پاپریکا یک ادویه ی محبوب در سراسر دنیا است که از آسیاب کردن انواع مختلف فلفلهای خشک شده تهیه میشود و جایگاه چهارمین ادویه را در سراسر دنیا در کنار نمک و فلفل دارد . که از نوعی فلفل دلمه ی قرمز گوشتی به نام Boldog و یا نوع Alma تهیه می شود .البته از هرنوع دیگر فلفل دلمه ی رنگی هم قابل تهیه است.
این ادویه علاوه بر رنگ قرمز جذاب، طعم ملایمی دارد که میتواند به غذاها عمق بیشتری ببخشد. بسته به نوع فلفل مورد استفاده، پاپریکا میتواند شیرین، دودی یا تند باشد. این ادویه در آشپزی کشورهای مختلف از جمله مجارستان، اسپانیا، مکزیک و هند بسیار کاربرد دارد.
---
قبل از اینکه به سراغ غذاهایی برویم که میتوان پاپریکا را در آنها به کار برد، بهتر است با انواع این ادویه آشنا شویم:
این نوع از فلفل های ملایم تهیه شده و طعمی ملایم و کمی شیرین دارد.
از فلفل هایی که روی آتش دود داده شده اند تهیه شده و طعمی خاص و دودی دارد. بیشتر در آشپزی اسپانیایی استفاده میشود.
از فلفل های تند آسیاب شده تولید شده و طعم تندی دارد که میتواند به غذاها گرما ببخشد.
پاپریکا یکی از بهترین ادویه ها برای طعم دادن به انواع گوشت است:
مرغ سوخاری: ترکیب پاپریکا با پودر سیر، نمک و فلفل یک لایه طعم دار خوشمزه روی مرغ ایجاد میکند.
استیک گوشت: ترکیب آن با ادویه هایی مثل زیره، سیر و فلفل سیاه، به استیک طعمی عمیق و جذاب می بخشد.
خورش گولاش مجارستانی: این غذای سنتی مجارستانی، پایه ای از گوشت، پیاز، فلفل دلمه ای و مقدار زیادی پاپریکا دارد.
کباب و جوجه کباب: پاپریکا را میتوان در مرینیت (مخلوط ادویه ای برای مزه دار کردن) گوشت قبل از گریل کردن استفاده کرد.
پاپریکا میتواند طعم ماهی و میگو را نیز بهتر کند:
میگوی اسپایسی: ترکیب پاپریکای دودی با کمی فلفل قرمز و سیر، طعمی خوشمزه به میگو می دهد.
ماهی گریل شده: اضافه کردن پاپریکا به روغن زیتون و آبلیمو برای مزه دار کردن ماهی بسیار عالی است.
پاپریکا در غذاهای گیاهی نیز به خوبی کار میکند:
سیبزمینی تنوری: ترکیب پاپریکا با روغن زیتون و نمک باعث طلایی و خوشمزه شدن سیبزمینی های تنوری می شود.
ذرت کبابی: مالیدن کره و پاپریکا روی ذرت گریل شده طعمی عالی ایجاد می کند.
خوراک عدس و لوبیا: اضافه کردن پاپریکا به خوراک های گیاهی، آنها را خوشرنگ و خوش طعم می کند.
پائیا اسپانیایی: یک غذای برنجی سنتی اسپانیایی است که با پاپریکا، زعفران، غذاهای دریایی یا گوشت تهیه می شود.
پاستا آلفردو با مرغ: اضافه کردن کمی پاپریکا به سس خامه ای، آن را خوش عطر و جذاب تر می کند.
ریزوتو: در برخی انواع ریزوتو از پاپریکا برای رنگ و طعم بیشتر استفاده می شود.
سوپ گوجه فرنگی: اضافه کردن کمی پاپریکا طعم ملایم و شیرینی به سوپ گوجه می دهد.
سس باربیکیو: پاپریکا یکی از مواد کلیدی در تهیه سس باربیکیو است که طعم دودی آن را تقویت می کند.
سس ماست و سیر: ترکیب ماست، سیر و پاپریکا یک دیپ خوشمزه برای سیبزمینی یا سبزیجات خام ایجاد میکند.
حرارت بالا می تواند طعم پاپریکا را تلخ کند. بنابراین، بهتر است آن را در انتهای پخت اضافه کنید.
پاپریکای دودی برای غذاهای کبابی و گریل شده بهترین انتخاب است.
پاپریکای شیرین را میتوان برای رنگ دادن به غذاهایی مثل خوراک ها و سوپ ها استفاده کرد.
پاپریکا یکی از ادویه های پرکاربرد در آشپزی است که در انواع غذاهای گوشتی، گیاهی، دریایی، برنجی و حتی سس ها استفاده می شود. با شناخت انواع مختلف آن و نحوه استفاده صحیح، میتوان غذاهای خوشمزه تر و خوشرنگ تری تهیه کرد. پس اگر می خواهید طعم های جدیدی را امتحان کنید، پاپریکا را در آشپزی خود فراموش نکنید!
پاپریکا دارای ویتامین C سرشار است . این ویتامین تاثیر مهمی در خنثی کردن رادیکال های ازاد دارد . رادیکال های ازاد جز اولین عوامل اسیب رسان به سیستم عروقی هستند که زمینه ی گرفتگی عروق را ایجاد می کند . بنابراین ویتامین C با خنثی کردن عوامل اسیب رسان ( رادیکال های ازاد )باعث حفظ سلامت عروق و سیستم قلبی می شود . از جانب دیگر عواملی که کلسترول مفید ( HDL ) را در خون افزایش دهند باعث کاهش ابتلا به بیماری قلبی و سکته می شود . پاپریکا چندین بتاکاروتن ویژه دارد که باعث افزایش کلسترول خوب خون می شود . زمینه ی گرفتگی عروق را برطرف می کند و باعث حفظ سلامت سیستم قلبی عروقی می شود.
از جمله بیماری های خود ایمنی که باعث التهاب مفاصل می شود و مشکلات حرکتی و درد برای بیمار ایجاد می کند ، ارتریت روماتوئید است . هر عاملی که التهاب مفاصل را در این بیماری ها کمک کند گامی جهت درمان این افراد است . پاپریکا دارای عوامل کاهش دهنده ی التهاب است . بنابراین حتی برای افراد مبتلا به ارتروز هم مفید است .
افرادی که ورزش های حرفه ای و تمرینات سنگین انجام می دهند نیاز به تامین انرژی و ریکاوری عضلات بعد از انجام تمرینات دارند . ویتامین B6 پاپریکا حین ورزش باعث رهایش انرژی مورد نیاز و کافی جهت تمرین می شود . بعد از تمرین سنگین هم بدت دچار تروما شده است و احتیاج به عواملی برای ریکاوری و بازگرداندن ان به حالت اولیه و رفع خستگی دارد . ویتامین C سرشار پاپریکا این شرایط را برای ریکاوری عضلات و رفع خستگی عضلات فراهم می کند . بنابراین استفاده از این ادویه به ورزشکاران توصیه می شود .
از عوامل مهمی که باعث کاهش ابتلا به بیماری های عفونی و سرماخوردگی می شود ، مصرف ویتامین C و سایر عواملی است که باعث از بین رفتن عوامل اسیب رسان به بدن می شود و سیستم ایمنی باید بر علیه انها وارد عمل شود .
بنابراین پاپریکا چون سرشار از ویتامین C است سیستم ایمنی را کمک و تقویت می کند و باعث کوتاه شدن دوره ی ابتلا به سرماخوردگی و بهبودی سریع تر می شود .
از جمله عواملی که باعث کاهش فشار خون می شود ترکیبی به نام کپسایسین است . کپسایسین باعث ایجاد حالت ریلکس و عدم انقباضات زیاد در عروق می شود . این ترکیب جهت درمان و کنترل فشار خون استفاده می شود . پاپریکا از جمله موادی است که این ترکیب را دارد و باعث کاهش و کنترل فشار خون می شود .
افرادی که بواسطه ی شغل و شرایط زندگی روزمره شان مجبور هستند زیاد بایستند ، بعد از مدتی دچار پارگی عروق پاها می شوند و ایجاد درد و تورم در پاها می شود . علت اصلی این عارضه تجمع خون در سیاهرگ های پا و عدم بازگشت به سمت قلب است . پاپریکا دارای عوامل بهبودی بخش گردش خون است . لذا باعث رفع درد ، تورم و تیرگی عروق این نواحی پا می شود .
افراد زیادی بخاطر شرائط زندگی روزمره دچار اضطراب و استرس هستند . این شرائط هم در روز باعث کاهش راندمان فرد جهت انجام امور روزمره و انجام کارها و برنامه ها می شود و خم باعث فراهم اوردن شرایطی در شب می شود که فرد دچار بی خوابی ، کم خوابی و یا خواب بدون کیفیت می شود . پاپریکا بخاطر ویتامین B6 که در خود دارد باعث تولید سروتونین می شود که از عوامل شادی بخش در روز است و استرس را کم می کند . سروتونین باعث ایجاد حالت خواب مناسب و نرمال هم در فرد می شود و بی خ ابی را رفع می کند و به بهبود کیفیت خواب کمک می کند .
پاپیریکا بر روی ترشح اسیدهای معده تاثیر دارد . با نرمال کردن ترشح اسیدها باعث بهبود هضم می شود . از جانب دیگر خیلی افراد بعلت افزایش اسید معده دچار سوء هاضمه هستند که پاپریکا با بهبود ترشح اسید معده کمک به رفع حالت تهوع این افراد می کند .
در صورتی که از داروهای آنتی اسید استفاده می کنید حتما تداخلات این داروها با پاپریکا را بررسی کنید .
بطور کلی واکنش الرژیک و حساسیت خاصی برای پاپریکا تصور نمی شود . اما در دوران هایی که بدن واکنش های الرژی بیشتری نشان می دهد مانند بارداری و شیردهی و یا افرادی که سابقه ی آلرژی دارند ، بهتر است ابتدا مقداری از این ادویه بر روی پوست استفاده شود و در صورتی که واکنش خاصی دیده نشد از آن استفاده شود .
در صورت مصرف داروهای خاص حتما تداخلات دارویی بررسی شود .
ادویه ها غالبا جهت طعم ، مزه و رنگ بیشتر به غذاها اضافه می شوند . معمولا بطور سنتی و براساس اداب و رسوم منطقه ای هر ادویه ای مورد استفاده قرار می گیرد و کمتر خواص درمانی یک ادویه در انتخاب اولیه ی ما برای استفاده ی آن در غذا مطرح است . در این مقاله قصد داریم خاصیت درمانی ادویه ی پاپریکا را مورد بررسی قرار دهیم و فقط از جهت طعم ، مزه و قابلیت رنگ دهی به غذا به ان نگاه نکنیم .
جهت اطلاع از خواص درمانی پاپریکا بد نیست که در ابتدا نگاهی به ترکیبات این ادویه داشته باشیم .
اگر ۱ قاشق چای خوری ( حدود ۲۰ گرم ) ادویه ی پاپریکا را مورد بررسی قرار دهیم ، ترکیبات زیر را می توانیم در ان مشاهده کنیم :
- پروتئین ۰/۳ گرم
- فیتو استرول ۳/۵ گرم
- آب ۰/۲ گرم
- خاکستر ۰/۱ گرم
- کربوهیدرات ۱/۱گرم
- فیبر غذایی ۰/۷ گرم
- قند ۰/۲ گرم
- مجموع چربی ۰/۳ گرم
- ویتامین ۱۰۵۵A واحد بین المللی
- ویتامین ۱/۴c میلی گرم
- ویتامین E ( الفاتوکوفرول ) ۰/۶ میلی گرم
- ویتامین ۱/۶k میکرو گرم
- نیاسین ۰/۳ میلی گرم
- ۰/۱ میلی گرم ویتامین B6
- فولات ۲/۱میلی گرم
- کولین ۱ میلی گرم
- کلسیم ۳/۵ میلی گرم
- اهن ۰/۵ میلی گرم
- منیزیم ۳/۷ میلی گرم
- فسفر ۶/۹ میلی گرم
- پتاسیم ۴۶/۹ میلی گرم
- روی ۰/۱ میلی گرم
انرژی حاصل از این مقدار پاپریکا فقط ۱۹ کیلو کالری است .
بیماری ارتریت روماتوئید و سایر بیماری هایی که در اثر التهاب ایجاد می شوند ، مربوط به سیستم ایمنی بدن و نقص و کم کاری در آن است . مصرف پاپریکا باعث تقویت عملکرد سیستم ایمنی می شود و از واکنش های نامناسب بدن علیه سیستم ایمنی که باعث بیماری های خود ایمنی می شود ، جلوگیری می کند .
همچنان افراد مبتلا به این بیماری های التهابی نیز با مصرف پاپریکا التهاب کمتری را تجربه خواهند کرد .
شاید در نگاه اول به نظر اید که افراد ضعیف و کم بنیه نیاز به مصرف غذای بیشتر و وعده های غذایی فراوان تری دارند . امادیک نکته ی مهم بررسی عواملی است که باعث ازادسازی مناسب انرژی و اکسیژن رسانی کافی به تمام بدن می شود .
یک فاکتور مهم در ازادسازی انرژی از مواد غذایی ویتامین B6 می باشد که پاپریکا میزان قابل توجهی از این ویتامین دارد . همچنین وجود اهن در این ادویه باعث عملکرد درست و مناسب گلبول های قرمز و اکسیژن رسانی مناسب به تمام سلول ها می شود . در نتیجه اکسیژن کافی برای سوخت و ساز سلولی و تامین انرژی فراهم می شود . همچنین وجود کولین نیز بعنوان یک میانجی در مسیرهای تولید انرژی و انتقال پیام عصبی نقش دارند . کولین نیز در تامین انرژی کافی و مورد نیاز اثر دارد . پاپریکا از نظر اهن و کولین نیز مورد توجه است .
عملکرد درست چشم برای تبدیل نور به تصویر قابل دیدن یک شیء نیازمند ویتامین A می باشد این ویتامین محلول در چربی است و بیشتر از منابع حیوانی و روغنی تهیه می شود . البته فقط خود ویتامین A دارای این نقش نمی باشد بلکه ترکیبات کاروتنوئیدی نظیر کریپتوگزانتین ، لوتئین ، گزانتین نیز اگر از منابع گیاهی تامین شوند می توانند در بدن تبدیل به ویتامین A فعال و مورد نیاز در چشم شود .
از جانب دیگر لوتئین و گزانتین دارای خواصی هستند که باعث جلوگیری از پیرچشمی و تشکیل اب مروارید می شود . هر دوی این مشکلات در افراد مسن شایع تر می باشد و مصرف پامریکا بعلت داشتن جانشین های ویتامین A در سلامت سیستمچشمی نیز موثر است .
از جمله عواملی که باعث بی خوابی می شود ، عدم تعادل و ترشح کافی هورمون ملاتونین می باشد . بسیارب از داروها نیز سعی در تنظیم و نرمال کردن مقدار این هورمون در بدن دارند . از جمله عوامل طبیعی که باعث نرمال شدن ملاتونین می شود ، پاپریکا است که ویتامین B6 موجود در ان این خاصیت را موجب می شود . بی خوابی باعث تغییر خلق و خوی افراد و بداخلاقی نیز می شود . زیرا مقدار سروتونین و نور اپی نفرین در افراد بی خواب کاهش می یابد . هر دوی این عوامل موجب نشاط و خوش خلقی می شوند . با نرمال شدن میزان ملاتوتین در بدن ، سروتونین و نور اپی نفرین نیز متعادل می گردد که همه ی این تغییرات با مصرف پاپریکا برای افراد بی خو اب میسر است .
ابتلا به گرفتگی عروق و احتمال وقوع سکته ی قلبی در افرادی که زمینه ی ارثی دارند بیشتر است . عوامل انتی اکسیدان مانند ویتامین E و ویتامین C از جمله ویتامین های موثر در کاهش ابتلا به گرفتگی عروق و سکته در افراد مستعد می باشند . علاوه بر وجود این ویتامین ها در پاپریکا املاح بسیار سودمندی که عامل نرمال بودن فشار خون در قلب هستند و عملکرد درست قلب را رقم می زنند در پاپریکا وجود دارد ، مانند پتاسیم ، منیزیم و فسفر .
از جمله عواملی که باعث بهبود زخم می شود وجود ویتامین C و ویتامین E و آهن و بسیاری عوامل دیگر است . پاپریکا دارای این عوامل است و در صورت مصرف کمکبه بهبود زخم می کند . همچنین در شرایط التیام و بهبودی زخم تولید گلبول های خونی کافی باعث تسریع روند بهبودی می شود . ویتامین E عامل مهمی در تشویل گلبول های قرمز فعال است . وجود این ویتامین به همراه سایر عواملدموثر در التیام زخم این ادویه را گزینه ی مناسبی جهت درمان کرده است .
در موارد بسیاری مشکل افرادی که دچار سوء هضم هستند ، ختلالاتی در دیواره ی معده است . در نتیجه ی عدم انسجام و سلامت دیواره ی داخلی معده ترشح انزیم ها و هضم کافی در نعده رخ نمی دهد و باعث سوء هضم و مشکلات مربوط به ان می شود . از جمله عواملی که دیواره ی داخلی معده را التیام می دهد ویتامین C بالای پاپریکا است . نکته ی مثبت دیگر پاپریکا که ان را یک ادویه ی مناسب در بهبود سیستم هضم کرده است دریافت ویتامین C از این ادویه بدون دریافت مقادیر بالای اسید است مانند سید بالایی ته در مرکبات دیده می شود .