ادویه ها غالبا جهت طعم ، مزه و رنگ بیشتر به غذاها اضافه می شوند . معمولا بطور سنتی و براساس اداب و رسوم منطقه ای هر ادویه ای مورد استفاده قرار می گیرد و کمتر خواص درمانی یک ادویه در انتخاب اولیه ی ما برای استفاده ی آن در غذا مطرح است . در این مقاله قصد داریم خاصیت درمانی ادویه ی پاپریکا را مورد بررسی قرار دهیم و فقط از جهت طعم ، مزه و قابلیت رنگ دهی به غذا به ان نگاه نکنیم .
جهت اطلاع از خواص درمانی پاپریکا بد نیست که در ابتدا نگاهی به ترکیبات این ادویه داشته باشیم .
اگر ۱ قاشق چای خوری ( حدود ۲۰ گرم ) ادویه ی پاپریکا را مورد بررسی قرار دهیم ، ترکیبات زیر را می توانیم در ان مشاهده کنیم :
- پروتئین ۰/۳ گرم
- فیتو استرول ۳/۵ گرم
- آب ۰/۲ گرم
- خاکستر ۰/۱ گرم
- کربوهیدرات ۱/۱گرم
- فیبر غذایی ۰/۷ گرم
- قند ۰/۲ گرم
- مجموع چربی ۰/۳ گرم
- ویتامین ۱۰۵۵A واحد بین المللی
- ویتامین ۱/۴c میلی گرم
- ویتامین E ( الفاتوکوفرول ) ۰/۶ میلی گرم
- ویتامین ۱/۶k میکرو گرم
- نیاسین ۰/۳ میلی گرم
- ۰/۱ میلی گرم ویتامین B6
- فولات ۲/۱میلی گرم
- کولین ۱ میلی گرم
- کلسیم ۳/۵ میلی گرم
- اهن ۰/۵ میلی گرم
- منیزیم ۳/۷ میلی گرم
- فسفر ۶/۹ میلی گرم
- پتاسیم ۴۶/۹ میلی گرم
- روی ۰/۱ میلی گرم
انرژی حاصل از این مقدار پاپریکا فقط ۱۹ کیلو کالری است .
بیماران مبتلا به ارتریت روماتوئید یا بیماری های التهابی :
بیماری ارتریت روماتوئید و سایر بیماری هایی که در اثر التهاب ایجاد می شوند ، مربوط به سیستم ایمنی بدن و نقص و کم کاری در آن است . مصرف پاپریکا باعث تقویت عملکرد سیستم ایمنی می شود و از واکنش های نامناسب بدن علیه سیستم ایمنی که باعث بیماری های خود ایمنی می شود ، جلوگیری می کند .
همچنان افراد مبتلا به این بیماری های التهابی نیز با مصرف پاپریکا التهاب کمتری را تجربه خواهند کرد .
تامین انرژی افراد ضعیف :
شاید در نگاه اول به نظر اید که افراد ضعیف و کم بنیه نیاز به مصرف غذای بیشتر و وعده های غذایی فراوان تری دارند . امادیک نکته ی مهم بررسی عواملی است که باعث ازادسازی مناسب انرژی و اکسیژن رسانی کافی به تمام بدن می شود .
یک فاکتور مهم در ازادسازی انرژی از مواد غذایی ویتامین B6 می باشد که پاپریکا میزان قابل توجهی از این ویتامین دارد . همچنین وجود اهن در این ادویه باعث عملکرد درست و مناسب گلبول های قرمز و اکسیژن رسانی مناسب به تمام سلول ها می شود . در نتیجه اکسیژن کافی برای سوخت و ساز سلولی و تامین انرژی فراهم می شود . همچنین وجود کولین نیز بعنوان یک میانجی در مسیرهای تولید انرژی و انتقال پیام عصبی نقش دارند . کولین نیز در تامین انرژی کافی و مورد نیاز اثر دارد . پاپریکا از نظر اهن و کولین نیز مورد توجه است .
جلوگیری از پیرچشمی و تشکیل آب مروارید :
عملکرد درست چشم برای تبدیل نور به تصویر قابل دیدن یک شیء نیازمند ویتامین A می باشد این ویتامین محلول در چربی است و بیشتر از منابع حیوانی و روغنی تهیه می شود . البته فقط خود ویتامین A دارای این نقش نمی باشد بلکه ترکیبات کاروتنوئیدی نظیر کریپتوگزانتین ، لوتئین ، گزانتین نیز اگر از منابع گیاهی تامین شوند می توانند در بدن تبدیل به ویتامین A فعال و مورد نیاز در چشم شود .
از جانب دیگر لوتئین و گزانتین دارای خواصی هستند که باعث جلوگیری از پیرچشمی و تشکیل اب مروارید می شود . هر دوی این مشکلات در افراد مسن شایع تر می باشد و مصرف پامریکا بعلت داشتن جانشین های ویتامین A در سلامت سیستمچشمی نیز موثر است .
رفع بی خوابی :
از جمله عواملی که باعث بی خوابی می شود ، عدم تعادل و ترشح کافی هورمون ملاتونین می باشد . بسیارب از داروها نیز سعی در تنظیم و نرمال کردن مقدار این هورمون در بدن دارند . از جمله عوامل طبیعی که باعث نرمال شدن ملاتونین می شود ، پاپریکا است که ویتامین B6 موجود در ان این خاصیت را موجب می شود . بی خوابی باعث تغییر خلق و خوی افراد و بداخلاقی نیز می شود . زیرا مقدار سروتونین و نور اپی نفرین در افراد بی خواب کاهش می یابد . هر دوی این عوامل موجب نشاط و خوش خلقی می شوند . با نرمال شدن میزان ملاتوتین در بدن ، سروتونین و نور اپی نفرین نیز متعادل می گردد که همه ی این تغییرات با مصرف پاپریکا برای افراد بی خو اب میسر است .
جلوگیری از سکته و مشکلات قلبی در افرادی که زمینه ی ارثی ان را دارند :
ابتلا به گرفتگی عروق و احتمال وقوع سکته ی قلبی در افرادی که زمینه ی ارثی دارند بیشتر است . عوامل انتی اکسیدان مانند ویتامین E و ویتامین C از جمله ویتامین های موثر در کاهش ابتلا به گرفتگی عروق و سکته در افراد مستعد می باشند . علاوه بر وجود این ویتامین ها در پاپریکا املاح بسیار سودمندی که عامل نرمال بودن فشار خون در قلب هستند و عملکرد درست قلب را رقم می زنند در پاپریکا وجود دارد ، مانند پتاسیم ، منیزیم و فسفر .
التیام زخم و رفع کم خونی :
از جمله عواملی که باعث بهبود زخم می شود وجود ویتامین C و ویتامین E و آهن و بسیاری عوامل دیگر است . پاپریکا دارای این عوامل است و در صورت مصرف کمکبه بهبود زخم می کند . همچنین در شرایط التیام و بهبودی زخم تولید گلبول های خونی کافی باعث تسریع روند بهبودی می شود . ویتامین E عامل مهمی در تشویل گلبول های قرمز فعال است . وجود این ویتامین به همراه سایر عواملدموثر در التیام زخم این ادویه را گزینه ی مناسبی جهت درمان کرده است .
کمک به التیام بافت معده و رفع سوء هاضمه :
در موارد بسیاری مشکل افرادی که دچار سوء هضم هستند ، ختلالاتی در دیواره ی معده است . در نتیجه ی عدم انسجام و سلامت دیواره ی داخلی معده ترشح انزیم ها و هضم کافی در نعده رخ نمی دهد و باعث سوء هضم و مشکلات مربوط به ان می شود . از جمله عواملی که دیواره ی داخلی معده را التیام می دهد ویتامین C بالای پاپریکا است . نکته ی مثبت دیگر پاپریکا که ان را یک ادویه ی مناسب در بهبود سیستم هضم کرده است دریافت ویتامین C از این ادویه بدون دریافت مقادیر بالای اسید است مانند سید بالایی ته در مرکبات دیده می شود .