنجان کلم بروکلی: ۳۱ کالری

- کربوهیدرات: ۶ گرم

- پروتئین: ۲.۶ گرم

- چربی ۰.۳ گرم

- فیبر: ۲.۴ گرم

 

●RDI نیاز روزانه مرجع:

- ویتامین  ۱۳۵c درصد از RDI

- ویتامین آ ۱۱ درصد از RDI

- ویتامین کا ۱۱۶ درصد از RDI

- ویتامین B9 ( فولات ): ۱۴ درصد از RDI

- پتاسیم ۸ درصد از RDI

- فسفر ۶ درصد از RDI

- سلنیوم ۳ درصد از RDI

 

خواص بروکلی:

فواید کلم بروکلی برای دهان و دندان:

کلم بروکلی حاوی طیف وسیعی از مواد مغذی است که برخی از آنها از سلامت دهان و دندان و جلوگیری از بیماری های دندان حمایت می کنند. این سبزی منبع خوبی از ویتامین C و کلسیم است. دو ماده مغذی مرتبط با کاهش خطر بیماری های پریودنتال هستند .«کامپفرول» نیز یک فلاونوئید موجود در کلم بروکلی است که در جلوگیری از «پریودنتیت» نقش دارد.

تحقیقات بیشتر نشان می دهد که سولفورافان موجود در کلم بروکلی خطر ابتلا به سرطان دهان را کاهش می دهد. برخی منابع ادعا می کنند که خوردن کلم بروکلی خام می تواند پلاک را از بین ببرد و دندان ها را سفید کند. با این حال هیچ داده علمی دقیق برای اثبات این امر وجود ندارد. انجام تحقیقات بیشتر این موضوع را تایید خواهد کرد.

 

حفظ سلامت و مواد مغذی استخوان:

بسیاری از مواد مغذی موجود در کلم بروکلی برای سلامت استخوان ها مفید است و از اختلالات مربوط به استخوان جلوگیری می کند. کلم بروکلی منبع خوبی از ویتامین K و کلسیم است، دو عنصر حیاتی برای حفظ استخوان های قوی و سالم دو عنصر فوق هستند.

همچنین این سبزی حاوی فسفر، روی و ویتامین A و C است که برای سلامت استخوان ها نیز ضروری به حساب می آید. یک مطالعه آزمایشگاهی نشان می دهد که سولفورافان موجود در کلم بروکلی به جلوگیری از آرتروز کمک می کند. با این حال تحقیقات بیشتری برای نتیجه گیری قطعی در مورد نقش آن در انسان مورد نیاز است.

 

پیشگیری از بروز سرطان:

این سبزیجات حاوی گلوکوزینولات ها هستند. در حین پخت و پز جویدن و هضم این گلوکو زینولات ها تجزیه می شوند، تا ترکیبات فعال بیولوژیکی ایجاد کنند. یکی از این ترکیبات، ایندول- ۳ -کاربینول ترکیبی با خواص ضد سرطانی قوی است. در بعضی از تحقیقات مشخص شده است که کلم ها خصوصا کلم بروکلی در درمان انواع سرطان ها به ویژه سرطان پروستات، سرطان ریه ها، سرطان سینه، و سرطان روده بزرگ نقش کمک کننده ای دارند.

یکی دیگر از ترکیبات موجود در کلم بروکلی برای پیشگیری از سرطان سولفورافان یا گوگرد ارگانیک طبیعی است. سولفورافان عملکرد و تقسیم سلولی طبیعی را پشتیبانی می کند و حتی باعث افزایش آپوپتوز( مرگ سلولی برنامه ریزی شده ) در سلول های سرطانی می‌شود. تحقیقات نشان داده است که فقط خوردن ۳ وعده کلم بروکلی در هفته می تواند خطر ابتلا به سرطان را تا ۶۰ درصد کاهش دهد.

 

سم زدایی بدن با مصرف بروکلی:

غالباً گفته شده است که ماده گلوکورافانین، گلوکوناستورتین و گلوکوبراسیسین موجود در کلم بروکلی مواد شیمیایی مضر را از بدن شما دفع کرده و از بین می برد. سولفورافان موجود در جوانه کلم بروکلی با ایجاد شبکه ای از آنزیم های سم زدا سلول های هوازی را از آسیب در امان نگه می دارد. علاوه بر این واکن شهای التهابی را نیز سرکوب می کند. در مطالعه دیگری مشخص شده است که بدن افرادی که چای جوانه کلم بروکلی مصرف می کنند، سم زدایی بیشتری دارد.

این افراد مشاهده کردند که پس از آزمایش طولانی مدت ۸ هفته ای، میزان بنزن و آکرولئین که فرآورده های حاصل از مواد شیمیایی قابل احتراقی هستند که معمولاً در مناطق بسیار آلوده دیده می شوند، در خون آنها کاهش پیدا کرده است. کلم بروکلی به از بین بردن آلاینده هایی که به طور ناخواسته آنها را استنشاق می کنیم کمک می کند. 

 

حفظ سلامت قلب و عروق:

کلم بروکلی رگ های خونی را قوی می کند که یکی از راه های افزایش بهبود سلامت قلب است. سولفورافان موجود در گیاهان می تواند از آسیب ناشی از بیماری های قندی مزمن و اسیب رگ های خونی جلوگیری کرده و حتی آن را برگشت دهد. نتیجه مطالعه ای نشان داده است که مصرف کلم بروکلی پمپاژ خون شما را آسان تر می کند و همینطور آسیب به قلب را در هنگام محرومیت از اکسیژن کاهش می دهد.

یکی از رازهایی مفید برای سلامتی قلب مصرف کلم بروکلی می باشد. مطالعات متعدد دیگری نیز مصرف کلم بروکلی را با کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونری قلب مرتبط می دانند. این سبزی می تواند التهاب و اکسیداسیون شریان ها را در افراد مستعد سکته مغزی کاهش دهد. همچنین مطالعات نشان داده است که سولفورافان موجود در کلم بروکلی سطح فشار خون را تنظیم می.کند کلم بروکلی فاقد کلسترول است و همچنین چون فیبر دارد، سطوح کلسترول را تنظیم و از حملات قلبی جلوگیری می کند.

 

بهبود عملکرد کبد:

از این گیاه برای جلوگیری از سرطان کبد و کمک به درمان آن استفاده می شود. جوانه های بروکلی ممکن است آنزیم های سم زدا را افزایش داده و کبد را از آسیب ناشی از آن محافظت کند. همچنین کلم بروکلی ممکن است از نارسایی کبد جلوگیری کند. خوردن ۴ وعده غذایی این کلم در هفته، می تواند سلامت کبد شما را به طرز شگفت آوری بهبود بخشد. مطالعه دیگری گزارش داده است که رژیم غذایی حاوی کلم بروکلی برای جلوگیری از بیماری کبد چرب استفاده می شود.

 

عملکرد مناسب حس بینایی:

مطالعات نشان داده است که کلم بروکلی ممکن است از نابینایی جلوگیری کند و این اثربخشی دوباره به سولفورافان موجود در بروکلی نسبت داده می شود. تحقیقات نشان داده است که هرچه سلول های چشمی شما سولفورافان بیشتری دریافت کنند از محافظت بیشتری برخوردار خواهید شد.

و همچنین مشخص شده است که میوه ها،  سبزیجات سبز و زرد با لوتئین و زآگزانتین غنی شده اند نیز چنین اثری را دارند.. این آنتی اکسیدان های فوق العاده از ابتلا به سایر بیماری های جدی چشم مانند آب مروارید و دژنراسیون ماکولا جلوگیری می کنند. تقریباً ۱۰۰ گرم کلم بروکلی آب پز حاوی لوتئین و زاگزانتین است. همچنین این گیاه سرشار از ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی ضروری، برای بینایی بهتر چشم است.

 

پوستی زیبا با مصرف بروکلی:

بروکلی همانند آنتی اکسیدان ها، سلامت پوست را تضمین کرده و روند پیری را کاهش می دهد.

ویتامین C موجود در سبزیجات تولید کلاژن می کند و در نهایت باعث می شود که پوست شما جوان تر به نظر برسد. کلم بروکلی حاوی ماده ای به نام گلوکورافانین است که به سولفورافان تبدیل شده و به ترمیم پوست کمک می کند و باعث سلامت پوست شما می شود؛ بنابراین خوردن کلم بروکلی با سرعت بیشتری پوست شما را بازسازی می کند و به چهره شما زیبایی طبیعی می بخشد. مطالعات نشان داده است که عصاره جوانه کلم بروکلی از پوست در برابر آسیب های پوستی و سرطان ناشی از اشعه UV محافظت می کند.

 

حفظ رشد مناسب و سلامت مو:

ویتامین های گروه B و ویتامین C باعث تقویت موهای شما و فولیکول های مو می شوند. همچنین ویتامین C با رادیکال های آزادی که باعث ریزش مو می شود مبارزه می کند. سبزیجات سبز تیره، مانند کلم بروکلی پر از ویتامین های A و C هستند که سبوم تولید می کند.

ویتامین C موجود در این گیاه شگفت انگیز رادیکال های آزاد را از بین می برد و باعث ضخیم تر و سالم تر شدن موهای شما می شود. همچنین منبع خوبی از ویتامین های گروه B نیز می باشد که استرس را کاهش داده و با ریزش مو مبارزه می کند. روغن دانه ی بروکلی، حاوی یک ترکیب اسید چرب منحصر به فردی است که شبیه به سیلیکون موجود در شامپوها است که وظیفه درخشان کردن موهای شما را بر عهده دارد.

 

فواید کلم بروکلی برای مردان:

کلم بروکلی برای سلامت مردان بسیار مفید است، کلم بروکلی با توجه به خواص بی نظیری که دارد به جلوگیری از سرطان پروستات کمک می کند. اگر می خواهید قوای جنسی خود را تقویت کنید، بهتر است از کلم بروکلی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

 

اثرات کلم بروکلی بر سلامت و عملکرد تخمدان:

خوردن کلم بروکلی خام برای درمان کیست تخمدان مفید است. فیبر موجود در کلم قند خون و سطح هورمون بدن را متعادل نگه می دارد. همچنین بد نیست بدانید که مصرف روزانه ۱۰ گرم فیبر، خطر ناباروری را کاهش می دهد و تخمدان را تقویت می کند و برای زنان مبتلا به تنبلی تخمدان خوردن کلم بروکلی توصیه می شود.

 

بروکلی سبزی مناسب بدنسازان:

کلم بروکلی سیستم ایمنی بدنسازان را تقویت می کند، باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی می شود، هضم غذا را بهبود می بخشد. این سبزی سرشار از پروتئین گیاهی بوده و کالری پایینی دارد، به همین دلیل یکی از بهترین خوراکی ها برای بدنسازان در رژیم کاهش وزن و کات کردن عضلات به حساب می آید.

وجود ویتامین C گوگرد و اسیدهای آمینه خاص در کلم بروکلی باعث می شود که خاصیت ضد عفونی کنندگی بسیار قوی داشته باشد و رادیکال های آزاد و سموم مانند اسید اوریک را از بدن حذف کند.

 

توصیه به استفاده ی بروکلی در بارداری:

بدن در دوران بارداری به ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین زیادی احتیاج دارد تا بتواند از نوزاد و مادر حمایت کند کلم بروکلی منبع خوبی از ویتامین B است، یعنی، B9 که به فولات نیز معروف است. فولات یک ماده مغذی ضروری برای رشد مغز و نخاع جنین است.

مصرف منظم غذاهای غنی از فولات مانند کلم بروکلی می تواند به سلامت حاملگی کمک کند. علاوه بر این، برخی از مطالعات روی حیوانات نشان می دهد که اگر کلم بروکلی که توسط مادر باردار مصرف شود به رشد نوزاد کمک می کند.

 

تقویت سیستم ایمنی با بروکلی:

عملکرد سیستم ایمنی بدن پیچیده است و برای عملکرد صحیح به مواد مغذی زیادی احتیاج داریم. مسلما ویتامین C ضروری ترین ماده مغذی برای عملکرد سیستم ایمنی است و کلم بروکلی سرشار از آن است.

تحقیقات نشان می دهد که ویتامین C هم در پیشگیری و هم در درمان بیماری های مختلف نقش دارد. به نظر می رسد مصرف روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی گرم ویتامین C برای جلوگیری از برخی عفونت ها کافی است.

به طور معمول ویتامین C در میوه پرتقال یا توت فرنگی به وفور یافت می شود. اما فراموش نکنید که نصف فنجان ( حدود ۷۸ گرم ) کلم بروکلی پخته شده ۸۴ درصد از RDI این ویتامین را در خود دارد.

 

جوانی بیشتر با بروکلی:

روند پیری تا حد زیادی به استرس اکسیداتیو و کاهش عملکرد متابولیک در طول عمر شما نسبت داده می شود. اگر چه پیری یک فرایند طبیعی اجتناب ناپذیر است اما کیفیت رژیم غذایی نقش مهمی در تعیین بیان ژنتیکی و توسعه بیماری های مرتبط با سن دارد.

تحقیقات نشان می دهد که سولفورافان به عنوان یک ترکیب کلیدی فعال در کلم بروکلی، با افزایش ژن های آنتی اکسیدانی روند بیوشیمیایی پیری را کند می کند. با این وجود تحقیقات بیشتری برای تعیین رابطه علت و معلولی بین مصرف کلم بروکلی و تأثیر آن بر روند پیری مورد نیاز است.

 

 کلم بروکلی و سلامت مغز و روند آلزایمر:

برخی از مواد مغذی و ترکیبات فعال زیستی موجود در کلم بروکلی افت روانی را کند کرده و از عملکرد سالم مغز و بافت عصبی حمایت می کنند. مطالعه ای روی ۹۶۰ فرد مسن نشان داد که مصرف روزانه سبزیجات سبز تیره مانند کلم بروکلی، بدن را در برابر زوال عقل و آلزایمر مرتبط با افزایش سن ایمن می کند.

علاوه بر این یک مطالعه روی حیوانات نشان داد که موش های تحت درمان با کمپفرل ترکیبی در کلم بروکلی میزان آسیب مغزی و التهاب بافت عصبی را پس از یک رویداد شبیه سکته مغزی کمتر تجربه کردند.

سولفورافان یکی دیگر از ترکیبات فعال زیستی است که در کلم بروکلی وجود دارد، این عنصر می تواند از عملکرد مغز پس از کاهش اکسیژن رسانی به مغز حمایت کند.

 

درمان یبوست با بروکلی:

کلم بروکلی سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان است. هر دو آن ها ممکن است از عملکرد سالم روده و سلامت دستگاه گوارش حمایت کنند‌ عملکرد منظم روده و اجتماع قوی باکتری های سالم در روده بزرگ دو جزء حیاتی برای سلامت دستگاه گوارش هستند.

خوردن غذاهای غنی از فیبر و آنتی اکسیدان مانند کلم بروکلی در حفظ عملکرد سالم روده نقش مهمی دارد. یک مطالعه روی موش هایی که رژیم کلم بروکلی داشتند، کاهش التهاب در روده بزرگ و همچنین تغییرات مطلوب در باکتری های روده را نشان داد.

یک مطالعه اخیر روی انسان ها نیز نشان داد افرادی که کلم بروکلی می خوردند راحت تر از افراد گروه کنترل مدفوع می کردند و دچار عارضه یبوست نشدند.

 

فواید کلم بروکلی برای دیابتی ها:

خوردن کلم بروکلی از کنترل بهتر قند خون در افراد مبتلا به بیماری دیابت حمایت می کند. اگر چه مکانیسم دقیق آن ناشناخته است اما ممکن است مربوط به محتوای آنتی اکسیدانی کلم بروکلی باشد.

یک مطالعه انسانی نشان داد که مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که روزانه کلم بروکلی را به مدت یک ماه مصرف می کردند به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

از سوی دیگر کلم بروکلی منبع خوبی از فیبر است. برخی تحقیقات نشان می دهند که مصرف بیشتر فیبر غذایی با کاهش قند خون و بهبود کنترل دیابت مرتبط است.

کلم بروکلی خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارد آنتی اکسیدانها مولکول هایی هستند که آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد را مهار یا خنثی می کنند. این امر می تواند منجر به کاهش التهاب و اثر محافظتی کلی شود. همچنین کلم بروکلی دارای سطح بالایی از گلوکورافانین است، ترکیبی که در نتیجه فرآیند هضم به آنتی اکسیدان قوی به نام سولفورافان تبدیل می شود.

مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان می دهد که سولفورافان ممکن است مزایای سلامتی متعددی از جمله کاهش قند خون، کاهش سطح کلسترول بد، کم کردن استرس اکسیداتیو و کاهش توسعه بیماری های مزمن را به دنبال داشته باشد.

با این حال تحقیقات بیشتری برای درک نقش آن در سلامت انسان مورد نیاز است. کلم بروکلی همچنین حاوی مقادیر قابل توجهی از آنتی اکسیدان های لوتئین و زاگزانتین است‌ این عناصر ممکن است از استرس اکسیداتیو و آسیب سلولی در چشم شما جلوگیری کنند.

 

ملاحظات مصرف بروکلی و عوارض احتمالی:

در ادامه به مضرات استفاده بیش از حد کلم بروکلی می پردازیم:

 

ایجاد آلرژی یا حساسیت:

کلم بروکلی و خواص آن بیشمار است اما ممکن است با مصرف بیش از حد آن موجب بروز حساسیت و آلرژی در شما شود. مصرف بروکلی، ممکن است در برخی از افراد حساس، باعث ایجاد بثورات پوستی شود. در صورت مشاهده چنین تأثیراتی مصرف این گیاه را متوقف کنید.

 

کم کاری تیروئید:

کلم بروکلی و سایر گیاهان خانواده کلم ها، حاوی گواتروژن هایی هستند که ممکن است در عملکرد تیروئید اختلال ایجاد کنند. گواتروژن ها ترکیباتی هستند که تولید هورمون های تیروئیدی را مختل می کنند. هرچند که هیچ مزیت بالینی برای این مورد وجود ندارد. افراد مبتلا به کم کاری تیروئید به ویژه افراد مبتلا به کم کاری تیروئید خود ایمنی از مواد مغذی موجود در کلم ها از جمله کلم بروکلی بهره مند می شوند.

 

ناراحتی معده:

از آنجایی که کلم بروکلی حاوی فیبر است خوردن زیاد آن می تواند وضعیت معده شما را خراب کند. همچنین این گیاه حاوی قندهای غیر قابل هضم است که توسط باکتری های روده تخمیر می شوند. معمولا این موضوع مطلوب است؛ اما در افرادی که سندرم روده تحریک پذیر دارند یا دچار بیماری رشد باکتری های روده کوچک هستند، ممکن است علائم ناراحت کننده بسیاری به وجود آورد.

 



بروکلی در سبد غذایی

بروکلی در سبد غذایی

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 05 شهریور 1402

"بروکلی" از خانواده کلم هاست و سرشار از ویتامین های A و D .است بروکلی در فصل های خنک بهترین و بیشترین محصول را می دهد. کلم بروکلی از 90 درصد آب تشکیل شده و حاوی مواد مغذی فوق العاده ای است. یک عدد بروکلی کوچک به اندازه یک فنجان جو فیبر و به اندازه دو عدد پرتقال، ویتامین C دارد. حتی می توان از برگ های بروکلی نیز استفاده کرد چون خوردنی هستند.

جالب اینجاست که از این گیاه مفید نه فقط به صورت خام که به صورت پخته در انواع غذا می توان استفاده کرد. با گنجاندن انواع غذا که با بروکلی تهیه می شوند در فهرست غذاهای خانواده علاوه بر بهره مندی از خواص کلم بروکلی منوی غذای رنگارنگ، سالم و متنوعی خواهید داشت.

انواع غذا و سالاد با کلم بروکلی

سالاد انار و کلم بروکلی:

به دلیل وجود انار در این سالاد، سالاد دارای رنگ خاص و ویژه ای است.

سالاد انار و کلم بروکلی یکی از انواع سالاد های خوشمزه و مجلسی بین المللی است که با دستورهای متنوعی تهیه می شود. این سالاد خوشمزه علاوه بر اینکه ظاهری شیک و مجلسی دارد، طعمی خوشمزه و بسیار خاص دارد که می تواند یک گزینه عالی برای فصل زمستان باشد. یکی دیگر از استفاده های این سالاد لاکچری این است که می توانیم آنرا در کنار شام شب يلدا سرو کنیم. این سالاد خوشمزه از ترکیب گلم کلم، کلم بروکلی و انار تهیه می شود که در صورت تمایل می توانیم به جای استفاده از کلم بروکلی از کلم های دیگر مانند کلم بنفش و کلم برگ نیز استفاده کنیم.

● طرز تهیه سالاد انار و کلم بروکلی:

- انار ۱ لیوان

- گل کلم ۲ عدد کوچک

- ۲ عدد  کلم بروکلی کوچک

- سس مایونز ۴ قاشق غذاخوری

- آب لیمو ترش ۱ قاشق غذاخوری

- روغن زیتون ۱ قاشق غذاخوری

- نمک و فلفل سیاه به مقدار کافی

 

● دستور تهیه سالاد انار و کلم بروکلی:

- مرحله اول:

برای تهیه سالاد انار و کلم بروکلی مجلسی ابتدا گل کلم و کلم بروکلی را به صورت تکه تکه خرد می کنیم و به خوبی می شوییم سپس داخل آبکش قرار می دهیم تا آب اضافی شان به طور کامل خارج شود.

 

-مرحله دوم:

گل کلم و کلم بروکلی را می توانیم به صورت خام سرو کنیم که البته نفخ زیادی دارد. یا اینکه قبل از اضافه کردن به سالاد بجوشانیم تا بو و طعم زهم کلم ها گرفته شود. برای این منظور یک قابلمه مناسب انتخاب می کنیم و ۲ پیمانه آب به ان‌اضافه می کنیم.

 

-مرحله سوم:

در این مرحله قابلمه را روی حرارت متوسط قرار می دهیم و ۱ قاشق چایخوری نمک به آب جوش اضافه می کنیم. پس از اینکه آب به نقطه جوش رسید گل کلم و کلم بروکلی را به آب جوش اضافه می کنیم.

 

-مرحله چهارم:

حالا به مدت ۱۵ دقیقه زمان می دهیم تا گل کلم و کلم بروکلی بجوشند سپس آنها را از آب جوش خارج می کنیم و کنار می گذاریم تا کاملا خشک شوند و آب اضافی شان به طور کامل گرفته شود.

 

-مرحله پنجم:

نکته مهم در مورد جوشاندن گل کلم و کلم بروکلی این است که باید مراقب باشیم بیش از حد درون آب جوش نمانند، چون بیش از حد نرم می شوند و ممکن است هنگام مخلوط کردن با انار له شوند که باعث خراب شدن ظاهر سالاد می شود.

 

-مرحله ششم:

در این مرحله گل کلم و کلم بروکلی را داخل یک کاسه مناسب می ریزیم سپس انار دانهه شده را اضافه کنیم و به آرامی با هم ترکیب می کنیم تا کاملا یکدست شوند. سپس به سراغ آماده کردن سس می رویم.

 

-مرحله هفتم:

برای تهیه سس سالاد ابتدا سس مایونز را داخل یک کاسه مناسب می ریزیم، سپس روغن زیتون را به همراه آب لیمو ترش و مقداری نمک و فلفل سیاه اضافه می کنیم و به خوبی ترکیب می کنیم تا با هم یکدست شوند.

 

-مرحله هشتم:

در این مرحله سس را به سالاد اضافه می کنیم و مخلوط می کنیم تا سس به تمام نقاط سالاد برسد.

حالا روی کاسه سالاد را با سلفون می پوشانیم و در یخچال قرار می دهیم تا سس به خوبی به خورد سالاد برود، سپس سرو می کنیم.

 

سالاد ریگاتونی کلم بروکلی و قارچ:

سالاد ریگاتونی یکی از سالادهای خوشمزه می باشد. ریگاتونی به نوع ماکارونی استفاده شده این سالاد می گویند که اسم این فرم ماکارونی ریگاتونی است و ترکیب آن با سبزيجات مختلف طعم بسیار خوبی می دهد.

 ریگاتونی نوعی پاستا لوله ای شکل است که دو سر آن خالی می باشد. تهیه این سالاد بسیار آسان است و وقت بسیار کمی را می گیرد و می توانید به راحتی تهیه کنید و با انواع سبزیجات سرو کنید. سالاد ریگاتونی را می توانید برای مهمانی خود نیز استفاده کنید یا به منو کافه و رستوران های خود اضافه کنید. سالاد ریگاتونی با مرغ و کلم بروکلی تهیه می شود و اگر دوست نداشتید می توانید مرغ را حذف کنید در تهیه این سالاد می توانید خلاقیت های مختلف به کار بگیرید. می توانید آن را ساده یا قالبی تهیه کنید.

 

● مواد لازم جهت تهیه سالاد ریگاتونی و بروکلی

-۵۰۰ گرم پاستا

-یک عدد کلم بروکلی خرد شده

-۲۵۰ گرم قارچ اسلایس شده

-۲ لیوان شیر پر چرب

-۱۲-۸ حبه سیر رنده شده

-۳ قاشق غذا خوری آرد برنج یا آرد با همین کیفیت

-نمک، فلفل سیاه و ادویه دلخواه

-روغن به مقدار لازم

 

●طرز تهیه سالاد ریگاتونی و بروکلی:

ابتدا پاستا را طبق دستورالعمل روی بسته بندی پخته و آبکش کنید. همزمان در ماهیتابه روغن بریزید روی حرارت بالا قارچ را تفت دهید. بعد کلم بروکلی را اضافه کنید و روی ظرف بگذارید حدود ۵ دقیقه تا کلم بروکلی مقداری نرم شود، بعد قارچ و بروکلی را روی پاستا پخته بریزید و در همان ماهیتابه سیر رنده را با روغن تفت دهید. بعد آرد را اضافه کنید تفت دهید و شیر را کم کم اضافه کنید و مرتب و سریع هم بزنید تا آرد گوله نشود.

- حرارت را کم کنید و بگذارید بجوشد تا سس غلیظ شود. اگر سس بعد از چند دقیقه به قوام مورد نظر شما نرسید یک قاشق غذاخوری آرد اضافه کنید و برعکس اگه خیلی غلیظ شد شیر بیشتر اضافه کنید.

- جهت طعم دادن نمک و فلفل را اضافه کرده و هم بزنید، برای اینکه یک سس فوق العاده خامه ای داشته باشید،سس را بوسیله گوشت کوب برقی یا مخلوط کن کامل یکدست کنید، سپس سس گرم را روی پاستا و کلم بروکلی ، قارچ بریزید و به آرامی مخلوط کنید و در صورت تمایل با فلفل سیاه یا چیلی و پنیر پارمسان سرو کنید.

بهتر است قبل از سرو کردن دو ساعت سالاد را در یخچال قرار دهید تا بهتر طعم دار شود و خوب جا بیفتد.

 

كوكو كلم بروکلی ( کوکو بروکلی ):

 

● مواد لازم برای تهیه کوکو کلم بروکلی:

-کلم بروکلی متوسط ۱ عدد

-آرد سفید یا سوخاری ۱ پیمانه

-شير نصف پیمانه

-تخم مرغ ۲ عدد

-پنیر پیتزا ۱ پیمانه

-۳ حبه سير

-نمک، فلفل، زعفران دم کرده به میزان لازم

 

● طرز تهیه کوکو کلم بروکلی:

۱. برای تهیه غذا با کلم بروکلی از نوع کوکو کلم بروکلی ابتدا یک ظرف مناسب را تا نیمه از آب پر کنید و کمی نمک داخل آن بریزید.

۲. صبر کنید تا آب به جوش بیاید.

۳.  بعد کلم بروکلی های شسته و تمیز را به گل های کوچک تقسیم کرده و داخل آب نمک بریزید و به مدت ۵ تا ۸ دقیقه بجوشانید.

۴. سپس آنها را داخل سبد ریخته و آب اضافه را دور بریزید.

۵. آرد و نمک را ۲ الی ۳ بار الک کنید.

۶. تخم مرغ ها را در ظرفی بشکنید و کمی هم بزنید تا یکدست شوند.

۷. شیر یا آب مرغ را افزوده و کم کم آرد را به آنها اضافه کنید و با چنگال خوب به هم بزنید تا کف کند.

۸. در این مرحله سیر رنده شده و پنیر پیتزا و فلفل و زردچوبه را نیز به مواد اضافه کرده و در نهایت کلم های پخته شده را با پشت چنگال خرد کنید و با مواد کوکو مخلوط نمایید تا خوب طعم دار شوند.

۹. در صورت تمایل دو قاشق زعفران آب کرده نیز به مواد کوکو افزوده و خوب مخلوط کنید.

۱۰. کمی روغن داخل ماهیتابه ریخته و صبر کنید تا داغ شود.

۱۱.‌ از مواد کوکوی اماده شده کمی با قاشق بردارید و در روغن داغ ریخته و سرخ کنید و وقتی یک سمت خوب سرخ شد کوکو را برگردانید و طرف دیگر را هم سرخ نمایید.

کوکو کلم بروکلی خوشمزه شما آماده است. کوکوها را داخل ظرف مناسبی چیده و اطراف آنها را با چند برش گوجه فرنگی و لیموی تازه و زیتون تزئین کرده و با نان سنگک تازه میل کنید. 

 

خوراک میگو با کلم بروکلی:

 

میگو یک غذای دریایی و پر خاصیت است. بعضی افراد طعم میگو را چندان دوست ندارند، همراهی میگو با بروکلی پخته شده باعث تلطیف طعم میگو و افزایش فوائد و خواص این غذا می شود.

 

- مواد لازم جهت تهیه خوراک میگو با بروکلی:

-دو عدد تخم مرغ بزرگ

-یک عدد کلم بروکلی بزرگ

-یک عدد میگوی بزرگ و بریده شده به قسمت های مساوی

-یک عدد فلفل قرمز شیرین خرد شده

-یک عدد فلفل دلمه ای خرد شده

-چهار حبه سیر

-نصف قاشق چایی خوری نمک و فلفل

-مقداری سرکه

-مقداری روغن زیتون

 

●مراحل تهیه خوراک میگو با کلم بروکلی:

- جهته تهیه ی این خوراک ابتدا یک ماهیتابه بزرگ بردارید و دو قاشق غذا خوری روغن داخل آن بریزید و بگذارید با حرارت زیاد داغ شود.

- سپس تخم مرغ ها را در روغن شکسته و عسلی کرده و در گوشه ای بگذارید تا خنک شوند.

- پس از آن با همان روغنی که داخل ماهیتابه باقی مانده،  گل کلم های شسته و خرد شده را به آن اضافه کرده و بگذارید به مدت ۳ تا ۴ دقیقه پخته شوند و سپس فلفل قرمز، فلفل دلمه ای ، سیر، نمک، فلفل، روغن زیتون و کمی سرکه را به آن اضافه کنید و مرتبا هم بزنید تا تمام مواد پخته و با یکدیگر ترکیب شوند.

- در همین فاصله در ماهیتابه ای جداگانه میگو ها را بریزید و آن را هم بزنید تا رنگ آن تغییر کند و کمی سرخ شود. در مرحله ،آخر میگوها را به ظرف  کلم بروکلی و فلفل قرمز اضافه کرده و به خوبی هم بزنید تا تمام مواد با یکدیگر ترکیب شوند و سپس در ظرف مناسب سرو کنید.

 

فریتاتای کلم بروکلی:

فریتاتا یک غذای جذاب و متفاوت است که ورود ان به سبد غذایی باعث ایجاد تنوع می شود.

- مواد لازم جهت  تهیه فریتاتای بروکلی:

- ۱ قاشق سوپ خوری نمک ( ۲۵ ) گرم

- ۲ فنجان بروکلی ۲۰۰ گرم

- ۲ فلفل قرمز ۸۵ گرم

-۵  تخم مرغ متوسط 

- ۲ فنجان پنیر خرد شده ۲۰۰ گرم

- ۱ قاشق سوپ خوری کره ۲۵ گرم

- ۱۶۵ میلی لیتر شیر

 

●مراحل تهیه فریتاتا بروکلی:

اولین کاری که باید انجام دهید این است که بروکلی شسته شده را در قابلمه کوچک بجوشانید. سپس آب اضافی راتخلیه کنید. دقت کنید فر را از قبل با دمای 180 درجه سانتیگراد گرم کنید.

- در این مرحلا باید سس فریتاتا را اماده کنید. جهت تهیه ی این سس در یک تابه تخم مرغ را بشکنید و شیر را به ان اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شود.برای طعم دار شدن سس نمک و فلفل قرمز خرد شده را به ان اضافه کنید و بعد پنیر پیتزا را به ان اضافه کنید تا سس کمی قوام پیدا کند.

 این ترکیب را به مدت 5 دقیقه با حرارت کم بپزید ولی دائما هم بزنید تا سس یکدست شود و ته نگیرد . سپس سس را  از روی حرارت بردارید سس را با بروکلی ها مخلوط کنید .سپس ته ظرف فر را با روغن چرب کنید و مخلوط بروکلی و سس را در ظرف بریزیدو ظرف را داخل فر بگذارید. تا طلایی شدن سطح روی سس در فر قرار دهید. البته بیش از 15 دقیقه داخل فر نگذارید.

بعد از خنک شدن در ظرف مورد نظر فریتاتا را سرو کنید.

 

سوپ کلم بروکلی و پنیر چدار:

 

سوپ یک پیش غذای خوشمزه در کل دنیاست و تنوع بالایی دارد. در این قسمت سوپ کلم بروکلی را بررسی می کنیم.

- مواد لازم جهت تهیه سوپ کلم بروکلی و پنیر چدار:

-کره ۲ قاشق غذاخوری

-پیاز ۱ عدد کوچک خرد شده

-شیر پر چرب ۲ پیمانه

-آب مرغ عصاره مرغ ۲ پیمانه

-بکلم بروکلی ۱ پیمانه خرد شده

-هویج ۱ پیمانه خرد شده

-کرفس ۱ شاخه

-پنیر چدار : ۱ قالب (۳۰۰ گرم)

-نمک و فلفل به مقدار مورد نیاز

 

●مراحل تهیه سوپ کلم بروکلی با پنیر چدار:

-ابتدا پیاز ها را نگینی خرد کنید. در یک تابه پیازهای خرد شده را با ۱ قاشق کره تفت دهید تا کمی آب آن کشیده شود و سبک شوند. قبل از اینکه رنگ پیازها طلایی شود از روی حرارت آن را بردارید.

-در یک قابلمه دیگر ۱ قاشق کره بریزید تا ذوب شود سپس شعله را کم کنید و آرد را به آن اضافه کنید.

-آرد را دائما هم بزنید تا نسوزد. برای جلوگیری از سوختن حتی می توانید ۲ قاشق شیر به آن اضافه کنید .

-۳ تا ۴ دقیقه بعد  قابلمه را مدت کوتاهی از روی حرارت بردارید تا کمی خنک شوند. و زمانی که شیر و اب مرغ اضافه شود ارد گلوله نشود.

-شیر را کم کم به آرد اضافه کنید. ۲ لیوان آب مرغ را هم به قابلمه اضافه کنید.اگر آب مرغ در دسترس ندارید می توانید، از پودر عصاره مرغ استفاده کنید حدود ۲۰ دقیقه مواد داخل قابلمه را هم بزنید تا بوی خامی آرد گرفته شود و کمی غلیظ شود.

-سبزیجات خرد شده یعنی کلم ،بروکلی، هویج و کرفس را در قابلمه بریزید حدود ۲۰ دقیقه زمان دهید تا سبزیجات در قابلمه بجوشد و سوپ یکنواخت شود.

-البته هر چه سبزیجات کمتر حرارت ببینند سبزی و خواص خود را بیشتر حفظ می کنند، پس زیاد آن را حرارت ندهید.

-در مرحله ی آخر پنیر چدار را ریز خرد کرده در قابلمه بریزید و هم بزنید تا از هم باز شده و حل بشود.

-در انتها جهت طعم دار کردن سوپ نمک و فلفل و ادویه را به سوپ چدار و کلم بروکلی اضافه کنید.

-بعد از به قوام رسیدن مناسب سوپ، ان را سرو کنید.

 

کلم بروکلی کبابی:

-مواد لازم برای تهیه کلم بروکلی کبابی با پنیر:

-کلم بروکلی چهار فنجان

-کره دو قاشق غذاخوری

-سیر دو حبه

-آرد گندم دو قاشق غذاخوری

-شیر پرچرب سه چهارم فنجان

-پنیر پارمسان نصف فنجان

-نمک و فلفل به مقدار لازم

 

●مراحل تهیه کلم بروکلی کبابی با پنیر:

برای تهیه میان وعده ای سبک و سالم مثل بروکلی کبابی یا گل کلم کبابی، ابتدا باید فر را روی ۱۶۵ درجه سانتیگراد قرار دهید تا گرم شود. - در ابتدا یک قابلمه کلمه بروکلی را قرار دهید و روی آن آب بریزید.

-آب باید روی کلم را بپوشاند سپس قابلمه را روی گاز قرار داده و اجازه دهید به مدت دو تا شش دقیقه بپزد. پس از گذشت این زمان با کمک یک آبکش آب قابلمه را دور ریخته و کلم بروکلی های پخته شده را در یک ظرف بریزید.

-یک ماهیتابه کوچک را روی حرارت متوسط قرار داده و داخل آن کره پاستوریزه بریزید و اجازه دهید با حرارت متوسط کره آب شود. سپس به آن آرد گندم را اضافه کرده و اجازه دهید تا زمانی که حباب دار می شود روی اجاق بماند.

-آرام آرام شیر پرچرب را به آن اضافه کرده و به خوبی هم بزنید.اجازه دهید مواد داخل قابلمه به مدت یک دقیقه بجوشد، سپس آن را از روی گاز بردارید. مواد به دست آمده را با کلم بروکلی بخارپز شده در یک کاسه ریخته و مخلوط کنید.

-برای قرار دادن بروکلی ها در فر، داخل ظرف فر فویل آلومینیومی گذاشته و کلم بروکلی و مواد ترکیب شده با آن را به ظرف منتقل کنید. سپس به آن نمک و فلفل اضافه کنید مقدار نمک و فلفل به سلیقه شما بستگی دارد.

-اگر طعم شور یا تند دوست دارید می توانید مقدار آنها را کم یا زیاد کنید پنیر پارمسان را رنده کرده و همراه با سیر به مواد اضافه کنید و خوب هم بزنید.

- سپس ظرف را داخل فر گذاشته و اجازه دهید به مدت ۳۰ دقیقه و تا زمانی که رنگ آن طلایی شود در فر بماند.حالا کلم بروکلی کبابی با پنیر شما آماده است.

 

 

 

برچسب ها: کلم بروکلی, گیاه دارویی
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.