مجله خوراکی ها
تغذیه و خلق و خو

تغذیه و خلق و خو

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 14 آبان 1401 magfood.ir/16
فهرست مطالب

تا به حال حتما شنیدید که میگن " فلانی اوقات تلخی می کنه " . این عبارت زمانی به کار می رود که یکنفر دائما بد اخلاق هست و خلق و خوی خوبی ندارد . اما چرا میگن تلخی می کند ؟!

این ضرب المثل ریشه در مزاج یک فرد دارد . در واقع هر مزاج باعث غالب شدن یک طعم در دهان می شود . مثلا افرادی که مزاج دم دارند غالبا مخصوصا صبح ها طعم شوری در دهان حس می کنند . افراد سوداوی مزاج طعم گس ترشی می کنند . و بلغمی مزاج ها طعم شیرینی را حس می کنند .و جالب اینکه دربین مزاج ها افراد صفراوی مزاج بیشتر عصبانی می شوند و این افراد طعم غالب دهان شان مخصوصا صبح ها تلخ است .

پس اینکه گفته می شود فلان کس اوقات تلخی می کند ، در واقع اشاره به صفراوی مراج بودن فرد و علت عصبانیت او دارد .

دانستن این ضرب المثل چه کمکی به افراد اوقات تلخ می کند  ؟

ابتدا باید بدانیم در چه شرایطی افراد صفراوی مزاج می شوند و احتمال اینکه عصبانی شوند بیشتر است ؟

- بطور کلی از نظر تقسیم بندی سنی ، سنین بلوغ و جوانی یعنی محدوده ی ۳۰ _ ۱۵ سالگی همه ی افراد نسبت به شرایط سنی دیگرشان صفرای بیشتری دارند . به همین جهت است که افراد در سنین بلوغ تند مزاج تر می شوند و عصبانیت بیشتری دارند .

- افرادی که با مزاج صفراوی متولد می شوند بیشتر از بقیه ی افراد در تمام عمر احتمال عصبانی شدن دارند . مثلا در سن ۴۰ سالگی در مقایسه با فردی در سن ۴۰ سالگی سایر مزاج ها این افراد احتمال عصبانیت بیشتری دارند . اما در سنین بلوغ و جوانی که همه ی افراد نسبت به کل عمر صفراوی ترند این افراد بد خلق تر می شوند . مثلا کافیست در سنین ۳۰ _ ۱۵ سالگی تمایل به مصرف ادویه های تند داشته باشند . یا مثلا فصل تابستان باشد که مزاج خود فصل صفرا این افراد امکان عصبانیت بیشتری هم دارند حالا از غذاهای با مزاج صفرا استفاده کنند . در اینصورت این افراد  کم تحمل تر و تند مزاج تر می شوند و دفعات عصبانیت شان افزایش می یابد .

غذاهای مولد صفرا :

لازم است این غذاها معرفی شوند تا افرادی که خلق و خوی تلخی دارند کمتر از آنها استفاده کنند .

- این غذاها شامل : نمک و هر خوراکی شور و نمک سودی ، ادویه جات تند ، عسل ، خرما ، انجیر ، انواع شور ، گوشت شتر و گردو ، فسنجان ، جگر ، روغن های کنجد و زیتون ،نعناع ، غذاهای باطبع گرم مانند کباب

- مصرف چه غذاهایی مفید است ؟

گوشت مرغ های محلی ، ماهی ، لبنیات ، برنج شمال ، سیب زمینی ، گوجه ، خیار ، هندوانه ، کاهو و …

- مصرف روغن زیتون با ابگرم و خاکشیر طی روز

- مصرف یک لیوان اب نیم گرم با خاکشیر و نبات نیم ساعت قبل از صبحانه و شام .

- دو ساعت بعد از صبحانه و شام دو قاشق روغن زیتون با گلاب و عسل مخلوط شود و با آب نیم گرم میل شود .

عصبانبت در کودکان :

- گاهی کودکان در شب هم بی تاب و بیقرار هستند . در بستر بسیار می غلطند ، کم اشتها هستند و تمایل فراوان به طعم ترش دارند . علاوه بر تدابیر بالا مصرف آب انار برای این کودکان و کاهش عصبانیتشان مفید است .

اما اگر کودک عصبی است ، کم خواب و بی خواب است ، ناخن می جود ، جیغ می کشد و یا حتی خودزنی دارد علت آن ضعف است .

در چنین شرائطی مصرف این موارد کمک کننده هستند :

پسته ، گردو ، بادام ، فسنجان و سوپ گندم . دمنوش اسطخدوس و مصرف عطر های گرم در شبانگاه مفید است .

عصبانیت و املاح :

اما از دیدگاه دیگر عصبانیت در اثر کمبود آهن و کمخونی و یا کمبود روی است . اصلا روی بع عامل خلق و خو معروف است . افرادی که کمبود روی دارند رشد مناسبی نیز ندارند . بنابراین کمبود رشد ، عصبانیت ، عدم تمرکز ، بی حالی و بی حوصلگی همه در راستای هم و دارای علت کمبود آهن و روی هستند . بهترین منابع هر دو پروتئین های گیاهی و مغزها هستند .

بعضی آثار عصبانبت :

- پیرو عصبانیت فشار خون افزایش می یابد که می توتند باعث سردرد های ضربانی و اذیت کننده شوند .

- بدنبال عصبانیت گاهی تپش قلب عارض می شود که باید سریعا با راهکارهایی کاهش یابد چون خطر ساز است و ممکن است زمینه ساز سکته شود .

- افزایش اسید معده بعد از عصبانیت عامل سرطان های معده و گوارش است .

برچسب ها: مضرات, عصبانیت, راهکار
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.