رژیم مدیترانه ای

رژیم مدیترانه ای

سمانه سادات متینی سمانه سادات متینی در 17 مهر 1401

در مورد کم مصرف کردن چربی سخنان زیادی شنیدیم . مهم ترین اثری که مصرف  رژیم پرچربی روی بدن دارد ، گرفتگی عروق قلبی و مشکلاتی است که برای  سیتم قلبی عروقی ایجاد می شود . بعد هم بر روی کبد و سایر ارگان ها اثرات سوء دارد . اما دانشمندان چندی قبل موفق به کشف رژیم پرچرب شدند که نه تنها در صد چربی مصرفی این رژیم نسبتا بالاست ، بلکه میزان سلامت قلب و عروق افرادی که از این برنامه ی غذایی استفاده می کنند نیز بالا است . در این مقاله در مورد رژیم مدیترانه ای صحبت خواهیم کرد .

رژیم مدیترانه ای را مردمان مناطق مدیترانه یعنی کشورهای یونان ، ایتالیا ، مراکش و اسپانیا دارا می باشند . این رژیم علیرغم پرچرب بودن و سلامتی ، پایبند به مصرف نوع خاصی از چربی است . در این رژیم چربی اشباع بسیار کم مورد توجه است ولی روغن زیتون مقدار قابل توجهی از درصد چربی مصرفی را شامل می شود  و میران امگا ۳ مصرفی نیز بالاست  ومیزان مصرف چربی های اشباع که بیماری زا هستند صفر است.

ویژگی های رژیم مدیترانه ای : 

برای اطلاع از این رژیم خوب است هرم غذایی این رژیم با هرم راهنمای غذایی را مقایسه کنیم . همانطور که در عکس دیده می شود ، قاعده ی هرم در این رژیم ، بر روی فعالیت فیزیکی و ورزش قرار دارد . یعنی آنچه در این سبک زندگی ازهمه با اهمیت تر است ورزش می باشد . رر حالیکه در هرم راهنمای غذایی این قاعده را  گروه غلات تشکیل می دهد .

گروه میوه ها و سبزیجات در هرم راهنمای غذایی دو گروه مجزا در ردیف دوم هستند و بعد از گروه غلات ولی در رژیم مدیترانه ای گروه غلات کامل ومیوه ها و سبزیجات در کنار هم هستند .

نکته ی قابل توجه در این رژیم تقسیم بندی گروه گوشت ها است . گوشت قرمز کمترین مصرف را پیشنهاد می کند و در راس هرم قرار دارد همراه با گروه شیرینی ها . و گروه گوشت سفید با لبنیات در کنار هم هستند .اما بیشتر تاکید این رژیم به مصرف گوشت ابزیان است و گروه جداگانه ای با بیشترین توصیه به مصرف گوشت را دارند .

نکات یک رژیم مدیترانه ای :

- غلات بصورت کامل مصرف شود . نان سفید و ارد بدون سبوس توصیه ای به مصرف آن نیست .

- بیشترین تاکید بر مصرف گوشت آبزیان وجود دارد . حداقل ۳ بار در هفته .

- مصرف گوشت قرمز در کل هفته محدود باشد و بعد از ابزیان از گوشت ماکیان و لبنیات برای تامین پروتئین استفاده شود .

- سرخ کردنی جایگاهی ندارد ، غذاها آبپز ویا گریل شده هستند و با مصرف مقدار قابل توجهی روغن زیتون .

- مصرف مغزها بصورت روزانه و مصرف حبوبات در برنامه ی هفتگی مورد توجه است .

- این رژیم اولین اصل سلامتی را داشتن ورزش و فعالیت فیزیکی در کنار برنامه ی کاری روزانه معرفی می کند .

- مصرف شیرینی ها در راس هرم قرار دارد ، و هرچه کمتر استفاده شود ، مناسب تر است .

 

 

فواید رژیم مدیترانه ای :

- در این رژیم روغن پیشنهادی روغن زیتون است که روغنی طبیعی ، پیشگیری کننده از بیماری های قلبی و کبدی می باشد و عامل شادابی و جو انی است . بنابراین عمل به این رژیم ریسک بیماری های قلبی ، کبد چرب و ... را کاهش نی دهد و عامل طول عمر است .

- مصرف غلات سبوسدار و حبوبات که بیشترین تاکید این رژیم است در کنار دریافت میوه و سبزی منجر به دریافت میران قابل توجهی انواع ویتامین و املاح معدنی بصورت ارگانیک می شود . این مقادیر با دریافت طبیعی تصمین کننده ی نشاط ، شادابی ، سلامتی و طول عمر است  و از پیری زودرس و مرگ در سنین پائین و انواع بیماری های سیستم عصبی پیشگیری می کند .

- کاهش وزن در این رژیم بسهولت امکان پذیر است  زیرا سرخ کردنی در این رژیم جایگاهی ندارد .مصرف شیرینی ها حداقل توصیه ی مصرف را دارد . تاکید بر داشتن فعالیت ورزشی در روز و مصرف مغزها منجر به تامین انرژی بدون احساس گرسنگی می شود . بناراین شاید در نگاه اول رژیم کاهش وزن بنظر اید ولی در واقع دیدگاه کلی رژیم مدیترانه ای اینگونه است .

- این رژیم‌ بعلت فیبر بالای دریافتی از گروه غلات کامل ، حبوبات ، میوه ها و سبزیجات باعث نرمال شدن فعالیت دستگاه گوارش ، جلوگیری از یبوست و کاهش وزن می شود .

رژیم مدیترانه ای منجر به کاهش ابتلا و ریسک چه بیماری هایی می شود :

- بیماری های قلبی و عروقی

- چاقی و افزایش وزن 

- دیابت و افزایش قند

- یبوست 

- چربی خون

- فشار خون 

- افسردگی و بیماری های مربوط به سیستم عصبی

- کبد چرب 

- پارکینسون

- الزایمر

-سکته ی قلبی و مغزی

و…

نمونه یک روز رژیم مدیترانه ای :

صبحانه : املت گوجه ، ادویه و زیتون و نان سبوسدار

ناهار : سالاد لوبیا سفید ، سبزیجات ، زیتون و یک تکه کوچک مرغ

شام : کباب میگو با جوانه بروکسل و نان سبوسدار

 

برچسب ها: فوائد, رژیم, رژیم مدیترانه ای
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.