مجله خوراکی ها گروه های غذایی حبوبات
دستور های غذایی با دال عدس

دستور های غذایی با دال عدس

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 15 بهمن 1401 magfood.ir/2b
فهرست مطالب

دال عدس یکی از حبوبات خانواده ی عدس به رنگ قرمز یا نارنجی است و خواص درمانی فراوانی دارد . مصرف دال عدس به بانوان باردار توصیه می شود ، زیرا باعث تقویت بدن می شود . مواد معدنی موجود در دال عدس در حفظ سلامت جنین و مادر موثر است . از خواص دال عدس می توان به انرژی زایی ، درمان بیماری های گوارشی ، درمان یبوست ، کمک به کاهش قند خون ، تقویت قدرت بینایی ، تقویت قلب ، لاغری ، درمان درد استخوان  و مفاصل ، بهبود گردش خون و ... اشاده کرد . در این مقاله به بررسی چندین دستور غذایی که در انها از دال عدس استفاده می شود ، می پردازیم . امیدواریم ارائه ی این مطلب انگیزه ای برای استفاده ی بیشتر دال عدس در سبد غذایی روزانه شود .

کوفته ی دال عدس :

کوفته ی دال عدس که ترک ها به ان کوفته ی مردمک نیز می گویند ، یک کوفته دارای دال عدس است و خواص آن را دارا می باشد .

مواد لازم تهیه ی کوفته ی دال عدس :

- دال عدس یک پیمانه 

- بلغور گندم خیس خورده  ۱/۴ پیمانه

- یک عدد پیاز 

- یک پیمانه جعفری خرد شده

- یک پیمانه تره ریز خرد شده

- دو قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی

 - یک قاشق چایخوری زیره پودر شده 

- نصف قاشقدچایخوری فلفل قرمز 

- یک چهارم پیمانه روغن زیتون

- نمک به میزان لازم

دستور تهیه :

اولین مرحله در تهیه ی این کوفته ، پختن دال عدس است . البته حدود ۳۰  دقیقه زمان برای پختن آن لازم است .قبل از کامل شدن پخت دال عدس به آن نمک اضافه می کنیم . ۱۵ دقیقه ی اخر پخت دال عدس ، بلغور گندم های خیس شده را نیز به دال عدس اضافه می کنیم تا کمی با انها بپزد . البته ابتدا آب بلغور گندم خیس شده را خالی می کنیم و بعد به قابلمه اضافه می کنیم .

- این کوفته بر خلاف سایر کوفته ها مرحله ی پختن همه ی مواد با هم را ندارد .بعد از پختن دال عدس و بلغور گندم ، فقط یک مرحله ی کوتاه پختن باقی می ماند .

- در این مرحله پیاز را ریز خرد می کنیم و با روغن تفت می دهیم ، وقتی سبک شد رب گوجه فرنگی را اضافه می کنیم و تفت می دهیم تا بوی خامی ان گرفته شود .

- سپس بلغور گندم و دال عدس پخته شده ، تره خرد شده ، زیره اسیا شده و نمک و فلفل را به مواد اضافه می کنیم و کاملا هم می زنیم و از روی حرارت برمی داریم .

- بعد از خنک شدن مواد گلوله های کوچک از آنها برمی داریم و کاملا گرد می کنیم ، سپس در جعفری می چرخانیم و در ظرف می چینیم و سرو می کنیم .

خورش دال عدس :

این خورش ، یک خورش تند است و میزان تندی اش بر اساس ذائقه ی هر شخص قابل تغییر است . برای طبخ این خورش ، گوشت تکه ، مرغ و یا گوشت چرخ شده که بصورت گوشت قلقلی اماده شود قابل مصرف است .

مواد لازم جهت تهیه خورش دال عدس :

- یک عدد پیاز بزرگ

- ۴ حبه سیر

- ۴ عدد فیله ی مرغ

- یک‌پیمانه دال عدس

- یک عدد سیب زمینی بزرگ

- یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی

- دو قاشق غذاخوری آبلیمو

- ۱/۴ قاشق چایخوری دارچین

- نمک ، فلفل و زرد چوبه به میزان لازم

طرز تهیه :

- ابتدا مدت زمانی کوتاه دال عدس را خیس می کنیم تا نفخ آن گرفته شود .

- در مدت زمانی که دال عدس را خیس کرده ایم ، پیاز را ریز و خلالی خرد می کنیم و با مقداری روغن در تابه تفت می دهیم . تا سبک شدن پیاز ها تفت پیاز را ادامه می دهیم .

- در این قسمت سیر را کاملا ریز و خرد می کنیم و به پیاز اضافه می کنیم . تفت دادن سیر ها را تا طلایی شدن آن ها ادامه می دهیم .

- رب گوجه ، نمک ، فلفل و زردچوبه را اضافه می کنیم و تا رفع بوی خامی رب همچنان تفت دادن را ادامه می دهیم .

- فیله های مرغ را بعد از کامل شدن تفت رب گوجه به مواد اضافه می کنیم . بعد از تفت مختصر فیله ها ، دارچین را هم اضافه می کنیم . سپس ۳ - ۲ لیوان آب به مواد می افزاییم و زمان می دهیم تا مرغ ها بپزند .

- چنانچه از گوشت تکه به جای فیله ی مرغ در این خورش استفاده شود ، مدت زمان بیشتری برای طبخ خورش نیاز است .

- ۱۰ دقیقه ی آخر طبخ خورش دال عدس ها را بعد از آبکش کردن و خارج شدن آب آن ها به قابلمه اضافه می کنیم .

- ابلیمو که چاشنی و طعم دهنده ی لین غذا می باشد را نیز اضافه می کنیم .

- در فاصله زمانی که گوشت یا مرغ خورش در حال پختن است ، سیب زمینی ها را خلالی و ریز می کنیم و با روغن تفت می دهیم تا سرخ و طلایی شوند .

- بعد از جا افتادن خورش  و کشیدن در ظرف مخصوص سرو کردن ، آن را با سیب زمینی خلالی تزئین می کنیم . این خورش با برنج قابل استفاده می باشد .

سوپ دال عدس :

یک سوپ خوشمزه ، متفاوت و پر خاصیت می باشد .

مواد لازم جهت تهیه سوپ دال عدس :

- یک پیمانه عدس قرمز

- یک عدد پیاز بزرگ

- یک یا دو حبه سیر

- یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی

- دو قاشق غذاخوری آبلیمو ترش 

- یک عدد سیب زمینی بزرگ

- یک عدد هویج متوسط 

- نصف پیمانه برنج نیم دانه

- ۳ قاشق غذاخوری خامه

- نمک ، زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم

طرز تهیه :

- برای تهیه ی این سوپ برنج و دال عدس را بطور جداگانه خیس می کنیم .سپس ابتدا برنج را در سبد می ریزیم تا آب اضافه ی آن خارج شود وبه همراه چند لیوان آب در قابلمه می ریزیم تا بپزند . بعد از حدود نیم ساعت دال عدس آبکش شده را به قابلمه اضافه می کنیم . حدود یکساعت برنج و دال عدس می پزند .

- در مدت پخت برنج و دال عدس ، پیاز را ریز خرد می کنیم و با روغن تفت می دهیم . سپس سیر خرد شده را تفت می دهیم تا مرحله ای که فقط سیر سبک شود .

- رب را هم به همراه سیر و پیاز تفت می دهیم تا بوی خامی رب گرفته شود . سپس زرد چوبه ، نمک و فلفل را به دلخوام اضافه می کنیم .

- مواد داخل تابه را به قابلمه ی نهایی پختن سوپ اضافه می کنیم . برنج پخته شده را نیز اضافه می کنیم .

- می توان از عصاره ی گوشت یا مرغ نیز برای طعم بهتر سوپ استفاده کرد .

- سپس سیب زمینی و هویج را نگینی خرد می کنیم و به مواد سوپ می افزائیم . و اجازه می دهیم تا مواد داخل سوپ بپزند .

- دال عدس را به کمک مخلوط کن یکنواخت می کنیم ، بعد از پختن کامل مواد ، دال عدس را نیز به سوپ اضافه می کنیم .

- زمانی که سوپ کاملا جا افتاد ان را از روی شعله بر می داریم و خامه را به آن اضافه می کنیم و هم می زنیم .

بعد از سرو کردن در ظرف مورد نظر ، سوپ را با آبلیمو ترش طعم دار می کنیم .

دال عدس بوشهری :

دال عدس غذای محلی مردم بوشهر است و در نواحی جنوبی کشور نیز استفاده می شود .

مواد لازم جهت تهیه دال عدس بوشهری :

- یک ونیم پیمانه عدس قرمز 

- یک عدد پیاز بزرگ 

- ۳ حبه سیر کوبیده 

- دو عدد سیب زمینی متوسط 

- دو قاشق رب گوجه فرنگی

- یک پیمانه تمبر هندی

- نمک ، فلفل ، زردچوبه به میزان لازم

طرز تهیه :

برای تهیه ی این غذ ا ابتدا دال عدس پاک شده را خیس می کنیم . بعد دال عدس ها را آبکش می کنیم تا آب اضافه ی آن ها خارج شود . سپس با چند لیوان آب در قابلمه اجازه می دهیم بپزد .

- سیب زمینی ها را خرد می کنیم به صورت نگینی یا اندازه ی دلخواه و به دال عدس در حال پخت می افرائیم .

در یک تابه پیاز را ریز خرد می کنیم و با کمی روغن تفت جی دهیم . سپس سیر له شده را اضافه می کنیم . بعد از طلایی شدن سیر ، رب گوجه را به همراه نمک ، فلفل و زرد چوبه به ماهیتابه اضافه می کنیم و تا رفع بوی خامی گوجه فرنگی ، تفت دادن را ادامه می دهیم .

- تمبر هندی را با کمی آبگرم مخلوط می کنیم و سپس با قاشق آن را نرم می کنیم و صاف نی کنیم .

محتویات تابه و تمبر هندی صاف شده را به قابلمه می افراییم وتا جا افتادن و جمع شدن اب اضافه ی آن اجازه می دهیم ،‌ پخت کامل شود .

 

برچسب ها: غذا, دال عدس
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.