مجله خوراکی ها

طب سنتی


گیاه مورینگا چیست و چه خواصی دارد؟
گیاه مورینگا چیست و چه خواصی دارد؟

مورینگا یک درخت فوق العاده و بی نظیر است و دارای خواص فراوان و شفابخش می باشد. اگر شما به دنبال یک مکمل غذایی سالم برای افزودن به رژیم غذایی خود هستید گیاه مورینگا انتخاب مناسبی خواهد بود زیرا انواع محصولات آن سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و خواص تغذیه ای میباشد حتی مصرف چند برگ و یا یک قاشق غذا خوری از پودر مورینگا در روز مقدار مواد مغذی مورد نیاز بدن شما را در طول روز تامین مینماید.

محدثه ابراهیمی 30 فروردین 1403
علل کم خونی در طب سنتی ایرانی (1)
علل کم خونی در طب سنتی ایرانی (1)

شيوع كم خوني با بالارفتن سن افزايش مي يابد و به خصوص در زنان در سن باروري، زنان باردار و سالمندان بيشتر ديده ميشود. از آنجا كه اصل و اساس طب سنتی ايرانی بر حفظ سلامتی از طريق پيشگيری قرار گرفته است، لذا بررسی اسباب و علل ايجادكننده كم خونی در طب سنت ايرانی ميتواند جهت ارائه راهكارهای مناسب براي پيشگيری و درمان كم خوني راهگشا باشد. 

محدثه ابراهیمی 19 آبان 1402
۲۷ راهکار تغذیه ای کاهش استرس
۲۷ راهکار تغذیه ای کاهش استرس

استرس پاسخی از  بدن ما در برابر  فشارهایی است که بر آن وارد می شود و و توانایی روبرویی ما با استرس به ژنتیک، دوران کودکی، شخصیت و... بستگی دارد

سمانه سادات متینی 27 شهریور 1402
آشنایی با آویشن
آشنایی با آویشن

آویشن یک گیاه گرم مزاج و معطر است که تاثیر بسیار زیادی در بهبود وضعیت سیستم ایمنی، دستگاه های تنفسی گوارشی و عصبی دارد و در افزایش قد نیز موثر است.

سمانه سادات متینی 24 شهریور 1402
اشنایی با چهار تخمه
اشنایی با چهار تخمه

چهار تخمه، ترکیبی از دانه های چهار گیاه قدومه، بارهنگ، سپستان و به دانه است. چهار تخمه یکی از داروهای گیاهی ارزشمند است که علاوه بر درمان سرفه های خشک و آزار دهنده، خواص دیگری نیز دارد که به شرح آن پرداخته ایم

سمانه سادات متینی 14 شهریور 1402
نحوه ی استفاده از سیاه دانه
نحوه ی استفاده از سیاه دانه

سیاه دانه یا زیره سیاه یکی از گیاهانی ست که در طب سنتی برای تقویت سیستم ایمنی استفاده می شود و خواص ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد التهابی و ضد عفونی کننده بسیاری دارد. در ادامه به نحوه مصرف این دانه پر خاصیت می پردازیم.

سمانه سادات متینی 13 شهریور 1402
بررسی خواص انجیر
بررسی خواص انجیر

انجیر میوه ای منحصر به فرد شبیه قطره اشک است که با صدها دانه ریز پر شده و دارای پوست سیاه یا سبز خوراکی هستند گوشت میوه به رنگ صورتی است و طعم ملایم و شیرینی دارد. مصرف این میوه هضم سالم را تقویت می کند، خطر بیماری قلبی را کاهش داده و به شما در مدیریت سطح قند خون کمک کنند. 

سمانه سادات متینی 08 شهریور 1402
اشنایی با خواص بهارنارنج
اشنایی با خواص بهارنارنج

بهارنارنج شکوفه ی معطر درخت نارنج است. طبع بهار نارنج گرم و خشک است و برای افرادی با طبع سرد، بسیار مناسب است. این گیاه سرشار از ویتامین های مختلف مثل ويتامين B وC و D است

سمانه سادات متینی 01 شهریور 1402
همه چیز درباره زعفران
همه چیز درباره زعفران

زعفران یا زَرپَران گیاهی است از تیرهٔ زنبقیان، سردهٔ زعفران و گران‌ترین و بهترین و خوشبوترین ادویه جهان است که در آشپزی کاربرد دارد. پیاز زرانی، یک پوشال قهوه‌ای رنگ دارد که از آن نگهداری می‌کند. پس از این که پیاز این گیاه کاشته می‌شود، فرایند رشد آغاز شده و یک ساقه درست می‌شود و سر آن غنچه می‌زند.

محدثه ابراهیمی 24 مرداد 1402
خواص و فواید گل ختمی
خواص و فواید گل ختمی

ختمی یک گیاه گلدار به رنگ های مختلف با نام علمی Althaea officinalis است که به عنوان یک گیاه دارویی شناخته می شود و برای درمان تب، درمان نیش حشرات، افزایش اشتها و... کاربرد دارد

سمانه سادات متینی 24 مرداد 1402
بیدمشک، پرخاصیت و مفید
بیدمشک، پرخاصیت و مفید

بیدمشک یک گیاه معطر و پرخاصیت از خانواده بید ها و نام علمی آن سالیکس کاپری است است. این گیاه طبع گرم دارد و خواص درمانی آن فراوان است

سمانه سادات متینی 22 مرداد 1402
خواص گل گاوزبان
خواص گل گاوزبان

گل‌گاو زبان یک دمنوش ارگانیک است. این گیاه در نقاط مختلف جهان گونه های متفاوتی دارد و در درمان و تسکین برخی درد ها موثر است. در این مقاله به بررسی این گیاه می پردازیم.

سمانه سادات متینی 21 مرداد 1402
نمايش 1 تا 12 از 123 (11 صفحه)

طب سنتی یک سیستم پزشکی است که بر اساس دانش و تجربیات گذشتگان در زمینه درمان بیماری ها و حفظ سلامتی بنا شده است. این علم شامل رویکرد های طبیعی برای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری ها می شود و در بسیاری از فرهنگ ها مانند ایران، چین، هند و یونان جایگاه ویژه ای دارد. در ادامه، اطلاعات کاملی در مورد این موضوع ارائه میشود:

1. مبانی طب سنتی ایرانی (TCM)

طب سنتی ایرانی بر اساس تئوری مزاجها استوار است که معتقد است هر فرد دارای یکی از چهار مزاج اصلی است:

گرم و خشک (صفراوی)

گرم و تر (دموی)

سرد و خشک (سوداوی)

سرد و تر (بلغمی)


هر مزاج ویژگی های جسمی و روانی خاص خود را دارد و درمان ها با توجه به تعدیل این مزاج ها انجام می شود.

اصول کلیدی:

استفاده از گیاهان دارویی

اصلاح سبک زندگی (تغذیه، خواب، ورزش)

درمان های دستی (مثل حجامت و ماساژ)

 

2. روش های درمانی در طب سنتی

الف. گیاهان دارویی

گیاهان دارویی مهمترین ابزار در طب سنتی هستند. برخی از گیاهان پرکاربرد:

زعفران: تقویت قلب، کاهش اضطراب

آویشن: درمان سرماخوردگی و مشکلات گوارشی

گل گاوزبان: آرام بخش


ب. حجامت

یک روش درمانی برای تخلیه خون آلوده و تقویت سیستم ایمنی بدن است.

ج. روغن مالی و ماساژ

استفاده از روغن های طبیعی مانند روغن زیتون، روغن سیاهدانه یا روغن کنجد برای کاهش دردهای عضلانی و تسکین استرس.


3. اصلاح سبک زندگی

در طب سنتی ایرانی، پیشگیری از بیماری اهمیت ویژه ای دارد:

تغذیه:

مصرف غذاهای طبیعی و متناسب با مزاج

خواب:

تنظیم زمان خواب و بیداری

ورزش:

حرکات بدنی ملایم و متناسب با شرایط بدنی

 

4. طب سنتی چین (TCM)

این شاخه از طب سنتی بر اصول تعادل یین و یانگ و گردش انرژی حیاتی (چی) در بدن استوار است. روشهای درمانی شامل:

طب سوزنی

ماساژ توینا

گیاهان دارویی چینی

 

5. طب سنتی هند (آیورودا)

این سیستم بر سه نوع انرژی (دوشا) تمرکز دارد: واتا، پیتا، و کافا. درمانها شامل:

یوگا و مدیتیشن

رژیم غذایی خاص بر اساس نوع دوشا

استفاده از ادویهها مانند زردچوبه و زنجبیل

 

6. مزایا و معایب طب سنتی

مزایا

استفاده از مواد طبیعی

پیشگیری از بیماری ها

تقویت سیستم ایمنی بدن


معایب

نیاز به تشخیص درست مزاج و بیماری

تأخیر در درمان بیماری های حاد

نبود استانداردهای یکنواخت در برخی درمانها

 

گیاهان دارویی و خواص آنها

گیاهان دارویی از دیرباز برای درمان بسیاری از بیماری ها و تقویت سلامت استفاده می شوند. این گیاهان معمولاً به صورت دمنوش، پودر، عصاره یا روغن مصرف می شوند. در زیر تعدادی از گیاهان پرکاربرد را بررسی میکنیم:

الف. گیاهان آرامبخش و ضد استرس

گل گاوزبان: آرام بخش، تقویت اعصاب، و کاهش فشار خون.

اسطوخودوس (Lavender): درمان بی خوابی و کاهش استرس.

بابونه: کمک به رفع سردرد، بیخوابی، و استرس.


ب. گیاهان ضد التهاب و تقویتکننده سیستم ایمنی

زنجبیل: ضد التهاب، ضد تهوع، و تقویت کننده سیستم ایمنی.

زعفران: بهبود خلق و خو، ضد افسردگی، و تقویت حافظه.

آویشن: رفع مشکلات تنفسی و ضد عفونت.


ج. گیاهان مفید برای دستگاه گوارش

نعناع: رفع نفخ، اسپاسم معده، و مشکلات گوارشی.

زیره: کاهش وزن، تنظیم دستگاه گوارش، و ضد نفخ.

هل: تقویت معده، بهبود هضم، و خوشبوکننده دهان.


د. گیاهان مفید برای پوست و مو

آلوئه ورا: رفع خشکی پوست، درمان آکنه، و ترمیم زخم.

رزماری: تقویت موها و بهبود گردش خون در پوست سر.

گل ختمی: نرم کننده پوست و کاهش التهابات پوستی.

---

عرقیات گیاهی و کاربردهای آنها

عرقیات گیاهی، عصاره های آبی استخراج شده از گیاهان هستند که خواص دارویی آنها را در خود حفظ می کنند. این عرقیات معمولاً در طب سنتی ایرانی جایگاه ویژه ای دارند.

الف. عرقیات آرامبخش

عرق بیدمشک: تقویت قلب و آرامش بخش.

عرق بهارنارنج: رفع اضطراب، استرس و بیخوابی.

عرق گلاب: تقویت اعصاب و رفع خستگی.


ب. عرقیات مفید برای گوارش

عرق نعناع: کاهش نفخ و تقویت معده.

عرق کاسنی: پاکسازی کبد و بهبود هضم.

عرق شاتره: تصفیه خون و رفع جوشهای پوستی.


ج. عرقیات برای سم زدایی و پاکسازی بدن

عرق کاسنی و شاتره (ترکیب): پاکسازی کبد و تقویت دستگاه گوارش.

عرق خارمریم: تقویت کبد و کاهش کلسترول.

عرق آویشن: تقویت سیستم ایمنی و ضدعفونت.


د. عرقیات تقویت کننده سیستم ایمنی

عرق زنجبیل: گرمکننده بدن و ضد سرماخوردگی.

عرق دارچین: تقویت متابولیسم و ضدالتهاب.

 

نحوه مصرف گیاهان دارویی و عرقیات

الف. گیاهان دارویی

معمولاً به صورت دمنوش (دم کردن) یا جوشانده استفاده می شوند.

پودر یا عصاره برخی گیاهان می تواند با عسل ترکیب شود (مانند زردچوبه یا زنجبیل).

گیاهان دارویی باید با توجه به مزاج فرد مصرف شوند.


ب. عرقیات گیاهی

معمولاً روزانه 2 تا 3 بار و هر بار یک استکان (با آب یا بدون آب) مصرف می شوند.

برای اثرگذاری بیشتر، بهتر است عرقیات را به صورت ناشتا یا پیش از خواب مصرف کنید.

عرقیات ترکیبی (مانند کاسنی و شاتره) معمولاً نتایج بهتری برای پاکسازی بدن دارند.

 

توصیه های مهم در مصرف گیاهان و عرقیات

1. تعادل در مصرف:

زیاده روی در مصرف گیاهان دارویی یا عرقیات میتواند عوارضی ایجاد کند.


2. توجه به مزاج:

همیشه قبل از مصرف، مزاج خود را بشناسید و با متخصص طب سنتی مشورت کنید.


3. منابع معتبر:

گیاهان و عرقیات را از عطاری های معتبر تهیه کنید تا از کیفیت آنها مطمئن باشید.


4. ترکیبات مناسب:

برخی از گیاهان و عرقیات بهتر است با هم مصرف شوند (مانند کاسنی و شاتره).


 

7. نکات مهم

برای درمان بیماری های جدی حتماً با متخصص طب سنتی مشورت کنید.

طب سنتی نباید جایگزین پزشکی مدرن در موارد اورژانسی شود.

از گیاهان دارویی بدون آگاهی از دوز و نحوه مصرف استفاده نکنید.

 

سخن پایانی

اگر علاقه مند به مطالبی در رابطه با طب سنتی و خواص گیاهان مختلف و عرقیات و دمنوش ها هستید، در وبسایت مگ فود دسترسی به این مطالب برای شما بسیار آسان است.

مجموعه مگ فود طرز تهیه و طریق مصرف بسیاری از عرقیات و گیاهان دارویی را در دسترس کاربران قرار داده است تا کاربران به طور کامل از خواص و عوارض این گیاهان آگاهی پیدا کرده و به جا و درست از آنها استفاده کنند.