در مورد کم مصرف کردن چربی سخنان زیادی شنیدیم . مهم ترین اثری که مصرف رژیم پرچربی روی بدن دارد ، گرفتگی عروق قلبی و مشکلاتی است که برای سیتم قلبی عروقی ایجاد می شود . بعد هم بر روی کبد و سایر ارگان ها اثرات سوء دارد . اما دانشمندان چندی قبل موفق به کشف رژیم پرچرب شدند که نه تنها در صد چربی مصرفی این رژیم نسبتا بالاست ، بلکه میزان سلامت قلب و عروق افرادی که از این برنامه ی غذایی استفاده می کنند نیز بالا است . در این مقاله در مورد رژیم مدیترانه ای صحبت خواهیم کرد .
رژیم مدیترانه ای را مردمان مناطق مدیترانه یعنی کشورهای یونان ، ایتالیا ، مراکش و اسپانیا دارا می باشند . این رژیم علیرغم پرچرب بودن و سلامتی ، پایبند به مصرف نوع خاصی از چربی است . در این رژیم چربی اشباع بسیار کم مورد توجه است ولی روغن زیتون مقدار قابل توجهی از درصد چربی مصرفی را شامل می شود و میران امگا ۳ مصرفی نیز بالاست ومیزان مصرف چربی های اشباع که بیماری زا هستند صفر است.
برای اطلاع از این رژیم خوب است هرم غذایی این رژیم با هرم راهنمای غذایی را مقایسه کنیم . همانطور که در عکس دیده می شود ، قاعده ی هرم در این رژیم ، بر روی فعالیت فیزیکی و ورزش قرار دارد . یعنی آنچه در این سبک زندگی ازهمه با اهمیت تر است ورزش می باشد . رر حالیکه در هرم راهنمای غذایی این قاعده را گروه غلات تشکیل می دهد .
گروه میوه ها و سبزیجات در هرم راهنمای غذایی دو گروه مجزا در ردیف دوم هستند و بعد از گروه غلات ولی در رژیم مدیترانه ای گروه غلات کامل ومیوه ها و سبزیجات در کنار هم هستند .
نکته ی قابل توجه در این رژیم تقسیم بندی گروه گوشت ها است . گوشت قرمز کمترین مصرف را پیشنهاد می کند و در راس هرم قرار دارد همراه با گروه شیرینی ها . و گروه گوشت سفید با لبنیات در کنار هم هستند .اما بیشتر تاکید این رژیم به مصرف گوشت ابزیان است و گروه جداگانه ای با بیشترین توصیه به مصرف گوشت را دارند .
- غلات بصورت کامل مصرف شود . نان سفید و ارد بدون سبوس توصیه ای به مصرف آن نیست .
- بیشترین تاکید بر مصرف گوشت آبزیان وجود دارد . حداقل ۳ بار در هفته .
- مصرف گوشت قرمز در کل هفته محدود باشد و بعد از ابزیان از گوشت ماکیان و لبنیات برای تامین پروتئین استفاده شود .
- سرخ کردنی جایگاهی ندارد ، غذاها آبپز ویا گریل شده هستند و با مصرف مقدار قابل توجهی روغن زیتون .
- مصرف مغزها بصورت روزانه و مصرف حبوبات در برنامه ی هفتگی مورد توجه است .
- این رژیم اولین اصل سلامتی را داشتن ورزش و فعالیت فیزیکی در کنار برنامه ی کاری روزانه معرفی می کند .
- مصرف شیرینی ها در راس هرم قرار دارد ، و هرچه کمتر استفاده شود ، مناسب تر است .
- در این رژیم روغن پیشنهادی روغن زیتون است که روغنی طبیعی ، پیشگیری کننده از بیماری های قلبی و کبدی می باشد و عامل شادابی و جو انی است . بنابراین عمل به این رژیم ریسک بیماری های قلبی ، کبد چرب و ... را کاهش نی دهد و عامل طول عمر است .
- مصرف غلات سبوسدار و حبوبات که بیشترین تاکید این رژیم است در کنار دریافت میوه و سبزی منجر به دریافت میران قابل توجهی انواع ویتامین و املاح معدنی بصورت ارگانیک می شود . این مقادیر با دریافت طبیعی تصمین کننده ی نشاط ، شادابی ، سلامتی و طول عمر است و از پیری زودرس و مرگ در سنین پائین و انواع بیماری های سیستم عصبی پیشگیری می کند .
- کاهش وزن در این رژیم بسهولت امکان پذیر است زیرا سرخ کردنی در این رژیم جایگاهی ندارد .مصرف شیرینی ها حداقل توصیه ی مصرف را دارد . تاکید بر داشتن فعالیت ورزشی در روز و مصرف مغزها منجر به تامین انرژی بدون احساس گرسنگی می شود . بناراین شاید در نگاه اول رژیم کاهش وزن بنظر اید ولی در واقع دیدگاه کلی رژیم مدیترانه ای اینگونه است .
- این رژیم بعلت فیبر بالای دریافتی از گروه غلات کامل ، حبوبات ، میوه ها و سبزیجات باعث نرمال شدن فعالیت دستگاه گوارش ، جلوگیری از یبوست و کاهش وزن می شود .
- بیماری های قلبی و عروقی
- چاقی و افزایش وزن
- دیابت و افزایش قند
- یبوست
- چربی خون
- فشار خون
- افسردگی و بیماری های مربوط به سیستم عصبی
- کبد چرب
- پارکینسون
- الزایمر
-سکته ی قلبی و مغزی
و…
صبحانه : املت گوجه ، ادویه و زیتون و نان سبوسدار
ناهار : سالاد لوبیا سفید ، سبزیجات ، زیتون و یک تکه کوچک مرغ
شام : کباب میگو با جوانه بروکسل و نان سبوسدار