چغندر را چگندر و چندر هم می گویند . در گذشته به پخته ی ریشه اش لبلبو و اکنون لبو هم می گویند . گیاه شناسان قدیم ان را از دسته ی میوه و سبزبجات جدا کرده اند و در خانواده ی هویجیان قرار داده اند . در اصل در خانواده ی اسفنجیان قرار دارد . ولی برگ چغندر در دسته ی سبزیجات قرار دارد . چغندر در صورتی که به رنگ تیره و ارغوانی باشد برای پختن و گاهی غذای دام استفاده می شود .
اما نوع دیگر که به رنگ زرد روشن و مخروطی شکل است در کارخانه ها برای تهیه ی قند استفاده می شود .
برگچغندر در سحرگاهان بی مزه و شامگاهان شیرین است . زیرا در روز به کمک نور افتاب قند می سازد و شب بتدریج آن را جهت ذخیره به ریشه ی خود جهت ذخیره می فرستد و به همین جهت اگر صبح برگ چغندر میل شود خنک است ولی عصر خنکی کمتری دارد . اگر امکان مصرف چغندر با برگش بود ، می شد ادعا کرد که خداوند بعد از عسل شفا را در چغندر و برگش قرار داده است . مفید ترین اعضایش برگش است و بعد ساقه اش و سپس ریشه ی آن .
- برگ های کلفت دیر هضم هستند ولی در اثر پختن هضم ان بهتر می شود .
- خوردن برگ ای سرخ رنگ چعندر بصورت خام و همراه با سرکه و خردل برای طحال مفید است و ورم ان را رفع می کند .
- اگر اب برگ های چغندر گرفته شود با داروهای مسهل بلغم اضافی بدن را دفع می کند ، جهت درد پشت و مثانه و تسکین درد افراد مبتلا به نقرس و درد مفصل مفید است .
- بعلت وجود ویتامین های زیاد و کمیدآرسینیک و روبیدیوم در برگ های قرمز چغندر فوائد و خواص مفیدی برای آن وجود دارد .
قند چغندر برای افراد دیابتی مفید نیست ولی چنانچه ساقه و برگ چغندر با ریشه ی آن مصرف شود دیگر مضر نمی باشد .به شرط آنکه صبح زود چیده شود و در سایه نگهداری شود . اما اگر قند چغندر استخراج شود و بصورت شیمیایی استفاده شود دیگر این فوائد را ندارد .
برای جلوگیری از جذام آرسینیک موثر است . چغندر بعلت داشتن ارسینیک برای جلوگیری از جذام مفید است .
چغندر بعلت داشتن فسفر مغز را تغذیه می کند .نیروی حافظه را زیاد می کند و اعصاب را محکم می سازد .
چغندر بعلت ویتامین A و B و C اشتها اور است .چون خیلی مواقع کمبود اشتها بعلت کمبود این ویتامین ها می باشد .
- از نظر پروفسور لهامو و دکتر لئونس کارلیه و اریک نیثرل :
فوائد درمانی چغندر بعلت غنی بودن از ویتامین های A B C و قند فراوان اشتها اور ست و دادای عناصری است که در دستگاه هاضمه بدن قابل توجه است و اهمیت دارد . همینطور ملین ، مدر و ارام بخش است .
چنانچه هر روز آب یک شلغم ، هویج و لبو گرفته شود و مصرف شود ، در پیشگیری و درمان سرطان موثر است .
- جوشانده ی ۵۰ - ۲۵ گرم چغندر در یک لیتر برای التهاب معده ، مثانه ، یبوست ، بواسیر و بیماری های پوستی توصیه می شود . اما افراد دیابتی نباید مصرف کنند .