مجله خوراکی ها تغذیه و رژیم درمانی
آلودگی هوا، بیماری ها، تغذیه و راهکار کاهش عوارض

آلودگی هوا، بیماری ها، تغذیه و راهکار کاهش عوارض

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 20 آذر 1401 magfood.ir/1n

الودگی هوا یک مشکل شایع افرادی است که در کلان شهر ها زندگی می کنند . در چنین شرایط خطرناکی اطلاع از مواد غذایی که باعث حفظ سلامت می شود مفید و سودمند است . بسیاری از مواد غذایی باعث تحمیل بار اضافی بر اندام های مهم و رئیسه ی بدن مانند کبد، مغز و قلب می شود. 

غذاهای مضر در آلودگی هوا:

انواع فست فود ها

مواد خوراکی کارخانه ای

سرخ کردنی ها

مواد غذایی غلیظ مانند رشته ، ماکارونی ، سیب زمینی و …

غذاهای پر ادویه

اما آنچه مهم است استفاده از غذاهایی می باشد که در الودگی هوا باعث حفظ بهتر صحت و سلامت بدن باشد و از انجایی که ذرات معلق اسیب رسان در شرایط الودگی هوا بسیار فراوان هستند و بعنوان عوامل اسیب رسان و اکسیدان به حساب می ایند . پس یک اصل مهم انتخاب غذاهای سرشار از انتی اکسیدان است . در این مقاله چند غذای مناسب در شرایط اسیب رسان الودگی هوا را بررسی می کنیم .

سوپ پیازچه:

پیازچه از خانواده ی پیاز می باشد . اعضای خانواده ی پیاز جزء مواد غذایی محافظ ریه و سیستم تنفسی هستند و استفاده از پخته ی پیاز یا پیازچه در غذاها به مقدار قابل توجه باعث پاک سازی ریه از مواد اسیب رسان و ذرات معلق پر خطر موجود در غذا می شود . علاوه بر این پیازچه دارای  ویتامین A  و مقداری ویتامین C می باشد که بعنوان انتی اکسیدان در بدن عمل می کنند . منیزیم پیازچه نیز برای حفظ فعالیت عضلانی مناسب مفید است  زیرا در شرایط الودگی هوا احساس خستگی عضلانی و عدم توان کافی برای فعالیت های روزانه شایع است .

طرز تهیه :

جهت تهیه ی این سوپ مفید می توانید مقداری ارد گندم سبوس دار را تفت مختصر داده و بعد اب به ان بیفزایید . مقداری اب گوشت یا اب مرغ و حتی مقداری از این گوشت های لطیف مانند مرغ یا گوشت بره را هم می توانید به ان بیفزایید . در مرحله یبعد پیازچه ی خرد شده را به ان اضافه نمایید . اجازه دهید سوپ مراحل پختش کامل شود و قوام مناسب را پیدا کند .

استفاده از این سوپ بعنوان وعده ی شا م یا عصرانه جهت پاکسازی بدن و کمک به حفظ سلامت توصیه می شود .

کرفس:

سبزی دیگر پرخاصیت و قابل توجه در الودگی هوا کرفس می باشد . این سبزی رشار از منفعت دارای ویتامین A ، کاورتن و فلاونوئیدها  و املاح و ویتامین های متعدد است . همچنین منیزیم و کلسیم هم دارد . وجود کلسیم و منیزیم به بازتوانی عضلات و رفع خستگی انها در شرایط الودگی هوا کمک می کند . کاروتن و فلاونوئیدها هم باعث مقابله با عوامل اکسیدان و اسیب رسان به بدن می شود و در نتیجه حفظ سلامت قلب و عروق را بدنبال دارد .

 چگونگی اماده سازی :

جهت تهیه ی این سوپ مفید از ارد سبوسدار ، گندم یا جوی پرک می توانید استفاده کنید . کرفس خرد شده بهمراه چند برگ ان را خرد کنید وبه سوپ بیفزایید . مقداری شیر نیز طعم خوبی به ان می دهد. بعد از قوام امدن می توانید ان را میل نمایید .

دفعات مصرف این سوپ را در روز بیشتر از یکبار قرار دهید تا بیشتر در الودگی هوا حافظ سلامت شما باشد .

سوپ کدو حلوایی:

 کدو حلوایی یک سبزی مفید دیگر در زمستان و بویژه در شرایط خاص هوای الوده می باشد . پتاسیم بالای ان تعادل الکترولیتی بدن را بعد از یک روز فعالیت برقرار می کند و باعث رفع خستگی می شود .

همچنین ویتامین A و بتاکاروتن سرشار کدو حلوایی ان را تبدیل به یک تقویت کننده ی سیستم ایمنی و پاکسازی کننده ی بدن از عوامل اکسیدان و اسیب رسان کرده است .

مصرف ویتامین C کافی نیز باعث افزایش مقاومت در برابر عوامل ویروسی، حفظ نشاط و شادابی و مقابله با فاکتورهای اسیب رسان موجود در هوای الوده می شود . کدو حلوایی جهت دستیابی به تمام این اهداف گزینه ی مناسبی است .

اما چگونگی تهیه ی این سوپ مفید :

مقداری کدو حلوایی را در فویل پیچیده و به همراه یک حبه سیر در فویل پیچیده شده ، به مدت نیمساعت در فر قرار می دهیم . بعد از این مدت مقداری شیر و ارد را مخلوط کرده به همراه کمی کره و نمک روی حرارت ملایم می گذاریم . کدو حلوایی را بهمراه سیر پوره می کنیم و به مواد می افزاییم . مدتی هم‌می زنیم تا قوام اید . با افزودن نقداری سبزی خشک معطر ، سوپ اماده ی تناول است .

 



الودگی هوا و تغذیه

الودگی هوا و تغذیه

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 01 آذر 1401

از جمله مشکلاتی که بشر امروزی بخصوص در شهرهای بزرگ با ان دست و پنجه نرم می کند ، مساله ی آلودگی هوا است . در نگاه اول شاید بنطر نیاید که دامنه ی این وضعیت اسیب رسان تا کجا است ‌ اکثر افرادی که در این شرایط مجبور به تنفس و ادامه ی زندگی و کار و امور روزمره ی خود هستند حتما علائمی را تجربه کرده اند  مانند:

بی حالی ، خو اب آلودگی ، درد ماهیچه ای و عضلانی ، خستگی در حین روز ، عدم تمرکز در انجام کار ، عصبانیت ، پرخاشگری و …

این که چرا این آلودگی ایجاد می شود و چه راهکاری برای حل آن می شود اندیشید فراتر از یک تصمیم شخصی است و باید مسوولان کلان‌ مملکتی در مورد ان اقدام نمایند . اما انچه از دست ما بر می آید انتخاب غذاهایی است که حال ما را بهتر کند . این تدابیر در دو بخش قابل بررسی هستند :

۱. غذاهایی که بهتر است در این زمان استفاده نشوند .

۲ .‌خوراکی های مفید .

غذاهای آسیب رسان:

‌در هر شرایطی حفظ اعضای رییسه ی بدن ( مغز، قبل، کبد ) برای ما در اولویت است .چون درستی اعمال این اعضا ضامن سلامت ما و درستی اعمال کل بدن است. الودگی هوا باعث یک رخوت و سستی در بدن می شود و غذاهایی که این حالت را در بدن تشدید کنند نباید مصرف شوند مانند :

-انواع غذاهای خمیری مانند پاستا ، ماکارونی و …

- انواع سبزی جات نشاسته ای مانند ذرت و سیب زمینی

- آش و سوپ هایی که خامه و یا ورمیشل و رشته دارند .

- سرخ کردنی ها

- فست فودها و مواد کارخانه ای 

- غذاهای پر ادویه

- غذاهای سخت هضم مانند کله و پاچه ، تخم مرغ نیمرو

هر عامل و غذایی که باعث ایجاد بار اضافی بر روی این ۳ عضو شود اسیب رسان است .

- مصرف گوشت گاو و محصولات تهیه شده از ان .

- مصرف روغن نباتی و روغن های معمولی موجود در بازار

غذاهای مفید:

هر نوع غذا و خوراکی سهل الهضم و سبکی در این ایام مفید است .

- استفاده از آب و عسل بدفعات 

- استفاده از سیب چندین بار در روز اگر فالوده شود همراه با عرقیات مفرح مانند بیدمشک و بهار نارنج بسیار مفید است.

- غذاهای آبدار مانند انواع خوراک، آبگوشت، قلیه ها

- مصرف گوشت گوسفند یا جوجه و عدم استفاده از گوشت گاو

- مصرف چندین وعده سبزی جات چه بصورت آبپز و چه استفاده از سبزی خوردن ( در چنین شرایطی بدن به آنتی اکسیدان بیشتری نیاز دارد . )

- استفاده ی فراوان از میوه ها 

- سوپ سبزی جات با گوشت های لطیف مانند مرغ یا جوجه 

- استفاده از روغن های سبک مانند زیتون و کنجد و عدم استفاده از روغن های موجود در بازار .

- استفاده از شربت سکنجبین 

- عدم مصرف چای سیاه و استفاده از دمنوش هایی مانند بابونه ، اسطخدوس و …

- استفاده از منابع ویتامین C مانند گوجه ، مرکبات و …

- مصرف مایعات خود را بالا نگه دارید .

- از یبوست جلوگیری کنید . حتما در صدد  رفع آن باشید .

- از بخور ، حتی بخور آب و یا بخور پوست نارنج در آب غافل نشوید .

درمان سردرد در شرائط الودگی هوا

درمان سردرد در شرائط الودگی هوا

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 21 آذر 1401

همیشه الودگی هوا مشکلاتی را برای سکنه ی این شهر ها به دنبال دارد . درست است که در چنین شرائطی کلاس ها مجازی می شود و سعی می شود قشر اسیب پذیر مانند کودکان و نوجوانان در امان بمانند  ،ولی در هر صورت افراد شاغل باید در محل کار خود حاضر شود و متاسفانه ضررهای فراوانی متوجه این افراد است . گرچه به اعتقاد اکثر کارشناسان در چنین شرائطی حتی افرادی که در منزل هم هستند هوای الوده و بی کیفیتی را استنشاق می کنند .

یکی از مسائل و مشکلاتی که در چنین وضعیتی خیلی افراد ان را تجربه می کنند ، سردرد است . معمولا این سردرد ها از میانه ی روز به بعد به سراغ افراد می ایند . وهمراه با رخوت و سستی می باشد . اما ایا راهکاری برای مقابله و یا بهبودی این سردرد ها هست ؟

در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم .

یکی از بزرگترین علل سردرد کم شدن حجم خون به سمت مغز است . در شرائط الودگی هوا ، بار زیادی بر ریه ها وارد می شود . بنابراین قسمت عمده ی گردش خون به سمت ریه ها متمرکز می شود تا دفع مواد زائد بیش از حد که به آن وارد شده است تسهیل گردد و کار طبیعی ریه و سیستم تنفسی مختل نشود .

در این وضعیت بهترین غذایی که بدون مشکل و براحتی هضم می شود و نیاز به گردش خون فراوان ندارد ، غذاهای ابپز ، دارای سبزیجات ، ویتامین و انتی اکسیدان فراوان است . این غذاها نه تنها باعث بهبود رخوت و سستی حاصل در این ایام می شوند ، بلکه برای کبد نیز مفید و سودمند می باشند . از جانب دیگر چون گردش خون سیستم گوارش نیز کاهش یافته با مشکل هضم و جذب روبرو نمی شوند . 

اگر در این ایام غذایی انتخاب شود که به مدت زمان بیشتری برای هضم نیاز دارد ، نه تنها باعث شاداب و پر انرژی شدن شخص نمی شود ، بلکه بعلت ماندن در معده باعث تولید بخار های مضری می شود که به جانب مغز بالا می رود و بیماری زا است .

نمونه ای از غذاهای مضر در زمان الودگی هوا شامل :

- غذاهای نشاسته ای مانند ماکارونی ، پاستا ، لازانیا

 - غذاهای سرخ شده

- فست فود ها

- غذاهای پر ادویه

- غذاهای پر چرب مانند کله پاچه و …

غذاهای مفید (کاهش سردرد):

- آبگوشت ها و خوراک ها

- آش و سوپ

- خورش های کم‌چرب

- غذاهای ابپز به همراه سبزیجات سودمندی مانند کدو ، به و…

- فرنی ها و شیر برنج

راهکار هایی جهت بهبود گردش خون:

- از میوه های سرشار از آنتی اکسیدان مانند انار ، مرکبات ، انگور و ... بدفعات در روز استفاده کنید .

- مصرف چای و قهوه را کاهش دهید .

- از دمنوش های تقویت کننده سیستم ایمنی و مفرح مانند بابونه ، به و ... استفاده کنید .

- نوشیدن آب و شربت های کمک کننده به سلامت بدن مانند اب و عسل ، شربت سکنجبین ، اب و عسل و لیمو ترش را حتما در برنامه ی خود داشته باشید .

یکی دیگر از اعمال سودمند در چنین شرایطی بخور دادن است ، حتی بخور اب . البته بهتر است در این ایام از سبزیجات ابپزی مانند شلغم ، انواع کلم و ... استفاده شود که حتی بخور آنها هم در حین پخت مفید و سودمند است .

*** حتما حتما از یبوست جلوگیری کنید . جهت رفع آن از نوشیدن اب جوشیده ی مناسب نوشیدن قبل از هر وعده ی غذایی غافل نباشید .

 

الودگی هوا و خشکی گلو

الودگی هوا و خشکی گلو

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 30 آذر 1401

الودگی هوا در شهر های بزرگ تبعات و مشکلات زیادی براب ساکنان این شهر ها بدنبال دارد. غیر از فشار زیادی که به سیستم تنفسی و ریه ی افراد می آید و برای کاهش این فشار نیاز به مصرف آنتی اکسیدان ها می باشد ، خشکی گلو مشکل دائمی سکنه ی این شهر ها می باشد.

در این‌ مقاله چند راهکار تغذیه ای جهت کاهش خشکی گلو در شرایط الودگی هوا را بررسی می کنیم.

راهکار های کاهش خشکی گلو

بعلت خشکی هوا که در شرایط جوی ناسالم ایجاد می شود و ان هم ناشی از ذرات معلق ناسالم در هوا است، نیاز است تدابیری جهت رفع این مشکل بیندیشیم . اکثر اوقات  این خشکی بصورت الرژی و سرفه های مداوم رر طی روز بروز می کند.

حذف مواد غذایی مضر

- یکی از مهم ترین راهکارهای مناسب برای کاهش خشکی گلو، حذف مصرف مواد غذایی می باشد که خودشان باعث خشکی بدن و حنجره می شوند. مانند: ادویه ها، سرخ کردنی ها و غذاهایی که ماهیت گرم و خشک دارند مانند گردو . در صورتی که از این غذاها مصرف می شود باید از غذاهای با رطوبت کافی مانند کاهو استفاده شود.

- استفاده از چای ، قهوه و نسکافه باعث افزایش خشکی می شود . بهتر است مصرف این نوشیدنی ها را در ایام الودگی هو ا کاهش دهید  و یا از رقیق شده ی این نوشیدنی ها استفاده کنید.

 

استفاده از دمنوش های مفید

- دمنوش های مفید و رطوبت بخش در این ایام ، دمنوش بابونه ، گلسرخ ، سیب و به، زوفا ، مرزنجوش ، اسطخدوس و عناب می باشد . 

بخور

- جهت رطوبت بخشی به سیستم تنفسی ، بخور بسیار کارساز است . حتی بخور اب . در صورت امکان چنانچه دمنوش های فوق در حال جوشیدن هستند ، تنفس بخار آنها نیز مفید است. استشمام بخار شلغم در حال پختن ، اب و گلاب در حال جوش نیز مفید است . می توانید هر چند دقیقه یکبار گلاب را ببوئید .

- جهت رفع احساس سوزش و خارش گلو ، تناول یک قاشق مرباخوری از ترکیب چهار تخم ( ترکیب چند دانه ی لعاب دار و قابل تهیه در عطاری ها ) که در آب جوش مانده و لعاب دار شده است ، توصیه می شود.

 

مصرف میوه ها

- مصرف میوه ها که سرشاز از ویتامین و انتی اکسیدان می باشند و باعث تقویت سیستم ایمنی می شوند ، مفید است . برلی جلوگیری از افزایش وزن ناشی از مصرف بیشتر میوه ها ، می توانید یک واحد میوه را به قطعات ریز تر تقسیم کنید و هر بار بدفعات تکه ای را تناول نمایید . هر واحد میوه شامل یکی از این موارد است :

 - یک سیب متوسط

- دو عدد نارنگی کوچک

- یک پرتقال متوسط 

- یک لیمو شیرین متوسط

- نصف یک انار درشت

- دو عدد خرمالوی نسبتا متوسط

بهتر است غذا ی مصرفی در این ایام بیشتر سوپ ، آش ، انواع خوراک ، تاس کباب ها ، خورش ها و بطور کل غذاهایی باشند که مصرف آنها باعث رطوبت بخشی بیشتر به بدن می شوند .

- همچنین نوشیدن شربت سکنجبین ، شربت گلاب ، شربت کاسنی و شاه طره در طی روز برای رطوبت بخشی بیشتر به سیستم تنفسی مفید است .

- مرطوب نگه داشتن مجرای تنفسی با روغن بنفشه راهکار موثر دیگری جهت جلوگیری از خشکی مجرای تنفسی است .

- نوشیدن شیر بصورت ولرم همراه با عسل، چندین بار در روز و بصورت جرعه جرعه باعث زدودن مواد مضر معلق در هوای الوده که با تنفس وارد سیستم تنفسی شده اند می شود .

- از دیگر بخورات مفید ، بخور اب و پوست نارنج است . بخور در محل زندگی و بطور کل در حد توان مرطول نگه داشتن هوایی که تنفس می کنیم کمک بزرگی به سلامت سیستم تنفسی و کاهش و رفع خشکی گلو می کند .

 

 

برچسب ها: غذا, تغذیه, الودگی, هوا, الودگی هوا
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.