مجله خوراکی ها تغذیه و رژیم درمانی درمان
توصیه های تغذیه ای در بیماری (۱)

توصیه های تغذیه ای در بیماری (۱)

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 07 خرداد 1402 magfood.ir/3l
فهرست مطالب

 

داشتن روش درستی برای تغذیه ،  باعث پیشگیری از  بیماری هایی  می شود که در این مقاله به انها پرداخته می شود . گاهی این بیماری ها به علت روش های نادرست تغدیه بوجود آمده اند . در این گونه موارد ، هم گاهی صحیح کردن تغذیه باعث بهبود بیماری می گردد . ولی در بعضی مواقع علاوه بر بهبود تغذیه باید روش های دیگری را هم به کار ببرید . بعضی از این روش ها تغذیه ای هستند . در این مقاله در مورد روش های تغذیه ای و تغییراتی که در شیوه غذا خوردن باید انجام دهید تا این بیماری ها بهبود پیدا کنند یا لااقل سرعت درمان آنها بیشتر شود ،  توضیح داده می شوند .

بیماری های دیگری هم وجود دارند که مربوط به تغذیه نمی شوند ، ولی برای بهبود آنها نیاز به رژیم غذایی خاصی است . توصیه هایی برای بعضی از این بیماری ها در این بخش پیدا می شود ولی متذکر می شویم که این مقاله نمی تواند رژیم غذایی همه ی  بیماری ها را به طور کامل بیان کند به عنوان یک راهنمایی کلی عرض می نمائیم که در صورتی که بیمار شدید حتماً با یک مشاور تغذیه مشورت نمائید .

در زمان بیماری حتماً با متخصص تغذیه مشورت کنید و همیشه در نظر داشته باشید که تا زمانی که می توانید با غذاها درمان و پیشگیری کنید با دارو درمان نکنید .

ناراحتی معده :

مدل ناراحتی معده گاهی سوزش معده ، سوزش قلب ،  زخم معده ،  سوزش سینه و... نامیده می شود . این حالت باعث ترش کردن ، درد گرفتن و سوزش سینه می شود که گاهی با سوزش قلب اشتباه گرفته شده و فرد فکر می کند که قلبش ناراحت است . احساس وجود یک تکه سنگ در قسمت بالای شکم ، درد پشت شانه ، خسته شدن کمر ، خمیازه کشیدن زیاد ، خستگی هنگام مطالعه و ... از نشانه های دیگر این ناراحتی می باشد .

 

موار زیر در بهبود ناراحتی معده تأثیر بیشتری دارند :

۱ ) ادويه جات مخصوصاً فلفل را کمتر مصرف کنید.

۲ ) تعداد و عده های غذایی را بیشتر کنید و در هر وعده غذایی مقدار کمی غذا مصرف نمائید . 

۳ ) در صورتی که اضافه وزن دارید با توصیه های توضیح داده شده در مقاله ی وزن خود

را کم کنید .

۴ ) لباس تنگ نپوشید و با شال یا کمر بند شکم خود را به صورت محکم نبندید .

۵ ) بلافاصله بعد از غذا دراز نکشید .

۶ )‌پیش از غذا یا بعد از آن مطالعه نکنید .

۷ )‌ سعی کنید که آرام باشید و عصبانی ،نشوید حالت آرامش را مخصوصا هنگام غذا خوردن حفظ کنید .

۸ )‌مصرف قهوه و چای را بسیار کم کنید .

٩ ) حبوبات مخصوصا نخود و لوبیا را حداقل شش ساعت در آب خیسانده ، آب آن را دور بریزید و سپس آنها را مصرف کنید .

۱۰ ) غذاهای خیلی داغ یا خیلی سرد مصرف نکنید .

۱۱ ) غذا را به آرامی بخورید و آن را خوب بجوید .

 ۱۲ ) مصرف نوشابه های گاز دار را قطع کنید . مصرف شکلات و مواد رنگی را قطع نمائید .

۱۳ ) غذاهایی که ایجاد نفخ می کنند را مصرف نکنید . این غذاها در افراد مختلف متفاوت می باشند . بنابراین دقت کنید که با خوردن چه غذاهایی نفخ می کنید یا احساس سوزش در سینه می نمائید و خوردن آن غذاها را متوقف کنید البته بعد از اینکه حدود چهار تا شش ماه این غذاها را ترک کردید و ناراحتی معده شما به طور کلی خوب شد می توانید یکی یکی و در مقدار کم این غذاها را مصرف نمائید و اگر مشکلی پیش نیامد آنها را مصرف کنید .

غذاهایی که معمولاً باعث افزایش ناراحتی معده می شوند از این قرارند. سیر پیاز شاهی ،خیار سیب ،گلاب ،هندوانه، خربزه، برگ چغندر، تربچه و شلغم است .

۱۴ )  بعضی خوراکی ها درد معده را تسکین می دهند . به طور مثال خوردن یک لیوان شیر کمی قبل از خواب در بیشتر افراد باعث کاهش سوزش معده و خوابی آرام در طول شب می شود . نعناع ، عرق بیدمشک عرق بهار نارنج ... معمولاً موجب تسکین درد معده می شوند.

۱۵ )  از موادی که دارای جوش شیرین هستند دوری کنید معمولا به  انواع کیک و کلوچه جوش شیرین اضافه می شود . همچنین سبزیجات را بوسیله ی جش شیرین نشویید . سعی کنید نان هایی را مصرف کنید که تخمیر شده هستند و جوش شیرین به آنها اضافه نشده است .

۱۶ ) گوشت کباب شده روی شعله ی  مستقیم را مصرف نکنید . ممکن است که این غذا باعث شدت بیماری شما نشود و حتی درد شما را کمی تسکین دهد ولی این غذا باعث افزایش اختلالات معده می گردد .

۱۷ )  در صورتی که سیگار مصرف می کنید ، آن را قطع نمائید .

۱۸ ) مصرف آسپرین بعضی از انواع ناراحتی معده را بیشتر می کند . بنابراین تا حد امکان از مصرف آن خودداری کنید .

 

۱۹ ) کمی ناراحتی معده در دوران بارداری طبیعی است و با انجام توصیه های قبلی می توانید این ناراحتی را کمتر کنید .

نفخ :

در حالت عادی هم در روده گاز تولید می شود ولی اگر تولید گاز زیاد باشد،  باعث دل درد می شود که به این حالت نفخ می گویند . برای درمان نفخ به توصیه های زیر عمل کنید .

 ۱ ) گاهی نفخ به علت ناراحتی معده است ،  بنابراین به توصیه های قسمت ناراحتی معده عمل نمائید .

(۲ هنگام غذا خوردن صحبت نکنید و با دهان باز غذا نخورید .

 ۳ ) غذاهایی مثل کلم ، لوبیا ، خیار و پیاز باعث نفخ می شوند ، بنابراین مصرف آنها را کم کنید .

۴ ) مصرف چربی را کم کنید .

۵ ) گاهی ایجاد نفخ به علت عدم تحمل لاکتوز است . در این بیماری بعد از خوردن شیر احساس نفخ می کنید . اگر جزء این گروه هستید ، به جای شیر از  ماست مصرف کنید . همچنین ابتدا مقدار کمی شیر را با آب مخلوط کرده و میل کنید و کم کم مقدار شیر را اضافه کنید ، تا زمانی که بتوانید  شیر خالص مصرف کنید . این کار در بعضی مواقع باعث بهبود عدم تحمل لاکتوز می شود .

یبوست :

یبوست بیشتر به علت عادت بد غذایی بوجود می آید ، توصیه های زیر برای پیشگیری و درمان یبوست مفید هستند :

۱ )‌مصرف نکردن صبحانه خودداری از عمل دفع و کم مصرف کردن مایعات باعث یبوست می شوند .

۲ )‌به میزان کافی تحرک داشته باشید و به اندازه کافی استراحت کنید .

۳ ) مواد پرفیبر مصرف کنید . میوه ها ، سبزی ها و حبوبات دارای فیبر محلول هستند که بیشترین تاثیر را در بهبودی یبوست دارند . غلات با پوست مانند سبوس گندم هم فیبر غیر محلول دارند و در بهبود یبوست موثر هستند . البته همراه با این مواد باید آب بنوشید .

۴ ) به هنگام یبوست به جای استفاده از مواد مسهل ،  از آلو یا آب آلو استفاده کنید و یا شربت خاکشیر یا روغن زیتون یا گلاب مصرف نمائید .

۵ )‌ پیش از خوردن صبحانه یک لیوان آب گرم مصرف کنید .

 

اسهال :

اسهال باعث جذب نشدن مواد غذایی مخصوصاً آب ، ويتامين ها و مواد معدنی می گردد . به همین دلیل مهمترین موضوع هنگام اسهال رساندن این مواد به بدن می باشد .

در قدیم فکر می کردند شخصی که اسهال دارد نباید مایعات مصرف کند تا درمان شود ،  ولی اکنون مشخص شده است که این کار بسیار خطرناک می باشد و حتی اگر شخص قادر به خوردن چیزی نباشد ، باید از طریق تزریق سرم آب و مواد معدنی را به بدن او رساند . برای جبران مواد از دست رفته و درمان اسهال توصیه های زیر را به کار ببرید .

۱ )‌مراقب بهداشت مواد غذایی باشید تا به اسهال دچار نگردید و اصول خرید بهداشتی را رعایت کنید .

۲ )‌ هنگام اسهال آب و آب میوه مصرف کنید برای کودکان از محلول ORS استفاده نمائید .

۳ ) هنگام اسهال قند یا مواد خیلی شیرین مصرف نکنید .

۴ ) شیر در بیشتر موارد باعث افزایش اسهال می شود بنابراین در دوران این بیماری از مصرف شیر خودداری کنید .

۵ ) غذاهای پرفیبر مصرف نکنید به همین علت مصرف میوه ها سبزيجات حبوبات و غلات پوست نکنده را قطع کنید و به جای آن آب

میوه عصاره سبزی و غلات پوست کنده مصرف کنید .

۶ ) سیب گلاب را پوست کنده ،  آن را رنده کرده و مصرف کنید . این سیب پوست کنده کمک زیادی به مهار اسهال می کند .

۷ ) سعی نکنید با داروهای مختلف ، به سرعت اسهال را متوقف کنید . چرا که اسهال بیشتر مواقع به علت وجود میکروب یا سم در غذا بوجود می آید و اسهال باعث دفع آنها می شود . بنابراین سعی کنید مواد غذایی لازم را به بدن خود برسانید و صبر کنید تا اسهال خود به خود بر طرف شود و فقط زمانی که اسهال طولانی شد به درمان آن بپردازید .

●گاهی اسهال چرب ایجاد می شود در این صورت علاوه بر توصیه های بالا این موارد را نیز به کار ببرید :

۱ )‌میزان چربی را کاهش دهید .

۲ ) از چربی هایی مثل روغن زیتون روغن ماهی یا کره تهیه شده از شیر به جای روغن استفاده کنید .البته این چربی ها را به جای روغن استفاده کنید و از مصرف زیاد آن خودداری نمائید .

۳ ) میزان پروتئین و کربوهیدارت غذا را افزایش دهید به همین علت از غذاهایی مثل ،نان ، برنج ، سیب زمینی ، گوشت بدون چربی ، مرغ پوست کنده و ماهی بدون چربی بیشتر استفاده کنید .

بیماری قند یا دیابت :

بیماری قند دو نوع یکی وابسته به انسولین و دیگری غیر وابسته به انسولین می باشد . حدود ۹۰ درصد بیماری های قند غیر وابسته به انسولین می باشند رژیم صحیح غذایی صحیح که در نقالات قبلی توضیح داده شده است . همراه با ورزش و فعالیت بدنی از بیماری قند غير وابسته به انسولین جلوگیری می کند . در صورت ایجاد بیماری هم با رژیم صحیح غذایی و توصیه ها مربوط به این بیماری به خوبی کنترل می‌شود .

نوع وابسته به انسولین بوسیله ی  رژیم غذایی و ورزش درمان نمی شود ولی توصیه های انجام شده باعث کاهش بیماری می گردند .

۱ )‌حتماً به متخصص تغذیه مراجعه کنید و رژیم غذایی متناسب با وزن و قد خود را دریافت دارید .

در مورد جانشین های غذایی خود با متخصص تغذیه مشورت نمایید . رژیم غذایی خود را به خوبی رعایت کنید .

۲ ) در صورتی که افزایش وزن دارید وزن خود را کم کرده و به وزن متناسب برسانید .

۳ ) ویتامین های C و گروه B را بیشتر مصرف کنید . منابع این ویتامین ها  در مقاله ی بعدی قرار داده می شود .

۴ )‌ مصرف چربی را کم کنید از چربی هایی مثل روغن زیتون، روغن ماهی، کره گیاهی ، کره تهیه شده از شیر به جای روغن استفاده کنید .

۵ ) مصرف قند و موادی که قند در آنها به کارفته است را قطع کنید .

قند میوه بدون انسولین سوخته میشود بنابراین اشکال ندارد

۶ ) مصرف نمک را کم کنید .

۷ )  کُرُم و منیزیم برای بیماری قند مفید هستند. منابع این دو ماده در مقاله ی بعدی ذکر می شود .

۸ ) غذای پرفیبر مصرف کنید  .میوه و سبزیجات را زیاد مصرف کنید . برای وعده های غذایی از غلات کامل و پوست نکنده و حبوبات استفاده نمایید .

٩ ) مصرف سیر و بادام برای بیماری قند بسیار مفید است .

۱۰ ) ورزش مداوم نقش مهمی در پیشگیری و بهبود بیماری قند دارد .

در صورتی که انسولین مصرف می کنید زمان ورزش را طوری تنظیم کنید که در مواقع اوج اثر انسولین نباشد ، چرا که باعث کاهش شدید قند خون و ایجاد مشکل می گردد در مورد تنظیم زمان ورزش با پزشک خود مشورت کنید.

فشار خون :

منظور از فشار خون افزایش فشار خون می باشد .

افزایش فشار خون یکی از مشکلاتی است که امروزه در حال گسترش می باشد .

رعایت موارد زیر فشار خون را کنترل میکند.

۱ ) در صورتی که اضافه وزن دارید خود را به وزن متناسب برسانید .

۲ ) کاهش مصرف چربی و غذاهای سرخ کردنی .

۳ )‌کاهش مصرف نمک طعام و غذاهای آماده که به آنها مواد نگه دارنده زده اند .

۴ )‌ترک سیگار

۵و) انجام منظم ورزش

۶ ) دوری از ناراحتی و عصبانیت .

۷ ) مصرف سبزیجات بخصوص سبزی هایی که برگ آنها مصرف می شود مانند کاهو، ریحان و... ریختن شوید خشک شده در ماست و خوردن آن یا پختن شوید پلو فشار خون را پایین می‌آورد .

۸ ) مصرف روغن ماهی باعث کاهش فشار خون می‌شود .

۹ )  غذاهای حاوی پتاسیم صرف کنید . این غذاها در مقاله ی بعدی ذکر می شوند .

۱۰ ) نیم ساعت قبل از صبحانه یک عدد گریپ فروت یا دو عدد پرتقال مصرف کنید . ( در صورت نداشتن مشکل معده) البته گریپ فروت بهتر است .

 

برچسب ها: تغذیه, بیماری, درمان, رژیم
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.